Dodaj do ulubionych

319 [powoli] ku normalności

30.10.04, 11:21
Od 3 listopada poprawi się rozkład 319. Do magicznych 10 minut jeszcze
daleko :) ale każda brygada na Puławskiej jest w cenie, więc cieszmy się, że
ZTM naprawił swój błąd :P

Natomiast wkurzyli mnie info o zmianie rozkładu 416 - przynajmniej na moim
przystanku się nic nie zmieniło :(((
Obserwuj wątek
    • pawciod Re: 319 [powoli] ku normalności 30.10.04, 17:15
      Na 416 wycięto osatnią zjazdówkę z Bródna. Rozkładu w całości nie analizowałem,
      ale chyba wróci Stalowa na co poniektóre całki.
      • sloggi Re: 319 [powoli] ku normalności 30.10.04, 21:29
        Więc może jednak 319 -> 149 ?
        • tm51 Re: 319 [powoli] ku normalności 31.10.04, 16:53
          jednak nie- w weekendy wystarczy w zupełności 709/727- a okolicom PKP Jeziorki
          to i w DP 319 aż nadto, najwięcej korzysci i tak przyniosłyby realne czasy
          przejazdu 709
          • jerzy-j Re: 319 [powoli] ku normalności 31.10.04, 22:33
            "jednak nie- w weekendy wystarczy w zupełności 709/727"
            Przy obecnej częstotliwości nie we wszystkich godzinach wystarcza. Bywa tłok.
            Ale bynajmniej nie dlatego, że dużo osób wsiada na Puławskiej, więc zgadzam
            się, że 149 nie ma sensu - lepiej doprowadzić do porządku częstotliwość 715...

PS Dzisiaj było ciekawie - masa geriatrii jadąca na cemntarz w Pyrach :)))
            • sloggi Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 00:19
              A po co 715 częściej w Podolszynie?
              • jerzy-j Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 10:15
                > A po co 715 częściej w Podolszynie?

www.ztm.waw.pl/baza/20041103/715/TRASY.HTM
                Jak widać obecnie kursuje co 40-110 minut - żadna linia nie powinna kursować
                rzadziej niż co 15-20 minut, nawet peryferyjna.
                • tm51 Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 15:38
                  jerzy-j napisał:

> > A po co 715 częściej w Podolszynie?
                  >
                  > www.ztm.waw.pl/baza/20041103/715/TRASY.HTM
                  > Jak widać obecnie kursuje co 40-110 minut - żadna linia nie powinna kursować
                  > rzadziej niż co 15-20 minut, nawet peryferyjna.
                  >
                  no nie to za często- zgadzam się, że poprawa częstotliwości na 715 jest
                  potrzeban, ale kursy co 30-60 min. tam wystarczą
                  • jerzy-j Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 20:42
                    tm51 napisał:

> jerzy-j napisał:
                    >
                    > > > A po co 715 częściej w Podolszynie?
                    > >
                    > > www.ztm.waw.pl/baza/20041103/715/TRASY.HTM
                    > > Jak widać obecnie kursuje co 40-110 minut - żadna linia nie powinna kurso
                    > wać
                    > > rzadziej niż co 15-20 minut, nawet peryferyjna.
                    > >
                    > no nie to za często- zgadzam się, że poprawa częstotliwości na 715 jest
                    > potrzeban, ale kursy co 30-60 min. tam wystarczą

No i tu jest pies pogrzebany :) Też kiedyś tak rozumowałem - że częstotliwość
                    powinna być dostosowana do ilości pasażerów. Ponieważ w większości przypadków
                    to się sprawdza. Ale nie we wszystkich
                    Sęk w tym, że MUSI istnieć (i może kiedyś ZTM to zrozumie) bariera w
                    postaci "częstotliwości minimalnej".
                    Polega to na tym, że nie powinno być sytuacji aby maksymalny czas oczekiwania
                    na autobus na danym odcinku trasy nie był zbyt długi.
                    Myślę, że w stolicy powinno być to (na początek - z uwagi na ograniczone
                    możliwości) właśnie 15-20 minut.

Pamiętajmy, że komunikacja miejska ma służyć PASAŻEROM. Więc nie można mówić,
                    że 60 minut wystarczy.

PS Ktoś zaraz wrzaśnie, że 715 to linia podmiejska, więc niech jeździ jak PKS :p
                    To bzdura - jeśli już inia 715 istnieje, to niech spełnia standardy
                    przyzwoitości.
                    • tm51 Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 21:33
                      no tak, tak, ale jednak dajmy na to o 5 rano bus co 20 minut jest zbędny, zawsze
                      będą linie, które mają taką częstotliwość, że pasażerowie będą wychodzić na
                      konkretny kurs, anie na zasadzie "w najgorszym razie 20 minut czekania", pewne
                      uzuależnienie od liczby potencjalnych pasażerów na trasie też musi być, choć nie
                      absolutna, to jednak modyfikująca częstotliwość IMHO taki minimalny interwał to
                      właśnie 60 minut
                      • sloggi Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 22:58
                        A czy bierzecie pod uwagę zainteresowanie gmin Raszyn i Lesznowola dopłacaniem
                        do linii 715?
                        • jerzy-j Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 23:19
                          sloggi napisał:

> A czy bierzecie pod uwagę zainteresowanie gmin Raszyn i Lesznowola dopłacaniem
                          > do linii 715?
                      • jerzy-j Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 23:11
                        > no tak, tak, ale jednak dajmy na to o 5 rano bus co 20 minut jest zbędny
                        Tu się zgadzamy, miałem na myśli normalne godziny (6-22 w DP)...

> zawsze będą linie, które mają taką częstotliwość, że pasażerowie będą
                        wychodzić na
                        > konkretny kurs, a nie na zasadzie "w najgorszym razie 20 minut czekania",
                        Przy 20-minutowej częstotliwości też się wychodzi na konkretny autobus, ja na
                        przykład na codzień tak robię, bo jadę na uczelnię dwoma autobusami i każdy co
                        ~15 minut. Więc dłużej mogę czekać niż jechać (jadę 6-7 minut). I to, że muszę
                        tak długo czekać świadczy bardzo źle o komunikacji.
                        Oczywiście co innego mój Mokotów, a co innego Jeziorki itp, więc zachowuję
                        proporcję - jeśli u mnie powinno być 5 minut, to tam właśnie te 20.

Pewnie i tak nie dasz się przekonać ale popatrz - czy jedyny autobus publicznej
                        komunikacji co godzinę, nie wygląda dziwnie w 2-milionowej europejskiej
                        aglomeracji ?
                        • pawciod Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 23:17
                          Aglomeracja to lekka przesada. Tam tylko kapusta rośnie.
                          A potem będziesz się wściekał, że na 715 się wozi powietrze. Popyt jest tam
                          ograniczony i tego nie przeskoczysz.
                          • jerzy-j Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 23:23
                            pawciod napisał:

> Aglomeracja to lekka przesada. Tam tylko kapusta rośnie.
                            > A potem będziesz się wściekał, że na 715 się wozi powietrze. Popyt jest tam
                            > ograniczony i tego nie przeskoczysz.

Oprócz kapusty mieszkają ludzie. Wściekać się można na puste/pustawe autobusy
                            tylko wtedy gdy na innych liniach brakuje wozów, a tak jak napisałem, rozważam
                            tylko model teoretyczny, abstrahuję od tego czy gminy będzie stać na tę linię.
                            Napewno nie mogłoby być tak by jeździło 715 co 20 minut kosztem E-4 jeżdżącego
                            wskutek tego co 20 minut :)))

Od kiedy prawa popytu i podaży działają w publicznej komunikacji miejskiej ?
                            Sprywatyzujmy komunikację, to wtedy będą OK.

--
                            Skazany na 108...
                            • pawciod Re: 319 [powoli] ku normalności 02.11.04, 10:19
                              A. Jeżeli mówimy o modelu teoretycznym wyabstrahowanym od rzeczywistości to
                              zmienia postać rzeczy.
                              I nie chjodzi tu o prawa popytu i podaży. Ot po prstu mieszka tamokreślona
                              liczba osób, która nie jest w stanie za nic w świecie zapełnić często
                              kursującej linii.
                              I jeszcze podam przykład Kolonii. Mieszkałem tam w dość odległej dzielnicy
                              (mniej więcej Powsin). Była tam tylko jedna linia kursująca co 30 minut
                              dojeżdżająca przez kilka podobnym osiedli tylko do najbliższego węzła
                              przesiadkowego. U nas taki Powsin, czy Falenica komunikację mają o wiele lepszą.
        • thomasch Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 14:57
          sloggi napisał:

> Więc może jednak 319 -> 149 ?

149 to ma być ponoć przekształcone 520.
          • sloggi Re: 319 [powoli] ku normalności 01.11.04, 22:59
            Coś słyszałem - ale na jakiej trasie?
            • thomasch Re: 319 [powoli] ku normalności 05.11.04, 22:56
              sloggi napisał:

> Coś słyszałem - ale na jakiej trasie?

Marysin - Dw. Centralny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka