Dodaj do ulubionych

serwis sie czepia

IP: 195.66.116.* 03.11.09, 08:39
w starym kompie stacjonarnym serwis w sklepie zamontowal mi nagrywarke dvd
ktora padla jeszcze 2 mies przed koncem gwarancji. Nie chcac nosic do sklepu
calego pudla wymontowalem ta stacje.
Ku mojemu zaskoczeniu serwisant w sklepie stwierdzil ze nie moga przyjac tego
jako naprawy gwarancyjnej bo mialem przyniesc cale pudlo aby to oni wymontowali.
Ma racje czy moge sie upierac i walczyc?
Obserwuj wątek
    • konrad.w6 Re: serwis sie czepia 03.11.09, 09:21
      Ciesz się, że nie kazał Ci przytargać też monitora, klawiatury, drukarki i
      głośników... :)
      • Gość: zaskoczony Re: serwis sie czepia IP: 195.66.116.* 03.11.09, 11:21
        ciesze sie wielce ;) ale na serio pytam - czy to moze byc powodem nie przyjecia
        do naprawy gwarancyjnej?
        • manhu Re: serwis sie czepia 03.11.09, 13:35
          A były tam gdzieś plomby?
          Ludzie to kretyni i sami nie powinni takich rzeczy robić. Ostatnio czytałem o takim który zepsuł Xboxa 360 podłączając kabel TV przy włączonej konsoli! A on na to że nie wiedział, że tak nie można:)

Tak więc nie dziw się, że się czepia bo czemu mają płacić za awarię z winy użytkownika, jak też czemu mają tracić czas na testy jak mogliby to zrobić na twoim kompie (czy oby na pewno zepsuta).

Skoro serwis zamontował (a nie ty samodzielnie) więc to podważa twoje kwalifikacje to wymontowania tego, więc mają prawo się czepiać.
          • kell99 Re: serwis sie czepia 03.11.09, 15:43
            Tzn jaki 'kabel' tv? HDMI? Serio nie mozna?:)
            Swietny przyklad podales skoro 360 maja ponad 50% szanse na awarie.
          • w_r_e_d_n_y Re: serwis sie czepia 04.11.09, 03:57
            > Ludzie to kretyni i sami nie powinni takich rzeczy robić. Ostatnio czytałem o t
            > akim który zepsuł Xboxa 360 podłączając kabel TV przy włączonej konsoli! A on n
            > a to że nie wiedział, że tak nie można:)

a my na to, ze to ty jestes kretyn - bo mozna
            • manhu Re: serwis sie czepia 05.11.09, 15:25
              Nie można! Tylko USB jest tak zrobione, że można.

A co do tematu to powtórzę, że jak ktoś nie umiał sam zamontować (co jest bardzo łatwe) to lepiej niech nie wyciąga. Tu też mi się przypomina z forum kretynka która wkładała nowy RAM przy włączonym kompie! Szok.
              • zgryzliwy1 Re: serwis sie czepia 06.11.09, 02:38
                manhu napisał:

> Nie można! Tylko USB jest tak zrobione, że można.

mało wiesz i stąd takie pier...doly wypisujesz
                • manhu Re: serwis sie czepia 06.11.09, 15:52
                  Przesadziłem z tym "tylko", bo jest np. sata etc.

Wiem wystarczająco dużo dużo więcej niż matoły, które wyjmują karty pamięci, pady przy włączonej konsoli. Mimo że o tym wiem to i tak udało mi się nie raz przez nieuwagę spalić porty.
                  A te manewry uważane za 100% bezpieczne przez matołów. Co zabawne na Xboxa jest przeróbka bezczipowa (określna jako 100% bezpieczna:) polegająca na podmianie HDD (ATA) z X-a do PC w czasie pracy wszystkiego.

Przykłady można mnożyć i to że coś jest uważane przez matołów jako 100% bezpieczne nie oznacza, że takie jest, ale tylko że szkody są stosunkowo rzadkie i że ktoś kto wykona "aż" 1 taką operację niemal zawsze potwierdzi 100% skuteczność.
                  • Gość: kkk masz betonie kłopoty ze składnią IP: *.toya.net.pl 06.11.09, 16:42
                    ale xboxa nie masz na pewno i jeszcze sie bzdur naczytałeś
        • pursat Re: serwis sie czepia 03.11.09, 13:41
          Przeczytaj warunki gwarancji, na które zgodziłeś się przy zakupie i
          będziesz wiedział. Jeśli całego kompa, jako zestaw, kupiłeś u nich i
          było tam coś zakazie ingerencji to możesz się cmoknąć. Jeśli nie
          (masz gwarancję tylko na nagrywarkę) to oni mogą się cmoknąć,
          ponieważ poprawne wyjęcie nagrywarki nie jest dla niej groźne. Jeśli
          mamy do czynienia z drugim przypadkiem a oni i tak mają to gdzieś
          pozostaje ci tylko:
          a)pozwać ich
          b)wymordować
          c)olać ich, kupić u nich coś co nie jest ci niezbędne i nie łamiąc
          warunków gwarancji przynosić im to notorycznie do naprawy
          gwarancyjnej.
          • Gość: zaskoczony Re: serwis sie czepia IP: 195.66.116.* 03.11.09, 14:15
            tak jak napisalem wczesniej - tylko ta nagrywarke oni mi montowali a reszta
            sprzetu byla bez zmian od kilku lat.Gwarancja jest tylko na nagrywarke ktora jak
            sie dowiedzialem bez testow wysylaja do producenta (Liteon).
            • pursat Re: serwis sie czepia 03.11.09, 14:32
              Jeśli reszta sprzętu nie pochodzi od nich a wstawili ci tylko
              nagrywarkę i nagrywarka nie jest uszkodzona z winy klienta, to muszą
              uznać naprawę. Odkręcenie śrubek i wyjęcie wtyczki nie wymaga
              żadnego certyfikatu. Walcz.
            • Gość: R Re: serwis sie czepia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:32
              Chcą cały zestaw, bo wydaje im się, że nagrywarka jest OK, a problemem są
              sterowniki.

To logiczne, że najpierw chcą sprawdzić soft, zanim zabiorą się za hard.

Nie chce im się bawić w podłączenie do innego kompa i testy, wolą aby klient
              targał sprzęt.

Jednak Ty masz prawo nie nosić zestawu, a tylko część objętą gwarancją i niech
              się oni bujają z testowaniem softu na innym sprzęcie.
              • oby.watel Re: serwis sie czepia 03.11.09, 16:30
                Nie ma znaczenia co sobie życzy serwis. Nagrywarkę gdzieś kupiłeś (bo chyba nie
                w serwisie?). To zamiast się handryczyć z durniami zanieś ją po prostu do sklepu
                i żądaj załatwienia sprawy powołując się na niezgodność towaru z umową.

Żadne sterowniki (lub ich brak) nie powodują, że nagrywarka przestaje czytać
                płyty. Gdyby tak było, to nie dałoby się instalować systemu.
            • Gość: Marcin Re: serwis sie czepia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 17:17
              Ja tam powiem tyle. Że jak ci serwis ją montował i zakładał jakieś plomby to nie
              miałeś prawa tego sam rozkręcać.

Jak oni ci montowali to trzeba nosić całą skrzynkę.

• oby.watel Re: serwis sie czepia 03.11.09, 19:33
                Gość portalu: Marcin napisał(a):
                > Ja tam powiem tyle. Że jak ci serwis ją montował i zakładał jakieś
                > plomby to nie miałeś prawa tego sam rozkręcać.

Jak serwis montuje pralkę to nosisz całą łazienkę bo tak sobie życzy?
                • reklamowka_na_2009 Serwis się NIE czepia :) 03.11.09, 19:37
                  Jeżeli tak sobie życzy to znaczy, że takie są warunki gwarancji na które się
                  zgodziłeś. Jeżeli się nie dogadasz, to masz przytargać całą pralkę.

Powracając do pytania. Jeżeli były plomby a ty je zdjąłeś to serwis ma rację,
                  również ma rację w przypadku opisanym wyżej - zapisy w karcie gwarancyjnej.
                  • pursat Re: Serwis się NIE czepia :) 03.11.09, 19:49
                    No ale przecież człowiek pisze, że sprzęt był stary. To na co mu
                    mieli założyć tą plombę. Na całą skrzynkę bo włożyli głupią
                    nagrywarkę? Chłopaki z serwisu kombinują jak koń pod górkę żeby
                    chłopa zrobić w balona.
                    Napisz w końcu wyraźnie czy były te plomby czy nie.
                    • oby.watel Re: Serwis się NIE czepia :) 03.11.09, 20:55
                      Jak montują pralkę, to plombują łazienkę? Widzę, że niektórzy zamiast pomóc
                      starają się za wszelką cenę dowodzić, że serwis wymieniając podzespół w starym
                      urządzeniu ma prawo żądać co tylko przyjdzie mu do głowy.

Gwarancja obejmowała nagrywarkę. Zepsuła się nagrywarka, a nie komputer, więc
                      żądanie dostarczenia całego komputera jest po prostu bezprawne. Chyba, że będą
                      starali się wykazać, że "niezgodność" starego komputera z zamontowaną przez nich
                      nagrywarką była przyczyna awarii. Tylko po co ją w takim razie montowali?
                      • kell99 Re: Serwis się NIE czepia :) 03.11.09, 22:05
                        To bedzie wina pirackiego windows albo wrednego wirusa niszczacego nagrywarki ;)
              • w_r_e_d_n_y Re: serwis sie czepia 04.11.09, 04:01
                Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Jak oni ci montowali to trzeba nosić całą skrzynkę.

g...o prawda
                kupil nagrywarke i na nia ma gwarancje
                to ze oni montowali nie ma nic do rzeczy, rownie dobrze mogl sobie sam ja
                wstawic do kompa - moze nie wolno? albo traci sie wtedy gwarancje ?
                • Gość: zaskoczony Re: serwis sie czepia IP: 195.66.116.* 04.11.09, 07:40
                  widze ze wzbudzilem emocje wiec po kolei:
                  komp 10-letni. Poszedlem do sklepu chcac uzupelnic go o nagrywarke dvd. Nie
                  pytajac mnie o zdanie dano mi ta nagrywarke. Wyboru dokonal pracownik serwisu.
                  Plomb nie dali. Faktem jest ze komp jest stary i slaby tzn zbyt slaby jak na
                  wymagania podane przez producenta nagrywarki stad dvd umialem nagrywac jedynie
                  na predkosci x2 ale ostatecznie ta nagrywarke wybral owczesny szef tego serwisu
                  (czy o tym pamietaja w serwisie watpie). Teraz nagrywarka padla a ze jest na
                  koncowce gwarancji to chce oddac ja do naprawy/wymiany. Mam na to jeszcze miesiac.
                  • oby.watel Re: serwis sie czepia 04.11.09, 11:00
                    Skoro kupiłeś w sklepie, to idź do sklepu i żądaj doprowadzenia do zgodności z
                    umową. Nie ma znaczenia kto montował i w czym. Równie dobrze mogliby zażądać
                    plecaka, jeśli do niego włożyłeś towar po zakupie. Jeśli będą robić problemy -
                    głoś się do najbliższej siedziby Federacji Konsumentów. Oni
                    maja prawników. Tylko pospiesz się, bo gwarancja minie. A oni ewidentnie grają
                    na przeczekanie.
                  • Gość: elechtrykW4muly Re: serwis sie czepia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 06:57
                    > Wyboru dokonal pracownik serwisu.
                    to jakas warszawka ?Pracownik swerwisu zajmuje sie zepsutymi rupieciami i cos
                    znalazl ?Gwarancja jest na nagrywarke ale nie na komputer,tylko po co dopusciles
                    tuskowo pisuarowego jasniepana do komputera.Sam jestes winny,teraz nie ma komu
                    wierzyc, w sumie w PRL takze nikomu,kto na to nie zasluguje.
    • Gość: elechtryk Re: serwis sie czepia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 10:48
      Jacy kretyni?Rzadko kiedy się zepsuje,a to prypomina radę,aby podłaczać
      telewizor przy wykręconych korkach bo iskrzy.Kretyni robią urządzenia,bo
      dotykając 2 kopie prąd pokaźnie.Jeśli zepsuje się za każdym razem to nie
      można.Sklep i serwis jeden to nie drugi,jest telefon i uzgodnienia.Sklep dobry i
      niedobry.Pytanie jest o pochodzenie nagrywarki-czy nie z wysypiska itp.
      • pursat Re: serwis sie czepia 04.11.09, 11:31
        Chodziło bo rozumiem nie o co? Czy napisać bo rozumiem nie po
        jeszcze raz polsku?
        • Gość: ojejku Re: serwis sie czepia IP: *.c194.msk.pl 05.11.09, 04:33
          pursat napisał:

> Chodziło bo rozumiem nie o co? Czy napisać bo rozumiem nie po
          > jeszcze raz polsku?

he he he
          zaraz odpisze, ze nie rozumie :-)
    • Gość: "byly serwisant" Re: serwis sie czepia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 21:09
      -serwis twierdzi,ze gwarancja jest na nagrywarke i ja straciles z jakiego powodu
      ?Druga mozliwosc: serwis twierdzi,ze gwarancja jest na zamontowana nagrywarke w
      danym komputerze ?Twierdzi,bo latwo twierdzic.Federacja Konsumentow czasami duzo
      pomoze,przynajmniej powinni znac przepisy i moga wywrzec nacisk.Ale miejcie
      litosc nad serwisem(ja nie miewalem czasem).Na forum elektroda.pl pisza,ze nie
      maja pilota serwisowego do telewizora.Ile musieli by miec pilotow,kabli itp.Poza
      tym,aby sprawdzic,czy nagrywarka jest zepsuta(ja tego nie wiem)potrzeba
      komputera,moze w nim cos sie stalo.Ja bym na pewno nigdy nie odpuscil,a wozili
      mi tez sympatycznie sprzet do naprawy do Wiednia.
      • Gość: petroll Re: serwis sie czepia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.11.09, 23:10
        Kolejna uciecha. Serwis zamontowal nagrywarke i tylko serwis w ramach gwarancji jest uprawniony do jej wymontowania. Koniec piesni panowie polacy co to wszystko wiedza najlepiej, niemilosiernie filozofuja i naginaja kazde prawo do wlasnej glupawej interpretacji.
        • Gość: aaaaaa Re: serwis sie czepia IP: *.c194.msk.pl 07.11.09, 03:55
          Gość portalu: petroll napisał(a):

Serwis zamontowal nagrywarke i tylko serwis w ramach gwarancji
          > jest uprawniony do jej wymontowania.

g...o prawda
          ggwarancja jest na nagrywarke, a watpie by w jej warunkach bylo, ze musi ja
          montowac serwis
          sam serwi co najwyzej mogl dac gwarancje na montaz nagrywarki, w co tez watpie
          • oby.watel Re: serwis sie czepia 07.11.09, 13:36
            Każdy serwis daje gwarancję na swoje usługi, ale nie więcej niż pół roku. Więc
            serwis jest potrzebny do reklamowania uszkodzonej nagrywarki jak dziura w
            moście. Chodzi o zniechęcenie klienta i przeczekanie terminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka