chiara76 "Ziarno prawdy". Z. Miłoszewski. 14.10.11, 23:32 Zaczęłam dopiero ale szykuję się na dobrą rzecz Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lee Child - 61 godzin 15.10.11, 17:56 Zła krew wpędziła mnie w podły nastrój, więc z prawdziwą przyjemnością sięgam po Jacka Reachera. Odpowiedz Link
romy_sznajder Joanna Szymczyk "Ewa i zloty kot" 16.10.11, 01:00 WAB 2004, wiec juz staroc (a w ksiegarni nieprzeceniony). Milo miec w rece ksiazke, ktora nie musi koniecznie miec czterystu lub wiecej stron. Dosc przyjemnie sie czyta, mimo banalnego motywu: mlodzienczo pozbawiona strachu dziennikarka brukowca kocha pieknego mafioza, a ja kocha policjant - wybawia z opresji, wyjawia tajemnice sluzbowe (mailem!) i od czasu do czasu strzela focha. Powinien to byc tzw. lekki kryminal, mam nadzieje, ze mniej przewidywalny, niz na razie (90str.) sie zapowiada. Odpowiedz Link
zorija Re: Lee Child - 61 godzin 16.10.11, 09:49 siostra_pelagia napisała: > Zła krew wpędziła mnie w podły nastrój Oj, ja się po tym przez dwa dni nie mogłam pozbierać. Odpowiedz Link
malgorzataka Daria Doncowa - Sinij mops sczastia 16.10.11, 13:01 Czyli Elampia Romanowa nr 14. Nie miałam trzynastki i umknęła mi historia nowej pracy Lampy - w radio "Bum", gdzie prowadzi audycję dla młodzieży, witając się ze słuchaczami tradycyjnym Joł ziom. W kazdym razie nasza bohaterka zarabia teraz lepiej od Katiuszy-chirurga, co poniekąd tłumaczy łatwość, z jaką zgadza się na rózne płatne tomografie i USG, które stwierdzają, że zostało jej zaledwie parę dni życia. Tym bardziej więc musi się spieszyć ze śledztwem: wpuściła raz do domu Cygankę i ta wywróżyła jej, że śmierć grozi najpierw zwierzęciu domowemu, a potem samym domownikom - i proszbardzo: oto otruto Adę, Lizę i Kiriuszę. Na szczęście nie na śmierć niemniej jednak należy odkryć, kim naprawdę była Cyganka i dlaczego dybała na życie domowników Lampy. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Yrsa Sigurdardottir "W proch się obrócisz" 17.10.11, 19:18 Odpowiedz Link
dachauka S.J. Watson "Before I Go To Sleep" 18.10.11, 08:19 Czytam po niemiecku (tytuł tłumaczenia "Ich. Darf. Nicht. Schlafen.". Szalenie wciągająca historia kobiety cierpiącej na rzadki rodzaj amnezji. Zgrabnie rozwiązana intryga kryminalna. Mogę szczerze polecić. Odpowiedz Link
opty2 Klas Ostergren - Gentlemani 18.10.11, 08:43 w zasadzie do końca nie wiem czy to jest kryminał, bo na razie sie nie zapowiada hehe, ale styl jest ciekawy, stylizowany na noir chociaż akcja dzieje się w 1979 roku, sam wygląd książki sugeruje, że to jakis brulion zszyty grubą nicią, i treść potwierdza, że to notatnik czy dziennik pisarza amatora wspominającego ostatni rok, który spędził z braćmi Morgan w ich mieszkaniu w Sztokholmie, duza i gruba książka Odpowiedz Link
beatanu Re: Klas Ostergren - Gentlemani 18.10.11, 10:28 opty2 napisała: > w zasadzie do końca nie wiem czy to jest kryminał, bo na razie sie nie zapowiada hehe, Bo kryminał to nie jest, ale kawał świetnej szwedzkiej prozy w bardzo dobrym przekładzie Anny Topczewskiej. Moim marzeniem jest, żeby polscy czytelnicy, na fali popularności szwedzkich/skandynawskich kryminałów zaczęli też czytać inną prozę napisaną po drugiej stronie Bałtyku... Mam nadzieję, że będzie Ci się podobało do samego końca Odpowiedz Link
chiara76 Re: Klas Ostergren - Gentlemani 18.10.11, 10:51 niektórzy czytają Beatanu, a co byś poleciła komuś, kto nie chce się zbytnio zdołować? Bo nie oszukujmy się, książki z tamtych stron są świetne, ale na mnie działa większość z nich bardzo przygnębiająco. A może jest coś, co nie sprawi, że człowiek się zdołuje? Ja marzę o jakiejś obyczajówce, szczerze mówiąc, o tak zwanych zwykłych ludziach, najchętniej coś współczesnego. Takie rzezy mam nadzieję, nie tylko w Erze? Odpowiedz Link
beatanu Re: Klas Ostergren - Gentlemani 18.10.11, 11:29 chiara76 napisała: > niektórzy czytają > Beatanu, a co byś poleciła komuś, kto nie chce się zbytnio zdołować? Bo nie osz > ukujmy się, książki z tamtych stron są świetne, ale na mnie działa większość z > nich bardzo przygnębiająco. Wiem, że czytają, ale to niewielka grupka i wydawcy niechętnie podejmuję się wydania rzeczy "niedochodowych", niestety. Przeczytaj właśnie Klasa Östergrena, to kawał wielkomiejskiej rzeczywistości szwedzkiej od lat pięćdziesiątych po siedemdziesiąte z pewnym wątkiem sensacyjnym. No, nie końca literatura popularna typu feel good, ale napisana z werwą i poczuciem humoru. Z innych niedołujących to może Anna-Karin Palm i jej cudowne "Córki malarza"? Wydane ładnych parę lat temu, ale w bibliotekach powinno być. Parę rzeczy jest teraz w tłumaczeniu, mam nadzieję, że będzie więcej, ale nie chę się rozpisywać, bo to nieodpowiedni wątek... Za offtopikowanie przepraszam! Odpowiedz Link
chiara76 Re: Klas Ostergren - Gentlemani 18.10.11, 11:53 offtopikowanie zrzuć na mnie i nie stresuj się aż tak bardzo.Poczekam pewnie na to, co będziesz tłumaczyć... Odpowiedz Link
opty2 Chiaro :) 19.10.11, 10:34 ja niezmiennie wszystkim polecam ksiązkę Mikaela Niemi - Muzyka pop z Vittuli, cudownie odstresowująca, zabawna, dowcipna książka wspomnieniowa z czasów dorastania autora na pograniczu szwedzko-finskim (Pajala), wiele opisów ówczesnej rzeczywistości, charakterów, zachowań młodzieży i dorosłych, dlugo żadna inna książka tak mnie nie zachwyciła, polecam Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Chiaro :) 19.10.11, 17:04 Ja się zaczęłam zastanawiac, czy znam jakieś nie dołujące skandynawskie książki i hm, chyba nie koniecznie. Tez ich sporo czytam, nie tylko kryminałów. Kazda jest mniej lub bardziej smutna. Ale przypomniałam sobie jedną! Mianowicie Poradnik domowy kilera" Hallgrimura Hellgasona. To Islandczyk, ale zupelnie nie ponury Ksiazka jest naprawde zabawna. Czytając co chwilę dostawałam ataku smiechu Oprocz tego, że jest zabawna, jest tez po prostu fajna. Z czystym sumieniem polecam. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Chiaro :) 19.10.11, 17:24 Dziewczyny, dzięki za propozycję. No właśnie, ja też większość książek z tamtych stron jakie czytałam, oceniam jako raczej hm, dołujące. Odpowiedz Link
opty2 Beatanu 19.10.11, 10:24 beatanu napisała: > Bo kryminał to nie jest, ale kawał świetnej szwedzkiej prozy w bardzo dobrym pr > zekładzie Anny Topczewskiej. Moim marzeniem jest, żeby polscy czytelnicy, na fa > li popularności szwedzkich/skandynawskich kryminałów zaczęli też czytać inną pr > ozę napisaną po drugiej stronie Bałtyku... > > Mam nadzieję, że będzie Ci się podobało do samego końca taaak, muszę przyznać, że czyta się to ciekawie chociaż powoli, jest sporo odnośników do kultury szwedzkiej, więc sie nie dziwię, że to książka kultowa w Szwecji musiałam przeczytac najpierw posłowie, zeby sie lepiej zorientować o-co-chodzi, no i mapka Sztokholmu na końcu jest chciałam Ci tu odpisać, że sama sporo czytam tej innej prozy szwedzkiej, i jakie było moje zaskoczenie, po sprawdzeniu w biblionetce, kiedy okazało się, że większość ostatnio przeczytanych autorów to byli Norwegowie (Radge, Solstad, Renberg, Loe, Looning) albo Islandczycy, albo Duńczycy Szwedów ani ani (oprócz kryminałów oczywiscie), raptem jeden Moberg ze swoją Rodziną Rasków, Linda Olsson, no i Majgull Axelsson (ale dawno, bo żadnej nowości nie ma), co nie znaczy, że ich w ogóle nie czytam, bo tak nie jest, tylko ostatnio jakaś posucha Odpowiedz Link
anetapzn Zygmunt Miłoszewski-Ziarno prawdy. 18.10.11, 11:41 Zacznę dziś wieczorem, nie mogę się doczekać Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: J.Adler-Olsen "Kobieta w klatce" 28.10.11, 23:53 Mam nadzieję, że na dalszych stronach ta książka nie będzie już tak nachalnie politycznie zaangażowana. Na razie jestem po fragmencie o zdolnym i bardzo pracowitym Arabie z Syrii (fragment o leniwych Duńczykach pewnie niebawem mnie czeka), niedobrej (och jak strasznie niedobrej, paskudnej wręcz) przewodniczącej nacjonalistycznej (???) Partii Danii, utyskiwaniu na duńskie partie prawicowe (w Danii rządzonej przez prawicę nie da się przecież żyć!) i kilku wtrętach o globalnym ociepleniu jako głównym zagrożeniu dla ludzkości. Ale poza tym czyta się tę książkę bardzo dobrze. Odpowiedz Link
siostra_pelagia A. Indridason - Głos 19.10.11, 18:44 Pośmiałam się trochę czytając Reachera, więc teraz pora się porządnie zdołować Odpowiedz Link
zawsze-dorzro Mroczne popołudnie - Koontz 20.10.11, 08:29 Zaczyna się dobrze. Bardzo dobrze. przypomina mi jego starsze pozycje (golden retriver jednym z głównych bohaterów o czym więcej marzyć?). Tęskniłam za takim Koontzem. Twoje serce należy do mnie i Cztery godziny przed świtem mnie załamały i myślałam, ze trzeba będzie zrezygnować z czytania jego książek. No ale teraz mam nadzieję, ze zła passa minęła. Odpowiedz Link
cynamoon6 Nesbo- Łowcy głów. 20.10.11, 15:59 Prolog brzmi jak scena z amerykańskiego filmu I dziwnie bez Harry'ego. Cały czas mam nadzieję, że może jednak się tam pojawi, chociaz wiem, ze nie. Ale to nic. I tak nie mogę się doczekać wieczoru, żeby już nic nie musieć, tylko móc czytać Odpowiedz Link
elmar43 Karin Slaughter: Piętno 20.10.11, 17:08 Kolejne spotkanie z Sarą Linton, Leną Adams i, co cieszy mnie najbardziej, z agentem Willem Trentem. Odpowiedz Link
romy_sznajder Wiktor Hagen "Granatowa krew" 21.10.11, 13:08 Czytam Hagena w odwrotnej kolejnosci i ze wszystkich recenzji mi wynika, ze najgorsze juz za mna Odpowiedz Link
matt.cobosco Torkil Damhaug "Śmierć w wodzie" 21.10.11, 14:05 Po pięciu miesiącach w końcu ktoś raczył zwrócić tę książkę do biblioteki (jedyny egzemplarz w całej sieci) i w końcu mogę ją zacząć czytać. Zapowiada się nieźle. Odpowiedz Link
negev56 I tylko czarna ścieżka - Asa Larsson 22.10.11, 17:15 ciąg dalszy przygód Rebeki Martinsson. Odpowiedz Link
romy_sznajder Agata Chróścicka "Kontener" 23.10.11, 21:04 WAB, 2011 Pozycja z WABowskiej "Mrocznej serii", a na forum jeszcze zadnej wzmianki. Recenzji tez malutko, znalazlam dwie, z obu wynika, ze warto: -> Z perspektywy krytyczki literackiej bardzo szanujacej literature "popularna": bernadettadarska.blog.onet.pl/Sledztwo-farmaceutyczne-A-Chro,2,ID426344538,n -> i z perspektywy dziennikarza doceniajacego sztuke - odnioslam wrazenie - ambitniejsza. Tez mu wyszlo, ze porzadne: jarekmikolajczyk.blox.pl/2011/05/Kontener-Agata-Chroscicka-WAB-2011-mroczna-seria.html Poniewaz lubie polskie ksiazki, i wole ksiazki pisarek, niz pisarzy - dla mnie potrojnie warto. Z zycia korporacji. Srodowisko mi obce, ale sprawnosc jezykowa bylej dziennikarki sprawia, ze czytam z zainteresowaniem. Jednak tuz po lekturze Wiktora Hagena mialam chwilowy dyskomfort, ze tak malo dialogow Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Torkil Damhaug "Śmierć w wodzie" 27.10.11, 12:50 Bardzo dobra rzeczywiście i przez długi czas myślałem, że dam jej 5/5, ale chyba jednak ograniczę się do 4/5, bo zakończenie trochę przekombinowane. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Charlotte Link, "Drugie dziecko". nt 24.10.11, 08:55 chiara76 napisała: > Daj znać jak wrażenia. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Charlotte Link, "Drugie dziecko". nt 24.10.11, 09:09 mam nadzieję, że lepsze, niż ostatnia jej książka, którą czytałam. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Donato Carrisi - Zaklinacz 24.10.11, 10:25 januanio napisał: > Fenomenalna A coś więcej... Odpowiedz Link
anetapzn Re: Charlotte Link, "Drugie dziecko". nt 24.10.11, 10:25 chiara76 napisała: > mam nadzieję, że lepsze, niż ostatnia jej książka, którą czytałam. Nooo, a ja się boję, ze właśnie nie lepsza, taka jak Grzech...dlatego, jak przeczytasz, daj proszę znać Odpowiedz Link
chiara76 Re: Charlotte Link, "Drugie dziecko". nt 26.10.11, 22:13 no więc jestem po lekturze. Książka mnie wciągnęła bardzo, podobała mi się i osobiście dałam jej ocenę 5 / 6, więc jak dla mnie wysoko. No, ale nie każdemu musi się spodobać tak, jak mnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
anetapzn Agnieszka Fryczkowska "Kobieta bez twarzy" 25.10.11, 11:01 Dziś wieczorem zaczynam czytać Mam nadzieję, ze sie nie zawiodę po tylu pozytywnych komentarzach... Odpowiedz Link
anetapzn R.D.Wingfield-Frost i Boże Narodzenie 26.10.11, 12:23 Moje pierwsze spotkanie z inspektorem Frostem. Odpowiedz Link
dachauka Lars Kepler "Kontrakt Paganiniego" 25.10.11, 13:18 Czytam niemieckie wydanie: "Paganinis Fluch". Na razie irytuje mnie strasznie narracja prowadzona w czasie teraźniejszym (czy w "Hipnotyzerze" też tak było? - już nie pamiętam). Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Lars Kepler "Kontrakt Paganiniego" 25.10.11, 13:35 W "Hipnotyzerze" też tak było i pamiętam, że też mnie to irytowało. "Hipnotyzer" to było jedno z moich rozczarowań czytelniczych ubiegłego roku tak swoją drogą. Następnych książek tego duetu nie zamierzam już kupować, najwyżej z biblioteki wypożyczę, jeśli się pojawią. Odpowiedz Link
dachauka Re: Lars Kepler "Kontrakt Paganiniego" 25.10.11, 14:44 Do tych samych wniosków doszłam po "Hipnotyzerze" i "Kontrakt..." właśnie jest z biblioteki. Przynajmniej tak nie będzie bolało, jeśli się rozczaruję. Odpowiedz Link
negev56 Jo Nesbo - Łowcy głów 25.10.11, 18:33 Ciekawość mnie zżera, bez Harry'ego, 218 stron. Zobaczymy. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo - Łowcy głów 25.10.11, 21:22 Nie przetrzymasz 218 stron bez Harryego. Przewiduję kryzys tak około 98 strony Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Łowcy głów 25.10.11, 21:35 Takiego wariantu nie przewiduję, ale gdyby nawet, to mam wprawę. Po 420 stronach Rankina bez Rebusa, mogę wszystko. Odpowiedz Link
linka.raz Mankell, Powrót nauczyciela tańca 31.10.11, 21:07 Zostało mi około stu stron do końca - nieco rozwleczone, ale i niezłe. Główny bohater, Stefan Lindman, użyczył nazwiska jednemu z bohaterów szwedzkiego serialu z Wallanderem - myślałam, że jakieś cechy też, ale okazuje się, że nie. Odpowiedz Link
opty2 Ake Edwardson - Słońce i cień 26.10.11, 07:52 Winter w akcji, chociaz trzeba na nią strrrasznie długo czekać, po tym mdłym serialu winterowskim wciąż prześladuje mnie postać aktora grajacego główną rolę i nijak nie mogę go sobie innego wyobrazić, wrrrr Odpowiedz Link
siostra_pelagia Reginald Hill-Ścięte głowy 26.10.11, 08:24 Kolejna książka o duecie policyjnym Dalziel&Pascoe. Tym razem śledztwo dotyczy hodowcy i miłośnika róż, jest mordercą czy nie? Coraz bardziej mi się ta seria podoba. Odpowiedz Link
opty2 Re: Reginald Hill-Ścięte głowy 26.10.11, 11:24 > Coraz bardziej mi się ta seria podoba. mnie tez zaczynam doceniac klasykow, przy ich ksiazkach mozna odpoczywac, a mordercy to jacys tacy porzadni sa i trupy tez Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Reginald Hill - Ścięte głowy 26.10.11, 21:42 Humor prezentowany przez Reginalda Hilla też mi odpowiada. Masz rację, naprawdę dobrze się podczas lektury odpoczywa Odpowiedz Link
agridulce Ian Rankin: The Black Book 27.10.11, 00:20 Mam wrażenie, że to jedna z lepiej ocenianych książek z tej serii - być może spodziewałam się "bógwieczego", bo po 50 stronach jeszcze nie jestem przekonana. A "Fleshmarket Close" bardzo mi się podobała... Odpowiedz Link
chiara76 Jo Nesbo, "Karaluchy". 27.10.11, 13:33 Moje pierwsze spotkanie z tym autorem, mam nadzieję, że nie ostatnie, bo na forum jak widzę a raczej jak czytam, ogromnie popularny Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo, "Karaluchy". 28.10.11, 07:51 a to może dobrze, że zaczynasz od drugiej książki, bo pierwsza to taka sobie była, i jeszcze sześć tomów przed Tobą Odpowiedz Link
chiara76 Re: Jo Nesbo, "Karaluchy". 28.10.11, 09:36 na razie całkiem dobrze się czyta, ale zaczęłam. Wybrałam specjalnie z akcją w tym mieście, ze względu na sytuację w BK i fakt, że mam tam znajomą... Odpowiedz Link
cynamoon6 Miłoszewski- Ziarno prawdy 27.10.11, 17:50 Wolałabym Ase Larsson, bo mi negev strasznej ochoty narobiła, ale Miłoszewski przyszedł szybciej Odpowiedz Link
elmar43 Marcin Wroński: a na imię jej będzie Aniela 27.10.11, 20:58 Mam wrażenie, że książka jest słabsza niż dwie poprzednie, bo kilka nieścisłości wyłapałam, a przeczytałam niewiele ponad 100 stron, ale jeszcze poczekam na rozwój wypadków... Odpowiedz Link
anetapzn Re: Miłoszewski- Ziarno prawdy 28.10.11, 15:02 cynamoon6 napisała: > Wolałabym Ase Larsson, bo mi negev strasznej ochoty narobiła, ale Miłoszewski p > rzyszedł szybciej Dobry jest, nie narzekaj Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Miłoszewski- Ziarno prawdy 28.10.11, 23:11 No nienajgorszy I tak miałam go w planach Odpowiedz Link
romy_sznajder "Śledztwo i płeć. O bohaterkach powieści kry..." 28.10.11, 16:28 Bernadetta Darska "Śledztwo i płeć. O bohaterkach powieści kryminalnych" zbrodniawbibliotece.pl/patronaty/2288,sledztwoiplec/ Zaczelam przegladac od rozdzialow nt. tych autorek, ktorych cos tam jednego czytalam, na wiecej szkoda mi czasu, ale w domu leza: Anne Holt i Karin Slaughter. Zeby wiedziec, o co chodzi, a nie trafic na spoiler. No i to jest TAK napisane, ze na bank Slaughter i Holt dostana jeszcze jedna szanse. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: "Śledztwo i płeć. O bohaterkach powieści kry. 28.10.11, 16:32 Nie wiem jakim cudem wyslalam posta w srodku watku, a tu miesiac sie konczy. Odpowiedz Link
zorija Re: Tess Geritsen "Dolina umarłych" 29.10.11, 08:51 Doktor Isles jedzie na konferencję do Wyoming. Pod wpływem chwili zgadza się jechać ze znajomym ze studiów, jego córką i przyjaciółmi w góry. Po drodze jednak łapie ich śnieżyca, auto utyka w zaspie, a oni sami trafiają do tajemniczej doliny, z której nie mogą się wydostać. Jane, Gabriel i Daniel ruszają jej szukać. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Alan Gordon - Trzynasta noc 29.10.11, 08:46 Pierwsza powieść z historycznego cyklu Gildia błaznów, który liczy sobie 6 części. W roli głównej błazen Feste. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Alan Gordon - Błazen wkracza na scenę 30.10.11, 12:37 Kryminału historycznego cz.2 Odpowiedz Link
romy_sznajder Liza Marklund "Prime time" 30.10.11, 20:25 Po niezlym 'Zamachowcu' i slabszym 'Raju' trzecie podejscie do Marklund. Realia pracy dziennikarzy jak zwykle na piatke, zobaczymy, jak z intryga kryminalna. Odpowiedz Link
opty2 Łowcy głów - Nesbo 31.10.11, 17:00 powiem tak: Pierwszy snieg to to nie jest ale da się przeczytać bez irytacji 4/6 ps. idealny kandydat w ogóle mnie nie zaskoczył Odpowiedz Link