krewetka 13.02.05, 14:19 BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? aby zachował swoją snieznobiałą biel? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamila Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 25.02.05, 20:14 Staniczki białe zwykłe piorę w pralce w40 stopniach, ekskluzywną bieliznę w specjalnym woreczku,który kupisz w sklepie z bielizną Ja od zawsze piorę KOLORAMI, czyli nigdy, przenigdy nie wkładam do pralki odmiennych kolorów. Bieli nie mieszam nawet z kolorami podobnymi jak beż lub popielaty. Dzięki temu mam naprawdę śnieżnobiałe ręczniki, pościel i bieliznę (proszki nie mają tu żadnego znaczenia). Gdy NIE DAJ BOŻE coś się do pralki dostanie/o zgrozo skarpeta czerwona lub czarna/dodaję wtedy małą nakrętkę domestosa. Działa! Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
kamaoka Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 26.02.05, 00:33 > proszki nie mają tu > żadnego znaczenia). hmm...wydaje mi sie ze jednka maja, pwoiem tak: proszki tej samej firmy ale np. kupowane w niemczech sa O WIELE lepsze, sprawdzone empirycznie:) zreszta badania to etz dowiodly neistety nie wiem ktore ta sa te najlepsze, bo to moja mam sie tym zajmuje a ja daleko od domu, grunt ze u nas na bazarze jest mnostwo osob sprzedajacych rzeczy z niemiec, zreszta pani prowadzaca jeden ze szmatkesow tez stamtad przywozi wiele rzeczy i moja mama juz tylko takich uzywa a powiedzcie jak sparwic zeby taki "bezowy"/splowaily/szary staniczek wrocil do snieznobialego koloru??? Odpowiedz Link
mamamila Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 10.03.05, 16:06 Jakiś środek z chlorem, nie należy tego często robić, bo niszczy tkanine.Ale ja tak wybielam. pozdrawiam Odpowiedz Link
kamaoka Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 13.03.05, 16:37 hmm...obaczymy:) poza tym mam wrazenie ze z kazdym praniem moje bluzki robia sie coraz bardzije zolte, bu:( no nic Odpowiedz Link
sylwucha1 Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 13.04.05, 19:36 Proszki na zachodzie maja inny sklad. Niestety nie pamietam teraz, co to za skladnik, ale jesli komus bedzie nazwa potrzebna, to poszukam w notatkach.U nas sie tego nie dodaje, poniewaz... nie mamy odpowiednich oczyszczalni sciekow:) Odpowiedz Link
gabrysia_s Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 26.02.05, 09:23 Biustonosze piezre się WYŁĄCZNIE ręcznie. Też to sprawdziłam, wtedy długo zachowują swój kolor i urok. W pralce się niestety niszczą, choćbyśmy się nie wiem jak starały. Nie bez powodu, na wszystich metkach jest zaznaczone pranie ręczne. Ponieważ biustonosze są w większości zrobione z różnego rodzaju tkanin, każdy element nabiera innego odcienia, a to już nie wygląda ciekawie. Polecam spróbować, choćbnysmy nie wiem jak nienawidziły prania ręcznego (tak jak ja). Gabi Odpowiedz Link
anula36 Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 26.02.05, 11:44 fakt-moja mama zawsze pierze recznie i to w mydlinach,nie proszku i ma ladna bielizne przez lata. Odpowiedz Link
very_martini Re: BIAŁY BIUSTONOSZ - JAK PRAĆ? 27.02.05, 11:31 A ja piorę w pralce w specjalnym woreczku. Kiedy prałam ręcznie, zawsze miałam wrażenie, że są niedoprane:), zresztą prania ręcznego szczerze nienawidzę i metka z obrazkiem "pranie ręczne" dyskwalifikuje produkt:))) Oonieważ mam tzch biustonosyz trochę, co jakiś czas wrzucam wszystkie do pralki (w woreczkach ofkors) i ustawiam na program do tkanin delikatnych, bez długiego wirowania. Trzymają się świetnie. 16%VOL 22%VAT -- Odpowiedz Link