Dodaj do ulubionych

aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu

02.10.09, 11:14
Zainstalowałem Ubuntu (Jarząbka) korzystając z opcji automatycznej, tak, aby móc opcjonalnie uruchamiać Windows.Mimo, iż na partycji C
z Windows naszykowałem 12 GB wolnego miejsca, Ubuntu utworzył sobie
na partycji rozszerzonej 2 partycje logiczne po 2,3 GB i 173 MB i
tam się zainstalował. Ok, wszystko pięknie działało, do wyboru Win i
Ubuntu, aż do momentu gdy pobrałem aktualizacje do Ubuntu. Firefox, otwiera się, łączy - ale np. nie działa Google, strzałki wstecz i
nie zapisuje stron na dysk.Chciałem pobrać linuxową Operę - komunikat
"brak miejsca dla zapisu".Mam komunikat:dpkg was interrupted, sudo
dpkg--configure-a oraz E:_cache->open()failed, please report.
Wpisanie powyzszych sudo - nic nie daje.
Jak to przeinstalować, naprawić Foxa lub go updatować?
W Linuxie jestem zielony. Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • straszny_nudziarz Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 18.11.09, 23:12
      Aktualizacja popsuła - nie pierwszy wypadek i nie ostatni.
      Ja w swoim życiu - 3 lata z Ubuntu nie widziałem - aby Polski remix działał bez problemu.
      W oryginalnym Ubuntu jest zawsze trochę błędów - ale Polskie remiksy w tym Jarząbek -to zawsze była sprawa - przynajmniej u mnie - dużo trudniejsza od oryginalnego Ubu.

A twórców Jurnego Jarzabka znajdziesz w komplecie na forum.ubuntu.pl.
      Tma też najszybciej znajdziesz porady dotyczace kłopotów z jarząbkiem.

Co się tyczy firefoxa - często kilka funkcji siada - lepiej mieć operę w zapasie, a firefoxa spróbuj na początek przeinstalować.
      Natomiast przy instalacji ubuntu najlepiej wejśc w zaawansowany podział dysku - i ustawić mu partycje - to nic trudnego.
      Natomiast w automatycznym podziale - nigdy nie można zgadnąć - gdzie system wyląduje - często nie tam - gdzie trzeba.

Pozdrawiam
      • hipek01 Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 20.11.09, 14:55
        Ja właśnie z tego powodu zostawiłem sobie Ubuntu w przeszłości i mam zamiar
        instalować Mandrivę. Zwiedziłem ostro forum Ubuntu (bo mi - a jakże! -
        aktualizacje też zdążyły napsuć) i to, czego się dowiedziałem to:
        - po _każdej_ aktualizacji pojawiają się ludziom błędy (od trywialnych do
        naprawdę krytycznych)
        - w przypadku krytycznych błędów nikt z forum Ubuntu (forum.ubuntu.pl) nie jest
        w stanie pomóc.

Proponuję wyprobować forum.ubucentrum.pl (szybsza reakcja), albo
        mandrivaforums.eu - inne distro, ale ludzie na forum zdecydowanie więcej wiedzą
        (lub mają więcej czasu na pomoc).
        --
        www.hodowlapingwina.blox.pl
        O pingwinach i nie tylko
        • kell99 Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 24.11.09, 19:38
          To jest pewnie cena za najnowsze oprogramowanie w Ubuntu.
          Ale nie jest tak zle. Jakie masz problemy ktore zniechecily ciebie do ubuntu?

Nie sadze ze mandriva (czy inne distro oparte na rpm) jest lepsza alternatywa.
          • hipek01 Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 25.11.09, 10:42
            Bezpośrednio zniechęciły mnie problemy z montowaniem urządzeń USB. Ja potrafiłem
            je ręcznie montować - ale inni użytkownicy potrzebują mieć klik-montowanie.
            Niestety, nikt nie był w stanie mi pomóc.

To pierdoła jednak. Tak naprawdę zniechęciła mnie lektura forów: po każdej
            aktualizacji ludziom pojawiają się błędy, krytyczne błedy, nie jakieś pierdoły.
            Do tego mnożą się głosy, że Canonical pilnuje terminów (nowa wersja dwa razy w
            roku) - co skutkuje niedopracowanym produktem.

Zmieniłem już na Mandrivę, na razie jestem na etapie konfiguracji systemu.

Pozdrawiam,
          • kell99 Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 25.11.09, 17:46
            Nie sadze, ze zmiana distro bedzie lekarstwem na wszystkie problemy.

IMHO mogles poczekac kilka dni i byloby po problemie. Nie ma co rzucac sie na
            upgrade w pierwszym tygodniu - wiekszosc bugow jest bardzo szybko poprawiania -
            i tak jest w praktycznie kazdym systemie operacyjnym - mandriva nie bedzie tu
            zadnym wyjatkiem.

Osobiscie jedyny powazny problem w moim przypadku byl bug w firefoksie ktory nie
            potrafil uzywac systemowych ustawien czcionek (jak ktos ma z tym problem to
            wystarczy albo ustawic to w ~/.fonts.conf (wzor powinien byc w /etc).

Na przyszlosc, zrob sobie przysluge i trzymaj dane (/home) na osobnej partycji
            niz programy (/). W takim przypadku mozesz bez problemu reinstalowac system i
            nie tracisz swoich ustawien - no w najgorszym wypadku musisz uzyc chown -R by
            zsynchronizowac numer uzytkownika generowany na starym systemie z nowym.
            • hipek01 Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 26.11.09, 17:53
              kell99 napisał:

> Nie sadze, ze zmiana distro bedzie lekarstwem na wszystkie problemy.
              >
              > IMHO mogles poczekac kilka dni i byloby po problemie. Nie ma co rzucac sie na
              > upgrade w pierwszym tygodniu - wiekszosc bugow jest bardzo szybko poprawiania -
              > i tak jest w praktycznie kazdym systemie operacyjnym - mandriva nie bedzie tu
              > zadnym wyjatkiem.
              >
              Zobaczymy. Postanowiłem wykorzystać okazję i zobaczyć coś innego. Na razie nie
              mogę skonfigurować grafiki dla MDV, więc - może wrócę do Ubuntu. Albo spróbuję
              Suse. Jest tyle dystrybucji, że warto próbować :)

> Na przyszlosc, zrob sobie przysluge i trzymaj dane (/home) na osobnej partycji
              > niz programy (/). W takim przypadku mozesz bez problemu reinstalowac system i
              > nie tracisz swoich ustawien - no w najgorszym wypadku musisz uzyc chown -R by
              > zsynchronizowac numer uzytkownika generowany na starym systemie z nowym.

Już to mi podpowiedziano wcześniej - faktycznie, kapitalny pomysł :)
              • hipek01 Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 27.11.09, 11:01
                Poza tym jeszcze jedna sprawa: Ubuntu nie ma dobrego wsparcia - przynajmniej ja
                się zraziłem - albo chłopaki nie wiedzą, albo ci, którzy wiedzą, nie udzielają
                się. Dla Mandrivy wsparcie społeczności jest naprawdę potężne.

Wiem, że to subiektywna opinia - ale sprawdzilem ludzi od MDV, są jak
                najbardziej w porządku, więc nie potrzebuję szukać :)
                • kell99 Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 27.11.09, 15:29
                  eee.. niby gdzie nie ma wsparcia. google strajkuje czy jak?
                • figrut Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 28.11.09, 01:15
                  > Poza tym jeszcze jedna sprawa: Ubuntu nie ma dobrego wsparcia - przynajmniej ja
                  > się zraziłem - albo chłopaki nie wiedzą, albo ci, którzy wiedzą, nie udzielają
                  > się.
                  Nie zgodzę się
                  ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Hardy_pl
                  forum.ubuntu.pl/
                  Ubuntu 8.04 mam od kwietnia tego roku. Nie miałam żadnego problemu z
                  zainstalowaniem potrzebnych mi programów i większych problemów z działaniem
                  firefoxa. Piszę większych, bo swego czasu po jakiejś aktualizacji stopowało mi
                  przeglądarkę. Objawiało się to tym, że strona robiła się ciemniejsza i zastygała
                  na chwilę, po czym coś się odblokowywało i firefox działał dalej (coś jak
                  zawieszenie pamięci). Po kolejnej aktualizacji wszystko działa jak trzeba. Po
                  latach z XP i tych miesiącach z Ubuntu nie mam ochoty na zmiany i rozwód z
                  ubuntu. Jest co prawda jeden minus - nie ma sterownika do skanera mojego canona,
                  ale drukarka działa na sterowniku pokrewnego canona wgranym wraz z systemem.
    • markot Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 24.11.09, 09:33
      Idz do > Aministrator > Synaptic > Odszukaj Firefox > wybierz
      opcje "reinstal". Jezeli nie pomoze to mozesz calkiem wyinstalowac,
      a nastepnie zainstalowac od nowa.
      Poza tym 2,3 GB to zdecydowanie za malo na Ubuntu. Mozesz jeszcze
      raz zainstalowac wybierajac cale 12 GB. Na pewno bedzie lepiej
      pracowal. Zycze powodzenia.
    • smutas Re: aktualizacja popsuła Firefoxa w Ubuntu 28.11.09, 06:03
      Po pierwsze - za malo miejsca i to dla tego Ubu ci sie burzy. 8GB, 6GB to
      minimum do normalnej pracy + 500kB na swap - tak dla bezpieczenstwa.

Po drugie domyslnie FF przyjmuje takie skroty klawiaturowe by nie kolidowaly z
      EMACS. Czyli jednym z konflikow jest "backspace". By to naprawic trzeba albo
      zainstalowac add-on KeyTouch (chyba tak to sie nazywa), albo w lini adresu
      wpisac: about:config nastepnie w filtrze: browser.backspace_action i zmienic
      wartosc (value) na 0 (zero).
      cheers

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka