Dodaj do ulubionych

do obejrzenia w telewizorze lub na dvd...

• regata Morderca z Whitechapel 11.10.11, 16:49
      sezon 2 na BBC Entertainment. Pierwszy był klimatyczny, więc liczę że kontynuacja mnie nie zawiedzie.
      cz. 1 - noc sob./niedz. (15 /16.X) 1:10
      cz. 2 - niedziela (16 X) 21:00 i noc sob./niedz. (22 /23 X) 1:20
      cz. 3 - niedziela (23 X) 21:00
      Wprowadzenie i galeria tutaj www.tinyurl.pl/?OvXrsiKl
      • zorija Re: Luther na Ale Kino! 03.11.11, 08:17
        Od 13.11 o 20.10
        • opty2 The Killing - Ale Kino!- każda środa 09.12.11, 12:45
          nowy serial na Ale Kino (duńsko- szwedzko-norweski)
          piewrsze dwa odcinki leciały w środę_7.12.
          ciekawa konwencja, załączam link
          www.alekino.pl/html/the-killing/o-serialu.htm
          • opty2 Re: The Killing - Ale Kino!- każda środa 09.12.11, 12:54
            kto nie zdążył obejrzeć - dzisiaj jest powtórka pierwszych dwóch odcinków godz. 22.25
            zdaje się, że też we wtorek będą powtórki
    • lunatica Od jutra z Gazetą Wyborczą >> Millenium 09.12.11, 18:22
      - jutro pierwsza płyta "Mężczyźni, którzy...", kolejna w następny weekend. Pozostałe tytuły analogicznie w weekendy do połowy stycznia.
    • zorija Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 29.12.11, 10:18
      Nowy rok Ale Kino! zaczyna z Irene Huss. 1 stycznia o 20.10 INSPEKTOR IRENE HUSS: TEN, KTO CZUWA NOCĄ
      • opty2 ta Irene Huss to nowy cykl czy powtórka? 29.12.11, 10:56
        • chiara76 Irene to sezon drugi.nt 29.12.11, 11:10

• zorija Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 26.01.12, 10:07
      Od 2 lutego o 21.00 na 13th street universal 14 seria Morderstw w Midsomer. Ciekawe jaki będzie nowy Barnaby?
      • fatyko Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 27.01.12, 03:41
        Ten Barnabi ma psa a nie córkę, to chyba jedyna większa różnica. Klimat filmu się nie zmienia, zanika kobieta konstabl detektyw, Jones jest jaki był no i nowa pani patolog.
        • minniemouse Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 27.01.12, 05:13
          przepraszam ze ja tak off topic I bez czytania wszystkich wypowiedzi
          ale dreczy mnie jedno-
          czy na pewno "do obejrzenia w telewizorze", czy raczej "w telewizji"?
          sorry ale prawie 30 lat mi stuka za granica, i ta niepewnosc dreczy strasznie...

Minnie
          • negev56 Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 27.01.12, 09:26
            w telewizorze jest moją radosną i zamierzoną twórczością.
            • minniemouse Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 28.01.12, 02:30
              radosna na pewno ale czy poprawna smile

ale juz wiem smile

castorthe.w.interii.pl/polszczyzna/polszczyzna_IV.htm
              Minnie
    • chiara76 "Zbrodniarz i panna". 17.02.12, 23:11
      ostatnio wspominany w innym wątku film 21 lutego na kanale Ale Kino! o 20.10.
    • chief_inspector_toschi olivia williams powraca jako dc zailer 26.02.12, 22:42
      na początku lutego brytyjska sieć itv wypuściła klip promocyjny prezentujący nowości serialowe na 2012, zapowiada w nim m.in. emisję drugiej adaptacji sophie hannah. tym razem będzie to „the other half lives”, czyli część 4 cyklu o charlie zailer i simonie waterhouse (w polsce wydana pod tytułem „druga połowa żyje dalej”wink. jako pierwszą zekranizowano „the point of rescue” („na ratunek”wink, premierowa emisja w maju 2011. wg mnie to dobry wybór, bo są to zdecydowanie najlepsze części serii (tzn. z pięciu, które znam). cykl itv chodzi pod zbiorczym tytułem „case sensitive”, jest duża szansa na ciąg dalszy, bo oglądalność pierwszej częsci była wysoka (sześć milionów widzów).

adaptacja „the point of rescue” była naprawdę zawodowa, ze świetną olivią williams (pamiętną ruth lang z „autora widmo”wink jako dc zailer i równie znakomitym darrenem boydem w roli simona. (ta sama obsada w drugiej częsci). oczywiście przykrojenie thrillera hannah do formatu dwuodcinkowego miniserialu (razem mniej niż 100 min, drugi ma być nieco dłuższy) wymagało pewnych zmian i uproszczeń w intrydze. nie udało się odwzorować charakterystycznej dla tych książek struktury narracyjnej - zredukowano wątek prywatnego śledztwa, został dość klasyczny schemat policyjny. (podobnie w nowym miniserialu wg „the other half lives”: ruth bussey jest tam znajomą charlie, która prosi ją o pomoc w pewnej delikatnej sprawie). grunt, że udało się oddać specyficzny klimat grozy oraz neurotyzm i skomplikowane relacje dwójki głównych bohaterów.

aha, dostęp do itv nie jest konieczny, wystarczą sposoby dobrze znane maniakom seriali.

informacja prasowa o pierwszej części

informacja o pierwszym klapsie na planie części drugiej
    • agridulce TV 5 Monde Europe 11.03.12, 20:03
      Niedawno przeczytałam, chyba w Telewizyjnej, o nowej serii na tym kanale "Niewinne zbrodnie Agathy Christie" o 21.00 w piątki. Akcja toczy się w małym francuskim miasteczku, śledztwo prowadzą dwaj policjanci, poza tym jednak ekranizacje są dość wierne i przede wszystkim zachowują urok powieści. Niestety, po obejrzeniu 2 odcinków zorientowałam się, że już w najbliższy piątek będzie coś innego, choć też interesującego - ekranizacja powieści Fred Vargas z komisarzem Adamsbergiem "Pod wiatrami Neptuna". Filmy są z polskimi napisami, i, ku mojej uldze, bez polskiego lektora.
    • beatanu Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 12.03.12, 16:18
      Nie mam pojęcia, czy to się pojawi w którymś z polskich kanałów, czy może już było, w każdym razie właśnie obejrzałam ostatni, czwarty odcinek brytyjskiego serialu na podstawie powieści Petera Robinsona, z Alanem Banksem w roli głównej (wcielił się w niego znakomicie, uważam, Stephen Tompkinson) i jestem zachwycona! Obrazem, głębią, aktorstwem przesłaniem, wszystkim. Polecam gorąco, a tu więcej o serialu:
      en.wikipedia.org/wiki/DCI_Banks
      Z rozpędu kupiłam dzisiaj jedną z jego nowszych powieści, "Bad Boy". Bardzo lubię prozę pana Robinsona. Okazuje się, że w ersji filmowej przemawia do mnie równie mocno.
      • opty2 Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 13.03.12, 08:59
        ale masz szczęście smile
        my tu, na prowincji Europy, mamy zaledwie cztery ksiązki z Banksem,
        w dodatku nie po kolei wydane, czyli całkiem jak to u nas sad
        a co dopiero marzyć nam o serialu!
        jesli już go puszczą to pewnie tylko na Ale kino!
        • opty2 Na granicy cienia_ serial brytyjski 15.03.12, 14:19
          po środowym The Killing (duńskim) Ale Kino+ proponuje nam seryjny triller brytyjski,
          najblizsza premiera 21 marca
          www.alekinoplus.pl/alekino_zwiastuny_na-granicy-cienia_3b5dca501ee1e6d8cd7b905f4e1bf723.html#premiery
    • agridulce Laurence Louve vel La Louve 17.04.12, 12:28
      Nowy serial na TV5 Europe. Bohaterką jest policjantka, która po samobójczej śmierci męża przenosi się na prowincję (brzmi znajomo? - mnie skojarzyło się z "Kobietą bez twarzy"). Sympatyczna bohaterka, no i między nią a jej antagonistą jest niezła chemia. Wczoraj była premiera pierwszego odcinka, podobało mi się. Powtarzają przez cały tydzień o różnych porach.
    • nchyb Zagadki kryminalne panny Fisher 10.06.12, 10:24
      program Ale kino, jeżeli koś ma. Lata zdaje się 20-te ubiegłego wieku, w Australii.

Serial powstał na podstawie książek Kerry Greenwood. Nie czytałam, ale może będą u nas dostępne smile

Dziś o 20.10 na ALeKino kolejne odcinki.
      Wczoraj widział dwa i mnie się podobały. Bez super fajerwerków, ale australijskich kryminałków retro jeszcze nie było...
      www.alekinoplus.pl/html/panna-fisher/
      Przy okazji - czy książkowo ktoś zna może?
      • chiara76 Re: Zagadki kryminalne panny Fisher 10.06.12, 11:07
        ja też oglądałam i nawet nawet. Poza tym, ostatnio mam "fazę" na lata dwudzieste, lata trzydziestewink i z chęcią popatrzyłam też na ciuszki i wnętrza.
        • nchyb Re: Zagadki kryminalne panny Fisher 10.06.12, 16:06
          te ciuszki i moje uznanie zdobyły Chiaro smile

A scena bez ciuszków w hammamie też warta była uwagi wink

Czekam na kolejne odcinki, dziś o ile dotwę się do TV (ach to Euro)...
    • regata Sherlock seria 2 12.06.12, 12:55
      z Benedictem Cumberbatchem w roli tytułowej oraz Martinem Freemanem w roli doktora Watsona na BBC Entertainment od niedzieli 10 czerwca o 22.00
      1. Skandal w dzielnicy Belgravia (powtórka w piątek 15.06. o 22.30)
      2. Demony Baskerville - niedziela, 17 czerwca o 22:00 i 2 późniejsze emisje
      3. Upadek Reichenbacha - niedziela, 24 czerwca 22:00 i 1 późniejsza emisja
    • regata Morderca z Whitechapel sezon 3 12.06.12, 13:29
      też na BBC Entertainment w niedziele o 21 (6 odcinków tym razem).
      • nchyb Re: Morderca z Whitechapel sezon 3 12.06.12, 14:58
        nie widziałam (nie kojarzę) żadnego z odcinków poprzednich sezonów, warte to uwagi i w trakcie(od tego 3 sezonu) można zacząć oglądać?
        • bear80 Re: Morderca z Whitechapel sezon 3 12.06.12, 20:01
          Na Ale Kino widziałam jeden odcinek chyba pierwszego sezonu, ale nie byłam zachwycona.
          Może tam będą jakieś powtórki.
        • regata Re: Morderca z Whitechapel sezon 3 13.06.12, 14:31
          Jeżeli mgliste zaułki Londynu i morderstwa wzorowane na zbrodniach sprzed lat są tym, co tygryski lubią najbardziejwink to warto spróbować. Może przypadnie do gustu?
          Smaczku dodaje współpraca nieopierzonego karierowicza i cynicznego, doświadczonego detektywa oraz przewodnik-oryginał, a wszystko spowija mroczna atmosfera grozy.

Oglądałam tylko pierwszy sezon. Podobał mi się na tyle, że teraz poszukuję odcinków z 2. Ktoś ze znajomych twierdzi, że trzeci jest najlepszy. Tutaj chyba nikt o nim nie wspominał. Nic dziwnego - nie da się czytać i oglądać jednocześniewink...

Mogę być nieobiektywna, bo lubię brytyjskie seriale - od Mordestw w Midsomer, panny Marple, detektywa Lynleya, poprzez Taggarta, Luthera i Sherlocka.

Myślę, że poprzednie sezony ma ktoś zachomikowane, trzeba tylko przeczesać sieć...
    • regata TV 5 MONDE Nocny oddział 14.06.12, 16:29
      Zainspirowana przez agridulce w wątku Co teraz czytacie/Z mroków nocy Fred Vargas przejrzałam program TV5 i trafiłam w piątkowym paśmie na powtórkę serialu kryminalnego "Nocny oddział".
      Czy ktoś oglądał w poniedziałek? - warto?
      Jutro dwa odcinki po 21, a w zapowiedziach jeszcze cztery w poniedziałki po godz.18.
      • zorija Sprawy Jacka Taylora 27.07.12, 11:45
        Na Ale kino! w niedziele o 20.10. Serial wg. powieści Kena Bruena. Pierwszy odcinek był (powtarzają go jutro o 16.50), bardzo mi się podobał.
        • popielucha Re: Sprawy Jacka Taylora 02.09.12, 23:14
          zorija napisała:

> Na Ale kino! w niedziele o 20.10. Serial wg. powieści Kena Bruena. Pierwszy odc
          > inek był (powtarzają go jutro o 16.50), bardzo mi się podobał.

Najlepiej mi utkwił w głowie ten o Magdalenkach, rzeczywiście niezłe.
          Alekino pokazało też niedawno coś pod tytułem Luter - Luther? - i to było jeszcze lepsze. Nie wiem tylko, czy to wszystko, co mieli, czy pierwsza część cyklu, bo krótkie było. Po Luterze, a wcześniej Hillu muszę przyznać, że Anglicy, to jednak robią najbrutalniejsze kryminały z wszystkich. Najbardziej realistyczne, żeby nie powiedzieć naturalistyczne.
          • amused.to.death Re: Sprawy Jacka Taylora 03.09.12, 00:22
            Luther pierwszy sezon ma 6 odcinków, a drugi 4.
            Ja zaczęłam oglądać, bo głównego bohatera gra Idris Elba, którego bardzo lubiłam za rolę w The Wire (jeden z moich Top 3 seriali).

• siostra_pelagia Re: Sprawy Jacka Taylora 03.09.12, 07:53
              Jakie są pozostałe 2?smile The Wire mnie pochłonęło bez reszty, natomiast Luther nie za bardzo.
              • opty2 Vares - finski serial 03.09.12, 09:54
                na Ale Kino w każdą niedzielę 20.10,
                pierwszy odcinek juz był (02.09),
                www.alekino.pl/program/film/vares-kwietniowe-dziewczeta_39148
              • amused.to.death Re: Sprawy Jacka Taylora 03.09.12, 13:35
                > Jakie są pozostałe 2?smile The Wire mnie pochłonęło bez reszty, natomiast Luther n
                > ie za bardzo.

24
                i
                Sześć stóp pod ziemią.
    • opty2 "Szybki cash" w kinie od 5.10 02.10.12, 11:24
      www.wab.com.pl/?showNewsPlus=1341&f=w
    • chiara76 dziś , program 1 TVP 15.10.12, 13:12
      stary (ale zakładam, że jary) Teatr Telewizji na podstawie powieści Chandler'a, "Kłopoty to moja specjalność". Występuje Brylska, Jerzy Dobrowolski, więc myślę, że może być interesujący.
      • nchyb Sherlock początek - seria 1 - Ale Kino 15.10.12, 15:22
        wczoraj pierwszy odcinek rzucił mi się w oczy, o 20.10 na ALeKino, to co wyżej omawia Regata.

Współcześnie się dzieje, ale Sherlock moim zdanie dobrze zagrany smile
        Będę teraz niecierpliwie czekać na kolejne odcinki w niedziele...

będą powtórki tego odcinka - jeżeli ktoś nie widział to m.in w sobotę 20.10 o godz. 16.05.

Pierwszy odcinek (Studium w różu), Watson to lekarz wojskowy, weteran z Afganistanu, któremu wojny brak. Zamieszkują razem dla oszczędności. Jeszcze nie tak dawno temu nie uwierzyłabym że Holmes ze smartfonem może mi się spodobać smile

Przy okazji taka ciekawostka - Watsona gra Martin Freeman, którego za 2 miesiące zobaczymy w tytułowej roli w Hobbicie...
        • ginny22 Re: Sherlock początek - seria 1 - Ale Kino 15.10.12, 15:44
          A Cumberbatch (czyli Sherlock) zagra tam Smauga wink
          Zresztą "Hobbit" jest powodem, dla którego musimy czekać tak długo na trzecią serię "Sherlocka". Który to serial uważam za lekturę obowiązkową - świetnie zagrany, pomysłowo przeniesiony do naszych czasów, inteligentny. Widać, że scenarzyści strasznie kochają teksty Conan-Doyle'a i umieją się nimi bawić.
          • irves Hobbit 16.10.12, 10:07
            Ja też czekam na Hobbita. Mam nadzieję, że skoro reżyser podzielił ten film na 3 części to nie pominie żadnych szczegółów.
            • nchyb Re: Hobbit 16.10.12, 11:24
              u nas premiera 28 grudnia, całą rodziną się na Hobbita wybieramy smile
              • basiakia Re: Luther sezon 2 16.10.12, 12:17
                Luther sezon 2 był już w telewizji, ale przegapiłam. Może ktoś wie, czy będą go jeszcze powtarzać. Na dvd też nie ma i nie wiadomo kiedy będzie.
                • venus22 Re: Luther sezon 2 26.10.12, 01:24
                  a widzieliscie juz moze nowa, inna wersje Sherlocka Holmes'a
                  "Elemetary" - z J L Miller i Lucy Liu jako Watson

moze jeszcze w PL nie ma..?

Minnie
                  • nchyb Re: Luther sezon 2 26.10.12, 06:34
                    nie widziałam jeszcze, u nas chyba nie ma, a ja z netu raczej nie ściągam.
                    Ale jakoś tak kobieta Watsonem? Mimo poprawności politycznej w głowie mi się to nie mieści smile
                    A Ty Minnie widziałaś? Jakie jest?
                  • ginny22 Re: Luther sezon 2 26.10.12, 12:41
                    Wytrzymałam jakieś 15 minut pierwszego odcinka. Dość słabe, a z Sherlockiem nie ma wiele wspólnego. Ot, jeden z miliona podobnych seriali.
                    • venus22 Re: Luther sezon 2 27.10.12, 06:01
                      Ja ogladam, bo lubie Lucy Liu smile

Moje zdanie jest takie - istotnie chyba wlasciwie, tak naprawde, jedyna idea oryginalnego Sherlocka,
                      i to slaba, jest taka
                      ze stosuje on metode genialnej dedukcji opartej na blyskawicznej a uwaznej obserwacji,
                      ktora po jego tlumaczeniu wydaje sie taka oczywista a bez tego - nie do zauwazenia dla przecietnego smiertelnika.

Kobieta w roli Watsona? - to imho chyba jedyne, co ten caly pomysl nowego serialu ratuje, poki co,
                      od zaglady,
                      jak rowniez subtelna mozliwosc romansu pomiedzy Sherlockiem a Watsonem, hehehe
                      (byc moze jest to rowniez zamierzona ironia - w koncu jakies tam aluzje co do seksualnosci oryginalnego Sherlocka tez byly, i jego zwiazku z Watsonem, hmmm)

ogolnie serial utrzymany jest w dynamicznym tempie, zagadki detektywistyczne powiedzialabym zakrecone raczej w stylu rzeczywiscie oryginalu,

a poniewaz przy tym wszystkim historie sa tak mocno osadzone we wspolczesnych realiach,
                      momentami ogladajac az mnie uderza
                      ze prostota zagadek i ekscentrycznosc nowego Holmesa jest taka a nie inna
                      bo lezy wlasnie - w oryginale.
                      mam nadzieje ze mnie rouzmiecie....

Minnie
    • kamkap serial o Annice Bengtzon 31.10.12, 12:40
      Od 4.Xi na Ale Kino "Z rubryki kryminalnej: Prime Time"

serial kryminalny (Annika Bengtzon: Crime Reporter), Szwecja, 2012

Dziennikarka śledcza Annice Bengtzon (Malin Crépin) zrobi wszystko, by zdobyć materiały do sensacyjnego artykułu. Z uporem drąży niewygodne dla wielu osób tematy, by odkryć prawdę. Tropi kryminalne zagadki w świecie celebrytów i polityków, a także działalność terrorystyczną. Jednocześnie próbuje pogodzić swoją pracę z rolą matki i partnerki.
      W tym odcinku

W starej posiadłości pod Sztokholmem ginie gospodyni programu telewizyjnego, Michelle Carlsson. Poprzedniego wieczoru odbywała się tam impreza dla ekipy pracującej przy nagraniu. Annice Bengtzon udaje się dostać do położnej na odludziu willi. Odkrywa, że główną podejrzaną w sprawie zabójstwa Carlsson jest jej przyjaciółka Anne. Dziennikarka próbuje dowiedzieć się, co naprawdę zaszło.

www.teleman.pl/tv/Z-Rubryki-Kryminalnej-Prime-Time-1-827930
      • chiara76 Re: serial o Annice Bengtzon 31.10.12, 13:15
        Supersmile dzięki za info.
        • opty2 Re: serial o Annice Bengtzon 31.10.12, 13:38
          o! chetnie obejrzę smile
          ciekawe czy mi podpasuje aktorka grająca Annikę,
          jestem cholernie wybredna wink
          • opty2 Re: serial o Annice Bengtzon 06.11.12, 09:58
            obejrzałam pierwszy odcinek,
            akcja całkiem zgrabnie wyszła
            ale ani Annika, ani Thomas jako aktorzy mnie nie przekonali, niestety sad
            figura Anniki zupełnie odbiega od pierwowzoru!
            oglądał ktoś?
    • zorija Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 01.11.12, 10:14
      3. 11 na Ale Kino Detektyw Dee i zagadka upiornego ognia.
    • bear80 Elementary 07.11.12, 08:49
      Pierwszy odcinek Elementary 12.11 na Ale Kino o godz. 22.
      Pozdrawiam
      • bear80 Re: Elementary 07.11.12, 15:08
        Pomyłka! serial na AXN - reszta danych się zgadza przynajmniej wg To i Owo smile

> Pierwszy odcinek Elementary 12.11 na Ale Kino o godz. 22.
        > Pozdrawiam
    • opty2 Hipnotyzer w kinach od 1.03.2013 30.01.13, 11:04
      Hipnotyzer wg książki Larsa Keplera został sfilmowany
      a u nas w kinach od 1 marca smile
      info za Deckare:
      kryminal.ubf.pl/news.php
    • ksywa Re: do obejrzenia w telewizorze lub na dvd... 08.04.13, 14:54
      I znów kryminał po szwedzku w odcinkach, czyli "Lubie to"smile
      media2.pl/media/101799-Maria-Wern-nowy-serial-kryminalny-w-Ale-kinoplus.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka