Dodaj do ulubionych

Mam dość allegro

30.06.10, 21:34
Pomijając fakt, że od jakiegoś czasu trafiam na samych oszustów na allegro to jeszcze sam serwis ma głęboko w poważaniu Kupujących.
Ostatnio kupiłam dla męża grę na Wii. Pieniądze przelałam tego samego dnia. Gry nie otrzymałam, ponieważ Sprzedający nie posiadał jej i twierdzi, że magazyn nawalił (często ma z tym problem, sądząc po komentarzach).
Pieniądze mi zwrócił, gdy go postraszyłam policją. Natomiast on wystąpił do Allegro o zwrot prowizji za niesfinalizowaną transakcję!
Podał powód - przesyłka uległa uszkodzeniu. Ręce mi opadły - jaka przesyłka? Przecież nawet nic nie wysłał. Napisał mi jeszcze, że powinnam się cieszyć, że nie podał powodu, że wina jest moja, bo dostałabym bana!!!
Wysłałam więc do Allegro maila z wyjaśnieniem zaistniałej sytuacji, wszystko dokładnie opisując, a oni i tak mu zwrócili prowizję, a mi na wiadomość odpisali jakby w ogóle jej nie czytali.
Podali link, jakie są zasady aukcji i zwrotu prowizji, komu przysługuje i napisali, że nie są stroną w tym nieporozumieniu, sama się muszę dogadać z kontrahentem. Ja się z nikim nie muszę dogadywać, komentarz odpowiedni już wystawiłam, kasę dostałam, ale chciałabym wiedzieć, dlaczego gdy wina leży po stronie Kupującego dostaje on ostrzeżenie, a gdy wina jest ewidentnie Sprzedającego otrzymuje zwrot prowizji??? Oczywiście obsługa klienta udaje idiotów (albo jest) i odpowiada tak, aby nie odpowiedzieć.
Jest mi okropnie przykro, że tak się traktuje Kupujących na tym serwisie. Czasami sprzedaję tam i ja, więc tym bardziej jest przykro, że traktuje się tak ludzi, na których też się zarabia.

Nie wiem sama co z tym zrobić, ale naprawdę odechciewa mi się korzystać z tego serwisu.
Dzisiaj usunęłam konto na nk, może pójdę o krok dalej i usunę konto na allegro na znak protestu;)
Obserwuj wątek
    • r_q Re: Mam dość allegro 04.07.10, 13:24
      Jest na panaceum.

Sa serwisy konkurencyjne:
      www.swistak.pl
      www.aletarg.pl
      www.ebay.pl
      i kilka innych.

Internauci sami tworzą monopol, a potem narzekają :)
      • lili-2008 Re: Mam dość allegro 04.07.10, 22:44
        Nie znam oferty serwisów konkurencyjnych, oprócz ebaya. Ostatnio w ramach protestu szukałam na ebayu paru rzeczy, które chciałam kupić na allegro. Niestety wygląda to mizernie:/
        Pozostają mi chyba tylko sklepy www.
        Będę szukać.
      • agnes_nyc Re: Mam dość allegro 04.07.10, 22:45
        Dla mnie Allegro to banda zlodzieji kosza tylko prowizje ale jak cos sie dzieje
        to maja Cie gdzies a swoj regulamin moga wsadzic w d....
    • maciej.sniezek Re: Mam dość allegro 05.07.10, 10:13
      lili-2008 napisała:

> Jest mi okropnie przykro, że tak się traktuje Kupujących na tym
      > serwisie.

Nic nie rozumiem. Jest Pani przykro, że Sprzedający dostał zwrot prowizji za
      niesprzedany przedmiot??? Przecież to całkiem naturalne i oczywiste, że w
      momencie gdy przedmiot nie został sprzedany, Allegro NIE MA ZA CO pobierać
      prowizji, a więc zwraca ją zawsze, niezależnie od tego z czyjej winy to się
      stało. Inne postępowanie byłoby niezgodne z prawem.

To bardzo smutne, że są ludzie, którzy złoszczą się gdy ktoś inny zostanie
      potraktowany uczciwie - mimo że ich to w żaden sposób nie dotyczy. Taka nasza
      narodowa cecha...
      • lili-2008 Re: Mam dość allegro 07.07.10, 14:36
        Złości mnie, że gdy wina leży po stronie Kupującego dostaje ostrzeżenie od
        Allegro, a gdy wina jest Sprzedającego dostaje zwrot kasy i może dalej
        sprzedawać. To jest nieuczciwe.
        Przedmiot został sprzedany, ale ja go nie otrzymałam. Tak, jak wielu innych
        Kupujących.
        Pan maciej.sniezek albo pracuje w Allegro, albo jest takim samym nieuczciwym
        Sprzedającym - nie mam innego wytłumaczenia na ten post.

Nie jestem osobą zawistną. Chciałabym tylko, żeby zasady były fair dla obu stron.
        • lili-2008 Errata 07.07.10, 14:38
          Dopiero zobaczyłam sygnaturkę - a więc pracuje Pan dla Allegro. Komentarz zatem
          wcale mnie nie dziwi.
          Trudno się spodziewać czegoś innego po pracowniku tego serwisu.
          • maciej.sniezek Re: Errata 15.07.10, 20:09
            lili-2008 napisała:

> Trudno się spodziewać czegoś innego po pracowniku tego serwisu.

Ma Pani absolutną rację. Gdy przedmiot nie został sprzedany, zawsze zwracamy
            prowizję - trudno się po nas spodziewać czegoś innego.
            • sansiplast Re: Errata 23.07.10, 09:58
              nie odwracaj Pan kota ogonem :-)

skoro takie to Allegro uczciwe, to ja opowiem moją historię:

Kupiłem na Allegro produkt znanej marki tyle, że podrobiony (przestępstwa oszustwa internetowego i wprowadzania do obrotu towaru z podrobionym znakiem tow.). gdy zwróciłem się z tym problemem do Allegro stwierdziliście Państwo, żebym sam rozwiązał problem ze sprzedającym. Postraszyłem go prokuraturą i w parę chwil miałem kasę na koncie, zanim jeszcze oddałem towar. Konta oczywiście mu nie zablokowaliście (o co wnioskowałem) i ten pan nadal handluje podróbami, z czego Państwo czerpiecie korzyść majątkową pobierając prowizję... A wystarczyło aby Wasz pracownik poprosił o dowód, że to podróba i wszystko wyglądałoby zupełnie inaczej.
          • kerofca Re: Errata 18.07.10, 17:48
            maciej.sniezek 15.07.10, 20:09
            Ma Pani absolutną rację. Gdy przedmiot nie został sprzedany, zawsze zwracamy
            prowizję - trudno się po nas spodziewać czegoś innego.

lili-2008 07.07.10, 14:36
            Przedmiot został sprzedany, ale ja go nie otrzymałam.

Panie Macieju, naprawde nie widać różnicy?!?!
            • maciej.sniezek Re: Errata 19.07.10, 23:07
              kerofca napisał:

> maciej.sniezek 15.07.10, 20:09
              > Ma Pani absolutną rację. Gdy przedmiot nie został sprzedany, zawsze zwra
              > camy
              > prowizję - trudno się po nas spodziewać czegoś innego.

>
              >
              > lili-2008 07.07.10, 14:36
              > Przedmiot został sprzedany, ale ja go nie otrzymałam.

>
              >
              > Panie Macieju, naprawde nie widać różnicy?!?!

Naprawdę nie widać. Jak pisze Kupująca "Pieniądze mi zwrócił, gdy go
              postraszyłam policją.
              " - skoro pieniądze są zwrócone, prowizji nie pobieramy
              i koniec. Niezwracanie prowizji w takich przypadkach byłoby zwykłą kradzieżą i
              nie rozumiem, jak można uważać inaczej.

Opłata za wystawienie aukcji jest bezzwrotna, natomiast prowizja od sprzedaży
              należy się wyłącznie wtedy, gdy Sprzedający otrzymał (i zatrzymał) pieniądze za
              towar.
              • kerofca Re: Errata 20.07.10, 21:38
                Naprawdę nie widać. Jak pisze Kupująca "Pieniądze mi zwrócił, gdy go
                postraszyłam policją." - skoro pieniądze są zwrócone, prowizji nie pobieramy
                i koniec. Niezwracanie prowizji w takich przypadkach byłoby zwykłą kradzieżą i
                nie rozumiem, jak można uważać inaczej.

Opłata za wystawienie aukcji jest bezzwrotna, natomiast prowizja od sprzedaży
                należy się wyłącznie wtedy, gdy Sprzedający otrzymał (i zatrzymał) pieniądze za
                towar.

Czy aukcja została anulowana? Nie.
                Transakcja została dokonana, kupujący zapłacił czyli zostało sfinalizowane.
                Pieniądze zostały odzyskane bez udziału pracowników allegro.
                O ile pamiętam to przestrzegacie przed zawieraniem umów poza
                aukcjami, właśnie ze względów bezpieczeństwa.
                Wygląda że jednak prowizja powinna zostać pobrana, gdyż zwrot pieniedzy został
                dokonany w systemie prywatnym.
                A to już nie jest sprawa allegro.
                Jakoś tak to wygląda.
                • maciej.sniezek Re: Errata 21.07.10, 11:59
                  kerofca napisał:

> Wygląda że jednak prowizja powinna zostać pobrana, gdyż zwrot
                  > pieniedzy został dokonany w systemie prywatnym.

Gdyby tak było, nie dowiedzielibyśmy się o tym. A dowiedzieliśmy się,
                  i to od obu stron transakcji: Sprzedający wystąpił o zwrot prowizji w
                  wyniku odstąpienia od transakcji, a Kupująca nie zaprzeczyła tym
                  słowom.

Dla mnie w tej sprawie nadal jest wielką zagadką, jak to można
                  domagać się od Allegro, by nie zwracało komuś pieniędzy i być
                  złym, że jednak zwróciło... To tylko dowód na to, że pretekst do
                  wyrzekania na Serwis zawsze się znajdzie.
                  • wioskowy_glupek Re: Errata 25.07.10, 10:52
                    Jeżeli nie rozumiesz człowieku, że nie zwraca się prowizji komuś kto się o nią ubiega ponieważ przesyłka uległa zniszczeniu, podczas gdy żadnej przesyłki nie wysłał, to to jest na prawdę żenada...

W tym nie ma żadnej zagadki to jest dość proste ale wam na allegro pasi utrzymywanie kont oszustów bo macie z tego dochód. Cała masa ludzi wystawia jakieś rzeczy które fikcyjnie kupują znajomi po to by nabić komenty. Ludzie sztucznie bodbijają ceny itp... Tego też nie widzicie ?

Osobiście odpukać nie trafiłam na oszusta na allegro ale rzadko korzystam bo to się po prostu nie opłaca. Kiedyś można było coś taniej kupić dzisiaj ceny są jak w sklepach a trzeba doliczyć koszty przesyłki.
                    • maciej.sniezek Re: Errata 25.07.10, 23:14
                      wioskowy_glupek napisała:

> Jeżeli nie rozumiesz człowieku, że nie zwraca się prowizji komuś
                      > kto się o nią ubiega ponieważ przesyłka uległa zniszczeniu,
                      > podczas gdy żadnej przesyłki nie wysłał, to to jest na prawdę
                      > żenada...

Załóż swój serwis aukcyjny, wtedy będziesz sam decydował, co robić z własnymi
                      pieniędzmi. A nam pozwól decydować o naszych.

> W tym nie ma żadnej zagadki to jest dość proste ale wam na allegro
                      > pasi utrzymywanie kont oszustów bo macie z tego dochód.

Rozumiem, że zmieniłeś temat na wygodniejszy? Bo akapit wcześniej protestowałeś
                      przeciwko zwracaniu prowizji, a jak się zwraca prowizję to nie ma się
                      dochodu
                      .
                      • wioskowy_glupek Re: Errata 26.07.10, 12:10
                        >>> Załóż swój serwis aukcyjny, wtedy będziesz sam decydował, co robić >>z własnymi
                        >>> pieniędzmi. A nam pozwól decydować o naszych.

Po pierwsze nie decydował a decydowała, przydało by się czytać uważniej... Po drugie pieniądze są może i wasze ale serwis też nasz bo my allegrowicze go tworzymy ! To nie jest wasz prywatny folwark, jak się coś zakłada to niestety obowiązują przepisy prawa...

>> Rozumiem, że zmieniłeś temat na wygodniejszy? Bo akapit wcześniej protestowałeś
                        > przeciwko zwracaniu prowizji, a jak się zwraca prowizję to [b]nie ma się
                        > dochodu

Owszem, ale taka jedna prowizja to kropla tego co macie z dochodów innych oszustów :P
                        >>
                        • maciej.sniezek Re: Errata 26.07.10, 20:20
                          wioskowy_glupek napisała:

> Po pierwsze nie decydował a decydowała, przydało by się czytać uważniej...

Może w takim razie warto zmienić nicka - nie ośmieliłbym się wysuwać propozycji:)

> Po drugie pieniądze są może i wasze ale serwis też nasz bo my
                          > allegrowicze go tworzymy! To nie jest wasz prywatny folwark, jak
                          > się coś zakłada to niestety obowiązują przepisy prawa...

Może to będzie zaskoczeniem, ale serwis Allegro naprawdę należy do spółki QXL
                          Poland Sp. z o.o. i tylko do niej. Serwis nie jest więc "też Wasz",
                          kimkolwiek jesteście. To jest rzeczywiście czyjś prywatny folwark, a przepisy
                          prawa oczywiście nas obowiązują - tylko nie rozumiem, co to ma do rzeczy. Zwrot
                          prowizji Sprzedającemu nie jest złamaniem prawa.

> Owszem, ale taka jedna prowizja to kropla tego co macie z dochodów
                          > innych oszustów :P

Ci nieliczni oszuści, jacy zdarzają się na Allegro, oprócz tego że nie wysyłają
                          towaru, tym bardziej nie płacą również prowizji.
    • mayamaya123 Re: Mam dość allegro 31.08.10, 22:26
      dla mnie allegro to syf jakich malo, chore prowizje,totalna olewka problemow
      typu, nieoryginalne towary( zglaszane po kilka razy (!!!)wisza dalej!! No bo po
      co usuwac? Kasa leci, dla mnie to czyste ku...o), przekrety sprzadajacych itp.
      Przerzucilam sie na ebay.co.uk i na dobra sprawe 80% tego co kiedys kupowalam
      przez allegro kupuje tam. Kij im w oko. pomine zupelnie wyszukiwarke o zalosnych
      parametrach( dopiero niedawno ja zaczeli zmieniac).
      • mayamaya123 Re: Mam dość allegro 31.08.10, 22:29
        Najgorzej jest z zalewem podrobek, jasne nikt nie kaze allegro ich wyszukiwac
        ,ale jezeli sami allegrowicze po kilkanascie razy zglaszaja jakas aukcje(
        najczesciej chodzi o hurtowy wrecz handel ewidentnymi podrobami, chocby
        kosmetykow) a allegro nic nie robi to jak to wytlumacyc? Nawalem pracy? Haha,
        tyle razy cos zglaszalam ze nie uwierze.
        • kapselek88 Re: Mam dość allegro 10.02.11, 10:23
          Witam po co płacić za wystawianie , sprzedaż czy też promowanie przedmiotu.

Najlepszym lekarstwem na niepłacenie prowizji jest wystawianie aukcji na www.grosik-aukcyjny.pl im więcej osób zacznie wystawiać swoje przedmioty tym więcej będzie ofert :)
          • kosiorek1 Re: Mam dość allegro 07.03.11, 21:39
            Jest w Polsce kilka serwisów aukcyjnych i wiele milionów innych dostępnych aukcji z Polski.
            Wszystkie aukcje z allegro, ebay (w tym zagraniczne z możliwą przesyłką do Polski) i świstaka można znaleźć na www.wyszukajmi.pl
            • adresnieprawidlowy Re: Mam dość allegro 24.03.11, 13:13
              Ja teraz czekam na uruchomienie kupuje.to - ma niedługo ruszyć na facebooku - też ma nie pobierać żadnych opłat, więc na pewno jest to jakaś alternatywa :)
              Mam nadzieję, że szybko uruchomią te usługę :)
    • malwi-5 Re: Mam dość allegro 22.04.11, 10:04
      Widzę, że bardzo wiele osób narzeka na ten serwis... W sumie ja się jeszcze nie nacięłam ale też nie korzystałam z niego często. Wyczytałam natomiast, że na fecebook.com również powstanie coś w formie allegro ale z innym sposobem rejestracji (ma być prostszy bo wystarczy posiadać konto na fb) i jeszcze innymi funkcjami ale czas pokaże czy się sprawdzi. Bo jak weszłam na ich fejsa to od 26 kwietnia ma wejśc wersja beta.
      • brygida284 Re: Mam dość allegro 29.04.11, 09:33
        No właśnie ta platforma jest teraz testowana. Z ich fejsa wiem, że sporo osób się zgłosiło do tego testowania. Ktoś z Was może?
      • siwa_a00 Re: Mam dość allegro 08.05.11, 13:59
        Skoro do weryfikacji ma tylko wystarczyć konto na fb to zaroi się od oszustów. Co za problem założyć konto na fb na fikcyjne dane. Co jak co ale weryfikacja powinna być oparta na czymś solidniejszym.
      • bonomat.pl Re: Mam dość allegro 12.07.14, 12:46
        Zobaczymy czy się spisze a do rejestracji faktycznie tylko posiadanie konta na fb to za mało. A przecież chodzi tutaj głównie o bezpieczeństwo transakcji.
    • 7model Allegro nie zwraca prowizji 16.05.14, 09:23
      Mam ten sam problem. Przedmiot został zakupiony. Za kilka dni kupujący powiadomił mnie że wybrał płatność ratami, ale miał jakieś problemy z uzyskaniem tej metody płatności i po prostu zrezygnował z zakupu. Kwota zakupu ponad 800zł, także prowizja wynosi ponad 20zł. Oczywiście znana odpowiedź Allegro, prowizja nie zostanie zwrócona, kupujący nie potwierdził tego stanu rzeczy. Czyli lichwiarze z Poznania dalej nas okradają. W świetle prawa i swoich regulaminów. Ale składam odwołania o udowodnienie płatności poprzez kupującego, napewno Allegro ma to w d...e wzięło kasę / w tym wypadku ukradło / i wszystko a motłoch niech się mota i sobie pisze.
      • bonomat.pl Re: Allegro nie zwraca prowizji 12.07.14, 12:39
        Zgadza się po prostu mają standardowe formułki i odpowiadają musisz im czarno na białym przedstawić dowody i najlepiej jak kupujący też do nich napisze potwierdzenie. Tylko któremu kupującemu będzie się chciało do nic pisać w twojej sprawie.
      • vvrotka Re: Allegro nie zwraca prowizji 25.07.14, 22:23
        Gdyby kupujący wybrał ratalny sposób zakupu, o ile oczywiście miałaś w aukcji taką możliwość, to nie dojdzie do zakupu jeśli:
        1. aukcja się skończy zanim nie zostanie przyznany kredyt,
        2. nie spełnia warunków i nie otrzyma kredytu.
        Jesli wybrał sposób ratalny i cos nie poszło nie powinno być zatwierdzonego zakupu, bo musiałby płacić raty a nie miałby towaru i raczej by sie nie mógł wycofać. Coś tu jest nie tak.

Poza tym jest jeszcze formularz zwrotu prowizji, ale najpierw wysyłasz przypomnienie o zapłacie. Jeśli kupujący się wycofuje, odzyskujesz prowizję.
        • pur.ka Re: Allegro nie zwraca prowizji 28.03.15, 18:16
          a czy ktoś korzystał ze sknerusa? ja tam widziałam pare fajnych aukcji.....czytałam ze portal ok, ale czy faktycznie można wygrać? chyba jest to fajniejsza opcja niż allegro? nie zaszkodzi spróbować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka