chiara76 01.12.13, 08:04 Ja rozpoczęłam w listopadzie ale kontynuuję teraz "Komisarza i ciszę" H. Nessera. Jak na razie tak sobie, szczerze mówiąc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
judytta Rozterka komisarza Maigret 01.12.13, 11:29 Wczoraj skończyłam dość krótką Simenona dziś kolejna. Mam nadzieję że będzie lepsza. Odpowiedz Link
matt.cobosco B. Minier "Krąg" 01.12.13, 12:29 Nadrabiam zaległości chyba jeszcze z wiosny. Przeczytałem mniej więcej 1/3 i na razie jest nieźle. Odpowiedz Link
opty2 A. de la Motte - [bubble] 02.12.13, 10:51 trzecia i ostatnia część, chociaż wszystko wyjaśniła, już mnie tak nie bawiła jak poprzednie, tytuł adekwatny do zawartości Odpowiedz Link
amused.to.death Michael Robotham 'Say you are sorry' 02.12.13, 20:00 Pierwszy raz czytam coś tego pisarza - na razie czyta się bardzo dobrze Odpowiedz Link
siostra_pelagia Arne Dahl-Wody wielkie 02.12.13, 21:12 Członkowie Drużyny A są niesamowicie obciążeni emocjonalnie - molestowaniem w dzieciństwie, toksycznymi związkami z nieodpowiednimi partnerami, dyskryminacją w pracy (a to ze względu na płeć lub preferencje seksualne), wiążą się w pary również między sobą, co też oczywiście niesie ze sobą mnóstwo problemów. Aż się dziwię, że mają jeszcze siły śledztwa kryminalne prowadzić. Odpowiedz Link
cynamoon6 Cilia i Rolf Borjlind- Przypływ 03.12.13, 09:43 Trafiłam na to przypadkiem, nic nie słyszałam o tej ksiązce. Jesli bylo na forum to pewnie mi umknęło. Na razie podoba mi się. Odpowiedz Link
echtom Re: Cilia i Rolf Borjlind- Przypływ 03.12.13, 16:46 Tylko ja o niej pisałam i nawet wciągnęłam ją na listę "Co warto czytać w 2013". Myślę, że się nie rozczarujesz - dla mnie jedna z lepszych, które czytałam w tym roku. Chyba niewiele książek tego gatunku ciekawie portretuje środowisko bezdomnych. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Cilia i Rolf Borjlind- Przypływ 03.12.13, 21:58 Na pewno sie nie rozczaruje! Jestem w polowie i z kazda kartka coraz bardziej mi sie podoba. Zanim ja zaczelam, pomyslałam, ze wszytsko w kryminałach juz bylo i ciezko o cos co troche wyjdzie poza schematy. A ta ksiazka zupelnie nie jest banalna! Swietne watki, tło i postacie. I jezyk jaki ładny Odpowiedz Link
renea1 Życie delux, Lapidusa 03.12.13, 17:24 skończyłam właśnie. I musze przyznać, iż chyba nie sprostała moim oczekiwaniom...Poprzednie części trylogii bardziej wciągające, a tu jeszcze przewidziałam zakończenie Odpowiedz Link
taka_prawda500 Nele Neuhaus - Głębokie rany 03.12.13, 22:06 Nele Neuhaus jest dla mnie odkryciem 2013 roku, to druga jej znakomita książka, a wyszła już i trzecia. Wielka tylko szkoda, że wydawnictwo Media Rodzina robi z czytelników idiotów i wydaje te tytuły w odwrotnej kolejności. A teraz pewnie będziemy zgadywać, czy jako następna ukaże się część pierwsza czy ostatnia? Odpowiedz Link
negev56 Jonathan Holt - Carnivia. Bluźnierstwo 04.12.13, 11:10 Wenecja prawdziwa i ta wirtualna. Podoba mi się. Odpowiedz Link
egmond Nele Neuhaus/Mannkel/Kepler 06.12.13, 09:23 Wszystko naraz czytam i już kończę. Nowa Nele Neuhaus - "Przyjaciele po grób" - pierwsza część serii - bardzo przyzwoita. Mankell - "Ręka" - to właściwie opowiadanie. Dla przyjemności obcowania z Wallanderem. Kepler - "Świadek" - wow! Ten autor to moje odkrycie roku. Każda książka wciąga do granic utraty kontaktu ze światem zewnętrznym. Są bardzo brutalne i przerażająca, ale w jakiś "szwedzki" sposób. "Świadek" dosłownie chwycił mnie za gardło i nie odpuści póki nie skończę (zostało ok. 1/5, mam tylko 1 trop i to zapewne mylny). Polecam stanowczo. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Małgorzata J. Kursa - Niespodziewany trup 04.12.13, 17:34 Ciekawie opisana codzienność małego miasteczka, nietuzinkowe postaci głównych bohaterów (szczególnie 5-letniej dziewczynki) i poczucie humoru autorki wywołują uśmiech na twarzy i poprawiają humor. Sympatyczna książeczka na jeden wieczór Odpowiedz Link
taka_prawda500 Mariusz Zielke - Formacja trójkąta 07.12.13, 22:49 Zdecydowanie wolę w polskich książkach świat małych miasteczek z przymrużeniem oka (patrz: poprzednie czytadełko), niż giełdy, służby specjalne i przekręty tzw. "wierchuszki" unurzane w polskim bagnie, czyli cały ten drapieżny pseudo-kapitalizm (nazywany przeze mnie feudalizmem pańszczyźnianym). Odpowiedz Link
cynamoon6 Ręka- H.Mankell 08.12.13, 12:29 Co za niespodzianka. Zawsze miło spotkać Wallandera. Ale narracja wydaje mi sie troche inna. Może to "wina" tłumaczenia, wydaje sie miec zupelnie odmienny klimat. Odpowiedz Link
trup.w.szafie Re: Ręka- H.Mankell 15.12.13, 09:23 IMHO ksiażka została baaardzo niechlujnie wydana, wstyd dla wydawcy! DWA razy powielono informację, jakoby akcja toczyła sięchronologicznie PO "Niespokojnym człowieku"! Są też inne irytujace błędy, szczególnie w tej częsci ze streszczeniami/podsumowaniami (zupełnie niepotrzebnej, tak na marginesie, bo choc jestem WIELKĄ fanką Mankella, to spis utworów muzycznych, o których wspominał w cyklu o Wallanderze lub wyliczanie ciurkiem postaci (absolutnie czwartorzędnych typu spotkana przez 10 sekund na schodach sąsiadka pana X, którego nie kojarzę) wydaje mi się idiotycznym zapełniaczem stron...). Samo opowiadanie przeczytałam z radością, bardziej jednak wywołaną ze spotkania Wallandera raz jeszcze, niż z fabuły (nie dziwię się, że autor miał opory przed wydaniem tego opowiadania pzoa rynek holenderski - w zasadzie zagadka rozwiązuje się sama deus ex machina) Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Ręka- H.Mankell 15.12.13, 13:22 Ja to czytałam na kindlu i poczatkowo jakos nie zwrocilam uwagi na spis tresci. Bylam rozczarowana, ze to tylko male opowiadanko choc podobalo mi sie. Faktycznie, informacja o chronologii jest mylaca. Chyba chodzilo o to ze Mankell napisal to po Niespkokojnym czlowieku ale opowiadanie działo sie kilka lat wczesniej. Te wszytskie wzmianki w ktorym tomie czego kto słuchał , lub w jakms miescie sie pojawil byly dla mnie zupelnie zbedne. Moze przydadzas ie komus, kto pisze o Wallanderze prace naukowac, ale nie uwaznemu czytelnikowi dla przyjemnosci ;/ No ale rozumiem, ze musiala wyjsc z tego ksiazka o okreslonej grubosci, na ktora samo opowiadanie nie składało się Odpowiedz Link
androles Re: Co teraz czytacie? Grudzień. 08.12.13, 22:38 Witam. Co jakiś czas odświeżam się czytając jeszcze raz Chandlera, Hammetta, Macdonalda i paru innych gigantów, dawno w Polsce publikowanych, ale z nowości proponuję "Dobrą wiadomość, złą wiadomość" Davida Wolstencrofta. Nie zawiedzie. Odpowiedz Link
echtom Lars Kepler - Kontrakt Paganiniego 08.12.13, 22:42 Się zachwycam w oczekiwaniu na "Świadka". Odpowiedz Link
echtom Re: Lars Kepler - Kontrakt Paganiniego 13.12.13, 22:14 W drugiej połowie przewaga amerykańskiej sensacji nad szwedzkim kryminałem, ale i tak naprawdę warto. A opisy gry na skrzypcach zachwycą nawet zupełnego laika Odpowiedz Link
tak_o Marta Obuch: Miłość, szkielet i spaghetti 09.12.13, 03:20 Bardzo mi sie podobało. Takie "totalnie od czapy". Skojarzenia miałam z Przygodami Marka Piegusa z elementami Chmielewskiej i Musierowicz. Odpowiedz Link
opty2 Karin Slaughter _ Zbrodniarz 09.12.13, 08:19 czy mi się zdaje, czy w innych książkach też występuje Will z Angie? coś mi świta, że ich znam? na razie to nikt nic nie wie, nawet czytelnik ale tropy prowadzą w przeszłość Odpowiedz Link
tak_o George Mann: The Affinity Bridge 09.12.13, 12:47 Dzięki tej książce dowiedziałam się, że istnieje powieść steampunkowa. A ja myślałam, że to powieść kryminalna a la Sherlock Holmes. Odpowiedz Link
kadfael Re: Co teraz czytacie? Grudzień. 09.12.13, 22:28 A ja właśnie odkryłam, że wyszedł nowy Cadfael. I właśnie czytam "Pokutę brata Cadfaela" Odpowiedz Link
taka_prawda500 Asa Larsson - Krew, którą nasiąkła 09.12.13, 23:14 Kontynuuję czytanie Asy Larsson od początku i po dwóch bardzo dobrych książkach (pierwszej i ostatniej) tą jestem bardzo rozczarowana. Do 3/4 zawartości praktycznie nie ma tam żadnego kryminału lecz potwornie ponura historia życia zad.pia na północy kraju. Rebeka gdzieś się tam plącze na dalekim planie. Para policjantów też jakaś niemrawa, żadnych tropów, żadnego konkretnego śledztwa. Pod koniec coś się niby dzieje, ale to zdecydowanie za mało, żeby książkę uznać za udaną. Szkoda. I nie jestem w stanie żałować ofiary, wręcz przeciwnie, sama się prosiła swoim wścibstwem i nachalnością o taki koniec. Odpowiedz Link
negev56 Pierre Lemaitre - Zakładnik 11.12.13, 10:43 Po "Alex", nabrałam chęci na inne dzieła Francuza. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Hakan Nesser - Kobieta ze znamieniem 11.12.13, 19:02 Na razie nie mam zdania Odpowiedz Link
taka_prawda500 Lena Oskarsson - Czarne tango 12.12.13, 01:40 Dziwna ta książka... Chaotyczny sposób narracji i niewyjaśnione wątki... Co się w końcu stało z amantem i kim był ostatni trup? Ktoś mi potrafi wytłumaczyć? Odpowiedz Link
taka_prawda500 S. J. Bolton - Karuzela samobójczyń 12.12.13, 02:02 Tak trochę hurtem, bo mam kilka dni wolnych i zamiast robić porządki - czytam, ale to chyba nieuleczalne A do tego net mi odmawia współpracy i działa w dziwnych godzinach jak widać na załączonym obrazku... Ta książka jest lepsza niż Ulubione rzeczy, para bohaterów już tak nie wkurza, może dlatego, że pani Lacey już nie szwenda się nocami po podejrzanych spelunach, a pan Mark za nią natrętnie nie łazi i nie szpieguje. Za to jest przerażająco sadystyczna, faszerowanie narkotykami i wykorzystywanie kobiet mojej aprobaty jakoś nie budzi. Odpowiedz Link