Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie - maj

01.05.13, 10:02
Ja teraz "Czasami warto umrzeć" Child'a. A poprzednio przeczytałam:
M. C Beaton "Hamish Mackbeth i śmierć łajdaka"
Anna Trojan "Jak makiem zasiał"
Marcin Wroński "Skrzydlata trumna"
Obserwuj wątek
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Gregg Olsen "Wszędzie śnieg" 01.05.13, 12:11
      • meme7 Re: Kristina Ohlsson "Na skraju ciszy" 01.05.13, 20:33
        Została mi końcówka, całkiem niezła rzecz.
      • echtom Warto przeczytać? 18.05.13, 15:59
        Trafiłam przypadkiem na półce w bibliotece.
      • echtom Ponawiam pytanie o "Wszędzie śnieg" 20.05.13, 21:56
        Warto przeczytać?
    • siostra_pelagia A.J.Kazinski-Sen i śmierć 03.05.13, 12:29
      Kolejna książka duńskiego duetu o negocjatorze policyjnym Nielsie Bentzonie.

"Because murder is more fun away from home"
      • matt.cobosco Alexander Söderberg "Andaluzyjski przyjaciel" 03.05.13, 19:57
        Przemknęła nam ta książka prawie niezauważona, w plebiscycie na kryminał roku chyba nawet nie była zgłoszona w propozycjach, a tu wygląda na to, że to bardzo przyzwoity kryminał (w każdym razie po 120 stronach na to wygląda).
        • matt.cobosco Re: Alexander Söderberg "Andaluzyjski przyjaciel" 09.05.13, 11:39
          Skończone. Niestety z każdym kolejnym rozdziałem książka coraz bardziej zamieniała się w klasyczną napierdalankę. Szkoda, bo początek był naprawdę obiecujący.
    • bez_portek Re: Co teraz czytacie - maj 04.05.13, 12:53
      Śnieżka musi umrzeć - kupiłam specjalnie na długi weekend, czyta się ekspresowo
      podejrzewam, że pojawi się w głosowaniu na kryminał roku 2013
    • siostra_pelagia S.J.Bolton-Karuzela samobójczyń 05.05.13, 11:58
      Seria tajemniczych morderstw wśród studentek w szacownym Oxfordzie. Na razie ok.
      • negev56 Caleb Carr - Alienista 05.05.13, 19:49
        To już trzecie podejście do tej książki, ale i ostatnie. Jest świetnasmile.
        • dachauka Re: Caleb Carr - Alienista 05.05.13, 20:03
          Oj tak, to również jedna z moich "wiecznie czekających na lekturę"... Twoja pochwała jest dla mnie jak rozkazwink
          • linka.raz Re: Caleb Carr - Alienista 06.05.13, 19:24
            Cieszę się, że przypomniałyście tęświetną książkęsmile
          • aka10 Re: Caleb Carr - Alienista 06.05.13, 19:24
            Lars Keppler "Kontrakt Paganiniego". Umknal mi swego czasu.
          • jot6 Re: Caleb Carr - Alienista 16.05.13, 11:43
            Carr jest też autorem "Anioła ciemności", też bardzo dobre, dzieci znikają...
      • lipka02 Re: S.J.Bolton-Karuzela samobójczyń 18.08.13, 12:01
        Karuzela samobójczyń to naprawdę bardzo kryminał ( z wyższej półki).Polecam
    • judytta "Ulotna doskonałość" Carofiglio 07.05.13, 20:51

Z racji zainteresowania włoskimi kryminałami ,
      zaczynam Carofiglio od Ulotnej doskonałości.
      Przyznam że od pierwszych stron wciąga.
      • negev56 Michael Connelly - Dziewięć smoków 08.05.13, 19:28
        Długo trzeba było czekać na najnowszego Harry'ego Boscha, oj długo...
        • dachauka Re: Michael Connelly - Dziewięć smoków 09.05.13, 11:29
          A podoba Ci się?... Harry Bosch od bardzo emocjonalnej strony - mnie się podobało bardzosmile
          • negev56 Re: Michael Connelly - Dziewięć smoków 09.05.13, 16:45
            Podoba podoba, akcja już się zagęszcza, przenosząc się do Hongkongusmile.
            Podobają mi się wszystkie bosche, więc nie przewiduję dramatusmile.
    • anetapzn Gdzie się podziały dziewczęta?-L. Lehtolainen 09.05.13, 08:23
      Polecam. Doskonały kryminał i powieść obyczajowa w jednym.
      • anetapzn Kanalia-Paweł Pollak 09.05.13, 08:24
        Juz przeczytane na urlopie. Bardzo dobry polski kryminał. To II, a w zasadzie I wydanie. Kilka lat temu bodajże Czarna Owca wydała, ale niewiele osób wtedy czytało, okładka taka sobie, nie pzryciągajaca wzroku. A Kanalia zasługuje na uwagę.
        • mari-nina Re: Kanalia-Paweł Pollak 14.05.13, 10:42
          Mnie też się podobała
          • taka_prawda500 Re: Kanalia-Paweł Pollak 18.05.13, 03:20
            Właśnie przeczytałam dzięki tej tu reklamie - bardzo dobra książka, dziękismile
    • siostra_pelagia Kristina Ohlsson-Na skraju ciszy 09.05.13, 11:27
      Nieźle się czyta.
    • echtom Sofie Sarenbrant - 36 tydzień 10.05.13, 10:25
      Wczoraj skończyłam. Trochę mi głupio, ale zupełnie nie mogę wpasować w rozwiązanie jednego elementu układanki. Kogo mogłabym zapytać na priv, żeby nie spoilerować w wątku?
    • taka_prawda500 Tomasz Sekielski - Sejf 10.05.13, 16:24
      Ze stawu w wiosce na Podlasiu policja wyławia zwłoki bez twarzy. Wygląda to na porachunki mafijne, szybko się jednak okazuje, że sprawa jest poważniejsza. To dopiero początek serii morderstw i dziwnych wydarzeń sięgających szczytów władzy. Toczy się gra, w której każdy ma coś do ukrycia i nic nie jest takie, jakie się wydaje. Gra o bezpieczeństwo państwa. Czy dziennikarz z problemami i policjant przed emeryturą, którzy wszczynają własne śledztwo, mają w niej jakieś szanse?

A poza konkursem "Houston mamy problem". Grochola tym razem o facecie pisze. Z humoremsmile
    • nchyb Małgorzata J. Kursa - Teściową oddam od zaraz 11.05.13, 07:56
      polecono mi to jako wczesną radosną Chmielewską smile
      • tak_o Re: Małgorzata J. Kursa - Teściową oddam od zaraz 14.05.13, 13:29
        nchyb napisała:

> polecono mi to jako wczesną radosną Chmielewską smile

I jak? Naprawdę wczesna radosna Chmielewska?
        • kalimetka Re: Małgorzata J. Kursa - Teściową oddam od zaraz 21.05.13, 16:30
          I jakie?
          Tytuł bardzo zachęcający smile
    • basiakia Ian Rankin "Martwe dusze" 11.05.13, 11:13
      • basiakia Tatiana Polakowa "Wszystko w czekoladzie" 11.05.13, 11:15
        • basiakia Daria Doncowa "Zupa ze złotej rybki" 11.05.13, 11:16
          • negev56 Bernard Minier - Krąg 11.05.13, 22:29
            Prolog zwala z nóg, jestem po 100 stronach i jest dobrze. Deszczowo, niespokojnie i coś wisi w powietrzu.
            • nchyb Re: Bernard Minier - Krąg 12.05.13, 07:27
              no i wahałam się, czy kupić, czy nie, ale po tym tekście - kupię, na najbliższy wyjazd będzie jak znalazł smile
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Paweł Pollak "Kanalia" 12.05.13, 13:08
    • maniaczytania "Agatha Raisin i smiertelny slub" M. C. Beaton 12.05.13, 18:21
      czyli piaty tom cyklu smile
    • cynamoon6 Mózg Kennedy'ego, Mankella 13.05.13, 15:46
      Początek podoba mi się.
    • wroagita P.D. James - Intrygi i żądze 13.05.13, 22:26
      Bardzo lubię książki tej pani.
      • judytta Lehtolainen "Na złym tropie" 14.05.13, 06:46
    • nchyb M.C. Beaton - Hamish Macbeth i Śmierć snobki 14.05.13, 06:55
      tym razem nie w Lochdubch, tylko na smętnej, wietrznej szkockiej wyspie...
    • opty2 Krąg - Minier 14.05.13, 09:01
      mroczna i duszna część dalsza losów Servaza i Hirtmana,
      tropy rozrzucone tu i tam, kręgi rochodzą się coraz dalej a jednocześnie są bliżej niz myślisz,
      takiego komendanta humanisty jakim jest Servaz trudno znaleźć,
      więc czasami denerwujące jest jego gapiostwo, naiwność, niefrasobliwość,
      aż chce się zakrzyknąć: gdzie jest Jack Reacher!
      jeszcze nie skończyłam ale jestem blisko, atmosfera się zagęściła, choc pewne tropy odpadły,
      za to początek zrobił się zrozumiały i przerażający
      • opty2 Re: Krąg - Minier 15.05.13, 09:13
        o rany, co za wolta!
        daję 5/6
        • cafeszpulka Re: Krąg - Minier 27.05.13, 11:10
          Wlasnie skonczylam Krag i jedyne co moge dodac do powyzszej opinii to:

U la la !!!
          smile
      • bene_gesserit Re: Krąg - Minier 31.05.13, 01:46
        Gigantyczne rozczarowanie.

Po błyskotliwym debiucie Miniera oczekiwałam czegoś naprawdę świetnego - a tu, uczciwszy uszy, kupa. Jakby pisał to dzieło zupełnie inny autor, w dodatku o zupełnie innym bohaterze. Ton pensjonarki z emfazą (wiele rzeczy jest 'największych', 'najpiękniejszych', 'najboleśniejszych' etc), Mahler na każdej stronie, na każdej stronie żenująco wybujałe 'obrazowe' metafory, które opisują wszystko - a najbardziej fizyczne odczucia stanów emocjonalnych bohatera, chociaż pasują raczej do pamiętniczka natchnionej dziewicy niż do steranego życiem gliny. Plus wielokrotne przeżywanie i roztrząsanie przez dojrzałych czterdziestolatków po przejściach meandrów historyjki miłosnej sprzed lat dwudziestu paru (opisy motywacji emocjonalnych bohaterów jak z show Ewy Drzyzgi).

Nie wiem, co gorsze - afektowany ton, zużyte do bólu kalki z czarnego kryminału (z najbardziej pretensjonalną kobietą fatalną stulecia i ze scenami typu ona zapala dla niego papierosa po seksie) czy 'skandynawskie' ambicje, aby dzieło zawierało (przeglębokie, zapewniam) refleksje na tematy społeczne. Tłumaczka też niekiedy dokłada swoje (podczas namiętnej sceny miłosnej ona wydaje z siebie, cytuję 'interesujący charkot').

Jestem w połowie i nie wiem, czy nie prasnę ksiązką w kąt. Tylko chwilami - zwłaszcza w wątku młodzieżowym - Minier wraca do siebie. Cała reszta to żenujący gniot, napisany na kolanie. Pewnie wydawca chciał zdyskontować sukces debiutu i termin cisnął sad
    • echtom Sara Blaedel - Handlarz śmiercią 15.05.13, 11:43
      Niby nic oryginalnego, więc dlaczego jest lepsza od Sofie Sarenbrant?
      • negev56 Nele Neuhaus - Śnieżka musi umrzeć 15.05.13, 21:18
        Nie chcę czekać na czerwiec i tom 3, może się jakoś połapięsmile.
        A wydawnictwo jeszcze nie odpowiedziało i pewnie już tego nie zrobi:/.
        • zorija Re: Peter Temple "W dzień zła" 16.05.13, 10:07

• januanio Re: Peter Temple "W dzień zła" 18.05.13, 20:38
            I jak? Moim zdaniem wydali 3 niewypały
            • zorija Re: Peter Temple "W dzień zła" 23.05.13, 10:58
              No, raczej słabe.
    • echtom Charlotte Link - Dom sióstr 16.05.13, 11:56
      Liczy się jako kryminał i sensacja?
      • echtom Re: Charlotte Link - Dom sióstr 29.05.13, 23:49
        W sumie trudno powiedzieć. Raczej epopeja, wątek kryminalny pojawia się pod koniec książki.
    • chiara76 W.Hagen, "Dzień zwycięstwa". 16.05.13, 11:58
      Tylko dzięki jednej z forumowiczekwink
    • zorija Re: Ryszard Ćwirlej "Upiory spacerują nad Wartą" 19.05.13, 08:38

• kryminalna.ciocia.zosia Re: Liza Marklund "Granice" 19.05.13, 17:39
    • taka_prawda500 James Patterson, L. Marklund - Pocztówkowi zabójcy 20.05.13, 22:23
      W europejskich stolicach dochodzi do serii brutalnych zabójstw, których ofiarami padają podróżujące po kontynencie młode pary. Przed każdą zbrodnią do dziennikarza miejscowej gazety przychodzi wysłana przez zabójców pocztówka z cytatem z Szekspira. W Sztokholmie jej adresatką jest Dessie Larsson, researcherka z redakcji „Aftonposten”. Wkrótce kontaktuje się z nią ścigający przestępców na własną ręką nowojorski policjant, Jacob Kanon, którego córka zginęła jako jedna z pierwszych. Tymczasem w sztokholmskim Grand Hotelu zostają znalezione kolejne ofiary. Kamery monitoringu rejestrują twarze kobiety i mężczyzny, którzy jako ostatni odwiedzili Duńczyków w hotelowym pokoju. Czy to ono są pocztówkowymi zabójcami? Sztokholmska policja i prokuratura są bezradne. Odpowiedzi będzie szukać szwedzka dziennikarka i nowojorski policjant.
    • opty2 Val McDermid - Trujący ogród 21.05.13, 12:09
      rzeczywiście trujący, tylko jeszcze nie wiem jaki ogród smile)
      • meme7 Zygmunt Miłoszewski "Ziarno prawdy" 21.05.13, 22:01
        Zaczęło się ciekawie smile
        • kameleon-super Andrea Camilleri- Cierpliwość pająka 22.05.13, 02:39
          Mieszkańcami Vigaty wstrząsa wiadomość o uprowadzeniu pięknej studentki Susanny. Rzecz jest o tyle dziwna, że powszechnie wiadomo, iż jej rodzina nie będzie w stanie zebrać żądanego okupu. Sprawa staje się jeszcze dziwniejsza, gdy porywacze, zamiast starać się jak najdyskretniej kontaktować z ojcem porwanej dziewczyny, czynią to za pomocą telewizji. Komisarz Montalbano zaczyna dostrzegać w tej sprawie przemyślną, pełną fałszywych tropów intrygę utkaną przez cierpliwego pająka. Lecz nawet w konstrukcji tak na pozór doskonałej jak pajęcza sieć można znaleźć jeden słaby punkt.-tyle z recenzji na stronie wydawnictwa...
          Od siebie dodam-naprawdę warto sprawdzić,kto jest cierpliwym pająkiem...
          • negev56 Nelson DeMille - Pantera 22.05.13, 18:44
            John Corey jako przynęta w Jemenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka