Dodaj do ulubionych

Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaja????

IP: *.pl 25.12.04, 00:45
Ja NO LOGO Naomi Klein, juz sie nie moge doczekac lektury :-)
Obserwuj wątek
    • sol_bianca Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 09:41
      1. Maria Janion "Wampir. Biografia symboliczna"
      2. Shari Benstock "Kobiety z lewego brzegu"
    • Gość: w Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 11:22
      "5 osób, które spotykamy w niebie"
      • Gość: MaBiWy Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:31
        Widziałam w księgarni , ciekawa jestem recenzji.
      • Gość: no_login Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:25
      • Gość: no_login Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:30
        ja też dostałam " 5 osób..." i przeczytałam ją całą w drugi dzień świąt, nie
        mogłam się oderwać. fantastyczna, krzepiąca, magiczna i zmuszająca do
        zastanowienia się nad przypadkami w życiu, które tak często wcale przypadkami
        nie są... polecam gorąco, to książka, z której trudno się otrząsnąć.
    • Gość: sunny Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.04, 11:23
      Ken Bugul "Widziane z drugiej strony"
      "Obyczaje polskie od średniowiecza do współczesności"
      "Atlas stroju ludowego"

Dwie ostatatnie z racji mojego zawodu, dla innych może byłyby nieinteresujące,
      ale ja bardzo się cieszę. Z tej pierwszej też, miałam do tej pory mały kontakt
      z literaturą afrykańską.

Inne prezenty książkowe w mojej rodzinie :
      Tessa Caponi-Borawska " Dziennik toskański"
      biografia Niemena "Kiedy się dziwić przestanę..."
      Elfiede Jelinek " Pianistka"
      Anita Nair "Przedział dla pań"

...czyli bardzo smaczna literatura.
      • Gość: basia Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:05
        A ja "Sto lat samotności" - !!!!!!!!!!!!!!!!!! z Wyborczą ;-))
        Dzięki Mikołaju
        BASIA
      • Gość: MaBiWy Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:35
        bigrafię Niemena też bym chciała
    • heavenlypeace Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 12:15
      David Cordingly: Kobiety morza piratki heroiny i ladacznice (ładnie wydane, ale
      czy dobre?)
      Judith Merkle Riley: Czara wyroczni (czytał ktoś?:))
      + klasyka Disneya: Alladyn (25 stron) :D:D:D
      • fanthom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:08
        Jak przeczytaz to powiedz czy fajne.
      • karodzaj Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 26.12.04, 00:42
        dobre czytadło historyczne :)
    • mary_ann Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 12:58
      "Tabula rasa - spory o naturę ludzką" St. Pinkera.
      Gdybym wiedziała, jakie to wielgachne dzieło (i ile kosztuje:-), to pewnie
      poprosiłabym Mikolaja o coś skromniejszego:-))
      Ale strasznie się na tę lekturę cieszę!
    • Gość: hairypizza Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 16:24
      moja mama rowniez dostala NO LOGO (od mikolaja).

a ja - nowa ksiazke prof. Kolakowskiego (w watku o najlepszych ksiazkach 2004
      wspomnialam o innej, prezent trafiony w 10tke) + ksiazke monthy pythonowska -
      bo taka ponura i sztywna pensjonarka ze mnie.

brat dostal komiksy i kysia.
      • Gość: pszczola Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.crowley.pl 25.12.04, 16:57
        Kod Leonarda da Vinci

powstanie`44

Musierowicz; Kłamczuch, Opium w rosole, Ida sierpiniowa ( uzupelnienie
        kolekcji:))
        • cwkslegia_acab_88 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 17:21
          Hańba - Coeteez
          Ku Klux Klan :)
          Mario V. Llosa - Zeszyty don Rigoberta
          Ralph Elison - Niewidzialny człowiek
          i Aleksander Wielki - autora nie pamietam.
        • Gość: moniam3 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.tvk / 212.244.49.* 27.12.04, 09:19
          "Anioły i demony" Dana Browna
          • Gość: ana Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: 80.50.167.* 28.12.04, 11:10
            ja też :))))
    • Gość: echtom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:05
      "Wrzeszcz" z serii "Był sobie Gdańsk - Dzielnice". Niedawno zdałam egzaminy na
      przewodnika po Trójmieście i cały czas uzupełniam fachową literaturę.
      • slonecznawiosna Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 14.01.05, 01:50
        Piękne jest Trójmiasto.

Z książek, nic nie dostałam. Na własne życzenie. Nie chciałam ich pod choinkę
        bo i tak dużo ich kupuje i czytam. W okolicach świąt kupiłam sobie parę pozycji
        (można uznać że zrobiłam sobie drobne prezenty):
        - „Czarny obelisk” Erich Maria Remarque
        - „Karen Blixen. Afrykańska odyseja” Karen Blixen
        - „Przemyślny szlachcic Don Kichote z Manczy” Miguel de Cervantes
        - „Mały, wielki człowiek” Thomas Berger

Już nie mogę się doczekać. Od której zacząć? Wszystkie wyglądają na bardzo
        smaczne.

Pozdrawiam

Iskierka
        • slonecznawiosna Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 14.01.05, 02:01
          poprawka:
          Autorem biografii „Karen Blixen. Afrykańska odyseja” jest Jean-Noel Liaut.

sorki :)
    • Gość: milosnik Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:23
      "Sprawa Honoru" - Lynne Olson i Stanley Cloud

Dziekuje Mikolaju

• Gość: gość Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:28
      "Biegnąca z wilkami" Clarissy Pinkola Estez.
      Dzięki Mik
      • poranna_kawa Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 19:43
        a ja znalazłam pod drzewkiem "dzieci z bullerbyn". wydanie identyczne, jak to,
        ktore mialam we wczesnym dziecinstwie (zaginelo przy przeprowadzce ;/)
        pzdr
        kawa
    • Gość: Wanda Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:51
      a ja dostałam Vedrane Rudan Ucho garło nóż, a mój mąż Jarocin w
      obiektywiebezpieki i Zapomnianego żołnierza
      • Gość: hihi Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.makow.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:22
        Janusz Głowacki Z głowy
        Z. Kapuściński Podróże Herodota

pozdrawiam
    • Gość: miszkamyki Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 20:05
      "Bozych Bojownikow" :)))
    • fanthom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:12
      A ja Narty Ojca Świętego Pilcha.
      • Gość: gohanka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.globit / 217.98.57.* 26.12.04, 22:23
        to w końcu czyje te narty?
        mój prezent otrzymany: "Miś" czyli rzecz o Stanisławie Barei.
    • Gość: kakofonia Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 20:15
      Pordes i Grin, Ich miasto (wspomnienia Żydów, którzy przed wojna mieszkali w
      Krakowie)
      Singer, Cienie nad rzeką Hudson
      James, Portret damy

i jeszcze parę innych mam do przeczytania, bo Mikołaj nie tylko mi książki
      przyniósł :))
    • pax_tibi Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:25
      "Auto da fe" Canettiego
      "Weisera Dawidka" Huellego
      "Opowiadania" Tomasza Manna

• tuti ojeja, ja tez chce "Auto da fe" :( n/t 12.01.05, 21:38

• pax_tibi Re: ojeja, ja tez chce "Auto da fe" :( n/t 16.01.05, 18:17
          ja też się cieszyłam, ale książkę czyt się ciężko, choć ukończenie jej sprawia
          niesamowitą przyjemność
    • Gość: acp Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 20:27
      A mi Swiety przyniosl "Milosc ponad czasem" Audrey Niffenegger ;P
      • truscaveczka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:55
        "Europejkę" Gretkowskiej - cudoooowna! (już przeczytałam pół)
      • Gość: bakalijka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.axelspringer.de / 145.243.190.* 27.12.04, 11:01
        Hej!
        Ja tę książkę kupiłam sobie przed świętami i od razu przeczytałam. Mam tylko
        jedną radę; zaopatrz się do lektury w duże pudełko chusteczek. Książka jest
        piękna, ale tak wzruszająca, że można jezioro wyprodukować. Wiem, ze kiedyś do
        niej wrócę, ale na razie muszę dojść do siebie po pierwszym czytaniu, biorąc na
        warsztat coś zdecydowanie śmiesznego. Na przykład "Dziecko dla początkujących"
        Leszka Talko, które podarowałam mężowi na Gwiazdkę - w maju powiększy nam się
        rodzina i oboje jesteśmy tym faktem ciut przerażeni, więc trzeba podejść do
        tematu trochę na luzie. :) Żeby nikt nie myślał: cieszymy się oczywiście
        obłędnie!!! :)))
        Tak więc, póki mam czas na książki rzucam się do czytania tego, co dostałam pod
        choinkę: "Pierwszy łyk piwa" (połknęłam jeszcze w Wigilię), "Święty Graal,
        święta krew" (już zaczęłam - przy tej książce Dan Brown to amator!)
        oraz "Heban".
        Wszystkim molom życzę miłego książkowania!
        • Gość: bakalijka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.axelspringer.de / 145.243.190.* 27.12.04, 11:03
          Hej, coś mi się omskło - ten komentarz o chusteczkach to był do "Miłości ponad
          czasem"! Ech, ta współczesna technika...
          ;)
    • Gość: iwou Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.elterix.pl 25.12.04, 21:03
      ja dostałam "kod L d Vinci" i nową powieść Wiśniewskiego "Los powtórzony"
      (ciekawe czy tak dobre jak s@motność w sieci?"
    • Gość: Mieczysława Markow Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.devs.futuro.pl 25.12.04, 21:16
      Katarzyna Grochola "Ja wam pokaże"
      • kaprysia Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 27.12.04, 14:42
        Gość portalu: Mieczysława Markow napisał(a):

> Katarzyna Grochola "Ja wam pokaże"

biedaczysko. szczerze współczuję.
    • dortu Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 21:24
      Dostałam "Z głowy" Głowackiego ,którą niestety już czytałam wcześniej, więc
      dobiorę się do prezentów męża ("Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego)i syna
      ("Jonathan Strange i pan Norrell").
    • chiara76 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 21:36
      Dostałam książkę Kinga i Chmielewskiej. Obu nie czytałam więc tym bardziej
      przyjemnie się będzie zrelaksować. Chmielewską zaczęłam już czytać i bardzo mi
      się podoba:)
      • Gość: m Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:57
        Też ich lubię
    • Gość: Agnies Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.net.pl / 195.205.170.* 25.12.04, 21:58
      Słownik polsko-angielski. I naprawdę się cieszę.
    • aneczka8 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:12
      "Middlesex" Jeffrey'a Eugenidesa
      • aaaniaaa Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:21
        Kod Leonarda - piękne wydanie :-)
        • Gość: sunny Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.04, 22:23
          ...czytacie już?:-)
          • fanthom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:35
            Pewnie. Pilch jest świetny.Polecam Narty...
    • Gość: beLLiCoSe instrukcje obslugi DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 22:32
    • chwillka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:40
      "Silvalandia" Julio Silva i Julio Cortazara...już wiem, że będzie moją ulubioną
      książeczką...miło będzie pływać wśród słów i obrazów, smakować owoce humoru
      dwóch przyjaciół i oddawać się jednej z moich ulubionych gier...grze wyobraźni:)
      Traktuję jak obietnicę spełnienia słowa Julio Silvy o twórczości J.Cortazara "W
      nim znalazłem to czego szukałem u Macedonia, Borgesa czy Quirogi: to, że można
      otworzyć drzwi i przejść na drugą stronę codzienności".
      • draggon_fly Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:53
        ła, a ja nie dostałam nic do czytania :-/ (zmówili się najwyraźniej, bo mają
        mnie za maniaczkę... nie mogę nawet postudiować etykiety tych snobistycznych
        perfum, bo to francusqu)
    • Gość: Miki Tatiana i Aleksander IP: *.pl 25.12.04, 22:46
      i jeszcze Miłość poza czasem.
      • Gość: noida ksiazki kucharskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 22:53
        A mnie rodzina chyba ma za głupka, bo dali mi same kucharskie (pewnie to taka
        aluzja, że baba ma w kuchni siedzieć a nie książki czytać...). Tylko jeden
        kolega we mnie wierzy i dostałam od niego pięknie wydane kompendium wiedzy o
        czarownicach autorstwa Erici Jong, chociaż jak się tak dobrze zastanowić, to
        nie wiem, czy to aby nie jakaś aluzja, że niby mam jędzowaty charakter...
      • bebiak Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaja 25.12.04, 22:54
        Albumowe wydanie "Grecja - życie, legendy i sztuka" (wyd. National Geographic)
        a mój mąż: Piotr Kaczkowski "42 rozmowy" (wyd. Prószyński i S-ka) - to "wybór
        z zapisów muzycznych spotkań obejmujący lata 1999-2004"
        • Gość: MaBiWy Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:54
          takie eleganckie i ambitne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka