Dodaj do ulubionych

Obsługa nowych osiedli

21.09.04, 00:03
Tak przejrzałem dodatek "Nieruchomosci i dom" z zeszłej środy. Duzo się buduje
i do tego w różnych rejonach. W nowych osiedlach zamieszkaja ludzie, któryh
podróże komunikacją miejską wpłyna na intensywność potoków pasażerskich.
Rejon w którym mieszkam jest przykładem braku dopasowania układu
komunikacyjnego do wzrastającej liczby mieszkańców. Ale powstają ogromne
założenia mieszkaniowe, które zlokalizowane są w pustych polach. Największe
z nich już w części jest zasiedlone - mam na myśli tzw. Zieloną Białołękę.
W rejonie tym w ciągu najbliższych kilku lat liczba mieszkańców zwiększy się
czterokrotnie i już wtedy 120 i 132 nie wystarczą. A Marina Mokotów? Czy linia
172 wystarczy jako połączenie z Mokotowem? A czy 175 przyjmnie jeszcze nowych
pasażerów? Czy rola 136 i 157 wzrośnie?
Powstaje również Nowy Wilanów, z gęstą siecią wewnętrznych ulic na terenie
o powierzchni 169 ha. Czy plątanina linii z al.Wilanowskiej nadal będzie
wielka z ilości, ale nie z częstotliwości? Czy któraś linia wjedzie w nową
dzielnicę?
Obserwuj wątek
    • thomasch Re: Obsługa nowych osiedli 21.09.04, 00:09
      Do nowych osiedli w Wilanowie ma dotrzeć linia tramwajowa, będąca na etapie...
      studium wykonalności. W ZTB na Obozowej po prezentacji linii Bemowo -
      Broniewskiego ktoś właśnie zadał pytanie, gdzie linia wilanowska ma się kończyć
      (czy tam gdzie się kończyła do 1973 r.). Prowadzący odpowiedział, że w rejonie
      tych nowych osiedli.
      W kwestii Mariny - nowi mieszkańcy chyba raczej nie będą zainteresowani
      komunikacją miejską z wiadomych względów.
      Na terenie Białołęki - cóż, pewnie nastąpią wydłużenia kolejnych linii z Bródna.
      • jerzy-j Re: Obsługa nowych osiedli 21.09.04, 16:02
        Zapamiętajcie moje słowa, tramwaju na Wilanów nie będzie Wam ujrzeć
        dane :)))))))
        Czas oczywiście pokaże czy mam rację ale w takich przypadkach nie zwykłem się
        mylić :D

A wracając do samego Miasteczka Wilanów, to jest to moja jedyna
        nadzieja :) Bynajmniej nie dlatego aby było mnie stać na przeprowadzkę tam
        (3.800 za metr, to ja nie wierzę...) ale liczę na poprawę KM w mojej okolicy.
        Wiem, że to osiedle dla bogatych z samochodem ale może dzielnica Wilanów jednak
        przyciśnie ZTM i wzrośnie czętotliwość 116, 519 i E-2 (ewentualnie nowa linia),
        bo już więcej ludzi do tych busów się nie zmieści, no chyba, że 12 osób/metr
        kwadratowy...

Co do dojazdu do metra, to... powiem krótko: KOREK W ALEI WILANOWSKIEJ W
        SZCZYCIE. Nic więcej dodawać nie trzeba, tędy do centrum jeździć z nowego
        osiedla się nie da za bardzo...
    • e-tam Re: Obsługa nowych osiedli 21.09.04, 18:31
      sloggi napisał:

> Tak przejrzałem dodatek "Nieruchomosci i dom" z zeszłej środy. Duzo się buduje
      > i do tego w różnych rejonach. W nowych osiedlach zamieszkaja ludzie, któryh
      > podróże komunikacją miejską wpłyna na intensywność potoków pasażerskich.
      > Rejon w którym mieszkam jest przykładem braku dopasowania układu
      > komunikacyjnego do wzrastającej liczby mieszkańców. Ale powstają ogromne
      > założenia mieszkaniowe, które zlokalizowane są w pustych polach. Największe
      > z nich już w części jest zasiedlone - mam na myśli tzw. Zieloną Białołękę.
      > W rejonie tym w ciągu najbliższych kilku lat liczba mieszkańców zwiększy się
      > czterokrotnie i już wtedy 120 i 132 nie wystarczą.

Czterokrotnie? Czyli 5 - 6 dobrych linii autobusowych. To nie jest jakaś
      powalająca liczba.

> A Marina Mokotów? Czy linia
      > 172 wystarczy jako połączenie z Mokotowem?

Już nie wystarcza. Chodzi zwłaszcza o odcinek przez który jedzie "poziomo".

> Powstaje również Nowy Wilanów, z gęstą siecią wewnętrznych ulic na terenie
      > o powierzchni 169 ha. Czy plątanina linii z al.Wilanowskiej nadal będzie
      > wielka z ilości, ale nie z częstotliwości? Czy któraś linia wjedzie w nową
      > dzielnicę?

Coś się na pewno poprawi. Na pewno powinno powstać połączenie Ursynów - Wilanów.
      Na cuda bym nie liczył.
      • jerzy-j Re: Obsługa nowych osiedli 21.09.04, 19:07
        e-tam napisał:

> Coś się na pewno poprawi. Na pewno powinno powstać połączenie Ursynów -
        Wilanów
        > Na cuda bym nie liczył.

Najpierw musi powstać ulica, łącząca dzielnice, a na to pewnie jeszcze trochę
        poczekamy...
        • thomasch Re: Obsługa nowych osiedli 21.09.04, 21:58
          jerzy-j napisał:

>
          > Najpierw musi powstać ulica, łącząca dzielnice, a na to pewnie jeszcze trochę
          > poczekamy...

Biorąc pod uwagę ciągłe protesty, faktycznie takie połączenie nie ma szansy
          powstać w najbliższym czasie.
          • jerzy-j Re: Obsługa nowych osiedli 22.09.04, 10:16
            No chyba, że droga ekspresowa, przez niektórych nie wiedzieć czemu zwana
            autostradą...
    • idid Re: Obsługa nowych osiedli 22.09.04, 11:58
      Co do obsługi nowych osiedli, to ostatnie zmiany na Targówku i Białołęce miały
      taki cel. No i pięknie, ale co z tego jeżeli ZTM nie raczy dołożyć głupich
      przystanków na żądanie przy tych nowych osiedlach?
      Mieszkam na nowym osiedlu, któremu między innymi te zmiany miały służyć, a do
      przystanku idę 15 min. Latem fajnie, dzisiaj juz nie bardzo.
      ZTM wymawia się brakiem zatoczek i zwala winę na ZDM, a ZDM jak zwykle ma plany
      ustalane na lata w przód, a na akcje ad hoc nie ma pieniędzy.
      A własnie: czy kojarzycie jakies przystanki bez zatoczek? Może jednak ZTM
      kręci...
      • pawciod Re: Obsługa nowych osiedli 22.09.04, 12:37
        Z tego co pamiętam, to na łębockiej żaden przystanek nie ma zatoczki. Tu raczej
        chodzi o wypłytowanie chodnika, co by z autobusu nie trzeba było wysiadać do
        rowu melioracyjnego lub w krzaki. Choć z drugiej strony przystanki na Trakcie
        Brzeskim w Starej Miłosnej są w zasadzie tak skonstruowane i nikomu to od lat
        nie przeszkadza.
      • tramwajarz8 Re: Obsługa nowych osiedli 22.09.04, 18:24
        Jeżeli chodzi o zatoki to nie wiem o co chodzi. Ale takowych nie ma np. na
        Świętokrzyskiej, Nowym Świecie, Grzybowskiej i w Al. Solidarności. Tam autobusy
        zatrzymują się po prostu na prawym pasie. Takich miejsc są setki więc chyba nie
        w tym problem.
        • jerzy-j Re: Obsługa nowych osiedli 22.09.04, 19:02
          Też nie widzę problemu, takich przystanków, na na ulicach jednopasmowych jest
          sporo. Takie tłumaczenie ZTM'u jest najzwyczajniejszą w świecie kpiną z
          płacących grube pieniądze za bilety pasażerów...
          • thomasch Re: Obsługa nowych osiedli 23.09.04, 00:40
            jerzy-j napisał:

> Też nie widzę problemu, takich przystanków, na na ulicach jednopasmowych jest
            > sporo. Takie tłumaczenie ZTM'u jest najzwyczajniejszą w świecie kpiną z
            > płacących grube pieniądze za bilety pasażerów...

Dokładnie tak samo jest na Gocławiu na Jugosłowiańskiej. ZDM chciał zbudować
            zwykłe wypłytowania, takie jakie są na ulicach o tej samej szerokości
            (Zwyciężców, Brazylijska), jednak ZTM uparł się na zatoki. Koszt wybudowania
            zatok jest jednak sporo większy, więc ZDM odwleka w czasie tę inwestycję już
            ładnych parę lat.
    • sloggi Re: Obsługa nowych osiedli 27.01.05, 22:15
      O Marinie wspomniałem w oddzielnym wątku - tymczasem na Bemowie zaczyna się
      robić ciasno. Okolice ulic Ks. Bolesława i Obrońców Tobruku są gęsto
      zabudowywane - czy dotychczasowy układ ;inii wystarczy?
      • jerzy-j Re: Obsługa nowych osiedli 28.01.05, 00:25
        Już nie wystarcza.
      • thomasch Re: Obsługa nowych osiedli 28.01.05, 18:54
        sloggi napisał:

> O Marinie wspomniałem w oddzielnym wątku - tymczasem na Bemowie zaczyna się
        > robić ciasno. Okolice ulic Ks. Bolesława i Obrońców Tobruku są gęsto
        > zabudowywane - czy dotychczasowy układ ;inii wystarczy?

Przez Obrońców Tobruku mają jeździć autobusy. Kiedy? To zależy od tego, kiedy
        UD Bemowo przebuduje tę ulicę.
        • sloggi Re: Obsługa nowych osiedli 28.01.05, 19:05
          To poczekamy, bo to wymaga przebudowy skrzyżowania z gen. Maczka - Obrońców ma
          być przedłużeniem Rudnickiego.
          • thomasch Re: Obsługa nowych osiedli 28.01.05, 19:11
            sloggi napisał:

> To poczekamy, bo to wymaga przebudowy skrzyżowania z gen. Maczka - Obrońców ma
            > być przedłużeniem Rudnickiego.

No właśnie, a praktyka pokazuje, że drogi dzielnicowe modernizuje się jeszcze
            wolniej niż te, którymi zarządza ZDM.
            • jerzy-j Re: Obsługa nowych osiedli 28.01.05, 23:22
              O ile oczywiście nie pomyliłem ulicy, to na Obrońców Tobruku chyba są leżący
              policjanci. Znając zamiłowanie lokalnych administracji do progów
              spowalniających, tam gdzie ich nie potrzeba (tak jest w całej Wawie), szybko
              nie znikną...
              • thomasch Re: Obsługa nowych osiedli 29.01.05, 09:54
                jerzy-j napisał:

> O ile oczywiście nie pomyliłem ulicy, to na Obrońców Tobruku chyba są leżący
                > policjanci. Znając zamiłowanie lokalnych administracji do progów
                > spowalniających, tam gdzie ich nie potrzeba (tak jest w całej Wawie), szybko
                > nie znikną...

Ta ulica i tak jest cała do przebudowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka