tak_o Sasza Hady "Morderstwo na Mokradłach" 20.10.13, 04:19 Bardzo dobrze mi się czytało. Polubiłam głównego bohatera i jego „przyjaciela”. Przeszkadzały mi tylko zwroty „ubrał buty i wyszedł”, „ubrał płaszcz, czapkę” itp. Rzecz się dzieje na mokradłach (niespodzianka!), więc główny bohater wkładał te buty, czapkę i płaszcz wiele razy i wybijało mnie to z zaczytania okrutnie. Czy jest to regionalizm (jeżeli tak to w jakim celu użyty - akcja powieści w UK), czy może już się coś zmieniło w polszczyźnie, a ja to przegapiłam? Tak sobie pomyślałam, że być może jest to już poprawna forma, bo przeczytałam, że autorka zawodowo redaguje książki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jacek Rębacz - Aż po ciemny las 20.10.13, 10:03 Kryminał z Lublina. Bardzo naciągana i momentami naiwna fabuła, ale czyta się dobrze. Odpowiedz Link
cynamoon6 Policja-Nesbo 21.10.13, 14:26 Ha! Dzis zaczynam, nie wiem czy odczekac i zaczac wieczorem, czy od teraz, krasc po pare zdan, po kawalku. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Wiktor Hagen - Dzień zwycięstwa 21.10.13, 17:36 Ta książka znalazła się wysoko w ubiegłorocznym polskim rankingu, ale bardzo mnie rozczarowała. Zbyt dużo opisów i szczegółów, gdyby nie była tak rozwleczona, byłaby ciekawsza. I jeden błąd rzeczowy - str.276, ów kat opisany przez autora na Starówce czyli Szkot zmarł w 2009 roku, a książka pisana jest później. Druga książka kryminałem raczej nie jest, to Cwaniary Sylwii Chutnik. W tle znajdują się wydarzenia prawdziwe, czyli zabójstwo Jolanty Brzeskiej, a sama książka jest brutalna i smutna. Odpowiedz Link
nchyb David Morell Przymierze ognia i Inferno Dan Brown 21.10.13, 18:43 Przymierze właśnie skończyłam, a dostałam Inferno, to sie za nie biorę Odpowiedz Link
opty2 Droga przez kłamstwa - Ann Cleeves 24.10.13, 10:04 druga część z Verą, tym razem jako śledczą wysłaną do Yorku, żeby przyjrzeć się starej sprawie, w której skazano niewinną osobę, Vera ma swoją strategię prowadzenia śledztwa he he Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Droga przez kłamstwa - Ann Cleeves 24.10.13, 19:32 Ani serial ani książka mi nie podeszły. Chyba serial nawet bardziej. Odpowiedz Link
opty2 Re: Droga przez kłamstwa - Ann Cleeves 25.10.13, 09:02 a wiesz, mnie ten serial tez nie podszedł ale książki są juz lepsze, no nie jest to mistrzostwo świata ale daje się czytać, fascynuje mnie ta outsiderka Vera, bezczelne wkurzające babsko, które każdemu daje w kość he he a i rozwiązania zagadki trudno się domyślić Odpowiedz Link
opty2 Re: Droga przez kłamstwa - Ann Cleeves 25.10.13, 13:13 właśnie skończyłam i stwierdzam, że Droga była lepsza niż Ukryta głębia tutaj w ogóle nie domyśliłam się sprawcy a swoją drogą co to za pomysł wydawać książki od 3 tomu poprzez 2 kończąc pierwszym? po prawdzie, to one się nie łączą ale porządek mogliby zachować Odpowiedz Link
trup.w.szafie "Zanim spłonę" Heivoll 26.10.13, 09:00 ...i się zastanawiam, czy już nim pizgnąć o ścianę po 20 stronach, czy dać mu szansę i się pomorodować dalej... Wyjątkowo kiepsko napisane. Odpowiedz Link
scandinavian33 Wojtek Nerkowski Ja Ciebie też 26.10.13, 13:27 Na początku bardziej romans, potem robi się sensacyjnie. Zgrabna intryga, najważniejsze, że przekonująca. Odpowiedz Link
echtom Re: Bernard Minier - Krąg n/t 02.11.13, 22:19 Całkiem niezłe - trochę "bliżej życia" niż "Bielszy odcień śmierci". Odpowiedz Link
cynamoon6 Ninni Schulman- Dziewczyna ze śniegiem we włosach 27.10.13, 22:14 Jakoś strasznie mi sie to podoba Odpowiedz Link
opty2 Re: Ninni Schulman- Dziewczyna ze śniegiem we wło 28.10.13, 08:38 aaa, bo to jest sympatyczny lekki kryminał "prowincjonalny" Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Ninni Schulman- Dziewczyna ze śniegiem we wło 28.10.13, 09:32 I taki ciepły. Az sobie sprawię drugą część Odpowiedz Link
opty2 Asa Lantz - Nasz człowiek z Szanghaju 28.10.13, 08:43 druga część trylogii Genesis, starzy znajomi tu się przewijają, ale ponieważ odstęp czasowy między jedną częścią a drugą był spory, to mam problemy z przypomnieniem sobie pewnych treści początek taki sobie, nie mogłam się wciągnąć, potem zaczyna się zawiązywać akcja i coś zaczęłam kumać, znowu temat powiązań Chin i Szwecji ale od innej niż poprzednio strony, jeszcze nie skończyłam ale wciąż nie wiem dokładnie o co chodzi ps. przed czytaniem książki radzę omijać opis na okładce Odpowiedz Link
matt.cobosco Unni Lindell "Miodowa pułapka" 29.10.13, 16:24 Skończone. W plebiscycie na kryminał roku to będzie jeden z moich faworytów Odpowiedz Link
beatanu "Bezcenny" Zygmunta Miłoszewskiego 29.10.13, 18:49 Na razie czyta się świetnie. Przerwałam lekturę "Listu, który przyszedł za późno" Anety Modelskiej. I trochę mi żal. Dobrze napisane, choć coś mnie prawe cały czas uwierało, a poza tym chyba nie zadałam sobie trudu, aby zapamiętywać wszystkie szczegóły i w pewnym momencie poczułam, że nie nadążam, nie wiem, kto z kim i dlaczego... Rzadko zdarza mi się nie dokończyć kryminału, zwłaszcza po przeczytaniu mniej więcej dwóch trzecich powieści, tym razem tak wyszło... Odpowiedz Link
blankaz Miodowa pułapka - Unni Lindell 30.10.13, 19:38 Jestem mniej więcej w połowie, całkiem fajnie się czyta. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Rosamund Lupton - Potem 30.10.13, 22:20 Coś niesamowitego! Delikatna, wzruszająca, piękna. I jednocześnie rasowy kryminał, gdzie zbrodnia zdarzyła się na terenie zamkniętym. I gdzie prawie na początku wyczułam sprawcę i się nie pomyliłam. Jedyna w swoim rodzaju. Fantastyczna. Mój prywatny kryminał 2012 roku. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Dariusz Loranty - Spowiedź psa 30.10.13, 23:09 Z listy poleconych do czytania. Tylko, że to w żadnym wypadku nie kryminał lecz wywiad z policjantem. Ciekawy, przyznaję, z wyjątkiem fragmentów kościelnych i religijnych. I kończę kolejną spowiedź - tym razem Spowiedź heretyka Adama Nergala Darskiego. Inteligentny facet. I jeszcze podał wzór na akt apostazji Odpowiedz Link
cynamoon6 Lisa Marklund- Miejsce w słońcu 31.10.13, 20:33 Czytam ku swemu zaskoczeniu, bo nie mogłam dojsc do ładu z ta autorka. Dawno temu Studio sex (jeszcze to pierwsze wydanie) wynudzilo mnie i porzucalam w trakcie kilka razy. Potem probowalam kilka innych ksiazek i jakos mnie irytowały wiec ja osbie odpuscilam. Teraz siegnalam z braku laku, przypadkiem i jakos fajnie mi sie to czyta. Chociaz nie mam pojecia co sie tej Annice powydarzało wczesniej, a caly czas sa aluzje. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: hurtem: 09.11.13, 18:55 Johan Theorin "Święty psychol" Stephen King "Doktor sen" Lena Oskarsson "Czarne tango" Mons Kallentoft "Wodne anioły" Arne Dahl "Sen nocy letniej" Odpowiedz Link