IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.04, 01:22
Składam nowego kompa na płycie K7s8x/Dur 1600/40G Bar.Wzwiązku tym mam
pytanie,/załóżmy ze mam wszystko zamontowane w obudowie/czy na płycie musze
coś poustawiać?,jak wogóle uruchomić płytę itd.Szukałem coś w internecie ale
nie można nic znaleźć.Może mi ktoś coś podpowie.
Za odp z góry dziękuje.
Adam.
Obserwuj wątek
    • Gość: kell Re: K7s8x IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.01.04, 01:35
      bardzo mozliwe, ze bedziesz musial ustawic poprawny mnoznik cpu, fsb, taktowanie
      ddr, ale to chyba zalezne od plyty, czy bedzie w stanie rozpoznac cpu i sama
      ustawic parametry. poza tym mozliwe, ze bedziesz chcial "poprawic" ustawienia
      systemu, np wylaczyc niepotrzebne komponenty na plycie (np kontrolery sata, czy
      raid jezeli nie korzystasz, zintegrowana karte dzwiekowa, ustawic ostrzeganie
      przed przegrzaniem cpu, ale to sa dodatki, ktore mozesz, ale nie musisz ustawic).

btw, jezeli uzywasz windows, poszukaj taki malutki programik cpu-z, jak
      zmontujesz komputer i uruchomisz system, bedziesz mogl sie przekonac czy
      wszyskie parametry sa takie jakie powinny byc.
      • Gość: kell Re: K7s8x IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.01.04, 01:36
        oczywiscie dla jasnosci pisalem o bios, nie fizycznych ustawieniach plyty, te
        czasy juz minely.
        • Gość: RR Re: K7s8x IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.04, 02:21
          OK.tzn uruchamiam komputer wkładam płytę CD /z pudełka od płyty/ i co dalej?
          • Gość: kell Re: K7s8x IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.01.04, 02:37
            plyte moze zostawic w spokoju, tak dlugo az windows (xp, zakladajac, ze to
            bedziesz uzywal) nie zacznie wolac o jakies sterowniki do urzadzen ktorych nie
            potrafil poprawnie zainstalowac. najlepszym rozwiazaniem jest udac sie na strone
            producenta i zainstalowac najswiezsze sterowniki, o ile bedziesz cos z tego
            potrzebowal.
            • Gość: RR Re: K7s8x IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.04, 09:53
              Rozumiem,tzn. instaluję normalnie Windowsa,a podczas instalacji jak mi się
              zapyta o sterowniki,to wkładam płytę CD od "płyty głównej" i powinno być ok.
              Dzięki.
              • Gość: dfg Re: K7s8x IP: *.radio.com.pl 19.01.04, 10:33
                Nie, na płytce od płyty gł. są (zresztą niezawsze) tylko sterowniki, które
                zapewniają lepszą współpracę samej płyty np. z dyskami. Do płyt na kości via są
                to np. "via 4 in 1". Nawet jeśli ich nie zainstalujesz, to płyta będzie
                działać. Natomiast windows pyta Cie o sterowniki do urządzeń- karty graf,
                muzycznej, modemu itd.
                PS. jeśli np. karte muzyczną masz wbudowaną na płycie gł. to oczywiście
                sterownik do niej będzie na cd od płyty głównej- to logiczne. Pozdrawiam!
                • Gość: RR Re: K7s8x IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.04, 12:04
                  Teraz zrozumiałem,przecież to proste,ale pytanie było"zasadne",bo jeszcze tego
                  nie robiłem.
                  Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka