chiara76 01.04.10, 08:56 Ja po ponurej "Grobowej ciszy" wzięłam się za "Podejrzanego" Lee Childa. Tego mi trzeba. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opty2 Re: Co teraz czytacie? -Kwiecień 01.04.10, 10:27 chiara76 napisała: > Ja po ponurej "Grobowej ciszy" wzięłam się za "Podejrzanego" Lee Childa. Tego > mi trzeba. a mnie trzeba pogodnej, optymistycznej lektury i wcale takiej nie znalazłam na swoich półkach nawet zwykłe albo srednie nieszczęścia są nie do strawienia może wezme sobie jakąś starą Agatkę Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? -Kwiecień 01.04.10, 17:13 opty2 napisała: > chiara76 napisała: > > > Ja po ponurej "Grobowej ciszy" wzięłam się za "Podejrzanego" Lee > Childa. Tego > > mi trzeba. > > a mnie trzeba pogodnej, optymistycznej lektury i wcale takiej nie > znalazłam na swoich półkach > nawet zwykłe albo srednie nieszczęścia są nie do > strawienia > może wezme sobie jakąś starą Agatkę Agatha jest dobra na wszystko, więc...czemu nie? Odpowiedz Link
negev56 Karin Slaughter - Płytkie nacięcie 01.04.10, 21:50 Lubię Slaughter, więc z przyjemnością poczytam o jakimś psychopacie . Odpowiedz Link
siostra_pelagia L. Child - Podejrzany 01.04.10, 22:18 Chyba nic więcej nie trzeba dodawać Odpowiedz Link
chiara76 Re: L. Child - Podejrzany 01.04.10, 22:36 siostra_pelagia napisała: > Chyba nic więcej nie trzeba dodawać > buuu, ja jestem w połowie książki i...domyśliłam się niemal od razu kto popełni zbrodnię...a wiem, bo wzięłam na spytki Męża, który wcześniej czytał i...wymiękł i mam rację. I co ja mam teraz zrobić? pewnie doczytam do końca, ale pierwszy raz u Childa mi się to przydarzyło. Odpowiedz Link
negev56 Re: L. Child - Podejrzany 01.04.10, 23:04 chiara76 napisała: > buuu, ja jestem w połowie książki i...domyśliłam się niemal od razu kto popełni > zbrodnię... I co ja mam teraz zrobić? pewnie doczytam do końca, ale pierwszy > raz u Childa mi się to przydarzyło. To nic, zrób tak jak ja, odpuść mu , bo akurat ten tom jest trochę inny niż pozostałe, tak mi się wydaje. Reacher robi za detektywa, zamiast siłą swoich mięśni zrobić porządek, więc efekt od razu widoczny. To oczywiście nie umniejsza atrakcyjności książki, a wręcz przeciwnie . Odpowiedz Link
tommyknocker Jan Seghers "Panna młoda w śniegu" 02.04.10, 09:29 lubię książki tego pana Odpowiedz Link
zorija Re: James Lee Burke "Elektryczna mgła" 03.04.10, 08:17 Dziwne trochę, ale te opisy płd. USA-miodzio Odpowiedz Link
kali_mera Re: Co teraz czytacie? -Kwiecień 03.04.10, 20:46 Gonzalo giner "Tajemnica loży" Odpowiedz Link
es_zet_pe T. Konatkowski, Nie ma takiego miasta 04.04.10, 21:58 Tak jak pisałem w końcu marca, po chyba 3-miesięcznej przerwie powoli wracam do nałogiu czyli czytania kryminałów Ale na razie bardzo powoli. Po kawałku, niespiesznie czytam trzecią powieść Konatkowskiego... Odpowiedz Link
siostra_pelagia T. Konatkowski - Nie ma takiego miasta 05.04.10, 11:51 Jak dla mnie to najlepszy obecnie pisarz kryminalny Odpowiedz Link
chiara76 Re: T. Konatkowski - Nie ma takiego miasta 05.04.10, 12:12 siostra_pelagia napisała: > Jak dla mnie to najlepszy obecnie pisarz kryminalny w ogóle czy w Polsce? MNie "miasto" wymęczyło, ale i tak uważam, że pisze bardzo dobrze Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: T. Konatkowski - Nie ma takiego miasta 05.04.10, 13:51 Już precyzuję Piszących współcześnie polskich pisarzy. Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: T. Konatkowski - Nie ma takiego miasta 08.04.10, 17:11 Też tak myślę. Skończyłem "Miasto", jest gorsze od "Przystanku śmierć" ale lepsze od "Wilczej wyspy". Więcej napiszę w wątku o Konatkowskim. Odpowiedz Link
opty2 J. Seghers - Panna młoda w śniegu 07.04.10, 07:43 Robert Marthaler w akcji dopiero sie rozkręca a już ma problemy zarówno prywatne jak i ze śledztwem, oczywiście jego szef nie ułatwia mu sprawy w kazdym razie wszyscy są zdziwieni, że takie perwersyjne morderstwo się w ogóle zdarzyło, tiaaa chyba nie czytali zadnego kryminału, he he Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: J. Seghers - Panna młoda w śniegu 07.04.10, 08:36 Widzę, że ciężko pracujesz od samego rana. I co fajna książka? Nic Seghersa jeszcze nie czytałam. Odpowiedz Link
opty2 Re: J. Seghers - Panna młoda w śniegu 07.04.10, 12:13 siostra_pelagia napisała: > Widzę, że ciężko pracujesz od samego rana. no masz, klikanie wymaga pewnego zaangażowania > I co fajna książka? Nic Seghersa jeszcze nie czytałam. to jest druga książka tego pana, pierwsza (Zbyt piekna dziewczyna) podobała mi się, taka Mankellowska mimo,że akcja dzieje się w Niemczech, tu na forum jest chyba wątek Seghersa, (rozrzut ocen od 4 do 6 na biblioNETce) ja dałam 5, na razie Panna młoda dobrze się zaczęła, bo prawie z miejsca jest porządny trup, jak to Negev mówi Odpowiedz Link
judytta J. Seghers Zbyt piękna dziewczyna 07.04.10, 14:58 Dopiero zaczyna się śledztwo czyli na 70 str. Jestem ciekawa co z tą dziewczyną początek rzeczywiście był sentymentalny. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: J. Seghers Zbyt piękna dziewczyna 08.04.10, 17:10 Zamówiłem sobie Seghersa, jutro powinien przyjść i biorę się do lektury Razem z nim przyjdzie "Śmiejący się policjant", wprawdzie już mam stare wydanie, ale posiadanie całej serii Sjowall-Wahloo w jednolitym wydaniu to święty obowiązek!!! Poza tym przekład może się różnić... Odpowiedz Link
nchyb Nie mów nikomu - David Rosenfelt 08.04.10, 09:53 mimo podobieństwa tytułu - z Cobenem nie ma nic wspólnego. Ale też sensacja... A na półeczce leży Zamiana - Matthew Klein z opisu również ciekawa... Odpowiedz Link
maira Przyjaciółka diabła- Peter Robinson 08.04.10, 11:16 świetne !zastanawiam się bo w Polsce wydano tylko 3 jego książki, a na allegro jest sporo po angielsku, czy dobrze się go czyta w oryginale ?Ja dotychczas tylko Indridasona i Agatkę tak czytałam i było ok. Odpowiedz Link
januanio śmierć w banku main chance - forbes colin 08.04.10, 16:28 kiedyś lubiłem jego książki... ta jest delikatnie mówiąc... kropka w kropkę taka sama jak ostatnie 5-6 książek, tzn. oprócz tego że inni bohaterowie i fabuła ale ten sam schemat Odpowiedz Link
januanio Burmistrz Lexington Avenue / James Sheehan 08.04.10, 16:52 wydaje się ciekawa... Odpowiedz Link
negev56 Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 08.04.10, 18:34 ale się cieszę, komisarz Harry Hole na tropie Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 09.04.10, 08:27 negev56 napisała: > ale się cieszę, komisarz Harry Hole na tropie co? już go masz ???? przez te swięta wypadłam z obiegu i straciłam czujność ) Odpowiedz Link
opty2 cd :) 09.04.10, 08:41 w Empiku się było, tak? a H. Tursten (Śmierc przychodzi nocą) też kupiłaś ? Odpowiedz Link
negev56 Re: cd :) 09.04.10, 18:58 hehe, specjalnie po Nesbo się wybrałam i jak na razie, rewelacja. Tursten kupiłam, ale na allegro i czekam na przesyłkę Odpowiedz Link
wylinka7 Zabójca mimo woli - Aleksandra Marinina 09.04.10, 08:50 Przeczytana w ciągu dwóch wieczorów - wciągnęła mnie. A teraz czeka mnie "Panna młoda w śniegu", dam jeszcze jedną szansę Seghersowi. Odpowiedz Link
kali_mera Katarzyna Rygiel "Gra w czerwone" 10.04.10, 17:56 Na razie mam mieszane uczucia. Niby za bardzo mnie jeszcze nie wciągnęła, ale z drugiej strony nie przestałam czytać, więc może się jeszcze rozkręci... Odpowiedz Link
kamkap Sophie Hannah Przeżyj i przemów 11.04.10, 12:25 zaczęło się intrygująco. Mam nadzieję, że dalej będzie równie ciekawie Odpowiedz Link
gaz-ciocia Re: Sophie Hannah Przeżyj i przemów 12.04.10, 14:13 i ja to dorwałam. Fabuła nieźle zakręcona, tyle że wszystkie postacie mnie wybitnie irytują. Coś czuję że z p. Hannah się nie polubimy. Odpowiedz Link
negev56 Helene Tursten - Śmierć przychodzi nocą 12.04.10, 21:28 Na pleckach książki napisano, że Szwecja ma nową Królową Kryminału, i jeszcze, że to mieszanka Mankella, Eda McBaina a nawet P.D.James. Koktajl niesamowity. Odpowiedz Link
tommyknocker Ray Bradbury "Październikowa kraina" 14.04.10, 08:08 nie jest to kryminał, ale groza. Słyszałem o tym zbiorze opowiadań dużo dobrego i czas się przekonać... jak na razie, jestem na tak. Odpowiedz Link
kamkap Re: Sophie Hannah Przeżyj i przemów 14.04.10, 08:52 Mnie się podoba. Jeszcze nie skończyłam, ale jestem na finiszu Na pewno sięgnę po inne jej książki Odpowiedz Link
zorija Re: Preston i Child "Krąg ciemności" 14.04.10, 09:55 Trochę bym chciała się przepłynąć na pokładzie tak luksusowego liniowca. Odpowiedz Link
opty2 Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 15.04.10, 10:21 z bólem zabrałam się do czytania, żeby nie zwariować jestem na początku i już są tajemnicze zaginiecia oraz w innym mieście trupy, Harremu podrzucili nową policjantkę (nic dziwnego, bo poprzednich współpracowników autor juz zdążył uśmiercić), cztery ksiązki - troje nie żyje, a poza tym Hole jest w szoku, bo Rebeka chce wychodzić za mąż (czego on panicznie się obawia), czyli intrygująco się zaczęło Odpowiedz Link
linka.raz Re: Indridason Grobowa cisza 29.04.10, 21:41 Znakomita. Chwyta za gardło tak, że nie chce puścić Odpowiedz Link
nchyb Złudna gra - Iga Karst 17.04.10, 13:25 Igę Karst kojarzyłam do tej pory wyłącznie jako jedną z kontynuatorek serii Pan Samochodzik. Chcialam coś takiego właśnie przeczytać, szczególnie że dotyczą Dolnego Sląska. Ale w księgarni nie było PS, tylko właśnie Złudna gra. Zaczyna się dość ciekawie, młody chłopak przedawkował na imprezie narkotyki. Jego kuzyn policjant i narzeczona - nie dokońca dowierzają, bo chłopak był przeciwnikiem narkotyków. W tle jakaś tajemnica - przewija się bogaty szwajcarski bankier... Odpowiedz Link
kali_mera Re: Złudna gra - Iga Karst 17.04.10, 16:23 Też czytałam te kontynuacje Pana Samochodzika Zakupiłam także potem dwie kolejne książki Igi Karst, czyli właśnie "Złudną grę" i "Egzamin z tajemnicy", która jest pierwszym tomem kryminalnego cyklu tej autorki "Pierwiastek strachu". Niestety jak na razie jakoś nie zabrałam się do ich czytania. Może teraz się zmobilizuję... Odpowiedz Link
nchyb Re: Złudna gra - Iga Karst 18.04.10, 09:03 Mój mąż wyczytał w jakiejś motocyklowej gazetce, że najnowszy kryminał Igi Karst dotyczy środowiska motocyklistów. I chociaż za kryminałami nie przepada, jest chętny na tę książke. Tytuł chyba 299 czy też 229... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Crais Robert - Opiekun 17.04.10, 14:16 Latają, strzelają sobie, w tle męski niesamowicie detektyw Joe Pike. Natychmiast to trzeba zekranizować z Brucem Willisem w roli głównej Odpowiedz Link
negev56 Re: Crais Robert - Opiekun 17.04.10, 14:59 1 maja najnowsza powieść Craisa W pogoni za ciemnością. A Joe Pike'a bardzo lubię i Bruce W. może być, ale lepiej po malutkim liftingu . Odpowiedz Link
negev56 Sophie Hannah - Druga połowa żyje dalej 17.04.10, 15:01 Mam nadzieję na dobrą lekturę. Odpowiedz Link
elmar43 Slaughter: Fatum 17.04.10, 17:36 Polubiłam panią Slaughter, więc wzięłam kolejną jej rzecz, ale jakoś mi się nie podoba A poprzednie - bo w międzyczasie pochłonęłam Zaślepienie i Zimny strach - bardzo mnie wciągnęły. Może już za dużo Sary, Leny i Jeffrey'a i trzeba po prostu zrobić przerwę na coś innego?... Odpowiedz Link
tommyknocker Georges Simenon "Zegarmistrz z Everton" 18.04.10, 09:00 kolejna nowość wydawnictwa C&T, i Simenon jak zawsze dobry.. Odpowiedz Link
gaz-ciocia Pod Anodynowym Naszyjnikiem - Grimes 19.04.10, 13:24 Już prawie koniec, a szkoda! Odpowiedz Link
januanio przydrożne krzyże - deaver 19.04.10, 13:53 druga książka z cyklu katryn dance Odpowiedz Link
nchyb 299 - Iga karst 20.04.10, 09:14 no cudo dla lubiących motory. Już na pierwszej stronie pojawia się R1 i GSXR. Na drugiej ścigacz dukati tysiąc. I do tego Wrocław, a ja lubię powieści z dolnośląskim akcentem, taki lokalny patriotyzm Odpowiedz Link
januanio Strach / Thomas H. Cook 22.04.10, 15:51 Kobieta, która pojawiła się w miasteczku Port Alama, zaskoczyła wszystkich nie tylko urodą, ale i niewielkim dobytkiem i tajemniczą przeszłością. Nazywała się Dora March, a Billy Chase zakochał się w niej od razu. Był marzycielem, który wierzył w romantyczną miłość i przeznaczenie. Tyle, że rok później już nie żył, a Dora uciekła z miasta równie skrycie, jak się tu pojawiła. I teraz brak Billy`ego, Cal Chase, miejscowy prawnik, musi rozwiązać tę szokującą sprawę. Chociaż nikt w okolicy nie wie, że sam był zakochany do szaleństwa w Dorze i gotów zrobić dla niej wszystko... przypomina mo to Abrahamsa, Pelecanosa czy Scotta Phillipsa standard C&T może być ciekawie Odpowiedz Link
negev56 Sissel-Jo Gazan - Pióro dinozaura 22.04.10, 19:29 Duński kryminał i obietnica dobrej lektury. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Iain Pears-Ręka Giotta 23.04.10, 08:02 Jonathan Argyll, historyk sztuki i marszand na tropie skradzionych dzieł sztuki. Jak dla mnie mało zabawne i po prostu nudne. Odpowiedz Link
nchyb Zbrodnia w południe - Edigey 24.04.10, 09:32 No co ja poradzę na to, że uwielbiam książki, których akcja dzieje się w znanym mi miejscu? i niby nie ma już ul. Buczka, ale jest Piłsudskiego i wiem, gdzie kradli i mordowali A kawiarnię Zamkową (teraz chyba już restaurację) sama bardzo lubiłam odwiedzać i miałam w rodzinie osobę, która tam w tych właśnie latach pracowała w stroju dawnej mieszczki szczecińskiej... Odpowiedz Link
siostra_pelagia I. Matuszkiewicz-Czarna wdowa atakuje 24.04.10, 21:13 W stylu Chmielewskiej. Sama nie wiem, co o tej książce sądzić. Odpowiedz Link
chiara76 Re: I. Matuszkiewicz-Czarna wdowa atakuje 25.04.10, 12:23 siostra_pelagia napisała: > W stylu Chmielewskiej. Sama nie wiem, co o tej książce sądzić. moim zdaniem lepsza była jej pierwsza książka "NIe zabijać pająków". Kryminał może mniej, ale tło społeczne kamienicy świetnie napisane. Odpowiedz Link
nchyb Re: I. Matuszkiewicz-Czarna wdowa atakuje 25.04.10, 14:02 a mnie bawiła jej naprawdę pierwsza książka - Agencja złamanych serc. Bardzo kojarzyła mi się ze Zmową pierwszych żon Olivii Goldsmith. Tyle, że to temat na inne forum Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: I. Matuszkiewicz-Czarna wdowa atakuje 26.04.10, 18:50 Pająki jeszcze czekają w kolejce, ale jak chwalicie to przeczytam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia C. Keene - Secrets can kill 25.04.10, 11:18 Nancy Drew, 18-letnia detektyw na tropie szkolnego złodzieja. Trochę nie mój przedział wiekowy, ale co tam Odpowiedz Link
negev56 David Benioff - Miasto złodziei 25.04.10, 11:50 Kryminał to nie jest, ale czas spędzony w oblężonym Leningradzie w czasie Wojny Ojczyźnianej, też będzie przeżyciem godnym najlepszego thrillera. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: David Benioff - Miasto złodziei 25.04.10, 13:01 Może paczkę z żywnością Ci dosłać? Odpowiedz Link
nchyb Re: C. Keene - Secrets can kill 25.04.10, 14:11 a ja casłkiem niedawno czytałam jej W kręgu zła. Też z Nancy Drew. Najbardziej wiekowo to by mi właśnie na wczesne naście lat pasowało Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: C. Keene - Secrets can kill 26.04.10, 08:40 Mam jeszcze parę tych książek z Nancy Drew na półce. Ale czy u nas młodzież ją tak czyta jak w USA? Chyba nie. Odpowiedz Link
tommyknocker Helene Tursten "Śmierć przychodzi nocą" 26.04.10, 10:24 podoba mi się od pierwszych stron! Odpowiedz Link
opty2 Ellory - Cicha wiara w anioły 26.04.10, 10:57 no cóż, nie jest to klasyczny kryminał, moze triller, trudno powiedzieć, dla mnie to raczej powieść obyczajowa opisująca trudne lata 40-50 XX w. na amerykańskim południu z tajemniczą historią, gdzieś w zagubionym miasteczku giną co roku małe dziewczynki ale próżno czekać na opis działania policji, jakieś klasyczne śledztwo, raczej są to wspomnienia dorastajacego chłopca, na którym te wydarzenia zrobiły kolosalne wrażenie, dla mnie trochę przegadane ale szybko się czyta Odpowiedz Link
siostra_pelagia Renata Serelyte - Imię w ciemności 27.04.10, 10:59 Reklamowana jako litewski kryminał. Przedziwna książka, niby trup na wstępie jest, ale... Czytam dalej, może się coś wyklaruje Odpowiedz Link
chiara76 Re: Renata Serelyte - Imię w ciemności 27.04.10, 11:30 siostra_pelagia napisała: > Reklamowana jako litewski kryminał. Przedziwna książka, niby trup na wstępie > jest, ale... Czytam dalej, może się coś wyklaruje co z tym trupem nie tak? nie jest jak rozumiem "porządny trup"? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Renata Serelyte - Imię w ciemności 27.04.10, 19:32 Wiesz Chiaro, do trupa to ja nic nie mam. Jest porządnie nieżywy, ale ta reszta to mnie tak zastanawia Odpowiedz Link
negev56 Scott Sigler - Infekcja 28.04.10, 22:16 Mam być trzymana w napięciu do ostatniej strony. Odpowiedz Link