eustachyplomba 24.11.03, 16:24 Chciałbym wywołać temat knajp w naszym kochanym mieście, ich poziomu, oferty, klimatów itd. Mam na myśli knajpy w jakąś "myślą przewodnią" (och, to brzemię Czerwonego Zagłębia... :). Przyjmie się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandwich1 Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 16:34 Właściwie tylko jedną knajpę kojarzę dobrze, ale nie ze względu na wystrój, nastrój idt. tylko ludzi których tam można spotkać. Mam na myśli "Chatę u Brata". Reszty nie rozróżniam. Wszystkie takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
manhattan1 Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 17:53 Taaa... "Chata U Brata"... Dużo pieniędzy tam straciłem... Nie miałem natomiast okazji zawitać do kultowej knajpy "Kaskada" na Gołonogu. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 18:11 Kaskada? Na przeciw Plusa. Kiedyś. A pamiętasz bar "Świt" na rogu ul.Tysiąclecia i Piłsudskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 18:39 > > A pamiętasz bar "Świt" na rogu ul.Tysiąclecia i Piłsudskiego? > Tych, co to jeszcze niedawno na baczność pod stołem stawali (bez urazy!) - informuję, że tu gdzie dzisiaj jest apteka Świt (przedtem był bar Świt), w czasach prehistorycznych był bar POPULARNY. Ale wtedy był to róg Florowskiej i ul. TysiącleciE (nie ...A). Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 19:25 Oczywiście, że Florowskiej, ale kojarze tylko nazwę Świt. Na Polpularny byłem za młody. A pamiętacie początki kultowego baru Źródełko u Lutka. Siedziało się na pustakach, a ... Odpowiedz Link Zgłoś
manhattan1 Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 20:26 Świt?! Jasne, że pamiętam:)) Byłem tam kiedyś po papierosy i jeden z klientów zamawiał akurat żurek z jajkiem + 50ml czystej:) A restaurację "Chińską" koło Arsa pamiętacie? Ale tancbuda!! Odpowiedz Link Zgłoś
eustachyplomba Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 21:17 Ha! Widzę, że temacik chwycił. Można nawet rzec, że wyłania się nawet "komisja historyczna", do której też się powinienem zaliczyć (swego czasu miaszkałem 50 metrów od baru Świt - pamiętacie, że stał tam kiedyś kiosk Ruchu?). Byłem w niedzielę w godzinach południowych w knajpie pod tytułem "... Muzyczna" przy Placu Szarym z Bobrem w tle(ma Moskwa Czerwony, więc nie możemy być gorsi). Muzyczka historyczna, fotele wygodne, kawa przyzwoita... Ciekawe, czy poziom zostanie utrzymany, czy jak większość ambitniejszych knajp stanie się piwopojem. Obaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 21:39 Pamiętam, pamiętam. Była okazja do długich spacerów z synem w wózku. Ten 15 latek teraz koło mnie zakuwa angielski. A i "Kaskadę" pamiętam. Jeszcze dziś z niektórymi zakapiorami wspominami przy piwie tę spelunę. A nikt tu nie wspomniał o kawiarni "Kaprys" na Tiereszkowej. W pierwszego flippera jakiego postawili w Gołonogu wygraliśmy szampana. Pamiętam jak roznosiliśmy Słoneczną kiedy ledwie powstała. A kto pamięta u Kunowskiego na Łęknicach. Ech łza się w oku kręci. No i na koniec kto pamięta jedynego kultowego restauratora ŁOPATKĘ. Dla tego kto najszybciej poda nazwę jego knajpki nagroda - browar jak kiedyś się spotkamy pozdro olo Odpowiedz Link Zgłoś
eustachyplomba Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 22:01 W okolicach gołonowskiego dworca? Hm, trudne pytanko... Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 22:02 No! Ciepło. Tuż obok stała buda z kiełbaskami. Na rogu ulicy była poczta, pasmanteria. Odpowiedz Link Zgłoś
eustachyplomba Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 22:11 I pociąg do Strzemieszyc przystawał niedaleczko... W Diamencie bank, w Polonii handlują proszkami, w Gruzińskiej wideło pożyczają, w Świcie apteka, w Kolorowej jakieś plastiki i tapety! Sie porobiło! Odpowiedz Link Zgłoś
manhattan1 Re: Knajpy w DiDżi 24.11.03, 23:23 "Herbaciarnia Gruzińska" tak to chyba się zwało? Pamiętam koników koło peweksu. Chłopaki palili Dumonty! Co to był za szpan. A Kunowski... Nigdy nie wszedłem do wnętrza dalej niż na 10 metrów. Kiedyś z kolegami zakupiliśmy tam 5 litrów piwa do jakiejś bańki:)))) "Słoneczna" (nie wiem czy o tej samej mówimy, teraz na parterze jest tam albert) była równie podejrzana. Na dole mieścił się tam jakiś bar/restauracja coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Knajpy w DiDżi 25.11.03, 06:50 Kiedy otworzyli "Słoneczko" bodajże w 79, 80 r. to była bardzo fajna, duża kawiarnia. Mielismy tam swój stolik za filarem ( potem stoliki). Mnóstwo ludzi z plastyka łaziło na krem sułatański i kawę (tak, tak) - kto dziś z resztą pamięta krem sułtański. Później zrobili z tego piwiarnię, spelunę, że aż żal. Pamiętam kolejkę po piwo "zamkowe" z parteru, po schodach i przez całą salę. Takie to były czasy. A co z Łopatką, nikt nie pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Knajpy w DiDżi 25.11.03, 12:56 Przed samym dworcem też stał taki drewniany kiosk a peron drugi był tuż przy stacji i odjeżdżał stamtąd pociąg do Bukowna który miał przedziały, do których wchodziło się osobno z peronu. I ciągnęła go wielka ciufa. Jeździliśmy tam czasem na niedzielę. Ech. CHyba zdradzę tajemnicę baru pana Łopatki, bo Wasza pamięć chyba nie sięga aż tak daleko. Poczekam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Knajpy w DiDżi 25.11.03, 11:55 A jak nazywała się knajpa na końcu aleji tam gdzie teraz plus jest. Pamiętam przez mgłe, że kiedyś coś sobie tam urwałem. Chyba film. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Knajpy w DiDżi 25.11.03, 12:11 Tzw "pod trupkiem" czyli resturacja i kawiarnia ZODIAK Odpowiedz Link Zgłoś
crash_dg Re: Knajpy w DiDżi 25.11.03, 18:47 a pamietacie restauracje chinska - byla taka na golonogu - tuz za niebieskimi hotelowcami (na sadowej)? Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Knajpy w DiDżi 25.11.03, 20:49 Pamiętamy, ale to wspólczesność - choć nigdy nie byłem. Słyszałem jednak trochę dobrego, napisz o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
eustachyplomba Re: Knajpy w DiDżi 27.11.03, 19:04 Co do nowości (nota bene, właśnie nowe knajpy miałem na myśli zakładając ten wątek), to byłem niedawno w knajpce teoretycznie meksykańskiej (jedynie w napojach i elementach wystroju) w Gołonogu przy placu, przy którym stoi "jedyny" w Dąbrowie wieżowiec. Zdziwko mnie chapło: niedziela, bardzo wczesne popołudnie, a w knajpie pełno. No cóż, my - chłopaki z Gołonoga - potrafimy wybrać czas i miejsce :). I w dodatku jest to miejse sympatyczne. Nie, nie nie! Nie reklamuję tu tej knajpy, to tylko moje, subiektywne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Knajpy w DiDżi 28.11.03, 07:47 Gdzie ta knajpa? Dokładnie! Właśnie mi się "babcia" z Manhattanu w te okolice wyniosła. Odpowiedz Link Zgłoś
eustachyplomba Re: Knajpy w DiDżi 28.11.03, 17:10 sandwich1 napisał: > Gdzie ta knajpa? Dokładnie! Właśnie mi się "babcia" z Manhattanu w te okolice > wyniosła. > Hi! Właśnie cię okazało, że Ty to Ty. Ty wiesz, kto ja. 1. Knajpa. Wiesz, gdzie przy placu Waszyngtona był/jest szewc? W latach zaszłych bardzo obok była budka z lodami włoskimi. Po drugiej stronie Dzieci Wrześni, też na rogu był sklep, bodaj spożywczy. Często przy tym rogu w tychże latach stał saturator z "sodówką". (Czy pamięta ktoś ceny tej wody "zagazowanej"?). I tam jest ta knajpa. Po 10tym możemy się tam namierzyć. 2. Babcia. Przerzuciła się na tekilę? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Knajpy w DiDżi 28.11.03, 19:30 A tam gdzie teraz jest mechiko, najsampierw była "Bombonierka", jak mawiał moja babcia była "Bombonierka:" i pijalnia soków owocowych. Ile jam tam marchwi wychlałem. Gruźlaiczanka z sokiem 1 zł, bez soku 50 gr. Kranik do węża był koło piorunochronu tuż za rogiem mechiko. Odpowiedz Link Zgłoś