Dodaj do ulubionych

Wyniki konkursu_2014 rok

16.02.15, 10:46
Tegoroczny konkurs na najlepszą książkę roku 2014 rozstrzygnięty
Honorową Nagrodę Celnego Strzału naszego Forum otrzymuje:

Nele Neuhaus za "Kto sieje wiatr"
widać spodobały się książki polskim czytelnikom smile
w zeszłym roku drugie miejsce, teraz pierwsze
(Dachauko przekaż autorce nasze gratulacje)

1. N. Neuhaus - Kto sieje wiatr - 8,12
2. H. Nesser - Sprawa Munstera - 7,44
3. P. May - Człowiek z Wyspy Lewis - 7,11
4. B. Minier - Nie gaś światła - 6,94
5. L. Child - Nigdy nie wracaj - 6,76
6. K. Ohlsson - Wyścig z czasem - 6,39
7. R. Galbraith - Jedwabnik - 6,05
8. H. Coben - Sześć lat później - 5,94
9. J. Nesbo - Syn - 5,76
10. C. R. Bojrlind - Trzeci głos - 5,56

Najwięcej dziesiątek otrzymały:
Nele Neuhaus - 7
Bernard Minier - 5
Child i Coben po 4 (Child 1 jedynka, Coben 4 jedynki)
Cilla & Rolf Börjlind - 3 (2 jedynki)
May - 2
Nesser, Nesbo, Galbraith po 1 (Galbraith 3 jedynki)
Ohlsson - żadnej

Jedyną książką, którą wszyscy przeczytali był "Jedwabnik" R. Galbraith
ale generalnie prawie wszyscy przeczytali prawie wszystko,
frekwencja: 19 osób oddało głosy

Na 10 kandydatów:
4 jest ze Skandynawii,
3 Anglików (powiększa się ich grono),
1 Francuz (zagościł na stałe),
1 Niemka (też zagościła na stałe),
1 Amerykanin

Dziękuję wszystkim za głosowanie, to był już ostatni konkurs.

Zapraszam teraz do dyskusji.
Jeszcze zapytam: ile książek przeczytaliście z szerokiej listy 47 pozycji?
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 11:16
      Gratuluję pisarce i jej "Kto sieje wiatr". Pierwsza piątka taka sobie, liczyłam na wyższą pozycję Miniera.
      Okazuje się, że nasze czytelnicze preferencje bardzo się różnią między sobą, ale to chyba dobrze smile W każdym razie 9 pozycja Nesbo lekko szokuje, nie wypowiadam się o Cobenie, bo i tak uważam, że 8 numer to wysoka lokata.

Przeczytałam 25 książek z długiej listy 47 pozycji. Dzięki za przeprowadzenie konkursu.

Podaj może głosy tych, którzy zrobili to mailowo smile
      • matt.cobosco Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 11:30
        Przeczytałem 13 z 47 książek. Do finału weszły 3 z nich, z których jedna mi się podobała, druga nie była zła, a trzecia zupełnie mi się nie podobała. Zabrakło tym razem motywacji, żeby doczytywać do wymaganego minimum. Tak czy owak zwyciężczyni gratuluję smile
        • taka_prawda500 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 13:03
          1. Do dziś przeczytałam 25 z 47 książek zakwalifikowanych do 2 etapu, czyli ponad połowę. Przeczytam na pewno kolejnych 6 - są w bibliotece. Z pozostałych zainteresowało mnie jeszcze 7, których jak na razie nie zakupiono - m.in. Neuhaus, Dahl, Kepler, Theorin, Schulman. Ale nie narzekam - i tak biblioteki na Targówku są całkiem nieźle zaopatrzone, choć może ciut po macoszemu kryminały traktują, w jednej kupowane są głównie książki z fantastyki, w drugiej polskie i lektury, te same "bestsellerowe" romansidła są prawie we wszystkich (i widzę, że mają powodzenie, wszędzie stoją po nie kolejki), a takiej nastawionej li i jedynie na kryminały nie ma.

2. Uprzejmie prosimy o wpisanie typów 6 osób, które oddały głosy mailowo smile

3. Serdecznie gratuluję Nele Neuhaus zwycięstwa, prawdę mówiąc, myślałam, że wygra i w roku ubiegłym, szkoda wielka, że jej druga książka ukazała się tak późno i mało osób zdążyło ją przeczytać.

4. Więcej głosujących osób niż rok temu przeczytało wszystkie lub prawie wszystkie książki z listy, myślę, że jest to zasługą kalimetki, którą ozłocić należy za pomysł utworzenia polecającego wątku, do dziesiątki weszły wyłącznie pozycje w wątku umieszczone. Jeżeli komuś coś się podoba, proszę, wpisujcie tam ulubione tytuły, inaczej nikt się telepatycznie nie domyśli, że dana książka jest dobra wink

5. Dlaczego to ostatni konkurs? Opty2, czyżbyś już nie chciała go organizować? Wielka byłaby szkoda sad
    • yrsulla Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 12:04
      opty2 napisała:

> Dziękuję wszystkim za głosowanie, to był już ostatni konkurs.
      >
      > Zapraszam teraz do dyskusji.
      > Jeszcze zapytam: ile książek przeczytaliście z szerokiej listy 47 pozycji?

Dzięki za przeprowadzenie konkursu, Opty. Dlaczego to już ostatni?
      Gratulacje dla zwyciężczyni.
      Przeczytałam 18 z 47, kilka jeszcze mam w planach (chyba 5). Faktycznie widać dużą rozbieżność w gustach. Cenne są takie głosowania, bo widać z kim nam czytelniczo po drodze. Wczoraj chyba jedna osoba głosowała podobnie do mnie.
      Z mojego punktu widzenia, rok 2014 był słabszy niż 2013. W tym roku przy dwóch książkach przeżywałam męki, a ich autorzy trafili na listę "państwu już dziękujemy".
      • opty2 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 12:39
        dobrze zauważyłaś, że rozbieżności są duże, wręcz za duże,
        myślę, że bez głosowania też je widać

tez uważam, że rok 2013 był o wiele lepszy,
        było sporo bardzo dobrych książek,
        w zeszłym raptem kilka

ja przeczytałam 34/47 czyli 72%
        dlatego żałuję, że kilka lepszych nie weszło do finału
        • yrsulla Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 12:55
          34! Ale jestem do tyłu... Coś szczególnie polecasz? Pamiętam, że Mischke. A poza tym? Jednak mam więcej na na liście do doczytania, co najmniej 10.
          Jasne, że bez głosowania też widać rozbieżności, ale przy okazji głosowania jednak widać lepiej.
          • 1.wetta Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 13:04
            Zaskakuje mnie tak wysoka pozycja H. Nessera. Wydawało mi się, że nie ma tak dużo oddanych głosów na tę akurat książkę.
            Jeśli to rzeczywiście ostatni konkurs (ubolewam), to proponuję ogłosić plebiscyt i wybrać najlepszą z najlepszych nagrodzonych ze wszystkich edycji. Co Wy na to?
            • taka_prawda500 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 13:40
              @yrsulla, opty2
              Już w II etapie zwróciłam uwagę, że rok wcześniej było wiele lepszych książek, wówczas miałam kłopot z odrzucaniem, teraz - ze skompletowaniem dziesiątki.

@yrsulla
              Mischke również mi się podobała, przeczytałam ją niestety już po głosowaniu.

@1.wetta
              Nesser dostał 11 głosów w II etapie, a w ostatnim (wśród 13 osób, które głosy wpisały - mailowych jeszcze nie znamy) nie dostał złych ocen - jedna czwórka, pozostałe w przedziale 6-10.
          • opty2 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 13:29
            yrsulla napisał(a):

>Coś szczególnie polecasz? Pamiętam, że Mischke. A poza tym?
            Cleeves, Dahla, Nessera "Jaskółka" jest o wiele lepsza niż zwycięska "Sprawa Munstera", Ola Kjell Dahl "Lodowa kąpiel"
            • taka_prawda500 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 13:52
              Cleeves jedną przeczytam, drugiej nie ma, Ola Kjell Dahla też niestety nie, A.Dahla na pewno kupią, a na Jaskółkę... już się cieszę, czekając na nią w kolejce, została zakupiona dopiero w lutym. Sprawa Munstera była premierą, pozostałe dwie wznowieniami, na które głosować nie było można, szczególnie Karambol uważam za świetny smile
            • yrsulla Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 20:18
              Cleeves mam właśnie na liście, Nessera też. "Lodowa kąpiel", mówisz? Może się skuszę.
        • echtom Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 13:29
          Ale co znaczy "za duże"? Ogólnie zgadzam się, że rok 2013 był lepszy. cieszę się jednak bardzo, że wygrała "moja" Nele, a May - odkrycie roku - jest na podium. Przeczytałam 18 książek z 47, czyli 38 %, właśnie zaczęłam 19. Reszta niekoniecznie, mam za to w planie dwie zeszłoroczne nowości spoza listy.
          • bez_portek Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 15:50
            ja też przeczytałam 18
            do reszty wrócę w ciągu roku pewnie
            myślałam, że Minier będzie w pierwszej trójce, na podium lub zamiast Nessera
            no i Galbraith przed Cobenem i Nesbo??
            faktycznie preferencje mamy różne wink
            dziękuję i pozdrawiam organizatorkę konkursu opty2

• drilka Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 18:08
      Ja też przeczytałam 18 smile A moja lista na 2015 jest długa, bo poszerzona o wcześniejsze książki niektórych autorów. I bardzo się cieszę ze zwycięstwa Nele Neuhaus. Od Śnieżki czytam wszystko Nele "na gorąco".
      A to, że różnimy sie preferencjami czytelniczymi to przecież naturalne i dla mnie ciekawe.
      Na forum jestem dopiero od jesieni. I od jesieni bardzo zmieniły się proporcje przeczytanych przeze mnie kryminałów do innych książek. Cierpi pasja nawet. I teraz przed głosowaniem, czytając "na czas" obiecywałam sobie, że będzie przerwa ale nie będzie bo stosik kusi bardzo.
      Tak się wciągnęłam a opty straszy, że formuła konkursu się wyczerpała...
    • dachauka Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 18:12
      Opty, przekażę pani Neuhaus wiadomość o wyróżnieniu - jestem pewna, że się ucieszy! "Kto sieje wiatr" nie była moją faworytką, ale cóż, nie ukrywam swej radości, że wygrała książka niemieckojęzyczna. Może to otworzy drzwi kolejnym, jeszcze lepszym kryminałom zza Odry smile
      I jeszcze parę słów refleksji: bardzo się cieszę, że May tak wysoko, to przepiękna książka, dobrze, że została wyróżniona. Pogłębia się za to wrażenie mojej niekompatybilności z większością wyróżnianych w konkursie tytułów. Cóż, gusta są odmienne, i dobrze, niech ludziska czytają, co im się podoba, szkoda tylko, że wygłaszane tu opinie przybierają niekiedy charakter ferowanych kategorycznym tonem wyroków i nie dopuszczają dyskusji czy prawa do opinii odmiennej. To zawsze było takie tolerancyjne miejsce, gdzie można było dzielić się wrażeniami z lektury...
      O powodach, dla których opty nie chce już więcej przeprowadzać plebiscytu, mogę tylko spekulować, ale jeśli tylko w połowie odpowiadają prawdzie, to chyba rozumiem. Szkoda... ale w tym miejscu dziękuję Ci za wielkie zaangażowanie, rzetelność i nieustający optymizm!
      Wolę nie zaprzątać sobie głowy takimi drobiazgami jak reprezentatywność naszego wyboru, skoro wzięło udział zaledwie 19 osób, ale to przecież tylko zabawa w gronie przyjaciół, czyż nie? wink
      Z nominowanych książek przeczytałam zastraszająco niewiele, bo tylko 19. Ubolewam, że tak mało moich faworytów dostało się do finału, parę książek z listy zamierzam kiedyś doczytać, inne kompletnie mnie nie interesują...
      Została nam jeszcze polska najlepsza dziesiątkasmile
      • andaba Re: Wyniki konkursu_2014 rok 16.02.15, 20:28
        Przeczytałam 22 książki.

Niestety, poza Nele Neuhaus właściwie niewiele moich faworytów trafiło do finału.
        Zwłaszcza boleję nad nieobecnością w nim książek Ann Cleeves i Unni Lindell, ale jeszcze kilka innych mnie zachwyciło.
        • scarlett.rose86 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 20.02.15, 17:26
          egzamin zdałam wczoraj smile
          przeczytałam 28 książek głownie z tematu "co warto czytać" ale nie tylko
          zabrakło mi w finale kilku ulubionych na które głosowałam wcześniej
          i tak jakby dziwnie się poczułam po przeczytaniu całego tematu, ponieważ głosowałam inaczej niż większość, może moje głosy zmieniły kolejność?
          pozdrawiam
          • scarlett.rose86 Re: Wyniki konkursu_2014 rok 20.02.15, 17:28
            i gratuluję Nele Neuhaus zwycięstwa bardzo lubię tę autorkę
            dziękuje również za zorganizowanie konkursu, może jednak to nie będzie ostatni?smile
    • siostra_pelagia Re: Wyniki konkursu_2014 rok 20.02.15, 17:55
      Oczywiście podziękowania dla Opty za wzorowe przeprowadzenie konkursu. Jak co roku zresztąsmile.
      Bardzo ciężko szło mi czytanie kryminałów w tym roku. Nic specjalnego nie zwróciło mojej uwagi, chyba był to rok "kryminalnie" znacznie słabszy od lat poprzednich. Nele Neuhaus mi się nie podoba, Minier też. Żałuję, że dosyć słaba książka Nessera jest tak wysoko, a zabrakło Jaskółki...
      Może 2015 przyniesie wreszcie jakieś pasjonujące lekturysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka