Dodaj do ulubionych

Detektyw Foyle

12.10.05, 20:36
Dobry serial kryminalny nie jest zły smile
Bardzo lubię, jak większość na tym forum, "Morderstwa w Midsomer" ale jestem także fanką innego, baaardzo brytyjskiego serialu pt. "Detektyw Foyle".
Emituje to od jakiegoś roku HBO, do tej pory pokazano mniej więcej z 10 odcinków. Wszystkie trzymają wysoki poziom.
Serial należy do tych bardzo klasycznych, ale jest przy tym oryginalny, bowiem jego akcja rozgrywa się w początkowych latach II wojny światowej. Obok zbrodni "czasu pokoju" pojawiają się zbrodnie wojenne.
Głowny bohater to tytułowy Foyle, rewelacyjnie zagrany przez Michaela Kitchena. Jesli ktoś nie widział, to gorąco polecam
ipanema
Obserwuj wątek
    • pani.kien Re: Detektyw Foyle 15.10.05, 11:47

Też oglądam, a jakżesmile Widać fani Midsomer mają ze sobią wiele wspólnegosmile))
    • ekler.ka Re: Detektyw Foyle 03.01.06, 15:15
      uwielbiam ten serial!momentami przebija nawet midsomer,swoja droga ten sam
      tworca (a. horowitz) i to czasem widac.tylko cos ostatnio malo go na hbo ;/
      • kazisi Re: Detektyw Foyle 03.01.06, 16:16
        Mało Foyla ostatnio, to fakt - choćby powtórki by się przydały. A Horowitz to i kilka Poirotów napisał.
    • abrams Re: Detektyw Foyle 17.01.06, 22:28
      Potwierdzam tezę o zblizonych gustach "midsomer'owiczów" (do których się
      zaliczam) - Foyle tez przypadł mi do gustu.
      Inna sprawa, że zaliczyłe jedynie 3 filmy z cyklu - gdy hbo łaskawie odkodowywał
      swój program.

W tych wnioskach poszedłbym dalej, i powiedział, że w ogóle brytyjskie seriale
      kryminalne są najlepsze, z innymi nieporównywalne i maja pewnie tych samych
      wielbicieli. Z ostatnich lat przypomina mi sie "Taggart", a wczesniej np.
      "Inspektor Morse" (teraz juz nie pamietam czy taki był tytuł serialu czy tylko
      nazwisko głównego bohatera).
      No i jeszcze genialny cykl "Główny podejrzany" z Hellen Mirren w roli głównej.
      Szkoda, że tak rzadko ostatnio takie produkcje goszczą w programach tv.
      • kazisi Re: Detektyw Foyle 17.01.06, 23:17
        "Inspektor Morse" - jeśli napiszę coś więcej, to zdradzę tajemnicę firmową smile
        • abrams Re: Detektyw Foyle 18.01.06, 08:50
          Przypomniał mi sie jeszecze jeden angielski serial kryminalny, sprzed jakichś
          10 lat: akcja podobnie jak w Midsomer toczyła się na prowincji, a głównym
          bohaterem był miejscowy lekarz, pracujący tez na zlecenie miejscowej policji.
          Pamiętam, ze jezdził Landroverem, miał chyba córkę i... tyle. No poza tym, ze
          tradycyjnie, jak to angielski kryminał mocno mnie wciągnął smile
          Pamięta ktoś jak się ten serial nazywał ?
          • kazisi Re: Detektyw Foyle 18.01.06, 12:34
            A czy to nie był psycholog? Fritz?
            • abrams Re: Detektyw Foyle 18.01.06, 16:04
              Oj nie, ten był wiejskim lekarzem, który miał jakąś umowę z policją - coś w
              rodzaju koronera, ale przede wszystkim zajmował sie żywymi np. jak ktos zasłabł
              podczas przesłuchania, albo pobity zgłaszał sie na posterunek

A czy dobrze zgaduję, że to o czym piszesz, to film z Robbie Coltraine'm w roli
              głownej ?
              Był genialnym psychologiem, miał problemy z alkoholem, tudzież z żoną i synem.
              Juz mi zupełnie wyleciało z głowy czy to był serial, czy pojedyncze filmy ?

Autouwaga natury ogólniejszej: mniej tłuszczów, bo łapię się co chwila, że
              pamieć juz nie ta smile)
              • kazisi Re: Detektyw Foyle 18.01.06, 19:59
                abrams napisał:

> A czy dobrze zgaduję, że to o czym piszesz, to film z Robbie Coltraine'm w
                roli głownej ?
                >

tak, mile go wspominam z wizji jeden
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka