Dodaj do ulubionych

Co czytacie - kwiecień

• opty2 Gillian Flynn - Ostre przedmioty 17.04.13, 08:41
      Debiut autorki "Zaginionej dziewczyny,
      ciekawy, ironiczny styl, akcja też niczego sobie,
      studium psychologiczne między matką i córką,
      no i prowincja oraz wszystko co się z tym wiąże,
      • negev56 Val McDermid - Trujący ogród 17.04.13, 09:05
        Liczę, że będzie lepsza od "Ostatniego kuszenia". Początek daje taką nadzieję.
        • opty2 Re: Val McDermid - Trujący ogród 17.04.13, 09:17
          oby!
          w końcu czas na "lepszą" książkęsmile
    • romy_sznajder Karin Slaughter "Upadek" 18.04.13, 02:28
      Rozczarowanie.
      Dla fanow serii - na pewno swietne.
      Ja nie jestem fanka serii.
      Zaczelam czytac i natychmiast spytalam mojej ukochanej, fanki Slaugter:

-Ale to nie bedzie tak, ze po prostu wyjdzie na jaw przeszlosc policjantki?
      - Nie doceniasz Slaughter" - uslyszalam.

Niestety, zawidlam sie srodze. Intryga kryminalna jest pretekstem (intryga pokretna, dziwaczna, cudownie rozwiazana w trzy dni przez glownych bohaterow serii) dla watkow obyczajowych.
      Jesli ktos lubi Slaughter - bedzie zadowolony, bo napisane znakomicie (poza opisami tortur, to jakis dramat ), jesli ktos szuka zagadki i jej rozwiazania - odradzam z calego serca.
      • romy_sznajder Blazej Przygrodzki " Z chirurgiczna precyzja" 18.04.13, 02:41
        Znakomite!
        Ale UWAGA, poniewaz ksiazka jest napisana stylem serialowym, krociutkimi rozdzialami, latwo wpasc w pulapke i cztac ja po kawalku; ja tak zrobilam, codzienie po ok. 10-15 stron. Efekt: nazwiska sie myla, bo postaci duzo. Po ok. setnej stronie zajrzalam na opis z tylnej okladki, coby sie zorientowac, kto kurna kim jest. Fakt, ze postaci ulozyly mi sie sensownie, za to wiedzialam, co sie zdarzy do do 240 stony.
        A ksiazka ma 340.
        Wydawca dal ciala, co nie zmienia faktu, ze jest to swietna, zgrabna, dowcipna ksiazka, i czyta sie ja dobrze mimo tego, co sie juz wie z okladki. A final i tak zaskakuje.

Negev smile (szcun za bloga!) we wpisie rozczarowala sie, ze to nie jest typowy thriller medyczny (znowu wpadka wydawcy?), ale ja bym tego tak nie ujela. Nie jest to moze "Coma", ale na pewno odpowiedz na wydarzenia tzw. IVRP z aresztowaniem lekarzy na oczach kamer,, a przy tym bez zadecia publicystycznego.
    • judytta Re: Co czytacie - kwiecień 19.04.13, 08:48

"Ukryte piękno" Donna Leon
      • negev56 Dennis Lehane - Nocne życie 20.04.13, 12:37
        Boston w czasach prohibicji. Fajne.
        • elmar43 Kristina Ohlsson: Na skraju ciszy 20.04.13, 16:35
          Ciągle czekam na kolejny tom "Gry...", więc w międzyczasie nadrabiam zaległości kryminalne smile
    • ramon_eska Bagłaj Ewa 'Prymuska' 20.04.13, 17:38
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Sebastian Fitzek "Pasjonat oczu" 20.04.13, 18:00
    • echtom Ingrid Hedstrom - Nauczycielka z Villette 20.04.13, 19:06
      Druga nówka w tym roku - w tym tempie do grudnia dojdę do sześciu wink
      • echtom Re: Ingrid Hedstrom - Nauczycielka z Villette 26.04.13, 14:47
        Ciekawa opowieść (lubię wątki historyczne w kryminałach), ale napisana trochę drętwym językiem, bez polotu, zwłaszcza na początku. Nie sądzę, że to kwestia tłumaczenia, bo czytałam sporo książek w przekładzie Haliny Thylwe i nie miałam takiego wrażenia. Sięgnę jednak po następne części, jeśli się ukażą.
    • tak_o Wiktor Hagen "Dzień zwycięstwa" 21.04.13, 03:11
      Bardzo mi się podoba.
    • wroagita Leif GW Persson - Umierający detektyw 22.04.13, 00:05
      Nadrabiam zaległości z 2012 r.; podoba mi się.
    • opty2 Anders de la Motte _Buzz 22.04.13, 11:36
      II część historii HP,
      Henrik po tułaczce w rejony azjatyckie jest zmuszony wrócić do Szwecji,
      a ponieważ ma niezwykły talent pakowania się w kłopoty,
      więc już tkwi w swoim naturalnym środowisku he he,
      natomiast Rebecca awansowała ale jak to słuzbach specjalnych - wrogowie nie śpią
      i kopią dołki, kopią a nuż utopią swoją nową szefową?
      • kameleon-super Georges Simenon-Paryski ekspres 23.04.13, 14:01
        Powieść psychologiczno-obyczajowa,mająca wiele wspólnego z kryminałem...Głebokie studium męzczyzny,który znalazł się na życiowym zakręcie...Są 2 ofiary,morderca i komisarz policji w tle...Główny bohater: Kees Popinga-40 latek ,wzorowy mąż,ojciec dwójki dzieci,zna 4 języki,wybudowal willę w prestiżowej dzielnicy,nie pije alkoholu,nie odwiedza domów schadzek....Do czasu.smile...Pewnego dnia postanawia wsiąść w Paryski ekspres...jego przygody i ich finał to prawdziwy majstersztyk pisarstwa Simenona...
        Ksiązkę dosłownie połknąłem,czyta się od deski do deski,jak większość "simenonów"....
        Polecam !!!
    • siostra_pelagia Arne Dahl - Europa blues 24.04.13, 08:25
      Nie specjalnie przepadam za opowieściami o Drużynie A. I ta książka chyba mojego zdania o tej serii nie zmieni.
    • taka_prawda500 James Patterson - Tropiciel 24.04.13, 23:16
      Masakrą w waszyngtońskiej dzielnicy Georgetown, której ofiarą pada pięcioosobowa rodzina, rozpoczyna się seria wyjątkowo przerażających i brutalnych zbrodni. Inna rodzina ginie przed meczetem – zabójcy z zimną krwią obcinają ofiarom głowy. Policyjna obława kończy się kolejna tragedią – eksploduje stacja benzynowa, jest kilkoro zabitych. W nocnym klubie zostaje zamordowany syn ambasadora Nigerii w USA. Na czele bandy młodocianych degeneratów, odpowiedzialnych za morderstwa, stoi człowiek używający pseudonimu Tygrys. Dla Alexa Crossa dopadnięcie go to sprawa osobista – wśród ofiar jest Ellie Cox, przyjaciółka detektywa z czasów studenckich, autorka niewydanej książki o przemocy na Czarnym Lądzie. Cross porzuca znane sobie tereny i śladem Tygrysa wyrusza do Afryki. Polowanie na zabójcę zmienia się w dramatyczną walkę o przetrwanie – afrykańska ziemia rządzi się zupełnie innymi prawami, niż cywilizowana Ameryka...
    • 31buba Re: Co czytacie - kwiecień 25.04.13, 10:37
      Nowa seria kryminałów M.C.Beaton, której bohaterem jest Hamish Macbeth. Recenzja z pięknymi krajobrazami tutaj: www.lifeiscool.pl/hamish-macbeth-i-krotka-podroz-do-szkocji/
      • nchyb Hamish Macbeth - M.C. Beaton - Śmierć bezwstydnicy 26.04.13, 05:56
        też jestem na etapie Hamisha smile
    • tak_o Jo Nesbo "The Bat" 26.04.13, 03:40
      Zachęcona dyskusjami na forum zabrałam sie za Jo Nesbo i podoba mi się, że rzecz się dzieje w Australii. Dobrze się czyta, podobają mi się wrażenia Skandynawa po zetknięciu z Australijczykami.
    • chiara76 Lee Child, "Ostatnia sprawa". 26.04.13, 12:52
      Nie lubię książek o Reacherze pisanych w pierwszej osobie, ale i tak mam nadzieję na smaczną lekturęwink
    • echtom Charlaine Harris - Prawdziwe Morderstwa 26.04.13, 14:49
      Zasłużyłam na odpoczynek od mrocznych skandynawskich klimatów wink
      • nchyb Gdyby on tu był - Iga Karst 26.04.13, 19:31
        dobrze mi się czyta, rzecz dzieje się częściowo we Wrocławiu, a ja lubię dolnośląskie klimaty...
        • nchyb Tajemnica niemieckiej papierośnicy - Jankowski 28.04.13, 12:35
          Arkadiusz Jankowski

Jak wielokrotnie wspominałam, lubię książki, których akcja rozgrywa się w ulubionych przeze mnie regionach, n.in. tak jak tu - na Dolnym Śląsku...
    • kryminalna.ciocia.zosia Re:Christer Mjaset "Lekarz,który wiedział za dużo" 28.04.13, 18:33
      • nchyb Re:Christer Mjaset "Lekarz,który wiedział za dużo 29.04.13, 06:20
        i jak wrażenia? bo dla mnie kompletnie bez zachwytu...
    • dachauka Thomas Enger "Letarg" 29.04.13, 08:15
      Trzecie podejście do tej książki, tym razem zakończone sukcesem. Nieustępliwi zostaną nagrodzenismile
      • matt.cobosco Dan Simmons "Terror" 29.04.13, 12:01
        Spodziewałem się jednak czegoś więcej. "Statek" Maniego mnie zachwycił i to miała być książką w podobnym klimacie. Niby jest, ale jakaś taka rozlazła. W kółko o tym jak to marynarze schodzą na lód i tam raz za razem któregoś zjada tajemniczy potwór z lodowca. Jeśli nie zjada ich potwór, to umierają na zapalenie płuc albo nagle przewracają się na pokładzie. I tak cały czas. Potwór jest bardzo wybredny, bo zjada głównie kadrę dowodzącą, a szarych marynarzy oszczędza.
    • basiakia Ian Rankin "Odrodzeni" 29.04.13, 20:37
      Odkryłam tego autora i jego książki niedawno i czytam wszystko co mi wpadnie w ręce, komisarz Rebus fajny, jego koleżanka również.
    • basiakia Ian Rankin "Pożegnalny blues" 29.04.13, 21:05
      Niestety, komisarz Rebus idzie na emeryturę, to ostania książka z jego udziałem.
    • basiakia Ian Rankin "Martwe dusze" 29.04.13, 21:09
      Jak przeczytam, biegnę po następne tego autora.
    • nchyb Anna Klejzerowicz - Ostatnią kartą jest śmierć 30.04.13, 09:41
      przypadkiem trafiłam w media markcie...
    • siostra_pelagia Janusz Grabowski - Wiadomość ze Sztokholmu 30.04.13, 14:17
      Miejsce akcji-Gdynia. Na razie nie jest źlesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka