Dodaj do ulubionych

Metro Arsenał?

30.03.04, 13:38
Kombatanci wciąż walczą. Najpierw o zmianę nazwy ronda Babka na Zgrupowania
Armii Krajowej "Radosław", teraz - o zmianę nazwy stacji metra "Ratusz"
na "Arsenał". Oni czynią to z pobudek sentymenytalnych (słynna akcja pod
Arsenałem), jednak ta nazwa faktycznie byłaby bardziej adekwatna do
usytuowania stacji. Jak wiadomo, pierwotnie miała się znajdować pod pl.
Bankowym, naprzeciw wejścia do urzędu miasta, jednak z przyczyn
oszczędnościowych stację przeniesiono na północ, pod Arsenał, ale nazwę
zachowano taką, jaka była przewidziana dla poprzedniej lokalizacji. Ponadto
większość wydziałów UM działa na Miodowej, częściowo w PKiN, niewielka część
pozostała tylko na pl. Bankowym. Kaczyński stwierdził, że mu to obojętne,
jaka będzie nazwa a Metro Warszawskie i ZTM liczą, ile kosztowałaby wymiana
tabliczek na peronach, schematach linii, przystankach i tablicach bocznych
tramwajów i autobusów. Biorąc pod uwagę silne lobby kombatantów oraz to, że w
b.r. jest okrągła, 60. rocznica Powstania Warszawskiego, myślę, że kombatanci
mają spore szanse.
Obserwuj wątek
    • sloggi O ile... 30.03.04, 14:25
      O ile organizacje kombatanckie pokryją całość wydatków związanych z taką
      zmiana - można się zastanowić.
      • thomasch Re: O ile... 30.03.04, 14:31
        sloggi napisał:

> O ile organizacje kombatanckie pokryją całość wydatków związanych z taką
        > zmiana - można się zastanowić.

To utopijne Sloggi, życzenie. Tablic na rondzie Zgrupowania Armii
        Krajowej "Radosław" (d. Babka) kombatanci też nie finansowali, podobnie jak i
        tablic z nazwami "skwerów" różnych batalionów. "Skwerów" w cudzysłowie, gdyż
        nadający te nazwy nie znają znaczenia słowa "skwer" i nadają tę nazwę każdemu
        kawałkowi psiej toalety.
    • geograf Re: Metro Arsenał? 30.03.04, 15:46
      Szczerze?
      Ech...z resztą po co denerwować się na Polaczków...
      Okej-może i usytuowanie jest takie,a nie inne,historia taka,a nie inna, ale weźmy pod uwagę,że metro dojeżdza już tam od pewnego czasu.Metro-to nie tylko dobro warszawiaków ale i Polaków (wszak dużo ludzi spoza Warszawy tam pracuje,a wszyscy płacą na nie podatki),a do tego jest integralną cześcią miasta.
      Arsenał niech uwiecznią tablicą,natomiast nazwa już się utarła,przyjęła i zmiana jej jest GŁUPOTĄ. Zwłaszcza ze względu na koszty.
      • thomasch Re: Metro Arsenał? 30.03.04, 16:27
        geograf napisał:

> Szczerze?
        > Ech...z resztą po co denerwować się na Polaczków...
        > Okej-może i usytuowanie jest takie,a nie inne,historia taka,a nie inna, ale
        weź
        > my pod uwagę,że metro dojeżdza już tam od pewnego czasu.Metro-to nie tylko
        dobr
        > o warszawiaków ale i Polaków (wszak dużo ludzi spoza Warszawy tam pracuje,a
        wsz
        > yscy płacą na nie podatki)

"Cały naród buduje swoją stolicę" ;-) [Jak ja nienawidzę tego komunistycznego
        propagandowego hasła - mój dziadek był zmuszony przez powojenne władze do
        brania akcji w "odbudowie" Warszawy za darmochę, przez co nabawił się jedynie
        odmrożeń, ordery i pieniądze były tylko dla partyjnych, którzy najczęściej poza
        pozowaniem do zdjęcia z łopatą nic nie robili].
        • zaciszanin Re: Metro Arsenał? 30.03.04, 16:47
          Gdyby był chociażby kwiecień 2001 to poszedłbym w druga stronę -
          nazwał "Ratusz" "Pl. Bakowym", z tego względu, iż w niedługim czasie już
          wszystkie wydziały UM przeprowadzą się na Miodową. Ale mamy 2004 rok i prawie 3
          lata funkcjonowania stacji metra "Ratusz" i z takimi głupimi pomysłami
          poczekajmy minimum 10 lat ;-P
          • geograf Re: Metro Arsenał? 30.03.04, 21:34
            w takim razie co stanie sie z budynkiem obecnie zajmowanym (czesciowo) przez UM? Wynajęte pomieszczenia biurowe?

Hm...Metro Ratusz-będzie żywa historia w nowoczesności:P
            • thomasch Re: Metro Arsenał? 31.03.04, 15:25
              geograf napisał:

> w takim razie co stanie sie z budynkiem obecnie zajmowanym (czesciowo) przez
              UM
              > ? Wynajęte pomieszczenia biurowe?
              >
              > Hm...Metro Ratusz-będzie żywa historia w nowoczesności:P
              >

Tam teraz dominuje urząd wojewódzki. Odkąd utworzono kolosalne województwo
              mazowieckie (ciekawe odkąd tereny nadbużańskie czy Radom to Mazowsze), potrzeba
              więcej urzędasów i gabinetów.
    • nauma Re: Metro Arsenał? 31.03.04, 10:43
      To ja w takim razie proponuję coś sensownego:
      jak już rozważają zmianę tabliczek, to niech zamienią Park Kaskada na Słodowiec!
      A tak w ogóle to można by pojechać i zrobić taką listę stacji:
      TESCO - BELGRADZKA - TARGOWISKO NA SKRAJU - URSYNÓW PŁD. - KOŃSKI JAR - CH
      LAND - KSAWERÓW - TELEWIZJA (skoro jest Politechnika :) - DĄBROWSKIEGO - SGH -
      ŚRÓDMIEŚCIE PŁD. - PKP ŚRÓDMIEŚCIE - ŚRÓDMIEŚCIE PŁN. - KINO MURANÓW - D.
      ZAJEZDNIA INFLANCKA - ŻOLIBORZ - CPN NA POTOCKIEJ - LASEK BIELAŃSKI (skoro ma
      być Park Kaskada :) - KASPROWICZA 1 - KASPROWICZA 2 - HUTA W AGONII
      Było by zabawnie i zgodnie z myśleniem włodarzy warszawskiej komunikacji oraz
      garstki kombatantów.
      • zaciszanin Re: Metro Arsenał? 31.03.04, 15:44
        Bez przesady - takiej patologii nawet w Warszawie nie ma :-D
        • jerzy-j Re: Metro Arsenał? 31.03.04, 17:04
          Proponuję zmienić nazwę ulicy Marszałkowskiej na "Powstania, które zniszczyło
          Wawę". Wszyscy wiemy jakie powstanie sprawiło, że mamy tak obrzydliwe miasto
          obecnie.
          Oczywiście powstańcy warszawscy nie mieli prawa wiedzieć, że wojska radzieckie
          zamiast im pomóc pozwolą zrównać miasto z ziemią. Lecz faktem jest, że
          powstanie było jedną z najwiekszych pomyłek Polaków w historii i ludzie, którzy
          je zorganizowali i brali w nim udział powinni siedzieć cicho, a nie prezentować
          klasyczną polską postawę roszczeniową.
          A stawianie pomników i nazywanie ulic nazwiskami tych, którzy (nawet jeśli
          nieświadomie) spowodowali zbombardowanie miasta jest co najwyżej żenujące...
          • szczupy Re: Metro Arsenał? 31.03.04, 19:23
            Nawet jeśli rozpoczęcie Powstania było błędem, ludzie Ci zasługują na miejsce w
            historii i upamiętnienie przez miasto i mieszkańców. Za bohaterstwo, walkę o
            wolność, poświęcenie życia, które dzisiaj we wszechobecnym zobojętnieniu na
            wszystkich i wszystko, byłoby niemożliwe.
            • projek Re: Metro Arsenał? 04.04.04, 16:49
              szczupy napisał:
              > Nawet jeśli rozpoczęcie Powstania było błędem, ludzie Ci zasługują na miejsce
              w
              > historii i upamiętnienie przez miasto i mieszkańców. Za bohaterstwo, walkę o
              > wolność, poświęcenie życia, które dzisiaj we wszechobecnym zobojętnieniu na
              > wszystkich i wszystko, byłoby niemożliwe.

Tu nie chodzi o to czy powstanie było słuszne czy nie. Ja jestem jak
              najbardziej za upamiętnieniem powstańców czy ich czynów nazwami ulic/placów ALE
              na nowych osiedlach. Tam gdzie powstają nowe domu i nie ma jeszcze nazw ulic.

Po kiego grzyba zmieniać to co już się utarło i 'weszło do obiegu' (Metro
              Ratusz, Stołeczna, rondo Babka). Ktoś mi odpowie, że owszem na nowych osiedlach
              ale Arsenał przy Arsenale. Ja się w takim razie pytam, dlaczego Belgradzka nie
              jest w kierunku Belgradu, czy Terespolska nie jest w kierunku Terespola?
              • szczupy Re: Metro Arsenał? 04.04.04, 18:49
                Ja też jestem przeciwko zmianom przyjętych nazw ulic.
                Nie mogłem, po prostu, zostawić bez komentarza twierdzenia Jerzego, że
                powstańcy powinni się schować, siedzieć cicho i broń Boże nie poruszać tematu
                Powstania (być może zrobiłby wyjątek dla przepraszających za Powstanie).
                -----
                Żeby Babka, żeby Babka, żeby Babka była Babką.
                • jerzy-j Re: Metro Arsenał? 04.04.04, 20:27
                  szczupy napisał:

> Ja też jestem przeciwko zmianom przyjętych nazw ulic.
                  > Nie mogłem, po prostu, zostawić bez komentarza twierdzenia Jerzego, że
                  > powstańcy powinni się schować, siedzieć cicho i broń Boże nie poruszać tematu
                  > Powstania (być może zrobiłby wyjątek dla przepraszających za Powstanie).
                  > -----
                  > Żeby Babka, żeby Babka, żeby Babka była Babką.

Nie chodziło mi o nie poruszanie tematu, bo to zakrawa na cenzurę :)
                  Po prostu uważam powstanie za wydarzenie historyczne, które spowodowało szkody
                  zamiast przynieść korzyści i należy je potępiać, a nie wychwalać...

Co do nazewnictwa ulic, oczywiście zgadzam się z przedmówcami, że zmian nazw
                  nie powinno być. Oczywiście co innego przemianowanie ulic, których nazwy były
                  związane z poprzednim wrogim systemem czy wręcz nazwy ulic pochodziły od
                  nazwisk czerwonych zbrodniarzy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka