Gość: AiG IP: *.mmj.pl / 192.168.2.* 22.07.03, 20:09 Hejka Mam pytanie. Mozna rozbic sie na srodku pustyni przy ognisku i przenocowac tam czy jest jakis zakaz???? Arek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 06:12 Rozpalanie ognisk dozwolone jest w odległości nie mniejszej niż 100 m od granicy lasu. Nie wiem czy znajdziesz na "pustyni" takie miejsce. To jest raczej "lastynia". A co do biwaku to najlepiej zapytać gajowego Maruchy w leśniczówce. Dowiedz się gdzie takowy mieszka w leśniczówce obok Huty przy drodze do Ząbkowic. W Polsce od lat 60-tych kiedy to zabroniono taborom cygańskim wędrówek po kraju obowiązuje zakaz rozbijania namiotów poza miejscami wyznaczonymi. Ale spróbować warto. Miłych wakacji OLO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papas Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 20:45 Olo nie nawijaj takich nie sprawdzonych informacji.To nie jest tylko las jest i kawałek pustyni reszty dowiesz się w samym Błędowie.Tak prywatnie nie radzę nocować poza samym Błędowem.Spokojnie jednak znajdziesz nocleg bardzo blisko a dobrzy ludzie bo tacy nadal tam są pozwolą ci nawet rozbic namiot w swoim obejsciu.Pozatem pustynia to nie tylko Błędów są także ładne pobliskie okolice także należące jeszcze do tzw.pustyni.Miłego wypoczynku - pozdrawiam Swoją droga warto tam jeszcze pojechać naprawdę miłe okolice choc bardzo już niestety ucywilizowane oj kiedyś to było naprawdę w dechę no ale wtedy to i ja miałem 17-20 lat teraz niestety już prawie pół wieku stuka. A.propos ogniska na szlakach pustyni do dzisiaj jest wiele takich wyznaczonych do tego celu spokojnych miejsc tak więc kiełbaski upieczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.03, 06:15 Mam pytanie. Mozna rozbic sie na srodku pustyni przy ognisku i przenocowac tam czy jest jakis zakaz???? Facet zadaje konkretne pytanie. Nie pyta o wczasy pod gruszą tylko o przygodę. 25 lat temu też małem takie pomysły. Gdyby chciał spać u gospodarza, jego pytanie brzmiało by inaczej. Nieświadomość ograniczeń i zakazów sprzyja przygodzie.Strach przed ryzykiem i odpowiedzialnością przykryłby wrażenia z odkrywania świata. A ja jedynie chciałem koledze uświadomić , że nie ma dobrych czasów dla hipisów. Pozdrawiam Błędów i okolice. Już niedługo wybiorę się na grzyby. Może podpowiecie gdzie ? i gdzie najbezpieczniej zostawić autko. PAPAS co się z Tobą działo kolego? olo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wandall Re: Pustynia Błędowska - spoko nadal jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 22:21 Dobrze ci facet wcześniej gada.Jest jak jest widać że tutaj bywa.Możesz spokojnie przyjechać nawet z kumplami.Jest knajpa wystarczy że zapytasz i już masz spanko.Namiot najlepiej rozwalić u kogoś bo to i pewne i śpisz spokojnie. Ludziska zgodni i rozumiją więc nie ma problemu.Na pustyni też można ale sam wiesz jak jest głupich nie brakuje.Wychowałemn się tutaj i mieszkam ale widzę co się czasem wyrabia.Z oniskiem też bywa różnie jednak jak się tak łazi i ogląda to co pozostało z pustyni apetyt rośnie więc ogieniek można rozpalić ale trzeba wiedzieć gdzie.Jest jednak kupe takich fajnych miejsc.Najwięcej wiadomości uzyskasz w kiosku.Większośc która tutaj przybywa to jednak grzybiarze dlatego turystę z namiotem poznaje się szybcie i traktuje inaczej. Mieszkam tu ponad 35 lat więc wierz mi wiem jak to jest. Acha mamy tutaj także służby leśne i one są raczej sprawne w swoich działanich więc też ci pomogą jak trzeba. pozdrawiam Rysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AiG Re: Pustynia Błędowska - spoko nadal jest IP: *.mmj.pl / 192.168.2.* 24.07.03, 16:29 Dzieki za wszelkie rady. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak najlepiej dojechac n apustynie z Katowic: pociag, autobus. Moze kiedys sie rowerem tam wybiore AiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klocek Re: Pustynia Błędowska - spoko nadal jest IP: *.telpol.net.pl / 172.16.4.* 24.07.03, 20:35 Bezposrednio nie dojedziesz. Musisz najpierw przyjechać do Dąbrowy Górniczej ,najlepiej autobusem 801(centrum) i stąd autobusem, chyba 806 , jedzie długo ze 40 minut , bo Błędów jestna samym końcu DG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wandall Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 22:23 Spokojnie ,dojedziesz do nas tak jak ci radzą kolesie.Można również dojechać do Olkusza i potem dalej.Już mówiłem pustynia to nie tylko Błędów.Dojazd to najmniejszy problem.Najlepiej jednak z Dąbrowy Górniczej.Zapraszam serdecznie. Dzisiaj przyjechali ludzie z Gdańska też z namiotem i wiesz do 20.00 okazało sie że są bardzo zadowoleni.Ja myślę że i ty będziesz także zadowolony działaj jednak spokojnie i rzeczowo a ludzie w Błędowie bardzo ci pomogą.Dla pewności połaziłem dzisiaj po terenach pustyni i sam odkryłem że jest tu nadal pełno fajnych miejsc.Aż mnie to zaskoczyło bo chyba tak jak i wielu innych myślałem że pustynia się skończyła jednak jest inaczej.Kurde naprawdę mieszkam w ciekawym miejscu.Tak więc zapraszam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.03, 07:03 Dla mnie to rybka bo autem, ale może wiesz czy równie ciekawie jest od strony Kluczy? olo. A co myślicie o odtworzeniu pustyni na Pustyni? Byłaby to niewątpliwie wielka atrakcja turystyczna, ale pozostają wątpliwości tożsame z tymi, które mam wobecwarszawskiej starówki. Odpowiedz Link Zgłoś
krikra Re: Pustynia Błędowska 23.08.03, 01:15 No ale jak ją odtworzyć? Wyrywać drzewa czy je podpalić? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 22:19 Ma to polegać na wykarczowaniu drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chechlanka, Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 23:49 Najładniejsza Pustynia jest od strony wsi Chechło. Dlatego najładniejsza, poniewaz najmniej zarośnięta naprawde piaszczysta. Od strony Błedowa niestety to własciwie łaka[sucha]. Należy przyjechac od strony Olkusz- Klucze-Chechło, można podjechac pod samą pustynie stara droga która jezdziło wojsko . Kiedys na końcu tej drogi i jakies 100m od niej stała wieza wojskowa, bardzo wysoka, na która wychodzilo sie po schodach[drewnianych] . Na szczycie wieży był "domek", z którego roztaczał sie piekny widok na cała Pustynię. Tam tez w latach 1963-64 krecono film fabularny pt."Ich pięciu",[byłam wtedy po maturze ]. Pustynie należy przejść, najlepiej w ciepły, słoneczny dzień. UWAGA!!!!!! nIE WOLNO NA pUSTYNI PALIC OGNISKA! Pustynia była poligonem wojskowym .......potrzebna ostrozność. Pustynia właściwie jest w Chechle, idac od rynku ul. Pustynną ,wchodzimy na Pustynię. A chechło to super wieś! Zyczę udanej wycieczki. Juz niedługo[podobno] na pustyni mają zamieszkać strusie i wielbłądy. To nie jest żart. Do zobaczenia w Chechle i na Pustyni. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Pustynia Błędowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 07:49 Wczoraj w pogodzie po wiadomościach, było słowo o pustyni i filmik. Dobrze, że nas promują. Szkoda, że Talkowski jeszcze tych strusi nie zdążył nasadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pustynia Błędowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 07:53 A może jeżeli już bedą wyroki to zamiast więzienia prace przy rekultywacji pustyni. Och jakby to było ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś