Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - luty 2015

• polonez125 Re: Co teraz czytacie? - luty 2015 20.02.15, 07:56
      Biedrzycki - Rodzinna wendeta
    • tak_o Keigo Higashino "Malice" 20.02.15, 11:04
      Po prostu świetne. Bardzo mi się podobało. Na szczęście nie zauważyłam, że na okładce wydawca reklamuje go jako japońskiego Stiega Larssona, bo nie wypożyczyłabym. To jest po prostu japoński Keigo Higashino. W książce nie było nic z klimatów Larssona, a na dodatek Higashino żyje i cieszy się dużym powodzeniem, więc o co chodzi z tym porównaniem?
      • nchyb Re: Keigo Higashino "Malice" 20.02.15, 11:11
        a to w polskiej bibliotece wypożyczyłaś?
        • tak_o Re: Keigo Higashino "Malice" 20.02.15, 14:23
          nie, w australijskiej smile

• nchyb Re: Keigo Higashino "Malice" 21.02.15, 12:12
            tak mi się coś wydawało, ze w polskich nie ma...
            wcześniej nazwisko nic mi nie mówiło i szukałam i po polsku nic sad
    • opty2 Kate Atkinson_Przysługa 22.02.15, 10:02
      powieść obyczajowa z wątkiem kryminalnym,
      druga część serii z Jacksonem Brodie,
      dobrze napisana, polecam
      • negev56 Becky Masterman - Droga 66 22.02.15, 10:23

• opty2 Re: Becky Masterman - Droga 66 22.02.15, 16:36
          O! skusiłaś się ?
          dobrze wiedzieć
          ja na razie zarezerwowałam Pielgrzyma i Bez ostrzeżenia smile
          • negev56 Re: Becky Masterman - Droga 66 22.02.15, 17:56
            I jestem przyjemnie zaskoczona tą "Drogą...", dobry kryminał.
            Ciekawa jestem jak Ci się spodoba "Pielgrzym" i "Bez ostrzeżenia" smile
    • latarnik88 WOJCIECH CHMIELARZ PRZEJĘCIE 22.02.15, 15:54
      Lubię MORTKĘ
    • chiara76 "Ostre przedmioty". Gillian Flynn. 22.02.15, 18:32
      bo bardzo mi się podobała jej "Zaginiona dziewczyna".
      • egmond Re: "Ostre przedmioty". Gillian Flynn. 23.02.15, 09:41
        Właśnie skończyłam. Bardzo mi się podobało. Pierwsza od dawna książka, którą się "sztachnęłam". Bardzo dobrze napisana, z wiarygodną "głębią psychologiczną". Mam nadzieję, że pani autorka napisze jeszcze sporo, pokładam w niej nadzieje.
        • chiara76 Re: "Ostre przedmioty". Gillian Flynn. 23.02.15, 10:55
          egmond napisała:

> Właśnie skończyłam. Bardzo mi się podobało. Pierwsza od dawna książka, którą si
          > ę "sztachnęłam". Bardzo dobrze napisana, z wiarygodną "głębią psychologiczną".
          > Mam nadzieję, że pani autorka napisze jeszcze sporo, pokładam w niej nadzieje.

mnie się też bardzo podoba. Tak, te psychologiczne ujęcia są bardzo dobrze rozpisane. Przede mną jeszcze "Mroczny zakątek". Też mam nadzieję na ciąg dalszy ze strony tej autorki.
    • taka_prawda500 Lisa Gardner - Złap mnie 23.02.15, 18:48
      Wciąga, a zakończenie zaskakuje smile
    • taka_prawda500 Lee Child - Sprawa osobista 23.02.15, 18:50
      Jedna malutka biblioteczka kupiła i mam smile
      • matt.cobosco Re: Lee Child - Sprawa osobista 24.02.15, 12:10
        Kupiła albo dostała od jakiegoś dobrodusznego czytelnika (i to raczej dużo bardziej prawdopodobna wersja).
        • matt.cobosco Re: Lee Child - Sprawa osobista 24.02.15, 12:17
          Biblioteki zasadniczo kupują romanse, a z kryminałów najwyżej Camillę Läckberg i w porywach Miłoszewskiego (bo reklamowany). Ciekawe a niepromowane intensywnie książki dostają najczęściej od czytelników smile
          • taka_prawda500 Re: Lee Child - Sprawa osobista 24.02.15, 18:24
            Że romansów jest najwięcej i są w każdej bibliotece - zgadzam się. Że kryminały nie są głównym celem zakupów - również się zgadzam. Co do nowego Childa - aż spytałam, skąd tak szybko, pani odpowiedziała, że dostali trochę pieniążków i kupili smile Natomiast nie zgadzam się, że kryminałów w ogóle nie ma (bo skąd bym te książki brała nie mając odpowiedniej ilości funduszy ani miejsca w domu), proszę, sprawdź, nie trzeba się logować:

katalog.multibiblioteka.waw.pl/ini.php?katalog=1&indeks=2&szukaj=a
            Jeżeli chcesz sprawdzić nowości w konkretnej bibliotece - klikasz po lewej od wypożyczalni 2 do 98 i pokazują się od najnowszych zakupionych lub podarowanych. Po prawej na górze możesz poszukać po tytule bądź autorze i większość autorów jest solidnie reprezentowanych. Poszczególnych książek owszem brakuje, ale większość jest smile
            • echtom Re: Lee Child - Sprawa osobista 24.02.15, 19:27
              W mojej bibliotece też jest sporo kryminałów, z tym, że najbardziej poczytne i nowości niemal wyłącznie na półce z rezerwacjami wink Czasem muszę szukać w mniejszych filiach, nawet w innych dzielnicach, ale jakoś się udaje. Fart jest wtedy, gdy w bibliotece nie ma wydzielonego regału z kryminałami i książki trafiaję do działu literatury obcej smile
              • taka_prawda500 Re: Lee Child - Sprawa osobista 24.02.15, 19:38
                U mnie nie ma w ogóle wydzielonego regału z kryminałami, książki są dzielone na literaturę polską, skandynawską, amerykańską itd. Natomiast regał z nowościami jest, ale to najbardziej poczytne i zarezerwowane w ogóle na niego po oddaniu przez czytelnika nie trafiają, są ustawiane na półce za biurkiem pań bibliotekarek, skąd odbiera je następna osoba w kolejce zawiadomiona sms-em smile A na tej stronie, do której linka dałam, po wbiciu swojego numeru konta i hasła rezerwuje się książki online, większość czytelników tak właśnie na nie poluje, bo wiadomo, że nowości pokazują się w katalogu po godzinie 20.00 smile
                • matt.cobosco Re: Lee Child - Sprawa osobista 24.02.15, 20:16
                  U mnie też po najpoczytniejsze książki ustawia się kolejka on-line. A kryminały są - nie pisałem, że ich nie ma, tylko że one w dużej części trafiają do zbiorów biblioteki dzięki darom czytelników. Jestem to w stanie rozpoznać, bo sam zanoszę w prezencie książki do biblioteki i wiem, że kiedy "moje książki" pojawiają się w katalogu, to z jednej listy równocześnie z darami innych czytelników. I stąd wiem, które książki to dary, a które z listy zakupowej. Lista zakupowa w ubiegłym roku nie była długa, bo przez cały 2014 rok moja biblioteka zorganizowała aż 3 (słownie: trzy) przetargi, a listę tych jakże imponujących zakupów umieściła w sieci (kilkaset książek na 15 filii czyli średnio każda z filii zakupiła przez rok może kilkadziesiąt książek. Nie jest to wynik, który w 700 tys. mieście rzuciłby kogokolwiek na kolana).
                  • taka_prawda500 Re: Lee Child - Sprawa osobista 24.02.15, 23:41
                    U nas jest inaczej i może dlatego nowości pojawiają się szybciej po premierze. Biblioteki na Targówku mają podpisaną wieloletnią umowę z hurtownią (być może ta hurtownia została też wybrana w przetargu, o to nie pytałam) w której wszystkie się zaopatrują, nie trzeba organizować osobnego przetargu dla każdego zakupu. Trochę niewygodny dla czytelników system przyjęły moim zdaniem władze Krakowa.
    • echtom Kjell Eriksson - Nocny śpiew ptaka 23.02.15, 19:18
      Wiem, że stary Kjell nie ma tutaj wzięcia, ale ja tam lubię go czytać smile
      • nchyb Re: Kjell Eriksson - Nocny śpiew ptaka 24.02.15, 09:10
        jakoś tak mnie ominęła wiedza o forumowej niechęci do Kjela. Ja go jeszcze jakoś specjalnie nie znam, co polecasz?
        • matt.cobosco H. Nesser "Sprawa G" 24.02.15, 12:02
          Oglądałem kilka lat temu film i (niestety) pamiętam rozwiązanie, więc czytanie książki nie wzbudza już aż takich emocji. Ale zobaczę przynajmniej na ile książka się różni od filmu.
          • taka_prawda500 Re: H. Nesser "Sprawa G" 24.02.15, 18:31
            Dobry był ten film? A czy jeszcze jakaś książka Nessera została zekranizowana? Chyba poszukam po portalach z filmami, może znajdę. Choć z drugiej strony zawsze wolę najpierw przeczytać książkę i zazwyczaj okazuje się ona lepsza od filmu smile A dopiero co zapisałam się na Jaskółkę..., tej jeszcze nie ma.
            • matt.cobosco Re: H. Nesser "Sprawa G" 24.02.15, 18:47
              Film nie był zły, ale na kolana też nie rzucał. Ot, taki serial telewizyjny na sobotni wieczór. Zekranizowana jest prawie cała seria z Van Veeterenem (poza "Komisarzem i ciszą"). Pamiętam, że ekranizacja "Sprawy Ewy Moreno" bardzo się różni od wersji książkowej.
              • taka_prawda500 Re: H. Nesser "Sprawa G" 24.02.15, 19:18
                Cieszę się, może uda mi się znaleźć gdzieś te filmy smile
        • echtom Re: Kjell Eriksson - Nocny śpiew ptaka 24.02.15, 15:42
          Nie mówię, że zmasowana niechęć, tylko... no właśnie, prawie nikt go nie czyta smile Nie twierdzę też, że pisze arcydzieła, ale całkiem porządne, bardzo szwedzkie, trochę prowincjonalne (choć dzieją się głównie w 200-tysięcznej Uppsali) i trochę lewicujące kryminały. Taki szwedzki klasyk średniego pokolenia, między Mankellem i młodszą generacją pisarzy. Wydawany jest u nas wybiórczo i nie po kolei, więc trudno powiedzieć, według jakiego klucza najlepiej go czytać. Mnie osobiście wynudził wątek milosny w "Kamiennej ciszy", reszta jest w miarę równa.
      • echtom Re: Kjell Eriksson - Nocny śpiew ptaka 27.02.15, 21:04
        Poruszające - o imigrantach inaczej i o tym, że każdy policjant ma swoje Bjorklinge.
    • cynamoon6 James Thompson x3 24.02.15, 14:55
      Przeczytałam trzy części Amerykanina piszacego fińskie kryminały (zamieszkałego), niestety już świetej pamieci:
      Anioły śniegu, Jezioro krwi i łez, Biel Helsinek.
      Dwa pierwsze podobaly mi sie, trzeci nieco mnie znudzil i znielubilam bohatera.
    • opty2 Tim Weaver_Bez ostrzeżenia 24.02.15, 20:25
      dopiero zaczęłam smile
    • drilka Yrsa Sigurdardóttir - Trzeci znak 25.02.15, 07:16
      Moje pierwsze spotkanie z Thorą i pewnie nie ostatnie. Wczoraj skończyłam a teraz myśli mi uciekają do wątku prywatnego Thory - jestem ciekawa jak to się rozwinie...
    • drilka Kjell Eriksson - Kamienna cisza 25.02.15, 07:20
      Dopiero zaczęłam ale widzę, że zupełnie niepotrzebnie przeczytałam kilka recenzji na Lubimy czytaćwink
    • jowitakr Re: Co teraz czytacie? - luty 2015 25.02.15, 11:17
      Opowiadania fantasy 11 Apostołów Grozy smile
      • jowitakr Re: Co teraz czytacie? - luty 2015 25.02.15, 11:18
        Zapraszam na www.win4fun.pl/
    • chiara76 "Mroczny zakątek". Gillian Flynn. 25.02.15, 12:13
      Niesamowicie podobają mi się jej książki.
    • taka_prawda500 Andreas Franz - Z zimną krwią 25.02.15, 16:44
      Z pewnością ostatnia książka w lutym, gruba jest...
      • andaba Henning Mankell "Ręka" 25.02.15, 20:09
        Po przeczytaniu Chińczyka pożegnałam autora i nie tknęłam żadnej jego książki. Widzę że nie słusznie, ta jest świetna. Wracam do lektury.
        • drilka Re: Henning Mankell "Ręka" 26.02.15, 07:22
          Hmmm... Chcińczyk to jedyny kryminał Mankella, którego nie czytałam. Nie przyciąga mnie ta książka mimo, że stoi na półce.
      • taka_prawda500 Re: Andreas Franz - Z zimną krwią 01.03.15, 09:12
        Gruba, ale świetna. Coraz bardziej lubię niemieckie kryminały.
    • zla.m Charlotte Link, Nieproszony gość 26.02.15, 17:06
      To moja pierwsza książka tej pani. Na razie kiepsko, bilans 70 stron: 2 kobiety w depresji, 3 nieudane związki, w tym 2 takie w których ludzie się wyraźnie nie lubią, jeden list z groźbami, 2 trupy, które leżą nieodkryte, 1 podejście do samobójstwa i 0 śledztw. Autorka skupia się na opisywaniu odczuć bohaterek w stanach depresyjnych lub ogólnie niezadowolonych ze swego życia - i robi to nieźle. Tylko że ja jakoś nie po to otwieram kryminał...

PS
      A w ogóle mówię dzień dobry wszystkim, gdyż udzielam się tu pierwszy raz.
      • nchyb Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 26.02.15, 17:18
        z Link też mam problem, chyba ze 2 jej książki skoczyłam i jakoś mnie nie przekonały, ciągle sobie obiecuję, ze skończę, ale zawsze coś ciekawszego w łapki wpada smile
        • nchyb Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 26.02.15, 17:18
          przepraszam, nie skończyłam, a zaczęłam smile
          i skończyć nie mogę...
          • siostra_pelagia Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 27.02.15, 18:50
            Ja też nie dałam rady jej czytać. I już nawet nie zamierzamsmile
            • yrsulla Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 27.02.15, 20:46
              A ja się od jakiegoś czasu przymierzam, ale po Waszych postach raczej zmienię plany.
              • andaba Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 27.02.15, 21:07
                Mnie niektóre się podobały bardzo, niektóre uważam za beznadziejne.
                • echtom Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 27.02.15, 21:09
                  Które byś poleciła?
                  • andaba Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 27.02.15, 22:48
                    Podobały mi się : Echo winy, Przerwane milczenie i Ostatni ślad. Dom sióstr tez nie był najgorszy.
                    Przeczytana niedawno Ciernista róża rozczarowała bardzo, Grzech aniołów był nudny i przewidywalny.
                    Niektórych nie czytałam, sięgnelam dopiero po tę "Różę", bo opis na okładce mnie zachęcił - okazało sie, że nie ma nic wspólnego z treścią...
                  • taka_prawda500 Re: Charlotte Link, Nieproszony gość 01.03.15, 09:13
                    Obserwator, Lisia dolina - TAK
                    Ciernista róża - NIE
    • drilka Asa Larsson - Az gniew twój przeminie 28.02.15, 11:00
      Mniej mroczna niż poprzednie z Rebeką. Dla mnie doskonała.
    • latarnik88 Re: Hans Koppel Ona już nie wróci 28.02.15, 14:33

Mrożący krew w żyłach thriller psychologiczny dla wielbicieli stylu Henninga Mankella i Hakana Nessera.
    • cynamoon6 Nele Neuhaus Kto sieje wiatr /nt. 01.03.15, 12:35

• malina_90 Re: Co teraz czytacie? - luty 2015 15.07.15, 12:46
      "Uroczysko" Magdaleny Kordel. Polecam zapoznać się z twórczością tej autorki. Niebywały talent do malowania ludzkich uczuć, krajobrazów, miejsc.... Kupiłam ją w Matrasie, bo widziałam, że wznowili wydanie w tym roku, i gdyby nie ten przypadek nigdy bym po nią nie sięgnęła, nigdy bym nie wiedziałam, co bym straciła. Dziewczyny nie zastanawiajcie się, tylko sięgajcie po tę powieść, będziecie zachwycone!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka