taka_prawda500 Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 16.09.13, 02:03 Udało mi się w weekend "zmęczyć" tzn. dokończyć po ciężkich cierpieniach dwie pozycje, które zaczęłam czytać jakiś czas temu i średnio mi to szło. Na skraju ciszy to książka z listy "poleconych", mnie jakoś nie przypadła do gustu. Co najmniej o 150 stron za dużo. Policjanci są jakoś mało rozgarnięci, nic nie wiedzą, przesłuchują w kółko te same osoby i zmieniają ciągle zdanie, czy dany delikwent bądź delikwentka są winni bądź niewinni. Zachowują się zupełnie jak dzieci we mgle. Szkoda, że nie trafił tam przypadkiem Jach Reacher, on od razu wiedziałby, kto mówi prawdę Pewien podejrzany przesłuchiwany jest kilka razy, po czym policja uznaje, że jest niewinny, lecz ciągle trzymają patrol pod jego blokiem. Kiedy delikwent ma dość i ucieka, nagle wystawiają za nim...list gończy! Żeby później nagle przestać go ścigać i zupełnie o nim zapomnieć, no paranoja jakaś. Naprawdę nie każda książka, której rozwiązaniem jest skrywana tajemnica z przeszłości jest dobra. Drugim naprawdę zmęczonym przeze mnie koszmarkiem jest książka Barbary Rybałtowskiej Przypadek sprawił, wypożyczona jako "miły przerywnik" pomiędzy kolejnymi kryminałami. Zauroczyła mnie okładka z przepięknym widokiem. I tylko okładka jest dobra. Treść pisana mniej więcej takim "ciekawym" językiem jak szkolne podręczniki do historii - trzeba kilka razy przeczytać każde zdanie, żeby cokolwiek zrozumieć. Strata czasu. Odpowiedz Link
opty2 Arne Dahl - Sen nocy letniej 16.09.13, 08:08 Drużyna A w przebudowie dobre acz nie tak dobre jak "Wody wielkie" Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: hurtem: 16.09.13, 13:16 Preston/Child „Miecz Gideona” Nele Neuhaus „Śnieżka musi umrzeć” Karin Slaughter „Zbrodniarz” Hakan Nesser „Kobieta ze znamieniem” David Hewson „Dochodzenie” - zaczynam. Odpowiedz Link
dachauka Jussi Adler Olsen "Marco effekten" 17.09.13, 08:39 Piąty (już!!!) tom z Carlem Moerkiem i Assadem. Po niedzielnym spotkaniu z autorem nie mogłam nie rzucić się na tę książkę. Początek świetny, akcja zahacza o Kamerun, a ja się zastanawiam, jak karkołomnie Jussi połączy te kawałki układanki (romski chłopiec z bandy żebraków, skorumpowane banki i Kamerun)... Przy okazji nachodzi mnie refleksja taka, co się dzieje z zapowiadanym od stu lat tomem "List w butelce" (czy jakoś tak). Będzie, nie będzie?... Odpowiedz Link
matt.cobosco Hjorth & Rosenfeldt "Grób w górach" 17.09.13, 13:34 Skończone. Nawet niezłe, ale nie zachwyciło tak jak "Ciemne sekrety". Odpowiedz Link
echtom Re: Hjorth & Rosenfeldt "Grób w górach" 18.09.13, 08:00 A to się zmartwiłam, bo leży od wczoraj wyczekane na półce. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jussi Adler Olsen "Marco effekten" 18.09.13, 11:44 dachauka napisała: > Piąty (już!!!) tom z Carlem Moerkiem i Assadem. Po niedzielnym spotkaniu z auto > rem nie mogłam nie rzucić się na tę książkę. Początek świetny, akcja zahacza o > Kamerun, a ja się zastanawiam, jak karkołomnie Jussi połączy te kawałki układan > ki (romski chłopiec z bandy żebraków, skorumpowane banki i Kamerun)... Przy oka > zji nachodzi mnie refleksja taka, co się dzieje z zapowiadanym od stu lat tomem > "List w butelce" (czy jakoś tak). Będzie, nie będzie?... rany! Dachauka, nie denerwuj nas! wydawnictwo potwierdziło, że wydadzą na jesieni tego roku 3 część ale coś w zapowiedziach nie widzę na moje stwierdzenie (rozmawiałam osobiście), że przecież już są wydane 4 części (gdzie indziej oczywiscie) a my tu biedni, spragnienie itp. nie możemy się doczekać tej 3 części, redaktor zakłopotał się i zapytał: taaak? tak, że coś blado to widzę - może dlatego, że wyd. Terytoria ma komisarza (zdaje się) a poza tym specjalizuje się w innych książkach (niebeletrystycznych) buuuu! Odpowiedz Link
dachauka Re: Jussi Adler Olsen "Marco effekten" 18.09.13, 14:06 Przy całej mojej sympatii dla wydawnictwa słowo/obraz/terytoria dochodzę powoli do wniosku, że nie przysłużyło się tej serii, a szkoda, bo jest naprawdę świetna. Może się wreszcie pozbierają i wydadzą nie tylko trzeci, ale i czwarty, piąty... i dziesiąty tom (bo tyle ma być w sumie). Bardzo mocno trzymam kciuki Odpowiedz Link
taka_prawda500 Olga Rudnicka - Drugi przekręt Natalii 17.09.13, 22:54 "Połknęłam" tę książkę, jest świetna! Akcja toczy się dwa lata po zakończeniu pierwszej powieści. W roli głównej oprócz tak samo zabawnych sióstr Sucharskich występują brylanty. To była niestety ostatnia do tej pory nieznana mi książka Olgi Rudnickiej i czekam z niecierpliwością na następne, gdyż autorka ma styl pisania, który sprawia, że jej książki czyta się z ogromnym zaciekawieniem i przyjemnością. Mam nadzieję na kolejne spotkanie z pięcioma Nataliami Odpowiedz Link
baaasiiia Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 18.09.13, 11:05 Nesser "Człowiek bez psa" - jest to pierwsza książka tego autora po którą sięgnęłam i jestem zachwycona Odpowiedz Link
opty2 baaasiiia:) 18.09.13, 11:52 a to nas bardzo cieszy, ponieważ to swietna seria z Barbarottim jeszcze prosimy, żebyś wpisywała tytuł ksiązki z autorem w temacie (u góry) zamiast: co czytacie, ok? szybciej wiadomo o jakiej książce piszesz Odpowiedz Link
cynamoon6 W. Hagen- Dzień Zwycięstwa 19.09.13, 11:21 Jakoś mi umknęła ta 3 częśc przygód Nemhausera. Dwie poprzednie mi się bardzo podobały, o tej słyszałam same złe rzeczy Musze więc przekonac sie osobiscie. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Joanna Chmielewska - Krwawa zemsta 20.09.13, 04:36 Po dłuuugiej przerwie (spowodowanej zaczęciem i nie skończeniem dwóch jej "dzieł") wzięłam do ręki kolejny tytuł w nadziei na poprawę. Poprawy nie ma, to znaczy jest, o tyle, że udało mi się dość szybko książkę skończyć. I na tyle pozytywów. O reszcie szkoda mówić. Trup jest, i owszem. Na początku. A potem nuda i rozwleczone. Intryga właściwie żadna - jedna baba odbija drugiej męża. Za pomocą tyłka. Ta druga z koleżanką przez pół książki siedzą, jedzą, piją i zemstę obmyślają. Pada sporo wulgarnych tekstów. Drugie pół książki dzieje się w biurze bądź na budowie, ale daleko tej pracowni do podobnej lecz o niebo ciekawszej z "Wszyscy jesteśmy podejrzani". Na koniec wyjaśnia się zagadka trupa na początku, ot i wszystko. Jedynym pozytywem są fajne dzieci głównej bohaterki (choć Anielka i Przemek z "Natalii" są jeszcze lepsze, zupełnie jak Janeczka i Pawełek ). Właśnie wyszła świeża Chmielewska, podobno jest ciekawa. Od tej ciekawsza na pewno. Odpowiedz Link
opty2 Prawda o sprawie Harry'ego Queberta - J. Dicker 20.09.13, 09:54 no i proszę, nawet nie musiałam czekać do zimy, żeby dostać tą książkę w swoje ręce he he sama trafiła do mnie poprzez zaprzyjaźnioną bibliotekarkę, która uszczęśliwiła mnie na siłę, no cóż, trzeba brać co dają i ładnie podziękować taaa, jestem w połowie i mam ochotę już zakończyć tą przygodę z panem Dickerem, pomysł nawet ciekawy ale wykonanie takie sobie, książka przegadana, czasami jak jakieś ckliwe romansidło (najdroższa/y błe), szatkowanie wątkami miesza w głowie ale nic to - skończę, zobaczę, co też pan Dicker wykombinował w końcówce Odpowiedz Link
dachauka Re: Prawda o sprawie Harry'ego Queberta - J. Dick 20.09.13, 13:41 Mnie też ta książka rozczarowała i zmęczyła... Wymieszanie popkulturowych klisz, wymuszone plątanie wątków, do tego parę mądrości jak z kalendarza dla rolników i już mamy epopeję amerykańską (napisaną po francusku przez Szwajcara, gwoli ścisłości)... Odpowiedz Link
negev56 Re: Prawda o sprawie Harry'ego Queberta - J. Dick 20.09.13, 13:56 Po co ja kupowałam tę książkę, zamiast poczekać na relacje innych? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Prawda o sprawie Harry'ego Queberta - J. Dick 21.09.13, 09:23 Ufff... Dobrze że chociaż Ty nie masz manii wlepiania tych gigantycznych okładek książkowych w posty. Jak rozumiem książka raczej nie porywa Odpowiedz Link
opty2 Re: Prawda o sprawie Harry'ego Queberta - J. Dick 23.09.13, 09:17 Teraz wam napiszę całą prawdę o książce Dickera Mnie nie porwała z powodów wyzej wymienionych. To prawda, że te mądrości (wtręty)Harrego mogą wręcz nudzić albo smieszyć, jak kto woli ale żeby je porównać do rad z kalendarza rolnika ha ha, to mnie rozbawiłaś Dachauko ) Intryga nawet była dobra i nieźle by to wyszło, gdyby autor dał sobie spokój z tą sferą romansową, polityczną (po co to było?), odbieganiem od sedna, telefonami od mamusi itp. itd. Znowu motyw "wszyscy podejrzani" tez jest znany, więc nic tu nowego nie było ale rzeczywiscie czytelnik przerzuca swoje typy raz tu, raz tam, wiec mozna sie pogubic. Gdyby uporządkować ten chaos, wywalić 1/3 tej niepotrzebnej paplaniny byłoby ok. Po zakończniu stwierdziłam, że ta książka jest o Ameryce, o jej wszystkich wadach, dziwnościach, konserwatyźmie, zakłamaniu itp. I pewnie dlatego niektórzy porównali ją do trylogii Larssona, tylko że Stieg lepiej to napisał he he a pan Dicker musi jeszcze poćwiczyć Odpowiedz Link
dachauka Re: Prawda o sprawie Harry'ego Queberta - J. Dick 24.09.13, 15:38 Porównanie do trylogii Larssona to moim zdaniem naprawdę spore nadużycie... Nie widzę tu ani tego rozmachu, ani ciężaru gatunkowego, ani nawet napięcia, jakie w "Millenium" towarzyszyło mi niemal na każdej stronie. Być może masz rację, że odchudzenie tej książki i wycięcie paru zbędnych wątków wyszłoby jej na dobre, być może wyszedłby z tego nawet przyzwoity (choć niezbyt odkrywczy) kryminał, ale nic poza tym. Za cholerę nie jestem w stanie dopatrzyć się analogii do Bellowa czy Updike'a... bo takie też się insynuuje. Najbardziej pogrążył tę książkę w moich oczach chyba wątek tej ckliwej, odrealnionej, "mniszkowatej" miłości (och, najdroższy). No i te cytowane fragmenty obu "arcydzieł"... brak mi słów... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Kjell Ola Dahl - Wierny przyjaciel 21.09.13, 09:30 Lubię tę serię, więc się nie czepiam. Czyta się dobrze. Odpowiedz Link
pasikonik45 Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 24.09.13, 13:29 Ja dziś kupiłam nową książkę Kinga "Doktor Sen", więc pewnie wieczorem zabiorę się za czytanie Odpowiedz Link
violik seria "Sędzia Di i..." 25.09.13, 12:58 Robert Van Gulik i jego 16 tomów starczą mi może do końca października. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Lisa Gardner - Sąsiad 25.09.13, 17:23 Parę dawnych książek Lisy Gardner przeczytałam z przyjemnością podczas kilku lat pracy w księgarni, czyli do 2006 roku. Ostatnia - Dziecięce koszmary też mi się podobała. Natomiast Sąsiadem jestem rozczarowana. Ot, pewnego dnia z domu wzorowego małżeństwa znika bez słowa żona. Mąż nie chce współpracować z policją (swoją drogą policjantka prowadząca śledztwo jest w swoim bezsensownym uporze potwornie irytująca), jest kilkoro podejrzanych - obiecujący początek książki na podstawie którego można było napisać fascynujący thriller. Niestety książka jest męcząca, a akcja ciągnie się jak guma do żucia bądź momentami jej brak, by w finale autorka nagle postanowiła przedstawić kilka zaskakujących rozwiązań. I jeszcze do tego jakaś niedouczona prawnie tłumaczka uporczywie wkładała w usta policjantów "zajmowanie komputera" podejrzanego męża, tak jakby był on poddawany egzekucji komorniczej. To najsłabsza ze znanych mi książek Lisy Gardner. Odpowiedz Link
opty2 Przystań nieszczęsnych dusz - M. Grimes 26.09.13, 08:50 jak zwykle u Grimes akcja toczy sie na prowincji, gdzie oprócz Jurego i Planta daje się poznać lokalny glina Macalvie, ich współpraca a szczególnie dialogi zaprawione są ironią i słowną dwuznacznością Odpowiedz Link
dachauka M. Krajewski "W otchłani mroku" 26.09.13, 11:58 Gadajcie sobie, co chcecie, ale to pisać to on umie, ten Krajewski. Czytam - chciałam napisać z przyjemnością, ale to chyba lekka przesada, zważywszy na obfitość scen z gatunku "spocony knurt sapał i stękał między jej smukłymi nogami, wystawiając wielki, czerwony zad" - bez znużenia, z od czasu do czasu zachłystując się niektórymi drobiazgami... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Wojciech Chmielarz - Farma lalek 26.09.13, 22:34 Książka z wątku "poleconych", a jako że biblioteki zapierały się zadnimi łapami i pozostały głuche na moje propozycje zakupu poszłam sobie do jednego z dużych Empików, usiadłam na podłodze (niewygodnie) i na dwa razy książeczkę przeczytałam Przeczytałam błyskawicznie, podobała mi się zarówno książka z Kowarami zamienionymi w Krotowice jak i sympatyczny komisarz Mortka, z którym chętnie poszłabym na piwo Odpowiedz Link
opty2 A. Indridason - Zimny wiatr 27.09.13, 11:41 nie czytac jej zimą ten tytułowy zimny wiatr jest wszędzie, lodowate podmuchy wszystkich wyganiają do zamknietych pomieszczeń i jak zwykle u Indridasona przygnębienie opanowało całą ksiązkę, ale generalnie książka jest o problemie imigrantów na Islandii, a przepraszam o "ludziach z innymi korzeniami", tylko jeszcze nie wiem jak się zakończy, liczę na coś ekstra, bo na razie to się ciągnie Odpowiedz Link
matt.cobosco H. Nesser "Kobieta ze znamieniem" 27.09.13, 16:38 Nesser jak zawsze dobry. Odpowiedz Link
negev56 Unni Lindell - Miodowa pułapka 27.09.13, 16:44 Zrobiłam się przesądna - nic nie mówię, by nie zapeszyć. Odpowiedz Link
chiara76 Re: H. Nesser "Kobieta ze znamieniem" 29.09.13, 15:52 zgadzam się chociaż tu ciężki temat (czy on pisze na lekkie?). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: A. Indridason - Zimny wiatr 29.09.13, 11:26 Do zimy jeszcze daleko Mam zakupioną, zacznę w najbliższy czwartek o 19,15. Odpowiedz Link
tak_o Robert Galbraith The Cuckoo Calling 28.09.13, 04:28 Ale świetnie się czyta. Bo to utalentowana kobieta jest. Odpowiedz Link
nchyb Harlan Coben - Kilka sekund od śmierci 28.09.13, 09:10 tom drugi cyklu, którego bohaterem jest bratanek Myrona Bolitara - Mickey... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Harlan Coben - Kilka sekund od śmierci 28.09.13, 21:53 Jeśli chodzi o Childa i Cobena to nchyb mnie zawsze wyprzedzi Niespecjalnie miałam ochotę czekać 2-3 miesiące, aż biblioteka jedna czy druga łaskawie się obudzi i zakupi, więc znowu zasiadłam w Empiku w kąciku z książką, którą udało mi się "połknąć" na raz. Podoba mi się jeszcze bardziej niż 1 część z Mickeyem, wiele wątków znajduje rozwiązanie, ale zostają i niewyjaśnione, żeby mogła powstać kontynuacja, którą już teraz chciałabym przeczytać Odpowiedz Link
maniaczytania "Akuszer smierci" Pawel Jaszczuk 29.09.13, 16:13 kolejna ksiazka z serii "Asy kryminalu" i kolejna czesc przygod Jakuba Sterna, dziennikarza sledczego w przedwojennym Lwowie (w tej czesci tuz przed wojna - wiosna 39r.). Odpowiedz Link
echtom Nele Neuhaus - Śnieżka musi umrzeć 30.09.13, 14:58 Niesamowite, chcę więcej Nele. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Mariusz Czubaj - Zanim znowu zabiję 30.09.13, 21:18 Bardzo dobra książka, którą przeczytałam z przyjemnością, zwłaszcza że interesuję się piłką nożną. W innym wątku dowiedziałam się, że kandyduje do jakiejś nagrody. Nie czytałam jeszcze pozostałych kandydujących pozycji (mam zamiar to nadrobić), ale życzę panu Czubajowi zwycięstwa A w charakterze kolejnego "przerywnika" wpadła mi w ręce mała książeczka Magdaleny Witkiewicz Szkoła żon, która okazała się powieścią...erotyczną. O dziwo - strawną. Odpowiedz Link
gafkuler Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 16.12.13, 10:40 czytam aktualnie czwarty protokół... to jakaś masakra -- tutaj Odpowiedz Link