anetapzn 01.06.11, 09:07 Raz mi sie udalo wątek zacząć Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meeegotka Coben/Na gorącym uczynku i Mankell/Biala lwica 01.06.11, 13:17 ... tak na przemian Odpowiedz Link
matt.cobosco Stuart MacBride "Chłód granitu" 01.06.11, 13:37 Przeczytałem 30 stron i na razie nie mam zdania. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Stuart MacBride "Chłód granitu" 10.06.11, 18:19 "Chłód granitu" niestety mocno mnie rozczarował. Za dużo w nim "Krajewskiego" (upajanie się okrucieństwem zbrodni) za mało psychologii w stylu np. Karin Fossum. Te stosy rozkładających się w trzech stodołach zwłok zwierzęcych to jednak nie jest mój klimat. Przesuwam Stuarta Mc Bride'a z grupy «pisarze poszukiwani» do grupy «jeśli nie ma nic ciekawszego, to w ostateczności można przeczytać». Odpowiedz Link
aka10 Re: Coben/Na gorącym uczynku i Mankell/Biala lwic 01.06.11, 13:38 Connelly , The Scarecrow" Odpowiedz Link
siostra_pelagia H. Nesser - Człowiek bez psa 01.06.11, 16:53 Na razie książka przypomina scenariusz do filmu Bergmana. Bardzo dołujące 130 stron za mną, strach pomyśleć, co będzie dalej. Odpowiedz Link
januanio Baldacci - geniusz 01.06.11, 18:37 ale zmiany, najdziwniejszy cykl jaki czytałem Odpowiedz Link
negev56 Henning Mankell - Powrót nauczyciela tańca 01.06.11, 21:15 łomatko, jak to się ciężko czyta. Odpowiedz Link
anetapzn Henning Mankell - Powrót nauczyciela tańca 06.06.11, 10:57 negev56 napisała: > łomatko, jak to się ciężko czyta. Ja dopiero na jutro planuję... Odpowiedz Link
ancza7 Re: Henning Mankell - Powrót nauczyciela tańca 06.06.11, 13:07 Zgadza się! Też czytam, baaardzo powoli, co by się całkiem nie zdołować. Ale Mankell to Mankell, lektura obowiązkowa Odpowiedz Link
nchyb Ian Rankin - Zaułek szkieletów 02.06.11, 09:53 jakoś nie miałam do tej pory przyjemności z inspektorem Rebusem, więc jeżeli chwyci, to czeka mnie sporo lektury... Odpowiedz Link
zorija Re: Andrea Camilieri Papierowy księżyc 02.06.11, 10:07 Montalbano znowu w akcji Odpowiedz Link
aga-foto Nelson DeMille - "The Lion" 02.06.11, 13:14 DeMille jak zwykle swietny. Powrot John'a Corey z wczesniejszej pozycji "The Lion game". Obie czyta sie z zapartym tchem, jak zreszta wszystkie ksiazki DeMille. polecam. Znowu pewnie rok czekania albo i wiecej na kolejna przygode Odpowiedz Link
nchyb Re: Nelson DeMille - "The Lion" 02.06.11, 14:16 czy chodzi o polskie tłumaczenie Gra lwa? Ja od tego zaczęłam, świetne. Ale chyba na skoki spadochronowe po tej książce już się nie zdecyduję... Odpowiedz Link
aga-foto Re: Nelson DeMille - "The Lion" 02.06.11, 14:48 prosze cie, nie zrazaj sie, o skokach jest tylko moze w jednym rozdziale, potraktuj to jako urozmaicenie Jesli ci sie podobala Gra Lwa to "LEW" rowniez nie pozostanie w tyle. Jak dla mnie to DeMille jest # 1 . Odpowiedz Link
nchyb Re: Nelson DeMille - "The Lion" 02.06.11, 18:22 ja się nie zrażam, to był żart z tymi skokami, bo wszal Lew mógłby zaatakować i w inny sposób... Osobiście bardzo DeMilla lubię Pierwszy był List z Wietnamu. Teraz wydali z nowym tytułem Z biegiem rzeki. Tytuł dla nie nie przystający do treści. A ostatnio czytałam jego Mayday. Robi wrażenie i gdybym wcześniej nie latała, to mogłabym się bać wsiadać do samolotu Odpowiedz Link
aga-foto Re: Nelson DeMille - "The Lion" 03.06.11, 17:01 Tak, List z Wietnamu byl dobry, a z tym tlumaczeniem tytulow roznie bywa, np. Ian Rankin, probuje cos wybrac z tytulow polecanych na forum , ale nie moge dojsc o ktory oryginal chodzi Mayday jeszcze nie czytalam, nie mam odwagi sie za to zabrac, czy jego styl jest utrzymany ? obawiam sie, ze nie i to byl glowny powod, a teraz jak piszesz o swoich obawach to pewnie nie przeczytam, duzo latam i nie chce o tym myslec Odpowiedz Link
opty2 Y.Sigurdardottir - Spójrz na mnie 03.06.11, 07:12 zaczyna się mrocznie i trillerowato, luźne wątki zawiązują akcję, coś czuję, że ta książka będzie lepsza od poprzedniej Yrsy Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Y.Sigurdardottir - Spójrz na mnie 03.06.11, 10:13 Mnie się bardzo podobała. Nie wiem, czy to nie jest jej najlepsza ksiazka, chociaz osobiscie mam największa słabość do Weź moją duszę. Odpowiedz Link
cynamoon6 A-M. MacDonald- Co widziały wrony. 03.06.11, 10:19 Kryminał powleczony grubą warstwą obyczajową. Miałam sobie zostawić na urlop, ale sie nie udało. Dopiero zaczełam i czuję, że to będzie jedna z tych książek, których się nie zapomina. Świetny język. Odpowiedz Link
januanio Baldacci david - Klub wielbłądów 03.06.11, 20:52 jeszcze kilka i przeczytam go do końca Odpowiedz Link
negev56 M.Hjorth & H.Rosenfeldt - Ciemne sekrety 05.06.11, 09:06 Podoba mi się ta powieść, mimo, że wszyscy w niej na razie są jednym wielkim sekretem. Odpowiedz Link
naiat Re: M.Hjorth & H.Rosenfeldt - Ciemne sekrety 23.06.11, 17:06 Wczoraj skończyłam. Bardzo mi się podobała. Czekam na drugą część "Nemezis". Odpowiedz Link
agridulce Re: Kathy Reichs, Drzwi śmierci 06.06.11, 23:16 Dopiero teraz przeczytałam watek o twórczości tej pani i należę tych, którzy nie bardzo się nią zachwycili. Poczatek obiecujący, ale ilość zbiegów okoliczności większa niż u Chmielewskiej, logika i oryginalność nie bardzo. Jednak mimo braków wciągnęła mnie i czytałam mając nadzieję, że mnie jeszcze zaskoczy. Niestety. Serial "Kości" też mnie nie zachwycił. Jestem za to wielbicielką "Anatomii prawdy" - bohaterka znacznie ciekawsza i zagadki też. Odpowiedz Link
meeegotka Kathy Reichs, Drzwi śmierci ???????????? 08.06.11, 10:08 "Drzwi smierci"?????? A co to jest? Mam wszystko K.R., ale tego nie czytalam. Jestes pewna, ze to Reichs? Kazdemu wolno miec swoj wlasny gust czytelniczy i ja na ten przyklad Reichs uwielbiam, Chmielewskiej nie znosze, a ta "Anatomia prawdy" to chyba tylko serial jakis amerykanski? Odpowiedz Link
anetapzn Re: Kathy Reichs, Drzwi śmierci ???????????? 10.06.11, 14:20 meeegotka napisała: > "Drzwi smierci"?????? A co to jest? Mam wszystko K.R., ale tego nie czytalam. J > estes pewna, ze to Reichs? Ja właśnie w ogóle tego nie kojarzę, ani znależć nigdzie nie mogę. Odpowiedz Link
meeegotka Re: Kathy Reichs, Drzwi śmierci ???????????? 10.06.11, 15:38 ... bo sie chyba komus popierdaczyly autorki. Albo te nieszczesne "drzwi" z innym wyrazem A smierci w tytule u Kathy jest sporo Odpowiedz Link
agridulce Re: Kathy Reichs, Dzień śmierci !!!!!!!! 10.06.11, 21:20 Nie mam pojęcia, skąd te drzwi. Pomyliłam się wpisując tytuł, chodzi o Death du Jour, wyd. w 2008 przez Red Horse jako "Dzień śmierci". W Biblionetce jest informacja, że to 2 z serii Kości. A dyskusja o autorce i jej związkach z serialem jest tu: Tekst linka A 'popierdaczyły" ? Nie brzmi miło. Dlatego, że nie podobają mi się te same książki co Tobie? Odpowiedz Link
meeegotka Re: Kathy Reichs, Dzień śmierci !!!!!!!! 13.06.11, 10:07 > A 'popierdaczyły" ? Nie brzmi miło. Dlatego, że nie podobają mi się te same k > siążki co Tobie? Ej, ej! A co ma piernik do wiatraka? "Popierdaczyly" = "pomylily" - to takie okrutnie niegrzeczne? Moze byc tez "pozajaczkowaly", co nie zmienia faktu, ze napisalas blednie tytul (a ja zapytalam o co chodzi, bo moze cos przeoczylam w dorobku K.R.), a "Anatomia prawdy" to serial a nie ksiazka. I mnie tam nic do czyichkolwiek gustow czytelniczych. I tyle. Odpowiedz Link
agridulce Re: Kathy Reichs, Drzwi śmierci ???????????? 10.06.11, 21:39 A "Anatomia śmierci" to, podobnie jak "Kości", serial amerykański. Bohaterką jest kobieta - patolog sądowy. Cyt. za Wikipedią: Od 2005 roku amerykańska telewizja FOX produkuje serial Kości (Bones), który bazuje na życiu Temperance "Bones" Brennan – głównej bohaterki książek Kathy Reichs. Przy tworzeniu serialu pomagała sama autorka. Podaję tyle szczegółów, bo chciałabym poprawić sobie samopoczucie po wpadce z "drzwiami". Ciekawe, czy ktoś to w ogóle przeczyta Odpowiedz Link
meeegotka Re: Kathy Reichs, Drzwi śmierci ???????????? 13.06.11, 10:09 Jeszcze sie czepne: "Anatomia śmierci" czy "Anatomia prawdy"? Odpowiedz Link
agridulce Re: Kathy Reichs 13.06.11, 11:48 A jednak ktoś przeczytał, i to jak wnikliwie! Anatomia prawdy, tytuł oryginalny Body of proof. Serial ten porównuję do serialu Kości, nie do powieści. A skąd serial Kości się wziął? Pisałam o tym już, ale służę, mogę ponownie spróbować wyjaśnić chaotyczny i splątany tok mojego rozumowania. Pochlebia mi bowiem niezmiernie Twoje zainteresowanie moimi skromnymi i nie zawsze ścisłymi postami. Odpowiedz Link
meeegotka Re: Kathy Reichs 13.06.11, 12:30 Alez ja nie potrzebuje Twojej wnikliwej analizy, skad sie wzial serial "Kosci", bo jako fanka Kathy Reichs wiem to doskonale. I generalnie wole czytac kryminaly niz ogladac je w TV (stad seriale, nawet na kanwie ulubionych ksiazek mnie nie interesuja), ale co kto lubi Pochlebia mi b > owiem niezmiernie Twoje zainteresowanie moimi skromnymi i nie zawsze ścisłymi p > ostami. Coz, skoro tak Ci to pochlebia...zawsze sluze Odpowiedz Link
spinka.s Barbara Vine, Asta's Book 05.06.11, 10:45 Dopiero zaczęłam, ale już mnie wciągnęła. Notatnik Odpowiedz Link
sadosia75 Coben- zaginiona i zachowaj spokój 05.06.11, 15:54 Zagioną już mam za sobą. Teraz zachowaj spokój. czatuje jeszcze na nowa Lackberg więc czerwiec upłynie mi bardzo ciekawie. Odpowiedz Link
naiat Persson Trylogia policyjna 06.06.11, 10:12 Czerwiec upływa mi pod znakiem Perssona. Przeczytałam "Między tęskontą...", "W innym czasie..." a teraz czytam "Swobodny upadek..." i albo przyzwyczaiłam się do rytmu tych książek (dopiero przy ostatniej części) albo ostatnia część jest zdecydowanie najciekawiej napisana. O ile 2 pierwsze czytało się troszkę cieżkawo to ostatnia leci szybciutko. Ogólnie warto przeczytać, jeśli chce się odpocząć od typowych kryminałów, mnie na początku brakowało trupów Tzn. jakieś trupy są, ale jako tło dla policyjno-politycznej historii. Odpowiedz Link
malgorzataka Daria Doncowa - Figowyj listoczek haute couture 07.06.11, 13:19 Czyli Listek figowy haute couture. Jest to diesiąta część cyklu o przygodach i śledztwach Eulampii Romanowej. W maju czytałam szóstą, której akcja działa się na daczy w czerwcu. I oto tutaj znów jesteśmy w Alabiewie pod Moskwą, znowu jest czerwiec, ale przybrana rodzina Lampki wróciła już ze Stanów. Jednak dla uproszczenia akcji Sierioża z żoną Julką wyjechali na Krym, a Katia pognała do Stanów na 3 miesiące, żeby zarobić. Tak więc w akcji znów udział biorą jedynie Lampa z Kiriuszą i Lizą. Początek czerwca jest bardzo ddżysty i po pięciu dniach ulewnego deszczu... dacza na oczach jej mieszkańców po prostu zawala się, składa jak domek z kart. Ponieważ jednak okazało się, że winien jest sąsiad-nowobogacki, który wzniósł zaraz za płotem olbrzymią rezydencję i w ten sposób osłabił fundamenty daczy Lampki - ów sąsiad deklaruje się odbudować daczę, a na razie zaprasza rodzinę do siebie... po czym zostaje zamordowany. Lampa przystępuje do śledztwa, nikt jej co prawda nie zaangażował, no ale przecież skoro stało się to pod jej bokiem, to musi, bo sie udusi Odpowiedz Link
cynamoon6 Nesbo- Człowiek nietoperz 08.06.11, 09:15 Wczoraj przyszedł mi zamówiony z cynku na forum No i rzuciłam wszystko. Słyszałam same złe opinie, ale ja love Harry, wiec nie wiem, czy się zdobędę na obiektywność Zresztą dopiero zaczełam, zobaczymy. Odpowiedz Link
naiat Re: Nesbo- Człowiek nietoperz 08.06.11, 10:42 A ja czekam na przeysłkę i już nogami przebieram Moja love do Harrego też jest niezmierna Daj znać jak Ci się podobała. Odpowiedz Link
zorija Re: Nesbo- Człowiek nietoperz 08.06.11, 14:02 No właśnie, ja też same złe opinie słyszałam i książka z tego powodu już długo na półce nieczytana stoi. Ale chyba się w końcu przemogę, tym bardziej że na nową książkę o Harrym przyjdzie nam długo poczekać Odpowiedz Link
opty2 Zła krew - Arne Dahl 09.06.11, 08:56 szukam razem z druzyną A psychopaty zbiegłego z Kentacky Odpowiedz Link
siostra_pelagia H. Mankell-Cios/Szczelina 09.06.11, 11:15 W krótkiej formie Mankella czyta się również doskonale. Odpowiedz Link
negev56 David Peace - 1977 09.06.11, 17:39 Brutalna w słowach i uczynkach, ale świetna. Odpowiedz Link
naiat Helene Tursten "Śmierć przychodzi nocą" 10.06.11, 12:01 Wygrzebana z zapasów na czarną godzinę. W kolejce czeka Beckett dwie pierwsze... Odpowiedz Link
januanio Przeczytane 10.06.11, 12:16 Mark Gimenez - Nikt nie wygrywa (superowa) Didier Van Cauvelanert - Tożsamość - film zmieniony w stosunku do książki Odpowiedz Link
nchyb Tożsamość - Januanio prośba... 12.06.11, 11:12 książkę przeczytałam, a filmu nie widziałam. Co zmienili? Please, bo nie mogę obejrzeć... Odpowiedz Link
siostra_pelagia H. Mankell-Śmierć fotografa/Mężczyzna na plaży 10.06.11, 14:14 Najwyraźniej trudno się Mankellowi z Wallanderem rozstać. I po co to było Niespokojnego człowieka pisać? Odpowiedz Link
egmond Re: H. Mankell-Śmierć fotografa/Mężczyzna na plaż 20.06.11, 14:48 I co? Dobre to? Odpowiedz Link
nchyb Re: Mariusz Czubaj-Kołysanka dla mordercy. 12.06.11, 11:08 i jak wrażenia? Bo się właśnie w empiku waham i waham... Odpowiedz Link
nchyb Re: Mariusz Czubaj-Kołysanka dla mordercy. 19.06.11, 08:16 przestałam się wahać. Teraz czekam na tom kolejny i zastanawiam się, co też Inkwizytor dla Heintza wymyśli... Odpowiedz Link
nchyb Uwikłanie - Miłoszewskiego... 12.06.11, 10:54 Po filmie musiałam odświeżyć pamięć i powrócić do pierwowzoru. Z ręką na sercu, książka podoba mi się, ale film nic nie traci (dla mnie oczywiście) na lekkich zmianach. O ile lekką można nazwać zmianę płci głównego bohatera i zmianę miejsca akcji A szukając wsród książek tego tomu, natknęłam się na Domofon i kilka innych WABowych pozycji (Konatkowski m.in), więc czytanie przypominające mam zapewnione na pewien czas... Odpowiedz Link
prawdziwy_anonim Erle Stanley Gardner-Sprawa samotnej dziedziczki 12.06.11, 12:40 Perry Mason znowu w akcji.Tajemnica zagadkowego anonsu i sprawy spadkowe. W sam raz na nudne niedzielne popołudnie. Odpowiedz Link
panipoirot A.Edwardson-Wołanie z oddali 12.06.11, 13:33 jestem w 1/3 i jest świetnie, oby tak dalej Odpowiedz Link
siostra_pelagia Belinda Bauer-Szczątki 12.06.11, 13:59 Głośny i chwalony debiut, ale jakoś tego entuzjazmu nie podzielam. Ty razem grę z seryjnym mordercą rozpoczyna nastoletni chłopiec. Odpowiedz Link
naiat Beckett "Chemia śmierci" 12.06.11, 15:51 Jakoś nie lubię takich ckliwych fabuł w kryminałach. Odpowiedz Link
agridulce Johan Theorin, Zmierzch 13.06.11, 10:05 Bardzo dobra. Może rozwiązanie w trochej innej konwencji, na zasadzie "wolne, wolne, szybkie" ( nieśpieszna narracja, i nagle dużo niespodzianek na samym końcu - może trochę za dużo?), ale przeczytałam z przyjemnością. Odpowiedz Link
negev56 Stephen King - Czarna bezgwiezdna noc 13.06.11, 23:02 Właściwie to już kończę i ona, ta powieść, jest naprawdę dobra, bardzo dobra. Odpowiedz Link
negev56 Re: Stephen King - Czarna bezgwiezdna noc 13.06.11, 23:11 negev56 napisała: > Właściwie to już kończę i ona, ta powieść, jest naprawdę dobra, bardzo dobra. Ta powieść, to są 4 opowiadania, takie minipowieści, ale w dalszym ciągu są bardzo dobre . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Attica Locke-Czarna woda 14.06.11, 17:38 Zapóźniona jestem strasznie, ale dzielnie walczę, by chociaż część książek przeczytać przed naszym forumowym plebiscytem. A czasu coraz mniej zostało Odpowiedz Link
opty2 Re: Attica Locke-Czarna woda 15.06.11, 10:08 siostra_pelagia napisała: > Zapóźniona jestem strasznie, ale dzielnie walczę, by chociaż część książek prze > czytać przed naszym forumowym plebiscytem. A czasu coraz mniej zostało no co Ty? dopiero połowa roku, wszystkie ciekawe pozycje przed nami Odpowiedz Link
opty2 Kobieta w klatce - J. Adler-Olsen 15.06.11, 10:15 zaczęłam czytać to polecane dzieło ponieważ już wszyscy wiedzą o czym to jest, nie będę się powtarzać he he na razie, jak zawsze u Skandynawów, powoli zawiązuje się akcja, tak sobie wszyscy się kręcą, policyjni ignoranci gorsi niż w Szwecji (a to ci dopiero?) duecik niczego sobie, posuwa sie do przodu a czasem wstecz, ciekawe do czego to doprowadzi? mam dwie hipotezy (zawsze jakieś mam he he), czy jeszcze jakaś dołączy? jeszcze 219 stron! Odpowiedz Link