april02 08.11.10, 22:54 Na empik.com znalazłam nową powieść Doncowej, która ponoć miała się ukazać w październiku ale w tej chwili ma status niedostępnej. Czy ktoś coś wie na ten temat? Chętnie poczytałabym sobie o nowych przygodach Eulampii Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: nowa Doncowa 09.11.10, 10:50 ja też czekam, ale nic, niestety, nie wiem, na temat, kiedy się ukaże...chociaż chyba zapowiedzi w księgarniach internetowych to (mam nadzieję) dobry znak, że ukaże się w miarę wkrótce. Odpowiedz Link
nchyb Re: listopada miało być :) 21.11.10, 10:42 czy chodzi o Przesyłkę dla Kameleona? Na merlinie jest, wysyłają w ciągu 7 dni, poczekam jeszcze chwilę, pewnie w empiku będzie, to na miejscu kupię... Nie mogę się już doczekać... Odpowiedz Link
kali_mera Re: nowa Doncowa 22.11.10, 19:20 Ja dzisiaj kupiłam nową Doncową. Pewnie za szybko, niestety, się za nią nie zabiorę, bo kolejka książek spora, ale cieszę się, że już ją mam! Odpowiedz Link
jot6 Re: nowa Doncowa 28.11.10, 17:00 upolowałam w empiku,moim zdaniem trochę słabsza od poprzednich,mniej humoru,ale niezła,przeczytałam za jednym przysiadem...i znowu czekam... Odpowiedz Link
minniemouse Re: nowa Doncowa 20.12.10, 02:34 Jest. naprawde jest nowa Doncowa? a czy jest juz dostepna w zwyklych ksiegarniach? pytam bo moja tesciowa nie umie kupowac przez interent i nikt poza nia mi tego nie zalatwi. Minnie Odpowiedz Link
verdana Re: nowa Doncowa 20.12.10, 14:05 Przez tą cholerną Doncową musiałam odswiezyc swoją znajomość rosyjskiego - w szkole ledwo sobie z nim radzilam, przeczytanie czytanki to był horror. A teraz kupiłam stosy dzieł Doncowej i o dziwo - okazało się, ze nie ma to jak motywacja! Odpowiedz Link
andaba Re: nowa Doncowa 20.12.10, 19:05 Podziwiam, mnie by nawet z motywacją nie wyszło... Strasznie mnie męczy czytanie po rosyjsku, rozumieć nawet rozumiem, ale te litery koszmarne, pięc minut jeden wyraz czytam. Odpowiedz Link
malgorzataka Re: nowa Doncowa 28.12.10, 15:34 Ja pierwszą... stronę - cały wieczór A książkę chyba trzy tygodnie. I za nic nie mogłam wykapować, co znaczy tytuł, bo w małym słowniku nie było. Dzięki temu do dziś ten pierwszy tytuł pamiętam - Hobby gadkowo utionka. Utionka nie było w słowniku, wyjaśniam - nie hobby Ściskam dłoń towarzyszce w doli - czytaczce po rosyjsku Odpowiedz Link
bmsien Re: nowa Doncowa 22.08.11, 12:40 "Hobby gadkowo utionka" w dosłownym tłumaczeniu to "Hobby brzydkiego kaczątka". W słowniku było pewnie tylko słowo "Utka" czyli "kaczka". Odpowiedz Link
kali_mera Re: nowa Doncowa 20.12.10, 20:39 minniemouse napisała: > Jest. naprawde jest nowa Doncowa? > > a czy jest juz dostepna w zwyklych ksiegarniach? > pytam bo moja tesciowa nie umie kupowac przez interent i nikt poza nia mi tego > nie zalatwi. > > Minnie > Ja kupiłam w zwykłej księgarni, nie w internetowej i to już w listopadzie Odpowiedz Link
minniemouse Re: nowa Doncowa 20.12.10, 23:29 dziekuje, to juz sle mejla do tesciowiej Minnie Odpowiedz Link
flurcia Re: nowa Doncowa 28.12.10, 16:31 Czy w języku rosyjskim kupowałyście w empiku?? Bo właśnie mnie takie interesują. Odpowiedz Link
malgorzataka Re: nowa Doncowa 28.12.10, 19:30 Tylko na allegro. Można jeszcze w Księgarni Rosyjskiej, ale tam drogo. Na allegro w granicach do 10 zł kupisz. Choćby teraz jest kilka aukcji, np.: allegro.pl/doncowa-fen-szuj-bez-tormozow-jewlampia-romanowa-i1385892033.html Odpowiedz Link
malgorzataka Re: nowa Doncowa 30.12.10, 07:16 Chyba jak się trafią w koszu z przecenionymi Zresztą, pisałam o twardych okładkach i dużej czcionce. Te są w księgarni po 30 zł. A niestety te tańsze są drukowane malusieńką czcionką i zbyt męczą oczy (w pewnym wieku). Mają za to jeden plus - zajmują mniej miejsca na półce. Cały czas mówię o księgarni realnej, krakowskiej ze Św. Krzyża, nie internetowej - bo przyszło mi do głowy, że może rozmawiamy o dwóch różnych sprawach. Ceny mogą się różnić. Wczoraj właśnie przyszło mi z allegro sześć sztuk: pięć po 9 zł plus szósta jako gratis, zapłaciłam 45 zł plus 15 za przesyłkę, wyszło równo po dysze. Na kolejne pół roku zapas jest Odpowiedz Link
flurcia Re: nowa Doncowa 30.12.10, 09:08 Ja zamówiłam 1 sztukę w tej księgarni, zobaczę jaki druk i jak mi się będzie czytać : www.kulturarosyjska.com.pl/?p=productsList&sWord=doncowa Odpowiedz Link
kali_mera Re: nowa Doncowa 25.01.11, 19:53 Znalazłam na stronie Empiku i oczywiście już się nie mogę doczekać... www.empik.com/slodki-padalec-doncowa-daria,prod59660229,ksiazka-p Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: nowa Doncowa 27.01.11, 16:17 Donoszę, że Słodki padalec jest już w księgarniach. W każdym razie w Matrasie w Arkadii. Nabyłam Odpowiedz Link
chiara76 Re: nowa Doncowa 18.02.11, 10:04 ja już zdobyłam jak przeczytam na pewno napiszę, jak mi się podobała. Odpowiedz Link
chiara76 Re: nowa Doncowa 21.02.11, 09:21 no więc, jak zwykle bajkowo, czyli wszystko układa się dobrze, panuje atmosfera ogólnego dobra i serdeczności, co mi się czasem przydaje właśnie w lekturze, ot, taka bajka dla dorosłych mnie zrelaksowało i oceniam OK. Ale, przy okazji odkryłam, że Lampka a raczej opowieści o niej zostały w Rosji już zekranizowane, nawet są na youtube oglądałam przed chwilą kawałek właśnie tej książki. Odpowiedz Link
nchyb Re: nowa Doncowa 21.02.11, 10:12 Chiara, a co wpisałaś w wyszukiwarkę jutubową by znaleźć? Może masz linkę? Odpowiedz Link
chiara76 Re: nowa Doncowa 21.02.11, 10:35 o, to moja droga była droga skomplikowana chcąc dodać książkę na biblionetkę (bo o dziwo, nie było) chciałam sprawdzić tytuł oryginalny, bo niestety, tak, jak to w książce jest, to dla mnie niejasne. No więc najpierw zajrzałam na stronę samej autorki, www.dontsova.ru/ potem znalazłam serię o Eulampii i sprawdziłam tytuł książki (co ciekawe, w rządku ustawionej ogromnej ilości książek o przygodach Lampki kolejność nie jest od lewej do prawej a od prawej do lewej). Znalazłam tytuł książki, wpisałam w biblionetkę, a potem wiedziona ciekawością wkleiłam sobie w google i wyskoczył mi między innymi film na youtube. Jak się okazuje, to cały serial, oczywiście po rosyjsku, ale jak ktoś czytał książkę i zna w miarę język, nie sądzę, aby to był problem. Odpowiedz Link
chiara76 Re: nowa Doncowa 21.02.11, 10:36 a no, i zapomniałam napisać, co wkleiłam Гадюка в сиропе ciekawe , że u nas to jest jako "Słodki padalec" a chodzi właściwie o żmiję w syropie? Słodką żmiję? Ja chyba bym wolała taki tytuł. Odpowiedz Link
malgorzataka Re: nowa Doncowa 21.02.11, 19:55 O ranysiu, a co się nazastanawiałam, która to też książka, ten "Słodki padalec" )) Odpowiedz Link
april02 Re: nowa Doncowa 21.02.11, 17:06 A mnie się podobała średnio mimo że jestem fanką Doncowej. Książka jest niedopracowana, pogubione wątki a Eulampia tym razem, która na ogół rozsądkiem nie grzeszy, teraz robi takie głupoty że hej. No i już na samym początku właściwie można się zorietnować kto jest tym słodkim padalcem. Generalnie miałam wrażenie, że książka została napisana na kolanie i w dodatku w dużym pośpiechu. Nic to, czekam na następną Odpowiedz Link
minniemouse Re: nowa Doncowa 21.05.11, 09:06 mam juz Slodki padalec czy wyszlo moze cos jeszcze nowego Doncowej bo trafia mi sie wlasnie okazja dostania cos z Polski! Platowa tez dostalam, tez dobra ale juz tak bardzo nie nawija jak Lampa czy Daria wiec az tak bardzo mi sie nie podobala, ale nie narzekam tez fajne dziekuje za polecenie. bede tez sciagala tego Wlocha co tez ponoc smieszny. Minnie Odpowiedz Link
jot6 Re: nowa Doncowa 10.08.11, 08:03 serdecznie pozdrawiam, ja z pytaniem - czy nie widać nowej Doncowej na horyzoncie? Odpowiedz Link
malgorzataka Re: nowa Doncowa 13.08.11, 09:57 "Generalnie miałam wrażenie, że książka została napisana na kolanie i w dodatku w dużym pośpiechu. Och, wszystkie są pisane na kolanie i w pośpiechu, nie ma siły - wyprodukowała już ich Doncowa około 130 i leci w tempie jedna na miesiąc Spis znajdziecie tutaj: ru.wikipedia.org/wiki/Донцова,_Дарья Odpowiedz Link
jot6 Re: nowa Doncowa 27.08.11, 12:22 dobra,dobra,a ja i tak lubię jej książki i wcoąż na nowe czekam... Odpowiedz Link