opty2 18.05.09, 11:19 z tej okazji Merlin ma promocje, 25% tańsze książki, choć nie wszystkie wydawnictwa mają zniżki czy ktoś się wybiera na Targi? mógłby nam zdać relacje z nowości i zapowiedzi wydawnictw Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negev56 Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 18.05.09, 18:02 Palec do budki , wybieram się, a jakże. W rozumie mam wydawnictwa, które zamierzam najechać, w tym samym rozumie kilka zapamiętanych tytułów, które ewentualnie mogę kupić. Niewątpliwie szlag mnie trafi, że tyle ludzi, i że wszyscy idą tam gdzie ja, ale tak jest każdego roku . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 18.05.09, 18:39 To czekamy na relację Odpowiedz Link
negev56 Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 18.05.09, 20:21 Dobrze, postaram się. Mam nadzieję, że jednak sporo nas zawieruszy się na targach i wrażenia opisze . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 19.05.09, 18:01 Będzie pdpisywał książkę por. Borewicz. Jak ktoś lubi oczywiście. Odpowiedz Link
opty2 Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 20.05.09, 07:29 Fajne znaczki rozdaje Prószyński,szkoda ,że nie mozna ich kupić jakoś nie udaje mi sie ich skopiować, żeby Wam pokazać, jest też spotkanie z Jeffery'm Deaverem, bedzie podpisywał książki www.proszynski.pl/Miedzynarodowe_Targi_Ksiazki-n-313-1_2-.html Odpowiedz Link
anmanika Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 20.05.09, 12:37 Wybieram się bo: K.Szmagier i Bronisław Cieślak podpisują książkę:" Komisarz Borewicz. 07 zgłasza się ...po latach". w sektorze D stoisko 458 10:30-12:00. oraz 22 maja (piątek) godz. 14.00-15.00 Międzynarodowe Targi Książki, Pałac Kultury i Nauki w Warszawie Wydawnictwo Zysk i S-ka, stoisko nr 487 D Helena Sekuła będzie podpisywała "Dziewczynę znikąd". tu niestety nie mogę być a żałuję. Odpowiedz Link
zielonamysz Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 22.05.09, 09:22 Siostro, a gdybys byla to zajrzyj do mnie. W niedziele bede.Miloby bylo cie wreszcie ... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 22.05.09, 10:58 zielonamysz napisała: > Siostro, a gdybys byla to zajrzyj do mnie. W niedziele bede.Miloby bylo cie > wreszcie ... Wpadłabym po autograf, ale niestety pracuję > > > Odpowiedz Link
nzuri Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 20.05.09, 13:26 Ja bym bardzo prosiła o wizytę w Albatrosie - oni na targi przygotowują porządny katalog zapowiedzi, który można było w zeszłym roku zabrać. A ze nie mają strony internetowej - jest bardzo przydatny. A potem poproszę o relację zapowiedzi Ja się niestety nie udam, bo mały ssak mnie nieco uwiązał, targi dzień po szczepieniu, więc wyjście z nim odpada, nie mówiąc już o tym, ze ścisk jednak zbyt duży Odpowiedz Link
negev56 Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 20.05.09, 18:30 Będzie Albatros . Początek zaczynam od wyd. Czarnego i kupna "Białej gorączki" Jacka Hugo-Badera, żałuję tylko, że spotkanie z nim odbędzie się w niedzielę, ja mam plany sobotnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 20.05.09, 19:28 Właśnie skończyłam reportaż w Dużym Formacie. Wstrząsające. A z Deaverem będziesz się widzieć? Odpowiedz Link
inblanco Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 20.05.09, 19:49 Wczoraj dobijałam się do Czarnego z pytaniem, czemu na boga nie ma "Białej gorączki" w ofercie merlina, skoro to jeden z patronatów targów. Bardzo miła Pani odpowiedziała, że towar jest dystrybuowany, ale kiedy "pojawi się" na sklepie - ona nie wie. Dzisiaj rano wpisuję Hugo Badera i jest! )) Tylko niestety bez targowej obniżki, ale i tak się skusiłam. Zamówiłam zresztą jeszcze Pollacka i Vargę. Seria Reportaże to obecnie mój ulubiony cykl wydawniczy i jak dalej będą wydawać takie cacka, to w ciemno kupię kolejne tomy. Godna uwagi jest również Sulina, choć tutaj trafiam na rzeczy, które mnie nie interesują. Ale Reportaże... mniam! Odpowiedz Link
negev56 Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 20.05.09, 20:02 Oj czekałam na tę "Białą gorączkę", a czytałyście wywiad z Baderem ? czarne.com.pl/?a=1229 Co do Deavera, to akurat w tym czasie będę się tam plątać, wprawdzie już nie czytam tego autora (drażni mnie drobiazgowe zbieranie dowodów z miejsca zbrodni, można przecież oszaleć, ale odwiedzę to wydawnictwo, to se zakładek nabiorę ). Odpowiedz Link
nzuri Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 21.05.09, 17:38 Jakbyś mogła pójść za ciosem - nie mogę znaleźć Słowo/obraz terytoria w spisie wystawców, ale jak będą (w zeszłym roku byli i mieli najlepsze torby , warto było kupić cokolwiek, zeby torbę dostać ) to pomęcz ich o Leenę Lehtolainen, co? Odpowiedz Link
opty2 Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 21.05.09, 09:10 Negev a mogłabyś zahaczyć o wydawnictwo "Sonia Draga" ? podaję Ci namiary: D 455 w sobotę Maxime Chattam 0 12.30 będzie podpisywał ksiązki ale ja nie o nim proszę zapytaj o: - Charlotte Link - Przerwane milczenie - kiedy bedzie? - Peter Robinson - będzie go wiecej? a w Replice : - Elsebeth Egholm - Na własne ryzyko - kiedy bedzie i czy bedą kontynuować? w "Czarnym" to juz wiesz o kogo pytać a w "Otwartym" to o Asę Larsson (wysłałam im zapytanie ale cisza) Odpowiedz Link
negev56 Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 21.05.09, 18:33 Opty Oczywiście, że popytam o te książki, choć na ich stronie mówi się o czerwcu i pewnie tak będzie, ale dopytam. Replika, Otwarte - zanotowane. Czarne, wiadomo Nzuri Słowo/obraz terytoria, poszukam, dopytam i zobaczę torby . Powiedzcie coś na temat Elsebeth Egholm, jakiś wątek czy coś, parę osób czytało, ale tak naprawdę to cisza o tej pani, warto ? . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Egholm 21.05.09, 19:30 Jak o nią spytałaś, to gorączkowo się zastanawiałam, o czym była jej książka. Czytałam niedawno, a nic mi w głowie nie zostało. Musiałam w necie sprawdzić. Trzy zmagające się z życiem przyjaciółki, ciało dziecka o którym nie wiadomo, czy zostało zamordowane czy chodziło o nieszczęśliwy wypadek. Bardziej psychologiczna niż kryminał. Szybko się czytało i równie szybko zapomniało Odpowiedz Link
opty2 Re: Egholm 22.05.09, 08:20 siostra_pelagia napisała: Szybko się czytało i równie szybko zapomniało no coś Ty, jakie zapomniało? mnie tam się podobało i chętnie więcej poczytam, to jedna z przedstwicieli Dunów, nie licząc Jungersena z jego Wyjątkiem (W.A.B) i oczywiście Hoeg'a ze Smillą, więc towarzystwo doborowe ja zapowiedzi czytam regularnie ale wydaje mi się,że jak się tak porozmawia z wydawcą zapewniając, że jak najbardziej dany autor ma wzięcie, to trochę się wpływa na ich zamiary, no bo co, kurczę blade Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Egholm 22.05.09, 08:31 Egholm też mi się dobrze czytało i z pewnością przeczytam dalsze jej powieści, jak wydadzą. Ale tak większego spustoszenia w psychice mi nie zrobiła. Nie to co Wyjątek Jungersena. Ten to ze szczegółami pamiętam. Odpowiedz Link
tommyknocker Re: Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie 22.05.09, 18:44 opty2 napisała: > Negev a mogłabyś zahaczyć o wydawnictwo "Sonia Draga" ? > podaję Ci namiary: D 455 > w sobotę Maxime Chattam 0 12.30 będzie podpisywał ksiązki > ale ja nie o nim > proszę zapytaj o: > - Charlotte Link - Przerwane milczenie - kiedy bedzie? Empik zapowiada nową Charlotte Link na 10 czerwca. link do okładki i opisu: www.empik.com/przerwane-milczenie-ksiazka,prod11940126,p > > a w Replice : > - Elsebeth Egholm - Na własne ryzyko - kiedy bedzie i czy bedą > kontynuować? > > w "Czarnym" to juz wiesz o kogo pytać > a w "Otwartym" to o Asę Larsson (wysłałam im zapytanie ale cisza) Odpowiedz Link
opty2 Tommy :) 23.05.09, 06:35 tommyknocker napisał: > Empik zapowiada nową Charlotte Link na 10 czerwca. link do okładki i opisu: > www.empik.com/przerwane-milczenie-ksiazka,prod11940126,p no, to już całkiem konkretna data dzięki za link, pozdr. Odpowiedz Link
negev56 54 MTK można odhaczyć :) 23.05.09, 19:38 Kto to powiedział, że w Polsce nie czyta się książek ? Sobota nie jest chyba najszczęśliwszym dniem do spokojnego odwiedzania wydawnictw, ludzi od cholery, tłok, ścisk i gorąco, zawsze uważałam, że PKiN to nie miejsce na takie imprezy. Jeżeli nie zmienią lokalizacji w przyszłym roku, to targi beze mnie . Sonia Draga - panny za ladą powiedziały, że jeśli Robinson będzie dobrze schodził, to się zobaczy ( kwestia wydania reszty książek) Otwarte, Replika, Kojro - w ogóle nie trafiłam, albo ominęłam albo coś Słowo/obraz terytoria - absolutnie nie byłam w stanie się tam dopchać, malutkie stoisko, akurat przy wyjściu. Tłum się kłębił wchodzących i wychodzących a oprócz tego fani wydawnictwa oblegli ladę, no nie szło się dopytać o nic, nawet co dają . No i to, co nas najbardziej interesuje, zapowiedzi : II kwartał końcówka Simon Kernick - Osaczony Charlotte Link - Przerwane milczenie Peter Robinson - Przyjacółka diabła Michael Chabon - Związek żydowskich policjantów Arnaldur Indridason - W bagnie Ian Rankin - Pożegnalny Blues ) Mark Billingham - Podpalona III kwartał Harlan Coben - Zachowaj spokó Tess Gerritsen - Ogród kości i Infekcja Robert Harris - Ghostwriter Douglas Preston&Lincoln Child - Krąg ciemności Michael Connelly - Ołowiany wyrok James Lee Burke - Elektryczna mgła IV kwartał Lee Child - Podejrzany Jeffery Deaver - Podrzucone ofiary Charlotte Link - Ostatni ślad Pewnie coś przeoczyłam z tego miliona katalogów, co je przytargałam. Jak spokojnie poczytam, to ewentualnie dopiszę. Wydaje mi się, że jeszcze McCarthy ma wyjść... doczytam . Odpowiedz Link
negev56 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 23.05.09, 20:05 Tak, w październiku Cormac McCarthy - Krwawy południk Jeszcze Rebis wyda Karin Slaughter - Złamana i Tryptyk Lindsey Davis - Wykute w brązie Albatros dał też zapowiedzi na 2010-2011 Lee Child - Nieprzyjaciel, Nocna pasażerka Harlan Coben - Zaginiona Tess Gerritsen - Kwarantanna, Mumia, Ciało Brian Haig - Zwierzyna Simon Kernick - Termin, Cel Ian Rankin - Otwarte drzwi i jeszcze dużo dużo Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 54 MTK można odhaczyć :) 23.05.09, 20:07 Witamy naszego korespondenta wojennego. Bardzo cieszę się z Connelly`ego a przede wszystkim z Indridasona, Lee Child wiadomo. I dobrze że wznawiają Elektryczną mgłę Lee Burke`a, to chyba najlepsza jego pozycja. I martwi mnie, że żadnych "cosy" kryminałków u nas nie wydają, chociażby tych o Agacie Raisin czy Miss Seeton. Odpowiedz Link
negev56 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 23.05.09, 20:44 Zabawne jest wydawanie coraz nowszych Ludlumów, naprawdę sporo tego będzie w tym i przyszłym roku. Całe mnóstwo Koontza, Mastertona, jeden Grange, Forsyth i "Kobra" - nie mam pojęcia co to jest. Jodi Picoult chyba jeszcze ze dwie. Patricia Cornwell - Księga zmarłych i Scarpetta. Pochwalę się swoimi zakupami Jacek Hugo-Bader - Biała gorączka Wasilij Grossman - Życie i los Jodi Picoult - Deszczowa noc Jestem przebiegła i nic więcej nie kupiłam, bo mimo 20% zniżki, ceny zabójcze. I w tym momencie Merlin ma prawie na każdej pozycji średnio 10zł taniej, więc interesujące mnie kryminały tylko tam . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 54 MTK można odhaczyć :) 23.05.09, 22:19 Kobra to autor? Słyszałam o takim wydawnictwie. Bodajże Chmielewską wydawało. Odpowiedz Link
opty2 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 24.05.09, 08:52 dzięki Negev za zapowiedzi najważniejsze,że wróciłaś cała i zdrowa ale dlaczego te targi odbywają się w takim tłoku i ścisku? ucieszyłam się,że będą aż dwie książki Charlotty Link no i czekam na Indridasona, bo coś mnie ostatnio Islandia pociąga nie wiem czy się cieszyć na Rankina, bo ta jego (ostatnio wydana) Czarna księga to nie była najwyższych lotów Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 54 MTK można odhaczyć :) 24.05.09, 09:02 Po Euro 2012 trochę stadionów nam chyba zostanie. Może tam zacząć targi ksiązki urządzać. Odpowiedz Link
negev56 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 24.05.09, 09:56 Czemu ciasno tam i duszno ? Trudno kilkuset wystawców pomieścić w korytarzach i salach dwóch kondygnacji? budynku, który absolutnie nie spełnia warunków wystawowych. Wszechobecna ciasnota, przewalające się tłumy czytelników, na przekór doniesieniom prasowym, z roku na rok liczba odwiedzających wzrasta. Jak dla mnie, żenujące jest też upychanie pisarzy po wydawnictwach, na spotkania z czytelnikami. Trzeba dobrze się starać, by w tym rozgardiaszu dostrzec autora i choć przez chwilę porozmawiać. Miałam przyjemność zobaczyć i p.Tyma, i p.Pawlikowską i p.Maxima Chattama, szkoda, że go nie czytam, bo przystojny gość, a jaki uśmiech... , i wielu wielu innych. "Kobra" to książka Forsytha I na koniec przypomniało mi się jeszcze : Wydawnictwo Czarne nie ma katalogów, do śledzenia nowości zapraszają na swoją stronę wydawnictwo Santorski & CO, zmieni nazwę na Czarna Owca u Prószyńskiego wybrałam sobie znaczek "czyta elita" Na stanowisku WAB-u można było za 10zł kupić "Wyjątek" Jungersena I to by było na tyle. Odpowiedz Link
opty2 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 24.05.09, 20:10 eee... z tym Santorskim to dowcip? Ty masz ich za czarną owcę ? zazdroszczę znaczka, bo fajne były Odpowiedz Link
negev56 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 24.05.09, 21:16 opty2 napisała: > eee... z tym Santorskim to dowcip? > Ty masz ich za czarną owcę ? To nie żart, wszystkie dziewczyny ze stoiska Santorskiego wpięte miały ogromne znaczki z napisem "Czarna owca", a w ich katalogu, wyraźnie jest napisane : "Szanowni Państwo wiosną 2009 roku zmieniamy nazwę na Wydawnictwo Czarna Owca". Tak się sprawa ma . Odpowiedz Link
harleyquin Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 10:29 i dobrze, bo co to za nazwa santorski? pewnie go ze spólki wykopali Odpowiedz Link
januanio Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 10:40 patterson - cokolwiek abbott - zderzenie w albatrosie forbes ostatnia część tweeda w pruszyński moze ktoś wysondować kiedy mogą byc? Odpowiedz Link
anmanika Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 10:44 Byłam, książkę Szmagiera nabyłam autografy dostałam + bonusowy w postaci podpisu Piotra Fronczewskiego. zadanie wykonane w 110%. Odpowiedz Link
negev56 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 18:06 januanio napisał: > patterson - cokolwiek III kwartał Patterson/Maxine Paetro - Szósty cel i Bikini IV kwartał James Patterson - Zdrada J.Patterson/Howard Roughan - Rejs abbott - zderzenie - II Kwartał > forbes ostatnia część tweeda w pruszyński w katalogu nic nie ma na temat tego pisarza Odpowiedz Link
januanio Re: 54 MTK można odhaczyć :) 26.05.09, 10:46 dzięki za info, ja tam lubię pattersona i czekam na każdą kolejną. Szkoda ze niema nic na temat Colina Forbesa, bo jeszcze savage george nie wydano w Polsce. Odpowiedz Link
beatanu Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 19:56 negev56 napisała: > To nie żart, wszystkie dziewczyny ze stoiska Santorskiego wpięte miały ogromne > znaczki z napisem "Czarna owca", a w ich katalogu, wyraźnie jest napisane : > "Szanowni Państwo wiosną 2009 roku zmieniamy nazwę na Wydawnictwo Czarna Owca". A jedną z tych dziewczyn byłam ja, hi hi hi Właśnie wróciłam z targów, właśnie wróciłam z Polski. Potwierdzam, to nie żart, to najprawdziwsza prawda, zmiana nazwy wydawnictwa nastąpi lada dzień. Do zapowiedzi kryminalnych dorzucę wypatrzone po sąsiedzku (WAB miał stoisko na przeciwko Czarnej Owcy in spe, jesienią, w październiku i listopadzie: "Zimna Stal" - drugi tom trylogii sztokholmskiej Jensa Lapidusa i "Chińczyk" Mankella - wspaniały, "niemankellowski" (= bez Wallandera i bez smutasowania) thriller polityczny, rozgrywający się w Szwecji, Chinach i Afryce. Polecam już teraz! Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 20:17 Hi, hi, hi, to się uśmiałam. Teraz się Negev będzie zastanawiać, którą z tych owiec była Beatanu. Już się cieszę z nowego Mankella, chociaż najbardziej lubię te z Wallanderem. Odpowiedz Link
negev56 Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 21:22 ), teraz oczywiście nikt mi nie uwierzy, ale kiedy podeszłam do stoiska Santorskiego, kiedy zobaczyłam te wszystkie Stiegi Larssony, pomyślałam o Beatanu. Za ladą stały trzy dziewczyny i chyba jakiś chłopak, Jedna wysoka zrobiona na rudo, druga wzrostu średniego, chyba blondynka, ta zresztą podała mi katalog, i ta trzecia... dziewczyna wzrostu bardzo średniego i drobniutka, uwijająca się jak w ukropie, wypisz wymaluj Beatanu . Cieszę się na Lapidusa, będę czilować, cokolwiek to znaczy . Mankella też przeczytam, ciekawa odmiana tym razem. Hmm, dlatego nic nie wiedziałam o zapowiedziach Wab-u, bo dostałam katalog m-ce I-VI . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 54 MTK można odhaczyć :) 25.05.09, 21:47 Właśnie usłyszałam w radiu zapowiedź, że lokalizacja targów książki w przyszłym roku bez zmian. Odpowiedz Link
januanio pytanka nowe :) 26.05.09, 10:50 czyli albatros opadnie na laurach i po pożegnalnym bluesie i otwartych drzwiach rzuca rankina? jeszcze sporo starszych rebusów jest W tym roku pojawia się jeszcze dwie nowe Kathy Reichs czy tylko jedna? Odpowiedz Link
januanio Re: pytanka nowe :) cd 2 26.05.09, 11:12 i jeszcze: koontza jakieś plany od albatrosa martin cruz smith (albatros) brad thor - amber czy coś planuje ? Odpowiedz Link
negev56 odpowiedź na pytanko nr 2 26.05.09, 18:35 Dean Koontz II kwartał Północ, III kwartał Oczy ciemności, IV kwartał Oszukać strach, I to by było na tyle, jeśli chodzi o moje wiadomości . Odpowiedz Link