siostra_pelagia Karin Wahlberg-Zastygłe życie 18.11.12, 10:33 Poległ na niej mąż, 2 koleżanki, teść i teściowa. Trochę przegadana ale czytam bez specjalnego bólu. Odpowiedz Link
elmar43 Karin Fossum: Czarne sekundy 18.11.12, 21:56 Trzyma poziom. Postanowiłam nadrobić trochę zaległości kryminalnych z tego roku, bo mam mnóstwo do przeczytania... A pewnie tylko patrzeć, jak Opty plebiscyt ogłosi Odpowiedz Link
opty2 Re: Karin Fossum: Czarne sekundy 19.11.12, 11:12 nadrabiaj, nadrabiaj do stycznia niedaleko a ja widzę, że ludzie mało nowości czytają, więc nie wiem jak bedzie wyglądało to głosowanie moja Fossum dopiero odebrana i tak szybko sie za nia nie wezmę, więc czekam na Twoje wrażenia Odpowiedz Link
agridulce Andrea Camilleri: Papierowy księżyc 19.11.12, 23:04 Przeczytałam szybko i z wielką przyjemnością. Ale to książka z 2011. Jak zdobędę Sierpniowy żar to będę bardziej na czasie. Odpowiedz Link
elmar43 Re: Karin Fossum: Czarne sekundy 25.11.12, 17:42 Moje wrażenia sa pozytywne - tylko zakończenie mi zazgrzytało. Po ponownym przeczytaniu doszłam do wniosku, że chyba nie popisał się tłumacz, dość niefortunnie używając słowa "krawężnik". Ciekawa jestem, co było w oryginale (a przynajmniej w wersji angielskiej, bo z tej zrobiono polskie tłumaczenie). Ale poza tym ok - chyba że jeszcze kogoś ucieszy "wniwecz" pisane oddzielnie Odpowiedz Link
opty2 Hakan Nesser - Punkt Borkamnna 19.11.12, 11:14 II część Van Veeterena z 1994 roku, więc kunszt autora jeszcze nie w pełni rozwinięty Odpowiedz Link
cynamoon6 Nieszczelna siec- H. Nesser 19.11.12, 18:37 Mam nadzieję, że bedzie chociaż przyzwoite. Odpowiedz Link
dachauka Wiktor Hagen "Dzień zwycięstwa" 20.11.12, 07:51 Nemhauser do siedemdziesiątej strony nadal boryka się z życiem codziennym: bliźniaki, jego cudowna robiąca karierę Paula, szalony Jasio z restauracji - normalne codzienne szaleństwo. Tylko Mario jest jakiś normalny... Odpowiedz Link
pinos Jo Nesbo Upiory 22.11.12, 12:08 Strrrrrrrasznie mi się podobało. a jeszcze bardziej mi się podoba, że to nie jest The End Z wywiadu dla The Guardian: "The most immediate concern for Nesbø's fans is whether Harry Hole can move on from the bottom of his sewer. For a moment, Nesbø tries to deadpan, then relents. "It's safe to say I do have more plans for Harry," he says. "Care to share them? Surely things can't get much worse for him?" "There's a logic to Harry's universe. In the near future things look bleak for him. Then they will get worse. And finally he will go straight to hell." Doesn't Nesbø feel a bit sorry for him? "I like him a lot. I've got a few happy moments planned for him." How many? The odd page or two? "Hmmm. But that's life, isn't it? There are no happy endings." I guess Harry would settle for that. His fans certainly will." Odpowiedz Link
elmar43 Hakan Nesser: Nieszczelna sieć 25.11.12, 17:35 Jedno pytanie mi sie nasunęło, zresztą nie po raz pierwszy: na czym polegała praca redakcyjna w przypadku tej książki? Odpowiedzi nie oczekuję... Odpowiedz Link
matt.cobosco Karin Wahlberg "Dziewczynka z majowymi kwiatkami" 25.11.12, 19:55 Może trochę przegadane, ale czyta się to zupełnie nieźle. No i morderstwo w pralni! - tego nie spotyka się zbyt często. Odpowiedz Link
opty2 Karin Fossum - Czarne sekundy 26.11.12, 09:13 nareszcie nowa Fossumka, tylko szkoda, że tłumaczona z angielskiego, lepiej byłoby z oryginału, czego nie omieszkam wytknąć Wydawnictwu Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Karin Fossum - Czarne sekundy 26.11.12, 11:25 Widocznie Iwona Zimnicka, Milena Skoczko i Maria Gołębiewska-Bijak były bardzo obłożone, a skontaktowanie się innymi absolwentami filologii norweskiej (są dwie: jedna w Poznaniu a druga w Gdańsku) było zadaniem nie_do_wykonania dla Papierowego Księżyca. Odpowiedz Link
opty2 Re: Karin Fossum - Czarne sekundy 26.11.12, 13:43 matt.cobosco napisał: > Widocznie Iwona Zimnicka, Milena Skoczko i Maria Gołębiewska-Bijak były bardzo > obłożone, a skontaktowanie się innymi absolwentami filologii norweskiej (są dwi > e: jedna w Poznaniu a druga w Gdańsku) było zadaniem nie_do_wykonania dla Papie > rowego Księżyca. coś czuję, że nie o obłożenie chodziło Odpowiedz Link
dachauka Re: Karin Fossum - Czarne sekundy 27.11.12, 08:06 Właśnie tego słucham. Niemcy przetłumaczyli z oryginału Odpowiedz Link
siostra_pelagia Karin Wahlberg "Dziewczynka z majowymi kwiatkami" 26.11.12, 11:39 Dobrze że u nas każdy ma pralkę w domu Odpowiada mi bardzo pisarski styl tej pani. Żmudna policyjna robota, chodzenie od drzwi do drzwi, sprawdzanie tysiąca poszlak. Odpowiedz Link
el_la Zamieć śnieżna i woń migdałów - Lackberg 27.11.12, 22:03 Wczoraj nabyłam i zaczynam. Wygląda, że bohaterem jest Martin Molin, ciekawe, czy pojawia się inni znajomi Odpowiedz Link
opty2 Roslund/Hellstrom - Dziewczyna w tunelu 28.11.12, 09:10 taaa, czytam tom 4 (później wydany) po tomie 5 (wczesniej wydany), tak, że pewne sprawy są juz mi znane akcja dotyczy ludzi żyjących w tunelach pod Sztokholmem, ciekawie się zapowiada, choć styl pisania tego duetu jest wyraźnie chropowaty, ale nabrałam ochoty po Trzech sekundach, które naprawdę były dobre Odpowiedz Link
fxn Re: Co teraz czytacie - listopad 01.12.12, 18:22 Czytam książkę Fuckdoll Korwina- Litwińskiego i nie mogę zrozumieć o co te bicie piany, przez feministki. Jak Kuna wstawiła szowinistyczna babską gadkę na temat facetów to było ok, jak facet pisze tak jak on to widzi to już nie jest ok. Czy kobiety wiedzą co to fikcja literacka. Czepiają się nieistotnych szczegółów, tymczasem od dawna nie wciągnęła mnie żadna książka tak jak ta. Odpowiedz Link
sikorkafranka Papierowy Dybuk Lewandwoski 01.12.12, 18:59 Siostrzenica mnie namówila i calkiem przyjemny kryminał.Dużo lepszy niz oczekiwalam sadzac po tytulach tej i poprzednich -jada tandetą. Odpowiedz Link