jamajka10 18.12.11, 11:19 Dzień dobry przedświątecznie! Czy Rewanż Lizy Marklund to to samo co Zamachowiec? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annsalander Re: Liza Marklund 04.01.12, 18:17 Czy "Czerwona wilczyca" i "Testament Nobla" są tak samo godne polecenia, co reszta serii Lizy ? Bo szczerze powiedziawszy waham się czy kupować. Odpowiedz Link
julia78 Re: Liza Marklund 05.01.12, 21:10 To dobrze, że "Wilczycę" pożyczylam z biblioteki Odpowiedz Link
opty2 Re: Liza Marklund 07.01.12, 16:25 siostra_pelagia napisała: > Nie są pozwolę się nie zgodzić i powiedzieć, że naprawdę nie są takie złe, jak niektórzy nam wmawiają he he oczywiście to rzecz gustu, ja lobbuję za Marklund (bezinteresownie oczywiście), Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Liza Marklund 07.01.12, 16:29 opty2 napisała: /.../ ja lobbuję za Marklund (bezinteresownie oczywiście), Gdyby to byl facebook, tobym kliknela "Lubie to" Ja tez cenie Marklund; mimo, ze za seriami nie przepadam, ta jest pod wieloma wzgledami warta uwagi. No i swietny warsztat autorki... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Liza Marklund 07.01.12, 18:15 masz wciąż możliwość polubienia (chyba, że do tego trzeba mieć konto na fejsie??) przycisk w każdym razie jest. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Liza Marklund 07.01.12, 16:20 > Czy "Czerwona wilczyca" i "Testament Nobla" są tak samo godne polecenia, co res > zta serii Lizy ? Bo szczerze powiedziawszy waham się czy kupować. BARDZO lubie Marklund, ale musze przyznac, ze "Wilczyca" jest co najmniej slaba. Za to "Testament" duuuzo lepszy. Odpowiedz Link
opty2 Re: Liza Marklund 07.01.12, 16:07 wklejam wątki z poprzednich lat, bo wciąż zapominamy je przenieść 2010 rok Znowu stary wątek się zaarchiwizowal, więc zakladam nowy (denerwujące to) forum.gazeta.pl/forum/w,33434,82408248,82509536,Re_Liza_Marklund.html Jak na razie wydano cztery tomy: Studio sex Zamachowiec (dawny tytul Rewanż) Raj Prime time Kto czytal ten wie, że glówną bohaterką serii jest Annika Bengzton - reporterka śledcza gazety która sama miala klopoty z prawem. Ksiązki p. Marklund utrzymują się na poziomie costans ale czy wszystkim odpowiadają, to inna sprawa. Prime time to ostatnia z wydanych książek. Traktuje o morderstwie wśród środowiska telewizyjnego, gdzie pracuje przyjaciólka Anniki. Sporo jest o skomplikowanych zaleznosciach miedzy gwiazdami tv, zazdrosci, ukladach personalnych itp Dodatkowo Annika wraca do pracy po urlopie macierzyńskim, więc ma troche problemów z dziećmi, partnerem, teściową. Szybko się to czyta choć trudno odgadnąć kto i dlaczego. Mnie osobiście podobają się książki Lizy Marklund, oceniam je na 4/6 i tym razem też taką wystawiam. Re: Liza Marklund cd. siostra_pelagia 28.12.10, 17:23 zarchiwizowany Podobało mi się Studio Sex. Pozostałe książki z tą rozhisteryzowaną i niezrównoważoną dziennikarką wymęczyłam. Odpowiedz Link
opty2 Re: Liza Marklund_Testament Nobla 07.01.12, 16:20 wbrew opiniom większości uważam, że to dobra książka akcja bierze początek na dorocznym balu galii noblowskiej, od razu jest trup i to porządny (he he) a akcja tylko przyspiesza, oczywiście Annika jest w samym centrum całego zamieszania i jak zawsze działa impulsywnie, jej życie prywatne sypnęło się już w Czerwonej wilczycy a teraz jest dobitka, książka jest sprawnie napisana, trzyma w napięciu (przeczytałam ją w jeden dzień), więc warto ją przeczytać, oczywiście - tylko dla zainteresowanych książkami p. Marklund Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Liza Marklund_Testament Nobla 07.01.12, 17:59 Siostra_pelagia nie napisała, że Wilczyca i Testament Nobla są złe. Chodziło jej o to, że nie są tak warte polecenia jak książki wcześniejsze. Piszę to sprostowanie na wypadek, gdyby Marklund kiedyś na to forum zajrzała Odpowiedz Link
chiara76 Re: Liza Marklund_Testament Nobla 07.01.12, 18:08 siostra_pelagia napisała: > Piszę to sprostowanie na wypadek, gdyby Marklund kiedyś na to forum zajrzała fajnie by było, co? Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Liza Marklund 10.04.12, 22:35 i ja też w końcu dotarłam do Lizy Marklund - za chwilę sobie poczytam przed snem Prime Time - pierwsze trzy przeczytałam przez święta i wciągnęło mnie - co bardzo mi odpowiada, bo kilka prób polubienia innych skandynawskich autorów okazało się ostatnio porażką Ostatnio NIEspodobał mi się Ake Edwardson - w niektórych książkach skandynawskich wyjątkowo nie podchodzi mi styl i język. Odpowiedz Link
renea1 Nowa Marklund juz 18 kwietnia 11.04.12, 11:51 -premiera "Dożywocia" www.czarnaowca.pl/kryminaly/dozywocie,p2051293880 Odpowiedz Link
panipoirot Re: Nowa Marklund juz 18 kwietnia 11.04.12, 15:15 no ja po wielkim rozczarowaniu "Czerwona wilczycą" az się boję sięgać po nastepne części... poczekam chyba, ąz się zwolnią w bibliotece Odpowiedz Link
moleslaw Re: Nowa Marklund juz 18 kwietnia 15.04.12, 15:55 Wypożyczyłam "Testament Nobla" mam nadzieję na miłą lekturę Odpowiedz Link
romy_sznajder "Dożywocie" 22.04.12, 23:00 Przeczytalam szybko, w jeden dzien, uwazam to za zalete. Ale jestem zdezorientowana co do serii. Tej ksiazki juz nie ma sensu czytac, jesli sie nie zna poprzednich, bo mozna sie pogubic w postaciach, nie zalapac tropu, tak nie powinno byc. Skoro ksiazki sa pisane jako odrebne calosci, a nie odcinki, to powinny dac sie czytac i jako czesci serii, i jako zamkniete calosci. Intryga kryminalna znowu taka sobie, wydumana i trudno zalapac, skad niektore objawienia i tropy. Najwazniejsze sa stany ducha i uczuc Anniki Bengtzon, praca i romans meza - noz w kryminale nie uchodzi. A juz zamkniecie watku, na ktorym konczyl sie "Testament Nobla", czyli pozaru domu ... o losie... Dobrze, ze jest domkniety - pod koniec ksiazki, na jednej stronie - ale dziwnie, metnie i ponuro. Fajne to, co zawsze: lekkie pioro, realia redakcyjne i glowna postac: wymieta, zmeczona, chorobliwie pracowita, zlosliwa, nieidealna. Troche malo jak na Marklund. Odpowiedz Link
opty2 Wywiad z Lizą Marklund :) 17.04.12, 14:16 dzięki Dachauce mamy mozliwość poznac trochę L. M zbrodniawbibliotece.pl/kronikakryminalna/2742,lizamarklundotwierdzyeuropapiratachafrykiiprzemocywobeckobiet/ Odpowiedz Link