Dodaj do ulubionych

Pustynia Błędowska

IP: *.mmj.pl / 192.168.2.* 22.07.03, 20:09
Hejka
Mam pytanie. Mozna rozbic sie na srodku pustyni przy ognisku i przenocowac
tam czy jest jakis zakaz????
Arek
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 06:12
      Rozpalanie ognisk dozwolone jest w odległości nie mniejszej niż 100 m od
      granicy lasu. Nie wiem czy znajdziesz na "pustyni" takie miejsce. To jest
      raczej "lastynia". A co do biwaku to najlepiej zapytać gajowego Maruchy w
      leśniczówce. Dowiedz się gdzie takowy mieszka w leśniczówce obok Huty przy
      drodze do Ząbkowic. W Polsce od lat 60-tych kiedy to zabroniono taborom
      cygańskim wędrówek po kraju obowiązuje zakaz rozbijania namiotów poza
      miejscami wyznaczonymi. Ale spróbować warto.
      Miłych wakacji
      OLO
    • Gość: Papas Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 20:45
      Olo nie nawijaj takich nie sprawdzonych informacji.To nie jest tylko las jest
      i kawałek pustyni reszty dowiesz się w samym Błędowie.Tak prywatnie nie radzę
      nocować poza samym Błędowem.Spokojnie jednak znajdziesz nocleg bardzo blisko a
      dobrzy ludzie bo tacy nadal tam są pozwolą ci nawet rozbic namiot w swoim
      obejsciu.Pozatem pustynia to nie tylko Błędów są także ładne pobliskie okolice
      także należące jeszcze do tzw.pustyni.Miłego wypoczynku - pozdrawiam
      Swoją droga warto tam jeszcze pojechać naprawdę miłe okolice choc bardzo już
      niestety ucywilizowane oj kiedyś to było naprawdę w dechę no ale wtedy to i ja
      miałem 17-20 lat teraz niestety już prawie pół wieku stuka.
      A.propos ogniska na szlakach pustyni do dzisiaj jest wiele takich wyznaczonych
      do tego celu spokojnych miejsc tak więc kiełbaski upieczesz.
      • Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.03, 06:15
        Mam pytanie. Mozna rozbic sie na srodku pustyni przy ognisku i przenocowac
        tam czy jest jakis zakaz????
        Facet zadaje konkretne pytanie. Nie pyta o wczasy pod gruszą tylko o przygodę.
        25 lat temu też małem takie pomysły. Gdyby chciał spać u gospodarza, jego
        pytanie brzmiało by inaczej. Nieświadomość ograniczeń i zakazów sprzyja
        przygodzie.Strach przed ryzykiem i odpowiedzialnością przykryłby wrażenia z
        odkrywania świata. A ja jedynie chciałem koledze uświadomić , że nie ma
        dobrych czasów dla hipisów.
        Pozdrawiam Błędów i okolice. Już niedługo wybiorę się na grzyby. Może
        podpowiecie gdzie ? i gdzie najbezpieczniej zostawić autko.
        PAPAS co się z Tobą działo kolego?
        olo
    • Gość: Wandall Re: Pustynia Błędowska - spoko nadal jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 22:21
      Dobrze ci facet wcześniej gada.Jest jak jest widać że tutaj bywa.Możesz
      spokojnie przyjechać nawet z kumplami.Jest knajpa wystarczy że zapytasz i już
      masz spanko.Namiot najlepiej rozwalić u kogoś bo to i pewne i śpisz spokojnie.
      Ludziska zgodni i rozumiją więc nie ma problemu.Na pustyni też można ale sam
      wiesz jak jest głupich nie brakuje.Wychowałemn się tutaj i mieszkam ale widzę
      co się czasem wyrabia.Z oniskiem też bywa różnie jednak jak się tak łazi i
      ogląda to co pozostało z pustyni apetyt rośnie więc ogieniek można rozpalić
      ale trzeba wiedzieć gdzie.Jest jednak kupe takich fajnych miejsc.Najwięcej
      wiadomości uzyskasz w kiosku.Większośc która tutaj przybywa to jednak
      grzybiarze dlatego turystę z namiotem poznaje się szybcie i traktuje inaczej.
      Mieszkam tu ponad 35 lat więc wierz mi wiem jak to jest. Acha mamy tutaj także
      służby leśne i one są raczej sprawne w swoich działanich więc też ci pomogą
      jak trzeba.

pozdrawiam Rysiek
      • Gość: AiG Re: Pustynia Błędowska - spoko nadal jest IP: *.mmj.pl / 192.168.2.* 24.07.03, 16:29
        Dzieki za wszelkie rady. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak najlepiej dojechac n
        apustynie z Katowic: pociag, autobus. Moze kiedys sie rowerem tam wybiore
        AiG
        • Gość: klocek Re: Pustynia Błędowska - spoko nadal jest IP: *.telpol.net.pl / 172.16.4.* 24.07.03, 20:35
          Bezposrednio nie dojedziesz. Musisz najpierw przyjechać do Dąbrowy
          Górniczej ,najlepiej autobusem 801(centrum) i stąd autobusem, chyba 806 ,
          jedzie długo ze 40 minut , bo Błędów jestna samym końcu DG
    • Gość: Wandall Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 22:23
      Spokojnie ,dojedziesz do nas tak jak ci radzą kolesie.Można również dojechać
      do Olkusza i potem dalej.Już mówiłem pustynia to nie tylko Błędów.Dojazd to
      najmniejszy problem.Najlepiej jednak z Dąbrowy Górniczej.Zapraszam serdecznie.
      Dzisiaj przyjechali ludzie z Gdańska też z namiotem i wiesz do 20.00 okazało
      sie że są bardzo zadowoleni.Ja myślę że i ty będziesz także zadowolony działaj
      jednak spokojnie i rzeczowo a ludzie w Błędowie bardzo ci pomogą.Dla pewności
      połaziłem dzisiaj po terenach pustyni i sam odkryłem że jest tu nadal pełno
      fajnych miejsc.Aż mnie to zaskoczyło bo chyba tak jak i wielu innych myślałem
      że pustynia się skończyła jednak jest inaczej.Kurde naprawdę mieszkam w
      ciekawym miejscu.Tak więc zapraszam. Pozdrawiam
      • Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.03, 07:03
        Dla mnie to rybka bo autem, ale może wiesz czy równie ciekawie jest od strony
        Kluczy?
        olo.
        A co myślicie o odtworzeniu pustyni na Pustyni? Byłaby to niewątpliwie wielka
        atrakcja turystyczna, ale pozostają wątpliwości tożsame z tymi, które mam
        wobecwarszawskiej starówki.
        • krikra Re: Pustynia Błędowska 23.08.03, 01:15
          No ale jak ją odtworzyć? Wyrywać drzewa czy je podpalić? ;)
          • Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 22:19
            Ma to polegać na wykarczowaniu drzew.
            • Gość: Chechlanka, Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 23:49

Najładniejsza Pustynia jest od strony wsi Chechło. Dlatego najładniejsza,
              poniewaz najmniej zarośnięta naprawde piaszczysta. Od strony Błedowa niestety
              to własciwie łaka[sucha]. Należy przyjechac od strony Olkusz- Klucze-Chechło,
              można podjechac pod samą pustynie stara droga która jezdziło wojsko . Kiedys
              na końcu tej drogi i jakies 100m od niej stała wieza wojskowa, bardzo wysoka,
              na która wychodzilo sie po schodach[drewnianych] . Na szczycie wieży
              był "domek", z którego roztaczał sie piekny widok na cała Pustynię. Tam tez w
              latach 1963-64 krecono film fabularny pt."Ich pięciu",[byłam wtedy po
              maturze ]. Pustynie należy przejść, najlepiej w ciepły, słoneczny dzień.
              UWAGA!!!!!! nIE WOLNO NA pUSTYNI PALIC OGNISKA! Pustynia była poligonem
              wojskowym .......potrzebna ostrozność. Pustynia właściwie jest w Chechle,
              idac od rynku ul. Pustynną ,wchodzimy na Pustynię. A chechło to super wieś!
              Zyczę udanej wycieczki. Juz niedługo[podobno] na pustyni mają zamieszkać
              strusie i wielbłądy. To nie jest żart. Do zobaczenia w Chechle i na
              Pustyni. L.
    • Gość: sandwich Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 07:49
      Wczoraj w pogodzie po wiadomościach, było słowo o pustyni i filmik. Dobrze, że
      nas promują. Szkoda, że Talkowski jeszcze tych strusi nie zdążył nasadzić.
      • Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 07:53
        A może jeżeli już bedą wyroki to zamiast więzienia prace przy rekultywacji
        pustyni. Och jakby to było ładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka