18.02.11, 13:01
Chciałam tylko napisać, że jestem po lekturze "Jutro możesz zniknąć" i według mnie w tej książce Jack Reacher wraca do starej, dobrej wysokiej formy i książka jest generalnie świetna, zdecydowanie jedna z najlepszych Lee Childa. Okropnie się za takim Jackiem i s-ka stęskniłamwink
Tak więc zdecydowanie polecam a wydawnictwo, jeśli czytam uprzejmie się prosi o niedawkowanie nam Jacka tylko wydawania kolejnych jego przygód najszybciej jak się dawink
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Lee Child 25.02.11, 21:37
      No tak, autor trzyma poziom i na kilkanaście przeczytanych powieści o Reacherze, śmiało można powiedzieć, że nic a nic Jack się nie zmienił. To dalej jest ten sam facet, który sprząta świat z ludzkich śmieci, choć ktoś w tej powieści usiłuje zdyskredytować Jacka, że jest stary i jego czas minął, oczywiście nic bardziej mylnego. A przemierzając Nowy Jork nocą, w takim towarzystwie, to czysta przyjemność.
    • amused.to.death Re: Lee Child 27.02.11, 09:55
      o tak, Jack ciągle w formie mimo, że lat mu przybywa.
      Ja właśnie przeczytałam 'worth dying for'
      Właściwie wszystko co było do przeczytania z Jackiem to przeczytałam i... tego najbardziej nie lubię: czekania aż autor napisze więcejbig_grin
      • januanio Re: Lee Child 29.03.11, 14:01
        super książka, kolejny udany tom przygód mojego ulubionego bohatera
        • januanio Re: Lee Child 09.06.11, 09:19
          Lee Child - 61 godzin - w trzecim kwartale tego roku

i lata następne:
          Uprowadzony (wznowienie Umrzeć próbując)
          W tajnej służbie (wznowienie Bez pudła)
          Czasami warto umrzeć (tom nr 15)
          Ostatnia sprawa (tom nr 16)
          • chiara76 Re: Lee Child 09.06.11, 15:46
            wznowienia średnio mnie interesują, chociaż muszę przyznać, że nie kojarzę "Bez pudła", ale te dwie ostatnie, czyli jak rozumiem nowe, na to czekam. Tylko, że pewnie przyjdzie naczekać się sporo. Na razie nie mogę wziąć się nawet za lekturę "Siły perswazji".
            • januanio Re: Lee Child 09.06.11, 17:39
              części 1,2,6 i 7 początkowo wydała ISA, albatros je teraz wznawia, oczywiście dwie musi pod innymi tytułami, echh
    • chiara76 "Siła perswazji". 28.07.11, 13:38
      Kolejna dobra opowieść o Jacku, który nie przegrywa z nikim. I bardzo dobrze. W tej części po raz kolejny zobaczymy, jakie dobre serce z tego Jacka, który nie zapomina tych, którzy skrzywdzą osoby mu bliskie.
      Ciekawe, kiedy konkretnie wydawnictwo wyda "61 godzin". Ja w każdym razie będę czekać.
      • negev56 61 godzin 28.07.11, 13:43
        już jest smile
        merlin.pl/61-godzin_Lee-Child/browse/product/1,926266.html
        zamówiłam i czekan na przesyłkę.
        • januanio Re: 61 godzin 28.07.11, 13:59
          negev56 napisała:

> już jest smile
          > rel="nofollow">merlin.pl/61-godzin_Lee-Child/browse/product/1,926266.html
          > zamówiłam i czekan na przesyłkę.
          >

nie wiem czy zauważyłaś, ale zmienił sie format książek, ta jest większa (wyższa i szersza) niż poprzednie
          • negev56 Re: 61 godzin 28.07.11, 15:12
            januanio napisał:
            > nie wiem czy zauważyłaś, ale zmienił sie format książek, ta jest większa (wyższ
            > a i szersza) niż poprzednie
            dopiero jak się teraz przyjrzałam, to zauważyłam różnicę. Natomiast to mi nie stanowi, bo Childy kupuję od 2007 roku, a pierwsze książki wydawało wyd.ISA i miało dwa różne formaty, potem doszedł Albatros z formatem numer 3, więc rozmiar czwarty będzie urozmaiceniem.
        • chiara76 Re: 61 godzin 28.07.11, 14:07
          och, dziękuję za informację, właśnie poinformowałam moją Drugą Lepszą Połowę i też się ucieszyłwink też zaraz zamawiamy!
          • negev56 Re: 61 godzin 02.08.11, 22:05
            Jest dobrze, ale mogłoby być lepiej, wydaje mi się, że nastąpił lekki spadek formy, ale to nic nie szkodzi, może Child się przetrenował smile.
            I jeszcze jedna interesująca sprawa, Tom Cruise ma zagrać Jacka Reachera w Jednym strzałem (One shot), czy on aby nie jest za niski do tej roli uncertain.
            • chiara76 Re: 61 godzin 02.08.11, 22:32
              no nie, ON w roli Jacka? ;/
              • negev56 Re: 61 godzin 02.08.11, 22:40
                Może jakoś powiększą go komputerowo smile, aż takim gigantem nie musi być, ale Platonem też niekoniecznie smile.
                www.huffingtonpost.com/2011/07/16/tom-cruise-in-one-shot_n_900590.html
                • chiara76 Re: 61 godzin 02.08.11, 22:52
                  ja w tej roli widzę jednego faceta, ale to pewnie dlatego, że uwielbiam go w NCIS, a mianowicie mówię o Marku Harmonie
                  https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRrcR9jVrId8CHYhR75gA5qE-qAtInR4Jv228tMdvAHdQIFS9Hx4w
                  • negev56 Re: 61 godzin 02.08.11, 23:12
                    Ee nie, on jakiś taki miękki jest.
                    Taki Ryan Reynolds z Pogrzebanego, albo Jeremy Renner z The Hurt Locker, oni by się nadali smile.
                    • chiara76 Re: 61 godzin 02.08.11, 23:17
                      wcale nie jest miękki! (foch).
                      Ale z tym Tomkiem , to nie trafili kompletnie.
                      • negev56 Re: 61 godzin 02.08.11, 23:26
                        Tomaszek może i by się nadał, gdyby bardziej gromadny był, a tak, mikrusa nam wciskają.
                        No dobra, odwołuję, Mark Harmon nie jest miękki smile.
                        • januanio Re: 61 godzin 02.08.11, 23:40
                          Cruise nie bardzo mi pasuje (on jest dopiero miękki), już bardziej Kiefer Sutherland (ten z 24 godzin) ale chyba też za niski...
                          • chiara76 Re: 61 godzin 02.08.11, 23:50
                            patrząc pod kątem wzrostu to zaraz nam wyjdzie, że idealnym kandydatem jest Wiktor Zborowskiwink
                            • januanio Re: 61 godzin 03.08.11, 09:23
                              fakt, Child tak zamotał wygląd Reachera że dobrać aktora (znany,popularny, wysoki) jest trudne
                              • nchyb Re: 61 godzin 04.08.11, 17:53
                                może trudno wyobrazić sobie, kto mógłby go zagrać, ale wiadomo od razu, kto do tej roli nie pasuje. I To jest tu na podium moim zdaniem...

Widziałabym w tej roli wspomnianego Ryana Reynoldsa, lub zezdjęciowanego w wątku Harmona z NCIS, który bardzo pasuje mi, podobnie zresztą jak i sam Lee Child, widziany na fotce z okadki książki 61h.

Nie wiem, czy podołaliby aktorsko, ale wizualnie pasowaliby mi też (a może i bardziej) Ted diBiase (zawodnik WWE, grał w W cywilu 2 - The Marine 2) oraz Channing Tatum (Dear John, Step Up)...
                                • elmar43 Re: 61 godzin 06.08.11, 16:13
                                  A mnie pasuje Jim Caviezel - najbardziej znany z roli Chrystusa w "Pasji" Gibsona. Widziałam go w kilku innych filmach i myślę, że dałby radę. A poza tym jest wysoki - 188 cm, prawie jak Reacher - i przystojny smile
                                  Autor też pasuje.
                                  Natomiast - dziewczyny, wybaczcie smile - Mark Harmon mi nie leży...
                                  • nchyb Re: 61 godzin 06.08.11, 17:00
                                    > Autor też pasuje.
                                    > Natomiast - dziewczyny, wybaczcie smile - Mark Harmon mi nie leży...
                                    a tacy podobni smile
                                    • hetka Re: 61 godzin 30.08.11, 11:05
                                      Daniel Craig by się nadał, jakby mu usunąć bondowski garnitur. Bardzo podobny jest.
                                      • nchyb Re: 61 godzin 15.09.11, 20:09
                                        > Daniel Craig by się nadał, jakby mu usunąć bondowski garnitur.
                                        i jakby mu jeszcze te kilkanaście cm dodać smile

Lubię Craiga, ciekawa go jestem w Millenium, wizualnie oprócz wzrostu jako Jack - dlaczego nie, lepszy od TC...
                                • outthereltd Re: 61 godzin 05.09.11, 16:23
                                  a mi pasowałby Mads Mikkelsen wink

BTW witam smile
                                  • nchyb Re: 61 godzin 07.09.11, 18:04
                                    Witamy, witamy, rozgość się smile

Mads jest ok, ale nic nie poradzę, ze wizualnie bardziej na złe charaktery by mi pasował...
                                    Inna rzecz, ze czekam teraz na 3 muszkieterów...
                          • amused.to.death Re: 61 godzin 08.09.11, 21:26
                            w jednym z wywiadów Lee Child powiedział, że jemu pasowałby Hugh Jackmansmile
                            • chiara76 Re: 61 godzin 08.09.11, 22:11
                              mnie niewink
                  • amused.to.death OT: Mark Harmon 08.09.11, 21:17
                    Mark Harmon za chwilę będzie grał innego detektywa- Lucasa Davenporta z książki J.Sandfordasmile
                    • chiara76 Re: OT: Mark Harmon 08.09.11, 22:10
                      dzięki za info. Nie wiedziałam o tym. Ja go już właściwie i tak utożsamiam z Gibbsem, więc...wink
                  • taka_prawda500 Re: 61 godzin 05.03.13, 21:59
                    chiara76 napisała:

> ja w tej roli widzę jednego faceta, ale to pewnie dlatego, że uwielbiam go w NC
                    > IS, a mianowicie mówię o Marku Harmonie
                    > https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRrcR9jVrId8CHYhR75gA5qE-qAtInR4Jv
> 228tMdvAHdQIFS9Hx4w

Mark Harmon świetnie pasujesmile
                    Mam jeszcze jednego kandydata, niestety teraz już za starysad To Michael Biehn z czasów "Terminatora" i "Obcego-decydujące starcie". Pomarzyć można...
                    • nchyb Re: 61 godzin 06.03.13, 07:06
                      Michale Biehn był ekstra jako Kyle Reese
                      a może to ja inaczej jako nastolatka to odbierałam smile

Ale facet miał pecha, w Terminatorze ginie, w Twierdzy ginie, to już niech Reacherem jest ktoś, kto cało z akcji wychodzi... wink
                      • taka_prawda500 Re: 61 godzin 06.03.13, 10:57
                        W "Obcym" też ginie, ale dopiero w 3 części. Faktycznie ma pecha. Co nie zmienia faktu, że na Reachera onegdaj by pasowałwink
                        O, proszę, czyż to nie Jack Reacher?
                        www.kernunnos.com/biehn/terminator4.jpg
                        • nchyb Re: 61 godzin 07.03.13, 19:27
                          w pierwszej nie grał - to zginąć nie mógł, w drugiej mu nogi chyba ucięło, a w trzeciej obcy go wykończył..

tak sobie usiłuję przypomnieć, czy grał w jakimś filmie, gdzie nie zginął? wink

W Twierdzy jednego z FOK grał Danny Nucci. Do roli Reachera się nie nadaje, ale też ginie niemal wszędzie gdzie zagrał. W Tytanicu tonie, w Twierdzy go zabijają, w Egzekutorze też smile

I tak właśnie myślę, ze to aktorzy, których jak widzę na ekranie, to czekam na moment ich śmierci. A dla Reachera nie chcę tego i już smile
                    • chiara76 Re: 61 godzin 06.03.13, 11:00
                      Fajnie, że nie mnie jednej ten aktor w takiej roli by pasował smile
            • chiara76 Re: 61 godzin 03.08.11, 15:12
              i ja po lekturze. Faktycznie trochę spokojniej. Chyba "Siła perswazji" pasowała mi bardziej za właśnie wartką akcję. Ale generalnie i tak mi się podobała, Jack jako towarzysz starszej pani popijający kawę z ekspresu w delikatnej porcelanie...warto było. No i dla przypomnienia sobie, dlaczego lato nie jest złe.
              Uwaga SPOILER.
              Szybko domyśliłam się, kto jest tym złym, to samo mój Mąż, więc tak sobie myślę, że trochę szkoda bo intryga nie taka zamotana, jak u Child'a bywa..
              • hetka Re: 61 godzin 31.08.11, 10:49
                Też mam odczucie, że to trochę słabsza pozycja Childa - oczywiście pamiętając, że wszystkie są pierwszoklaśne. Akcja może i się toczy wolniej niż zwykle, ale i tak Reacher to Reacher, rozbija wszystkich bad guyów w pył i proch, i nie da się go nie kochać. Ja tam już czekam na następnąsmile
    • nchyb Re: Lee Child 28.08.11, 10:34
      Dzięki Chiarze Reachera odkryłam i teraz nadrabiam hurtem zaległości kilku lat smile

Ostatnio przeczytane Elita zabójców, Poziom śmierci i Nieprzyjaciel.
      Jak dla mnie - świetne.
      Jakie szczęście, ze kilka tomó mi jeszcze zostało, jakoś do kolejnej nowości wytrzymam...
      • amused.to.death :D n/t 31.08.11, 10:53

• januanio tom 16 - Ostatnia sprawa 05.09.11, 13:33
          To jak się okazuje nie jest ostatni tom cyklu, tylko znowu eksperyment znany z tomu ósmego! Jack znowu jako wojskowy glina!

https://ecx.images-amazon.com/images/I/51i-PdHjXQL._SL160_.jpg
          Everything starts somewhere. . . .

For elite military cop Jack Reacher, that somewhere was Carter Crossing, Mississippi, way back in 1997. A lonely railroad track. A crime scene. A coverup.

A young woman is dead, and solid evidence points to a soldier at a nearby military base. But that soldier has powerful friends in Washington.

Reacher is ordered undercover - to find out everything he can, to control the local police, and then to vanish. Reacher is a good soldier. But when he gets to Carter Crossing, he finds layers no one saw coming, and the investigation spins out of control.

Local sheriff Elizabeth Deveraux has a thirst for justice - and an appetite for secrets. Uncertain they can trust one another, Reacher and Deveraux reluctantly join forces. Reacher works to uncover the truth, while others try to bury it forever. The conspiracy threatens to shatter his faith in his mission, and turn him into a man to be feared.

A novel of unrelenting suspense that could only come from the pen of #1 New York Times bestselling author Lee Child, The Affair is the start of the Reache
          • cynamoon6 A ja przy okazji zapytam. 06.09.11, 15:15
            Czy mozna zaczac czytac Lee Childa od dowolnej ksiązki, czy koniecznie musi byc po kolei?
            On mnie od dawna kusi, ale wciaz jakos nie mialam okazji...

• januanio Re: A ja przy okazji zapytam. 06.09.11, 18:25
              1 możliwość: czytanie po kolei, ewentualnie jako pierwszą przeczytać nr.8 bo dzieje się jeszcze w wojsku (wcześniej niż reszta)

2 możliwość: czytanie obojętnie jak (bo czytanie po kolei nie ma znaczenia): warto zacząć od nr.1,2,6,7,13 są wyjątkowo fajne.
              • cynamoon6 Re: A ja przy okazji zapytam. 06.09.11, 18:45
                Acha. W zasadzie teraz moge tylko nie po kolei, wiec ciesze sie da wink
                • chiara76 Re: A ja przy okazji zapytam. 06.09.11, 19:05
                  ja czytałam zupełnie nie po kolei i muszę powiedzieć, że jakoś to mi nie przeszkadzało, więc rób, jak Ci wygodniewink
                  • cynamoon6 Re: A ja przy okazji zapytam. 06.09.11, 21:32
                    To super wink
                    A powiedzcie, ktore jego ksiazki uwazacie za najlepsze a które za najslabsze?
                    Chociaz mam wrazenie z lektury forum mam wrazenie ze Lee Child raczej trzyma poziom wink
                    • chiara76 Re: A ja przy okazji zapytam. 06.09.11, 22:31
                      co się naszukałam tej mojej odpowiedzi to moje, ale voila:

forum.gazeta.pl/forum/w,33434,127530552,127861613,Re_Sila_perswazji_Lee_Child_Chiara_pytanie.html
                      • cynamoon6 Re: A ja przy okazji zapytam. 06.09.11, 23:44
                        Bardzo Ci dziekuje i juz odnotowuje tytuły.
                        • nchyb Re: A ja przy okazji zapytam. 07.09.11, 07:45
                          Cynamoon6, ja czytałam całkiem nie po kolei. Zaczęłam od ostatniego wydanego tomu smile
                          A potem co mi w łapy wpadło, to czytałam. Przyjemność miałam i tak wielką smile
                          • siostra_pelagia Re: A ja przy okazji zapytam. 07.09.11, 17:56
                            Czy on już sobie kupił jakiś środek lokomocji, czy dalej te Stany na piechotę z tobołkiem na plecach przemierza?smile
                            • nchyb Re: A ja przy okazji zapytam. 07.09.11, 17:59
                              w 61 godzin autobusem jechał smile
                            • chiara76 Re: A ja przy okazji zapytam. 07.09.11, 18:03
                              na szczęście wciąż się opierawink
                              • siostra_pelagia Re: A ja przy okazji zapytam. 07.09.11, 18:45
                                Znaczy się chodzi dalejsmile
                                • chiara76 Re: A ja przy okazji zapytam. 07.09.11, 18:53
                                  dziwię się, że Greyhund do tej pory nie wykorzystał tej postaci do którejś ze swoich reklam...(zresztą, być może właściwie wykorzystał, tylko ja nic o tym nie wiem?smile.
                                  • chiara76 Re: A ja przy okazji zapytam. 07.09.11, 18:53
                                    Greyhound miało być ale nieważnewink
                                    • siostra_pelagia Re: A ja przy okazji zapytam. 08.09.11, 09:22
                                      Pomysł na reklamę Chiaro doskonałysmile
                                      • januanio Kolejny Reacher! 08.09.11, 20:47
                                        www.leechild.com/images/SS_UKshort2011s.jpg
                                        • nchyb Re: Kolejny Reacher! 08.09.11, 21:17
                                          no i teraz będę niecierpliwie czekać...
                                          • cynamoon6 Re: Lee Child 20.09.11, 12:33
                                            Przeczytałam dwie ksiązki na razie: 61 godzin i Jutro możesz zniknąć.
                                            Bardzo mi sie podobaly, owszem. Polubilam i bohatera i autora.

Ale zdziwiłam się pewnymi niedorobkami w Jutro mozesz zniknąc.
                                            Mianowicie dlaczego Child uwaza, ze Hoth to ukrainskie nazwisko?
                                            I dlaczego rzekoma tesciowa Hotha tez miala na nazwisko Hoth?
                                            Nie to, żebym sie jakos specjalnie czepiala, to drobiazgi, ale troche mi to nie pasowaly.

Ale i tak bede go czytac dalej, bo fajny jest wink
                                        • amused.to.death właśnie miałam zapytać 22.09.11, 01:05
                                          czy ktoś czytał historię o 13-letnich Jackusmile
                                          kupiłam na kindla, ale czeka w kolejce, aż skończę serię o L.Davenporcie.
                                          • januanio 61 godzin 22.09.11, 10:22
                                            Ja skończyłem 61 godzin, i jest bardzo dobrze, kolejny świetny tytuł. choć końcówka jest dość dziwna... mam takie wrażenie jakby autor postanowił wyciąć z 10-15 ostatnich stron...

Jack ucieka z tego budynku.. i tyle. Potem tylko 4 dni później, żadnego wyjaśnienia co z Jackiem, ani nic w tym stylu. Nie znam kolejnej, ale może tam coś dokończył bardziej....
                                          • amused.to.death Second Son 09.10.11, 23:40
                                            powiedziałabym, że to bardziej opowiadanie niż książka.

Dobrze się czytało, ale chyba 'trochę' Lee Child przesadził z umiejętnościami Jacka W TYM wieku....big_grin
                                            • dzyndzylyndzy.pl Re: Second Son 19.11.11, 17:45
                                              Czytalem jedną jego ksiązkę.Głowny bohater Jack Reacher,łapie stopa...Zabiera go atrakcyjna dziewczyna,która proponuje mu ,aby zabil jej męża,który lada dzień wychodzi z więzienia...Mąż jest zlym człowiekiem,znęca sie nad nią i ją katuje...Ona ,za zamordowanie męża proponuje mu seks...On odmawia,mimo to zgadza się zamieszkać na farmie i nając się jako pomocnik przy bydle,aby przyjrzec się sytuacji...W tle historia imigrantow z Meksyku....Mąż dziewczyny wychodzi,zwolniony przedterminowo,zostaje zamordowany....Aresztowana zostaje jego zona...Rozwiązanie zagadki morderstwa przypada Reacherowi ,do spółki z atrakcyjną prawnik-lesbijką...Dobrze się to czyta,choć nie jest to jakieś arcydzieło....Pamięta ktoś tytuł?
                                              • nchyb Re: Second Son 19.11.11, 18:59
                                                Echo w płomieniach
          • lipka02 Ostatnia sprawa-Lee Child 20.08.13, 13:00
            W tej książce Jack ma około 37 lat i jest majorem w amerykańskiej armii.Ma za zadanie znaleźć zabójce,który poderżnął gardło trzem kobietom.Sprawę rozwiązuje z miejscowym szeryfem-kobietą.Polecam tą część...warto przeczytać
    • chiara76 "Czasami warto umrzeć". 19.06.12, 18:40
      Ha ha , Jack Reacher w wyjątkowo wysokiej formie. Jak ja lubię tego faceta za to jego serce na dłoni zawsze skłonne do pomocy bliźniemu swemu, oczywiście w dobrej wierzewink
      No i tradycyjnie, ciekawe, kiedy wydadzą następną. Ja już nie mogę się doczekać.
      • nchyb Re: "Czasami warto umrzeć". 19.06.12, 20:28
        > Ha ha , Jack Reacher w wyjątkowo wysokiej formie. Jak ja lubię tego faceta za t
        > o jego serce na dłoni zawsze skłonne do pomocy bliźniemu swemu

he he i tylko ciekawe dlaczego tym bliźnim zazwyczaj bywa młoda kobieta? smile

Też jestem po i bardzo niecierpliwe czekam na kolejny tom. Łączę się w tęsknocie...
      • lipka02 Re: "Czasami warto umrzeć". 29.07.13, 09:10
        Kryminał od samego początku przypadł mi do gustu.Minusem (ale tylko małym) jest zbyt duża brutalność bohatera.Mężczyzn to kręci,kobiety niekoniecznie

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/czasami-warto-umrzec-lee-child.html
    • amused.to.death A we wrześniu 20.06.12, 20:33
      Wyjdzie kolejna książka w wersji anglojęzycznej - kiedy tłumaczenie nie wiadomo.
      "A wanted man'
      • januanio a w styczniu 08.12.12, 11:58
        już w styczniu trzy wznowienia:
        https://www.wydawnictwoalbatros.com/ksiazki/180/2424.jpghttps://www.wydawnictwoalbatros.com/ksiazki/176/1890.jpg

w tym jedno filmowe
        https://www.wydawnictwoalbatros.com/ksiazki/250/2423.jpg

oraz nowość:
        https://www.wydawnictwoalbatros.com/ksiazki/1086/1591.jpg
        • basiakia Re: a w styczniu 09.12.12, 14:47
          Wznowienie mnie nie cieszą, bo już te książki przeczytałam, a nowość bardzo. Nie mogę doczekać się też filmu. Może wiesz coś bliżej.
    • basiakia Re: Lee Child 09.12.12, 14:40
      Oczywiście popieram i proszę żeby książki z Jackiem wydawać szybko i jak najwięcej bo jestem od niego uzależniona i szalenie w nim zadurzona.
      • nchyb film - jestem zła! 10.12.12, 18:20
        Wiem, ze Cruise prawie nikomu na forum w roli Reachera się nie podoba, ja nie ocenię, dopóki nie zobaczę smile

ALe jestem zła - zapowiadano premierę w PL na 21 grudnia, ja się cieszyłam, a już jest info, ze będzie dopiero 13 stycznia. Wrrrrrr...
        • basiakia Re: film - jestem zła! 11.12.12, 17:28
          Ja też jestem zła.
          • amused.to.death i ja też n/t 11.12.12, 20:10

• taka_prawda500 Re: Lee Child 15.02.13, 22:29
      Ja tu świeżynka, ale podpisuję się pod uwielbieniem dla Jacka Reacherasmile
      Akurat czytam równolegle "Bez pudła" i "Jutro możesz zniknąć. "61 godzin" czeka w kolejce. Już mi tylko "Ostatnia sprawa" zostanie, ale jak dotąd w żadnej bibliotece u mnie jej nie masad
      Najwyżej przeczytam w Empiku na kanapie, mam w tym wprawęwink
      • nchyb Re: Lee Child 16.02.13, 07:40
        Witamy w grupie fanów smile

a na stronie albatrosa w zapowiedziach - data - 12 czerwca - premiera książki Poszukiwany (A Wanted Man)
        jeszcze tylko 4 miesiące smile
        • basiakia Re: Lee Child 16.02.13, 10:31
          Już się cieszę i nie mogę się doczekać, niby tylko cztery miesiące ale jednak dużo.
        • taka_prawda500 Re: Lee Child 25.02.13, 23:28
          Przyznaję bez bicia, że "Jutro możesz zniknąć" podobało mi się chyba najmniej ze wszystkich książek...jakoś mnie panie Hoth nie zachwyciły, a wręcz przeciwniesad

Natomiast teraz jestem w trakcie kończenia "61 godzin" i jestem ZACHWYCONAsmile Takie klimaty w książkach lubię - zima, wypadek autobusu, więzienie stanowe, chroniony świadek, tajemniczy zabójca... czyli [b]zamknięty krąg[b/] z którego nie ma ucieczki (coś jak u Agathy Christie - to co, że zgadłam zabójcę, ale u Agathy też zgadywałam, co nie przeszkadzało mi się jej pisarstwem zachwycać) i genialny jak zwykle Jack Reachersmile Ech, jak ja kocham lato od zawsze, ale w trakcie takiej lektury szczególnie wink Wyobraziłam sobie ekranizację filmową tej książki - atmosfera trochę mi przypominała fantastyczny film "The Thing" i muzyka z tego filmu też by tu idealnie pasowała...

I świetna wiadomość - biblioteka na Targówku (nawet dwie, a mogę wypożyczać w każdejsmile )zakupiła "Ostatnią sprawę"! I oczywiście już się zapisałam, czekam z niecierpliwością, jeżeli ktoś już przeczytał, niech uchyli rąbka tajemnicy...wink
      • chiara76 Re: Lee Child 16.02.13, 11:16
        witaj w klubiewink
        • zorija Re: Lee Child 16.02.13, 15:17
          Ja czytam jak biblioteka da. Teraz "61 godzin", jeszcze mi zostało "W tajnej służbie", "Jednym strzałem" "Jutro możesz zniknąć", "Czasami warto umrzeć" i "Ostatnia sprawa"big_grin
          • basiakia Re: Lee Child 08.03.13, 15:13
            Ja też tak czytam, tzn. wypożyczam z biblioteki, ale ostatnio moja biblioteka nie dostaje pieniędzy na nowości. Dlatego jak nie mogę się doczekać, kupuję sobie sama. A już zupełnie jest super jak dostanę książkę w prezencie.
            • negev56 świetny wywiad 21.07.14, 11:21
              wyborcza.pl/duzyformat/1,139594,16332538,Jak_pokonac_pieciu_wrogow_naraz_.html
              • nchyb Re: świetny wywiad 21.07.14, 11:53
                właśnie czytam, w grupie na FB był link smile
                • negev56 Re: świetny wywiad 21.07.14, 11:56
                  no wiem smile)
                • amused.to.death Re: świetny wywiad 16.08.14, 03:02
                  Czy grupa na fb to grupa kryminalna?
                  Ja przeczytam jak mi się wakacje skończą, bo nie mam dostępu teraz.
                  • nchyb Re: świetny wywiad 16.08.14, 22:37
                    to akurat to miłośnicy (a raczej miłośniczki) LCh smile
                    • amused.to.death :) n/t 17.08.14, 03:17

• jeepwdyzlu Re: świetny wywiad 18.08.14, 23:58
                      to akurat to miłośnicy (a raczej miłośniczki)..
                      -------------
                      Ale Tom Cruise ma 163 cm wzrostu
                      Reacherowi sięgałby do pasa.....
                      smile
                      • nchyb Re: świetny wywiad 19.08.14, 08:42
                        była już o tym dyskusja smile
                        w stosunku do książkowego pierwowzoru - nijak się ma
                        ale jako aktor dobrze moim zdaniem to zagrał...
                        wolałabym całkiem innego aktora na tym miejscu, ale i tak na kolejny film pójdę smile
                        • jeepwdyzlu Re: świetny wywiad 19.08.14, 09:56
                          ja tak samo
                          szczekam a potem pierwszy lecę i kupuję bilet smile
                          j.
                          • nchyb Re: świetny wywiad 19.08.14, 10:05
                            do zobaczenia w kinie big_grin
              • chiara76 Re: świetny wywiad 21.07.14, 14:21
                fajny, dzięki za info smile bo ja jakoś przegapiłam (inne sprawy chwilowo na głowie).
    • gemowa Re: Lee Child 18.09.14, 10:02
      Podepnę się tutaj, żeby nie zakładać nowego wątku.
      Niedawno odkryłam Jacka Reachera i co oczywiste chcę więcej. Zaczęłam od "Poziomu śmierci", czyli od pierwszej ksiązki i chciałam dalej czytac w miare chronologicznie. Tymczasem najwyraźniej ktoś inny tez właśnie zainteresował się Reacherem, bo półka w bibliotece która jeszcze tydzień temu uginała się pod Lee Childem, wczoraj była pusta. Został tylko "Nieprzyjaciel", którego złapałam od razu.
      Moje pytanie brzmi następująco: czy Lee Childa można czytać nie po kolei? Bo przy takim powodzeniu cała seria chyba nieprędko pojawi się znów w bibliotece i najwyraźniej będę musiała brać to co akurat się trafi.
      • jeepwdyzlu Re: Lee Child 18.09.14, 10:12
        Można.
        Zresztą niektóre pozycje dotyczą czasów kiedy Jack był jeszcze w żandarmerii - a chronologicznie były pisane później...
        W jednej z książek poznajemy Jego brata, w innym są wspomnienia o matce...
        W kilku książkach pojawiają się jego podwładni i równocześnie przyjaciele...
        Ale każda historia jest samodzielna
        jeep
    • taka_prawda500 Re: Lee Child - Gdzie znikło "20 sekund temu"? 18.09.14, 18:06
      Podczas czytania "Nigdy nie wracaj" wyczytałam w zapowiedziach Albatrosa, że następna książka "20 sekund temu" ukaże się na jesieni. Na chwilę obecną książka znikła całkowicie i z zapowiedzi i z przyszłych zapowiedzi. Czy ktoś wie co się stało?
      • nchyb Re: Lee Child - Gdzie znikło "20 sekund temu"? 19.09.14, 14:51
        Z profilu na FB Lee Childa wynika, że Twenty seconds Away to miała być angielska wersja tytułu amerykańskiej książki Personal. A ta miała premierę jakoś na dniach we wrześniu tego roku, w PL na Albatrosie jest w zapowiedziach jako tytuł polski jeszcze nie ustalony i data wydania też...

Na stronie Lee CHilda wydania UK i US mają już jeden tytuł Personal, tu info że miały być różne tytuły jednej książki:
        www.facebook.com/LeeChild.us/posts/10151884918353869
        • nchyb Re: Lee Child - Gdzie znikło "20 sekund temu"? 19.09.14, 14:52
          oczywiście Ago, nie Away... wink
        • taka_prawda500 Re: Lee Child - Gdzie znikło "20 sekund temu"? 06.10.14, 18:34
          Szkoda, 20 sekund temu byłoby chwytliwym tytułem. I dziękuję za znalezienie informacji, nie przyszłoby mi do głowy szukać na zagranicznych stronach smile
          • nchyb Re: Lee Child - Gdzie znikło "20 sekund temu"? 07.10.14, 13:06
            ulubionych autorów strony i profile znam, więc czasem coś mi tam wpadnie w oko smile
    • gemowa Re: Lee Child 24.11.14, 12:13
      Mam kolejne pytanie do miłośników Childa.
      Przeczytałam juz co najmniej połowę książek o Reacherze, niestety nie czytam po kolei tylko to co akurat trafi sie w bibliotece. Ostatnio czytałam "Elitę zabójców", a kolejne chronologicznie przeczytałam juz jakiś czas temu i nie pamiętam jednego watku:
      otóż w Elicie zabójców Reacher dostał dośc sporą sumę pieniędzy jako łup wojenny po rozwiązaniu sprawy. Czy coś zrobił z tymi pieniędzmi, zwrócił je, zatrzymał? Nie pamiętam żeby nagle stał się bogaty i zaczął żyć w inny sposób, a może coś przegapiłam? Jesli ktoś pamięta albo jest na bieżaco, byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka