GoĹÄ: _mimi_ IP: *.pl 25.12.04, 00:45 Ja NO LOGO Naomi Klein, juz sie nie moge doczekac lektury :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sol_bianca Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 09:41 1. Maria Janion "Wampir. Biografia symboliczna" 2. Shari Benstock "Kobiety z lewego brzegu" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: w Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 11:22 "5 osób, które spotykamy w niebie" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MaBiWy Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:31 Widziałam w księgarni , ciekawa jestem recenzji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: no_login Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:25 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: no_login Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:30 ja też dostałam " 5 osób..." i przeczytałam ją całą w drugi dzień świąt, nie mogłam się oderwać. fantastyczna, krzepiąca, magiczna i zmuszająca do zastanowienia się nad przypadkami w życiu, które tak często wcale przypadkami nie są... polecam gorąco, to książka, z której trudno się otrząsnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sunny Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.04, 11:23 Ken Bugul "Widziane z drugiej strony" "Obyczaje polskie od średniowiecza do współczesności" "Atlas stroju ludowego" Dwie ostatatnie z racji mojego zawodu, dla innych może byłyby nieinteresujące, ale ja bardzo się cieszę. Z tej pierwszej też, miałam do tej pory mały kontakt z literaturą afrykańską. Inne prezenty książkowe w mojej rodzinie : Tessa Caponi-Borawska " Dziennik toskański" biografia Niemena "Kiedy się dziwić przestanę..." Elfiede Jelinek " Pianistka" Anita Nair "Przedział dla pań" ...czyli bardzo smaczna literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:05 A ja "Sto lat samotności" - !!!!!!!!!!!!!!!!!! z Wyborczą ;-)) Dzięki Mikołaju BASIA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MaBiWy Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:35 bigrafię Niemena też bym chciała Odpowiedz Link Zgłoś
heavenlypeace Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 12:15 David Cordingly: Kobiety morza piratki heroiny i ladacznice (ładnie wydane, ale czy dobre?) Judith Merkle Riley: Czara wyroczni (czytał ktoś?:)) + klasyka Disneya: Alladyn (25 stron) :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
fanthom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:08 Jak przeczytaz to powiedz czy fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 26.12.04, 00:42 dobre czytadło historyczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 12:58 "Tabula rasa - spory o naturę ludzką" St. Pinkera. Gdybym wiedziała, jakie to wielgachne dzieło (i ile kosztuje:-), to pewnie poprosiłabym Mikolaja o coś skromniejszego:-)) Ale strasznie się na tę lekturę cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hairypizza Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 16:24 moja mama rowniez dostala NO LOGO (od mikolaja). a ja - nowa ksiazke prof. Kolakowskiego (w watku o najlepszych ksiazkach 2004 wspomnialam o innej, prezent trafiony w 10tke) + ksiazke monthy pythonowska - bo taka ponura i sztywna pensjonarka ze mnie. brat dostal komiksy i kysia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pszczola Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.crowley.pl 25.12.04, 16:57 Kod Leonarda da Vinci powstanie`44 Musierowicz; Kłamczuch, Opium w rosole, Ida sierpiniowa ( uzupelnienie kolekcji:)) Odpowiedz Link Zgłoś
cwkslegia_acab_88 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 17:21 Hańba - Coeteez Ku Klux Klan :) Mario V. Llosa - Zeszyty don Rigoberta Ralph Elison - Niewidzialny człowiek i Aleksander Wielki - autora nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: moniam3 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.tvk / 212.244.49.* 27.12.04, 09:19 "Anioły i demony" Dana Browna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ana Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: 80.50.167.* 28.12.04, 11:10 ja też :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: echtom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:05 "Wrzeszcz" z serii "Był sobie Gdańsk - Dzielnice". Niedawno zdałam egzaminy na przewodnika po Trójmieście i cały czas uzupełniam fachową literaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 14.01.05, 01:50 Piękne jest Trójmiasto. Z książek, nic nie dostałam. Na własne życzenie. Nie chciałam ich pod choinkę bo i tak dużo ich kupuje i czytam. W okolicach świąt kupiłam sobie parę pozycji (można uznać że zrobiłam sobie drobne prezenty): - „Czarny obelisk” Erich Maria Remarque - „Karen Blixen. Afrykańska odyseja” Karen Blixen - „Przemyślny szlachcic Don Kichote z Manczy” Miguel de Cervantes - „Mały, wielki człowiek” Thomas Berger Już nie mogę się doczekać. Od której zacząć? Wszystkie wyglądają na bardzo smaczne. Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 14.01.05, 02:01 poprawka: Autorem biografii „Karen Blixen. Afrykańska odyseja” jest Jean-Noel Liaut. sorki :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: milosnik Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:23 "Sprawa Honoru" - Lynne Olson i Stanley Cloud Dziekuje Mikolaju Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:28 "Biegnąca z wilkami" Clarissy Pinkola Estez. Dzięki Mik Odpowiedz Link Zgłoś
poranna_kawa Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 19:43 a ja znalazłam pod drzewkiem "dzieci z bullerbyn". wydanie identyczne, jak to, ktore mialam we wczesnym dziecinstwie (zaginelo przy przeprowadzce ;/) pzdr kawa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wanda Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:51 a ja dostałam Vedrane Rudan Ucho garło nóż, a mój mąż Jarocin w obiektywiebezpieki i Zapomnianego żołnierza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hihi Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.makow.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:22 Janusz Głowacki Z głowy Z. Kapuściński Podróże Herodota pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miszkamyki Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 20:05 "Bozych Bojownikow" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
fanthom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:12 A ja Narty Ojca Świętego Pilcha. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gohanka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.globit / 217.98.57.* 26.12.04, 22:23 to w końcu czyje te narty? mój prezent otrzymany: "Miś" czyli rzecz o Stanisławie Barei. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kakofonia Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 20:15 Pordes i Grin, Ich miasto (wspomnienia Żydów, którzy przed wojna mieszkali w Krakowie) Singer, Cienie nad rzeką Hudson James, Portret damy i jeszcze parę innych mam do przeczytania, bo Mikołaj nie tylko mi książki przyniósł :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:25 "Auto da fe" Canettiego "Weisera Dawidka" Huellego "Opowiadania" Tomasza Manna Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: ojeja, ja tez chce "Auto da fe" :( n/t 16.01.05, 18:17 ja też się cieszyłam, ale książkę czyt się ciężko, choć ukończenie jej sprawia niesamowitą przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: acp Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 20:27 A mi Swiety przyniosl "Milosc ponad czasem" Audrey Niffenegger ;P Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 20:55 "Europejkę" Gretkowskiej - cudoooowna! (już przeczytałam pół) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bakalijka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.axelspringer.de / 145.243.190.* 27.12.04, 11:01 Hej! Ja tę książkę kupiłam sobie przed świętami i od razu przeczytałam. Mam tylko jedną radę; zaopatrz się do lektury w duże pudełko chusteczek. Książka jest piękna, ale tak wzruszająca, że można jezioro wyprodukować. Wiem, ze kiedyś do niej wrócę, ale na razie muszę dojść do siebie po pierwszym czytaniu, biorąc na warsztat coś zdecydowanie śmiesznego. Na przykład "Dziecko dla początkujących" Leszka Talko, które podarowałam mężowi na Gwiazdkę - w maju powiększy nam się rodzina i oboje jesteśmy tym faktem ciut przerażeni, więc trzeba podejść do tematu trochę na luzie. :) Żeby nikt nie myślał: cieszymy się oczywiście obłędnie!!! :))) Tak więc, póki mam czas na książki rzucam się do czytania tego, co dostałam pod choinkę: "Pierwszy łyk piwa" (połknęłam jeszcze w Wigilię), "Święty Graal, święta krew" (już zaczęłam - przy tej książce Dan Brown to amator!) oraz "Heban". Wszystkim molom życzę miłego książkowania! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bakalijka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.axelspringer.de / 145.243.190.* 27.12.04, 11:03 Hej, coś mi się omskło - ten komentarz o chusteczkach to był do "Miłości ponad czasem"! Ech, ta współczesna technika... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwou Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.elterix.pl 25.12.04, 21:03 ja dostałam "kod L d Vinci" i nową powieść Wiśniewskiego "Los powtórzony" (ciekawe czy tak dobre jak s@motność w sieci?" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mieczysława Markow Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.devs.futuro.pl 25.12.04, 21:16 Katarzyna Grochola "Ja wam pokaże" Odpowiedz Link Zgłoś
kaprysia Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 27.12.04, 14:42 Gość portalu: Mieczysława Markow napisał(a): > Katarzyna Grochola "Ja wam pokaże" biedaczysko. szczerze współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dortu Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 21:24 Dostałam "Z głowy" Głowackiego ,którą niestety już czytałam wcześniej, więc dobiorę się do prezentów męża ("Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego)i syna ("Jonathan Strange i pan Norrell"). Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 21:36 Dostałam książkę Kinga i Chmielewskiej. Obu nie czytałam więc tym bardziej przyjemnie się będzie zrelaksować. Chmielewską zaczęłam już czytać i bardzo mi się podoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:57 Też ich lubię Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agnies Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.net.pl / 195.205.170.* 25.12.04, 21:58 Słownik polsko-angielski. I naprawdę się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka8 Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:12 "Middlesex" Jeffrey'a Eugenidesa Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniaaa Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:21 Kod Leonarda - piękne wydanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sunny Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.04, 22:23 ...czytacie już?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fanthom Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:35 Pewnie. Pilch jest świetny.Polecam Narty... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beLLiCoSe instrukcje obslugi DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 22:32 Odpowiedz Link Zgłoś
chwillka Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:40 "Silvalandia" Julio Silva i Julio Cortazara...już wiem, że będzie moją ulubioną książeczką...miło będzie pływać wśród słów i obrazów, smakować owoce humoru dwóch przyjaciół i oddawać się jednej z moich ulubionych gier...grze wyobraźni:) Traktuję jak obietnicę spełnienia słowa Julio Silvy o twórczości J.Cortazara "W nim znalazłem to czego szukałem u Macedonia, Borgesa czy Quirogi: to, że można otworzyć drzwi i przejść na drugą stronę codzienności". Odpowiedz Link Zgłoś
draggon_fly Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj 25.12.04, 22:53 ła, a ja nie dostałam nic do czytania :-/ (zmówili się najwyraźniej, bo mają mnie za maniaczkę... nie mogę nawet postudiować etykiety tych snobistycznych perfum, bo to francusqu) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Miki Tatiana i Aleksander IP: *.pl 25.12.04, 22:46 i jeszcze Miłość poza czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: noida ksiazki kucharskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 22:53 A mnie rodzina chyba ma za głupka, bo dali mi same kucharskie (pewnie to taka aluzja, że baba ma w kuchni siedzieć a nie książki czytać...). Tylko jeden kolega we mnie wierzy i dostałam od niego pięknie wydane kompendium wiedzy o czarownicach autorstwa Erici Jong, chociaż jak się tak dobrze zastanowić, to nie wiem, czy to aby nie jakaś aluzja, że niby mam jędzowaty charakter... Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaja 25.12.04, 22:54 Albumowe wydanie "Grecja - życie, legendy i sztuka" (wyd. National Geographic) a mój mąż: Piotr Kaczkowski "42 rozmowy" (wyd. Prószyński i S-ka) - to "wybór z zapisów muzycznych spotkań obejmujący lata 1999-2004" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MaBiWy Re: Jaki dostaliście prezent książkowy od Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:54 takie eleganckie i ambitne Odpowiedz Link Zgłoś