Gość: linuksowiec Re: Powinien powstać MS Linux? IP: *.unitymediagroup.de 06.11.09, 11:17 Moim zdaniem nie powinien powstać. M$ i tak za kilkanaście lat odejdzie do lamusa z powodu swojego zadufania (tak jak wszystkie potęgi w historii). Połączenie M$ i Linuksa to jak powiedzenie "są plusy dodatnie i ujemne" ;-) Linux powolutku drąży skałę M-dolarową, bo jedynym kapitałem M$ są $ (stąd nazwa M$ :-) ), natomiast głównym kapitałem Linuksa są ludzie. Ludzie, którzy robią coś z przekonania, a nie TYLKO dla kasy. Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Powinien powstać MS Linux? IP: *.telpol.net.pl 06.11.09, 11:25 @linuxowiec - racja, dynamika rozwoju GNU/Linux jest oszałamiająca. 10 lat temu był dla mnie tylko ciekawostką, od 3 lat nie używam niczego innego. Link Zgłoś
Gość: as Re: Powinien powstać MS Linux? IP: 193.201.137.* 06.11.09, 11:37 za 10 lat linux bedzie niewiele dalej niz jest teraz Link Zgłoś
Gość: as Re: Powinien powstać MS Linux? IP: 193.201.137.* 06.11.09, 11:44 w koncu mamy ten rok ktory nareszcie jest jest rokiem linuxa a jak nie ten to nadchodzacy bedzie rokiem linuxa - nareszcie, w koncu i ostatecznie a jak nie nastepny to kolejny Link Zgłoś
Gość: asior Re: Powinien powstać MS Linux? IP: 87.204.10.* 06.11.09, 12:26 @as: a na czym polega rozwój systemów operacyjnych? W 10% na zwiększaniu wydajności (i przystososowaniu do hardwaru) a w 90% z naprawiania dotychczasowych błędów (ok., spekuluję). I na dziś systemy umownie unixowo-linuxowe mają do "celu" dużo, dużo bliżej niż winda. Winda cały czas rozwija się "pod prąd" - "rozwój" zmusza do przyspieszania hardwaru, żeby nie było wolniej. Strategia pt każdy błąd można naprawić dokładają nowy megabajt kodu jest na rękę producentom hardwaru i lenistwem programistów (szefów programistów). Jako użytkownik macosa cieszę się, że system jest coraz lepszy (np w pełni 64bitowy), ale użytkowa różnica między 10.4 a 10.6 to rodzaj kosmetyki. Kosmetyka jest miła oczywiście i ewidentnie przyjemniejsza niż plac budowy, na którym od lat jest winda. Link Zgłoś
kretynofil Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 12:34 @linuksowiec: "Moim zdaniem nie powinien powstać. M$ i tak za kilkanaście lat odejdzie do lamusa z powodu swojego zadufania (tak jak wszystkie potęgi w historii)." Jaaaasne ;) To samo slyszalem 10 lat temu. I to samo uslysze od jakiegos przyszczatego neofity linuksa za 10, 20, 30 lat. Bredzicie, kolego... "natomiast głównym kapitałem Linuksa są ludzie. Ludzie, którzy robią coś z przekonania, a nie TYLKO dla kasy." Jak skonczysz gimnazjum i pojdziesz z ojcem kopac rowy to zrozumiesz o co chodzi z tymi pieniedzmi. O kasie to sie latwo gada jak ja mamusia sama do Twojej skarbonki wrzuca ;) "Spójrzmy jak wyglądał Linux 10 lat temu, a jak wygląda teraz." Eeeee... tak samo? Nadal te same "tegie glowy" dominuja rozwoj tego systemu, skupiajac sie na bezustannym i bezsensownym forkowaniu projektow bez przyszlosci... Linux moze sie dorobil paru fajerwerkow - ale mentalnie to nadal system oparty na filozofii zaprzeczania, skierowany do zagubionych dzieci, ktore nie rozumieja do czego sluzy komputer... Tak jak zawsze bedzie popyt na satanistyczne symbole dla glupich pozerow, tak jak zawsze bedzie ktos kto sprzeda idiotom symbole buntu ktore mozna zalozyc po wyjsciu z cieplego domu - tak zawsze bedzie popyt na linuksa dla dzieci ktore niczym innym nie moga sie od reszty odrozniac... A linux? Poza komercyjnymi dystrybucjami nadal bedzie tylko zabawka dla ludzi z nadmiarem czasu... Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Powinien powstać MS Linux? IP: 194.145.229.* 06.11.09, 12:43 @linuksowiec: Takich bredni jakie napisałeś to nie wiem nawet jak skomentować. "Moim zdaniem nie powinien powstać. M$ i tak za kilkanaście lat odejdzie do lamusa z powodu swojego zadufania (tak jak wszystkie potęgi w historii)." - nie wiem czy mam się śmiać czy dzwonić po karetkę. "Spójrzmy jak wyglądał Linux 10 lat temu, a jak wygląda teraz. A teraz wyobraźmy sobie jak będzie wyglądał za 10 lat :-) (już się nie mogę doczekać)." Spójrz lepiej jak Ty będziesz wyglądać za 10 lata nie zamartwiasz się o przyszłość Microsoftu. Jest masa zwolenników i przeciwników 1 i 2 systemu. Stwierdzenie, że za 10 czy nawet 20 lat Microsft upadnie i zostanie tylko Linux jest po prostu przekomiczne. Każy ma swoje wzloty i upadki (spójrzmy na INTEL) przykład: Pamiętam czasy przepychanek pomiędzy INTEL a AMD (które lepsze) W chwili obecnej nawet się nie zastanawiam nad zakupem.... po prostu idę do sklepu i proszę o konkretny model INTEL`a (AMD wciąż posiada super pozycje godne zainteresowania) Problem w tym, że oswoiłem się i zaufałem INTEL`owi i podobnie ma się sprawa z Microsoftem. Masa ludzi 70-80 może 90% (nie podam danych bo nikt takimi nie oferuje) korzysta z systemów Windows... bo zaufała i przyzwyczaiła się do tej właśnie platformy. Linux z pewnością króluje jeśli chodzi o serwery (chylę czoła) ale mogę Ciebie zapewnić, że ani Ty ani Twoje dzieci nie dożyjemy czasów kiedy Linux będzie potęgą a Microsoft tylko przelotnym wspomnieniem. Musimy nauczyć się akceptować obecność i "przepychanki" pomiędzy zwolennikami obu platform. A jeśli chodzi o Microsoft Linux - być może takie coś kiedyś powstanie ale to nie przy obecnym zarządzie firmy i nie przy takiej polityce jaką oni prowadzą..... "marzenie ściętej głowy" EOT. Link Zgłoś
kretynofil Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 12:50 @von.g: Daj sobie luz z cytowaniem wyrwanych z kontekstu wypowiedzi Gatesa czy lysego orangutana - w ten sposob mozna osmieszyc kazdego, przekrecajac jego wypowiedzi. Gorzej, ze sam sie osmieszasz w ten sposob - bo wyraznie potwierdzasz stereotyp linuksiarza jako biednego zagubionego dziecka ktory systemy MS zna tylko z opowiadan - bo sobie z tymi systemami nie poradzil... Tak wiec daruj sobie - chyba ze chcesz zebym ja powyciagal co "smakowitsze" kaski z wypowiedzi przedstawicieli srodowiska opensource (takie jak krytyka rozwoju kernela przez Linusa, jego zachwyty nad windows Se7en, niechec autorow KDE do uzytkownikow - na pewno znasz te wypowiedzi...). Link Zgłoś
kretynofil Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 12:58 @asior: "Kosmetyka jest miła oczywiście i ewidentnie przyjemniejsza niż plac budowy, na którym od lat jest winda." Chyba nie widzialas zadnego linuksa ;) Windows od czasu XP jest systemem spojnym, stabilnym, przemyslanym - dojrzalym. Linux od tego czasu zmienil sie (w sensie nicnieznaczacych technikaliow) dziesiec razy - i nadal polowa tego co instalujesz to wersje "rozwojowe" (w sensie: jeszcze chce nam sie rozwijac, ale jutro piszemy mature, pojutrze idziemy do pracy i bye bye, na tym projekt sie skonczy - ktos go kiedys sforkuje i z arkusza kalkulacyjnego zrobi klienta VoIP)... Link Zgłoś
von.g Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 13:05 @kretynofil zawsze musisz mijac sie z prawda? Powiedz czy ktos CI tego linuxa wmusza? Co sie tak o tego windowsa boisz ze bronisz go za kazdym razem gdy ktos powie ze woli inny system? Kupiles akcje M$ czy co ze kazdemu bedziesz wieszaka wciskal? To slucham jaki byl kontekst tej wypowiedzi? Co tam takiego jest przekrecone? Historie z "return 12" znasz na pamiec ale nie potrafisz zapamietac ze windowsa uzywalem 10 lat zanim przesiadlem sie na Linuxa. Wiec nie probuj robic z uzytkownikow linuxa niedouczonych oszolomow bo prawda jest taka ze przecietny uzytkownik linuxa ma zdecydowanie wieksza wiedze na temat komputera niz uzytkownik wieszaka. no wyciagaj te smakowite kaski prosze bardzo. Jesli wypowiedz Linusa o tym ze w7 to moze byc dobry system maja byc dowodem na to ze gates nie prowadzil polityki monopolistycznej nastawionej na brutalne niszczenie konkurencji (za co M$ zostal skazany pare razy) to przytaczaj i wyciagaj te smaczki szybciutko Link Zgłoś
von.g Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 13:09 @kretynofil . Czlowieku nie lubisz , nie umiesz , nie rozumiesz , cokolwiek Toba kieruje w Twojej niecheci do Linuxa , to zostaw i nie dotykaj. Ale nie pisz bzdur. Twoja oszolmna walka by wmowic jakims naiwniakom ze Linuxa pisza dzieciaki jest naprawde smieszna. No chyba ze Red Hat , IBM , Canonical , Google i nawet Microsoft (ktrory ma juz na sumieniu kontrybucje do Linuxa) zatrudniaja licealistow bez matury. Widac Ci licealisci sa madrzejsi od Ciebie skoro jeszcze nie maja wyksztalcenia a juz pracuja w Twojej ukochanej firmie , a Ty taki wyksztalcony i madry dalej siedzisz w jakiejs tam Belgii Link Zgłoś
kretynofil Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 13:26 @von.g: Podac sliniaczek? "nie potrafisz zapamietac ze windowsa uzywalem 10 lat zanim przesiadlem sie na Linuxa" To skad niby Twoja wiedza o systemach operacyjnych? Wybacz, ale Twoje wypociny o bezwartosciowosci windows sa guzik warte - ja, w odroznieniu od Ciebie, uzywam obu systemow - i paru innych, o ktorych tu nie rozmawiamy. "Wiec nie probuj robic z uzytkownikow linuxa niedouczonych oszolomow" Nie musze tego robic, skoro sami swietnie sobie z tym radza - a Ty jestes swietnym przykladem ;) "no wyciagaj te smakowite kaski prosze bardzo" Pytanie - czy naprawde sadzisz ze wypowiedzi tworcow linuksa/windowsa maja sie jakkolwiek do jakosci tych systemow? Bo ja tak nie uwazam... "dowodem na to ze gates nie prowadzil polityki monopolistycznej nastawionej na brutalne niszczenie konkurencji" Prowadzil, czego dowiodly wyroki. Mam Ci udowadniac ze nie jestem wielbladem? Prosta sprawa - walka na rynku jest rzadko uczciwa, czesto to co sie dzieje, odbywa sie w szarej strefie nieregulowanej przez prawo. Poczytaj sobie o procesach innych firm a zrozumiesz ze MS nie wypada ani gorzej ani lepiej od innych uczestnikow rynku... "Powiedz czy ktos CI tego linuxa wmusza?" Oczywiscie ze nie. A ja Ci wmuszam czytanie moich postow? "Kupiles akcje M$ czy co ze kazdemu bedziesz wieszaka wciskal?" Typowe pie*dolenie pryszczersa. A nie przyszlo Ci do glowy ze po prostu pisze co mysle i nikt mi za to nie placi? Ze moze swiat nie jest czarno-bialy i nie wszystko jest zmanipulowane? "Czlowieku nie lubisz , nie umiesz , nie rozumiesz , cokolwiek Toba kieruje w Twojej niecheci do Linuxa" Hihihihi - i to mowi czlowiek ktory w panice uciekl od windows i od dziesieciu lat nie moze sie pozbyc traumy ;) Ile razy pisalem ze ja linuksa znam, uzywam i lubie, nie lubie tylko ludzi ktorzy to srodowisko opanowali i zrobili z niego durna sekte ktora swoja odmiennosc (oparta raczej na celebrowaniu tej urojonej odmiennosci) uczynila mysla przewodnia? Tak samo nie lubie pozerow satanistow, pozerow hipisow, polprawiczkow, nowobogackich - tej samej masy ludzi ktorzy spedzaja wiekszosc zycia na budowanie sobie tekturowej fortecy pozorow i uprzedzen... "Twoja oszolmna walka by wmowic jakims naiwniakom ze Linuxa pisza dzieciaki jest naprawde smieszna" To moze pogadamy o tym dlaczego w srodowisku w ktorym "kasa sie nie liczy" upada masa projektow ktore nie sa sponsorowane przez gigantow ktorych wymieniasz? Moze podyskutujemy o tym jakie jest zaangazowanie wymienionych firm w powstawanie kernela i aplikacji stricte linuxowych? Wybacz, ale mam wrazenie ze Wy naprawde jestescie, jak to pisal linuxhater, "totally f**king clueless"... "Widac Ci licealisci sa madrzejsi od Ciebie skoro jeszcze nie maja wyksztalcenia a juz pracuja w Twojej ukochanej firmie" Wiesz, jakos mi sie nie pali do pracy w MS, bo projekty ktore robia sa nudne. Niemniej jednak ta firma tworzy bardzo dobre oprogramowanie. Chcialbym Ci tylko przypomniec, skoro jestesmy przy udziale MS w srodowisku opensource, jak linuksiarze zareagowali na informacje o przekazaniu kodu - byl wrzask i lament ze to pozerstwo MS, ze to wyrachowane dzialanie, bo ma na celu tylko utrzymanie dominacji windows. Wybacz, ale to jest sekciarstwo. Najpierw wrzeszcza zeby MS udostepnial swoje standardy, swoje api, swoje patenty - a jak to robi to maja mu to za zle... "a Ty taki wyksztalcony i madry dalej siedzisz w jakiejs tam Belgii" Powtorze. Podac sliniaczek? Zabawne te Twoje argumenty ;) Link Zgłoś
kretynofil Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 13:45 @von.g: A, no i oczywiscie zarzucisz mi ze nie chce podac konkretow, skoro tego nie zrobilem. Here goes: linuxhelp.blogspot.com/2009/09/is-linux-kernel-getting-bloated-linus.html "We?re getting bloated and huge. Yes, it?s a problem. ... I?d like to say we have a plan." (Linus Torvalds) linuxhelp.blogspot.com/2009/10/windows-7-gets-thumbs-up-from-linus.html (Linusowi podoba sie win se7en) linuxhelp.blogspot.com/2009/01/linus-torvalds-ditches-kde-4-for-gnome.html (linus pluje na KDE bo nie poradzil sobie z menu kontekstowym) www.kdedevelopers.org/node/3535 KDE nie chce uzytkownikow: "Have to say, I totally agree with the sentiments expressed by Troy. KDE, like many other open-source projects, doesn't really need users at all, whether they are poisonous or not." Nic dziwnego ze powstajacy pod kontrola tak myslacych ludzi system jest nieprzyjazny dla normalnego uzytkownika, ktory jest dla niego "trujacy". A co do przekrecania - powolywales sie kiedys na "komunizm" - ze niby ktos z MS powiedzial ze Linux to Komunizm. Oryginalna wypowiedz: "And it had, you know, the characteristics of communism that people love so very, very much about it." Czyli: "Linux mial te cechy komunizmu za ktore ludzie go (komunizm!) pokochali". I to jest prawda. Ze glupio wyszlo? Ze ladniejsze by bylo powiedziec ze mial te cechy Rewolucji Francuskiej za ktore ludzie ta rewolucje pokochali? Chodziloby o to samo - a linuksiarze by i tak sie upierali ze porownal linuksa do gilotyny... Glaby jestescie i tyle ;) Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Powinien powstać MS Linux? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 13:58 Ciekawe, ciekawe, jak zwykle masa komentarzy uzyszkodników obydwóch systemów. O znających się inaczej wierszokletach piszących arty nie wspomnę. Takie pytanie czy Linux to system operacyjny? Czy jest to może tylko nazwa jądra dla danej grupy systemów operacyjnych? Jak zwykle 6 milionów porównań i 7 milionów problemów pseudo grafików komputerowych, tudzież szybkich projektantów w CAD-zie. Jeszcze jedna uwaga linux - linuksa, wbrew pozorom się odmienia. Nie pozdrawiam, bo nie ma kogo ;-). Link Zgłoś
Gość: von.g Re: Powinien powstać MS Linux? IP: 195.163.188.* 06.11.09, 14:04 >>Podac sliniaczek? Zostaw sobie. Widac ze sie przyda >>To skad niby Twoja wiedza o systemach operacyjnych? Wybacz, ale Twoje wypociny o bezwartosciowosci windows sa guzik warte - ja, w odroznieniu od Ciebie, uzywam obu systemow - i paru innych, o ktorych tu nie rozmawiamy. Kolejny raz "wydaje" Ci sie ze cos wiesz. Czesto uzywam windowsa u klienta. Ten post jest pisany np z Visty. Uzywalem tez Solarisa. Nie wypowiadaj sie na tematy na ktorych sie nie znasz. Nie jestesmy kumplami , nie znamy sie wiec nie gadaj jakbys mnie znal. >>Nie musze tego robic, skoro sami swietnie sobie z tym radza - a Ty jestes swietnym przykladem ;) Kolejny merytoryczny argument. >>Pytanie - czy naprawde sadzisz ze wypowiedzi tworcow linuksa/windowsa maja sie jakkolwiek do jakosci tych systemow? >>Bo ja tak nie uwazam... Najpierw mowisz o samkowitych kaskach a potem mowisz ze sa bez znaczenia. Wydaje mi sie ze w przypadku scentralizowanej organizacji gdzie decyzje sa podejmowane politycznie ma to wplyw na jakosc. Z cala moja niechecia do M$ nie mozna im odmowic ze maja sporo utalentowanych programistow. Wiec skad decyzja o zintegrowaniu np IE z systemem? Jest to ewidentnie decyzja polityczna ktora temu systemowi zaszkodzila. >>"dowodem na to ze gates nie prowadzil polityki monopolistycznej nastawionej na brutalne niszczenie konkurencji" >Prowadzil, czego dowiodly wyroki. Mam Ci udowadniac ze nie jestem wielbladem? To po jakiego grzyba podwazasz to chwile wczesniej. >>Prosta sprawa - walka na rynku jest rzadko uczciwa, czesto to co sie dzieje, odbywa sie w szarej strefie nieregulowanej przez prawo. Poczytaj sobie o procesach innych firm a zrozumiesz ze MS nie wypada ani gorzej ani lepiej od innych uczestnikow rynku... A czy ja mowie ze inne firmy tak nie robia. Jestem przeciwko kazdemu monopoliscie. Gdyby Linux Fundation byl dominujacym dostawca systemow to bylbym przeciwko LF. Monopol M$ jest szkodliwy i o tym mowie. Argumentacja ze sa inne monopole nie uzasadnia istnienia ktoregokolwiek z nich. >>Oczywiscie ze nie. A ja Ci wmuszam czytanie moich postow? Napisales do mnie to przez grzecznosc Ci odpowiadam. Wczoraj zrugalaes jakiegos innego kolesia na forum ze smial pod watkiem o windowsie wspomniec ze woli Linuxa. Ktos Cie zmuszal do czytania jego postow? Jaki zwiazek z zacytowana przezemnie wypowiedzia Gatesa ma Twoja wzmianka o KDE? >>Typowe pie*dolenie pryszczersa. A nie przyszlo Ci do glowy ze po prostu pisze co mysle i nikt mi za to nie placi? Ze moze swiat nie jest czarno-bialy i nie wszystko jest zmanipulowane? To skad ta alergiczna reakcja na kazdego kto napisze cos pozytywnego na Linuxa? "Sweterek" Ci laske odbil czy co? Ciezko zrozumiec ze swiat nie jest czarno bialy i nie kazdy musi lubic Linuxa i nie kazdy musi lubic Windowsa? Tak Cie boli ze ktos woli Ubuntu od Windowsa? >>Hihihihi - i to mowi czlowiek ktory w panice uciekl od windows i od dziesieciu lat nie moze sie pozbyc traumy ;) Czytaj ze zrozumieniem. 10 lat uzywalem Windowsa a nie 10 lat temu przestalem go uzywac. Mam czasami jeszcze nieprzyjemnosc go uzywac. >>Ile razy pisalem ze ja linuksa znam, uzywam i lubie, nie lubie tylko ludzi ktorzy to srodowisko opanowali i zrobili z niego durna sekte ktora swoja odmiennosc (oparta raczej na celebrowaniu tej urojonej odmiennosci) uczynila mysla przewodnia? No tak. Czlowiek ktory pisze na forum ze dla niego Ubuntu jest lepsze niz Windows to odrazu pryszczaty sekciarz. Ja nie wiem czemu go jeszcze z kolegami z kolka gospodarzy wiejskich nie dorwiecie i nie wytlumaczycie recznie czemu Windows jest lepszy. Polamac mu rece to zrozumie ze windows jest najlepszy. >>"Twoja oszolmna walka by wmowic jakims naiwniakom ze Linuxa pisza dzieciaki jest naprawde smieszna" >>To moze pogadamy o tym dlaczego w srodowisku w ktorym "kasa sie nie liczy" upada masa projektow ktore nie sa sponsorowane przez gigantow ktorych wymieniasz? Znow zmieniasz temat? Jeden fundamentalizm ma usprawiedliwiac inny? Kto tu jest sekciarzem co? >>Moze podyskutujemy o tym jakie jest zaangazowanie wymienionych firm w powstawanie kernela i aplikacji stricte linuxowych? Moze przedyskutuj sobie jake jest zaangazowanie licealistow a jakie wymienionych firm w powstawanie kernela. >>Wybacz, ale mam wrazenie ze Wy naprawde jestescie, jak to pisal linuxhater, "totally f**king clueless"... Przeczytaj sobie jeszcze MainKampf to moze zaswita Ci w glowie ostateczne rozwiazanie kwesti sweterkow. >>Wiesz, jakos mi sie nie pali do pracy w MS, bo projekty ktore robia sa nudne. Niemniej jednak ta firma tworzy bardzo dobre oprogramowanie. Kwestia wzgledna. Ja tak nie uwazam. Poza Excelem nie widzialem tam dobrego softu. Ale to juz odczucia subiektywne wiec nie slin sie i nie pedz z dowodem. >>Chcialbym Ci tylko przypomniec, skoro jestesmy przy udziale MS w srodowisku opensource, jak linuksiarze zareagowali na informacje o przekazaniu kodu - byl wrzask i lament ze to pozerstwo MS, ze to wyrachowane dzialanie, bo ma na celu tylko utrzymanie dominacji windows. No jak zareagowali? Torvalds stwierdzil ze nie ma z tym problemu.Przygody mozilli pokazuja ze to wcale nie takie niezrozumialem. >>Wybacz, ale to jest sekciarstwo. Najpierw wrzeszcza zeby MS udostepnial swoje standardy, swoje api, swoje patenty - a jak to robi to maja mu to za zle... Bo to tylko u was i w zwiazku radzieckim wszyscy byli jednomyslni. >>Powtorze. Podac sliniaczek? Powtorze. Zostaw sobie bo widac ze sie przyda >>Zabawne te Twoje argumenty ;) Dziekuje tez mamy tu niezla frajde... Link Zgłoś
kretynofil Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 14:08 @PawelA: My tez nie pozdrawiamy. A tak w ogole to uwazaj, bo ktos o wywazonych pogladach, jak Ty, zawsze najbardziej obrywa na forum. Moge lubic sie droczyc z von.g - ale zapewniam Cie ze najchetniej bym razem z nim naskoczyl na Ciebie ;) Link Zgłoś
Gość: CygnusX-1 Re: Powinien powstać MS Linux? IP: *.icpnet.pl 06.11.09, 14:11 Wizja Keith Curtis jest ciekawa i wybiega daleko w przyszłość a raczej jest próbą jej obskoczenia. Pomyślmy, jeśli rozwój systemów operacyjnych będzie przebiegał tak jak przez ostatnie dziesięciolecie: -FRUSTRACJA - To co nas czeka w niedalekiej przyszłości to coraz więcej sfrustrowanych użytkowników wirusolubnego Windowsa którzy będą podejmowali próby z Linuksem i możliwe że przy nim zostaną. -STEROWNIKI - W związku z rosnącą ilością użytkowników pojawią się i sterowniki (prawa rynku) -PROGRAMY - Ilość użytkowników Linuksa znów się zwiększy a skoro jest luka w rynku i popyt na dopracowane programy to co wrażliwsi producenci napiszą wersje na Linuksa i znów zarobią -ŚMIERĆ MS - użytkownicy zaczną się masowo przesiadać na Linuksa Curtis chciał by to obskoczyć i zrobić dystrybucje która nie wymuszała by na producentach pisania nowych wersji programów a na użytkownikach przykrego procesu przechodzenia na Linuksa. To bardzo piękna wizja ale MS w tym czasie może się jeszcze nieźle wzbogacić. -praktyki monopolistyczne pozwalają spowalniać wyżej opisany proces. -Zatrzymanie tego procesu nastąpi gdy MS napisze system który będzie lekki i przede wszystkim odporny na Wirusy. -przyspieszenie tego procesu mogą spowodować zmiany w systemie nauczania (Rosjanie już mają Linuksa w szkołach). Dla tych którzy boją się przejścia na Linuksa polecam programy typu: crossover, cedega i całą społeczność Linuksa. Kto chce pracować z urządzeniami zewnętrznymi musi czekać. Link Zgłoś
von.g Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 14:15 @kretynofil hehe no i oczywiscie wyciagnoles te artykuly o ktorych mowilem :) masz , tylko sie nie podniec zabardzo : lh6.ggpht.com/_COt6T7Tmrok/SuBPtuBzfvI/AAAAAAAAAoo/LHskug3S_-E/s800/dsc_1576.jpg ale musze Cie rozczarowac. Nie kupil .... Ale tylko mi jeszcze wytlumacz ... Co ma KDE do wypowiedzi Gatsa wyjetej przezemnie z kontekstu.... Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Powinien powstać MS Linux? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 14:16 A proszę bardzo :) miło mi będzie. Niestety teraz piszę korzystając z systemu Mikrosoftowego - ale w firmie nic innego nie wymyślili- więc byłbym ideologicznie źle ustawiony w swoim mniemaniu, ale po powrocie na chatę i przesiadce na sabayonka będę sobie mógł potrolować trochę na temat różnic i plusów "dodatnich i ujemnych". Link Zgłoś
von.g Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 14:16 @kretynofil: >>ale zapewniam Cie ze najchetniej bym razem z nim naskoczyl na Ciebie ;) eee mnie na napadanie na ludzi nie wciagaj :) Link Zgłoś
kretynofil Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 14:32 @von.g: "Kolejny raz "wydaje" Ci sie ze cos wiesz. Czesto uzywam windowsa u klienta." A jak czesto musisz tego windowsa naprawiac? "Nie jestesmy kumplami , nie znamy sie wiec nie gadaj jakbys mnie znal." Heh, a mi sie wydawalo ze juz sie kochamy ;) "Najpierw mowisz o samkowitych kaskach a potem mowisz ze sa bez znaczenia." Bo sa bez znaczenia. To co gada lysy orangutan ma sie nijak do jakosci tworzonego przez jego firme produktu. Tak samo jak gadanina gosci od KDE ma sie nijak do tego co robia. Tak jak moja pisanina na forum ma sie nijak do tego co robie w pracy, uzywajac i starajac sie promowac DOJRZALE produkty opensource - i zjebujac te, ktore sa guzik warte. "To po jakiego grzyba podwazasz to chwile wczesniej." Ale ja tego nie podwazam. Po prostu uwazam ze to argument bez znaczenia dla koncowego odbiorcy. I tak, uwazam ze swiat bez monopoli jest po prostu niemozliwy... "To skad ta alergiczna reakcja na kazdego kto napisze cos pozytywnego na Linuxa?" Jak mi podasz przyklad takiej wypowiedzi to chetnie sie pod nia podpisze. Jedyne wypociny na temat linuksa jakie mozna znalezc na tym opuszczonym przez Boga forum to porownania wyobrazen o linuksie z mitami o windows... "No tak. Czlowiek ktory pisze na forum ze dla niego Ubuntu jest lepsze niz Windows to odrazu pryszczaty sekciarz." Jesli pisze to dlatego, ze dzieki Ubuntu nie boi sie wirusow albo wspiera wolnosc rozwoju oprogramowania - to sie z niego nabijam, bo ani jedno ani drugie nie ma racjonalnego uzasadnienia. To tylko czarny PR... "Znow zmieniasz temat? Jeden fundamentalizm ma usprawiedliwiac inny?" A gdzie ja to napisalem? Ja tylko napisalem ze idioci, ktorzy powtarzaja "bez kasy, bez kasy" nie maja pojecia skad ta kasa naprawde sie bierze - i ze ona tam jest i odgrywa taka sama role jak w rozwoju windows... "Moze przedyskutuj sobie jake jest zaangazowanie licealistow a jakie wymienionych firm w powstawanie kernela." Szkoda ze nie masz danych - bo bys sie zdziwil. Wszyscy znani mi uczestnicy procesu tworzenia systemow opensource zakonczyli prace nad nim przed ukonczeniem 25 roku zycia. Z reguly zbieglo sie to z praca zawodowa... "Przeczytaj sobie jeszcze MainKampf to moze zaswita Ci w glowie ostateczne rozwiazanie kwesti sweterkow." Przegrales dyskusje. Po prostu. A linuxhaterblog to glos o linuksie i opensource z perspektywy osoby ktora brala w tym aktywny udzial przez lata... I tyle, musze leciec, ale jeszcze wroce i dokoncze... Link Zgłoś
von.g Re: Powinien powstać MS Linux? 06.11.09, 14:55 @kretynofil: >>A jak czesto musisz tego windowsa naprawiac? Cale szczescie nie jestem od serwisowania :) Mnie tylko strasznie irytuje. Pare razy sie zawiesil , pare razy zamiast zhibernowac poprostu sie wylaczyl , z jakiegos powodu kopiowanie do schowka powoduje freez aplikacji , a sasiadka przez weekend stracila katalog pulpit z jakiegos powodu. Ale pozatym oki. Wbrew temu co myslisz mam kontak z windowsem i jest dalej tak irytujacy jak pamietam. >>Heh, a mi sie wydawalo ze juz sie kochamy ;) Juz , juz prawie :) >>Bo sa bez znaczenia. To co gada lysy orangutan ma sie nijak do jakosci tworzonego przez jego firme produktu. Tak samo jak gadanina gosci od KDE ma sie nijak do tego co robia. Tak jak moja pisanina na forum ma sie nijak do tego co robie w pracy, uzywajac i starajac sie promowac DOJRZALE produkty opensource - i zjebujac te, ktore sa guzik warte. Szkoda tylko ze na forum ludzi zniechecasz do tego. >>Jedyne wypociny na temat linuksa jakie mozna znalezc na tym opuszczonym przez Boga forum to porownania wyobrazen o linuksie z mitami o windows... Wiecej jest mitow po stronie linuxa niz windowsa. Widnowsa kazdy zna a Linuxa nie. NIedawno byl w sieci filmik jakiegos kolesia ktory zainstalowal Arch linuxa i porobowal zainstalowac na nim Xy. Koles nagral sobie jak meczy sie z Archem. Myslal ze jedzie po Linuxie jak z g.... ale przeoczyl pewien droby szczegol. Nie wiedzial ze linux jest casesensitive i wpisywal zle polecenie a druga sprawde ze te Xy juz mial zainstalowane co widac na filmiku :) Niestety kolega sie zortientowal i usunol filmik :) Jednak taka jest kwintesencja tego powszechnego przekonania ze na Linuxie nic nie dziala .... Szkoda ze z takimi nie walczysz.... >>Jesli pisze to dlatego, ze dzieki Ubuntu nie boi sie wirusow albo wspiera wolnosc rozwoju oprogramowania - to sie z niego nabijam, bo ani jedno ani drugie nie ma racjonalnego uzasadnienia. To tylko czarny PR... Ty wychodzisz z zalozenia ze wirusow nie ma bo Linux jest malo powrzechny. Ale nie potrafisz tego metodologicznie dowiesc. Na dzien dzisiejszy wirusow na ubuntu jest hmmm 0? 1? ... Oczywiscie kazdy system ma dziury wiec nie musisz szukac linkow ... >>Szkoda ze nie masz danych - bo bys sie zdziwil. Wszyscy znani mi uczestnicy procesu tworzenia systemow opensource zakonczyli prace nad nim przed ukonczeniem 25 roku zycia. Z reguly zbieglo sie to z praca zawodowa... Tez nie masz danych. Indywidualne doswiadczenia nie sa miarodajne. Z jednej strony mowisz ze Linux to biznes ( bo to jest bizness ) a z drugiej strony mowisz ze Licealisci robia linuxa. Jakos mam wrazenie ze to nie dokonca sie zgadza. >>A gdzie ja to napisalem? Ja tylko napisalem ze idioci, ktorzy powtarzaja "bez kasy, bez kasy" nie maja pojecia skad ta kasa naprawde sie bierze - i ze ona tam jest i odgrywa taka sama role jak w rozwoju windows... Odgrywa i ja tego nie neguje. Na Linuxie mozna sporo zarobic. Red Hat w czasach kryzysu wbil sie do 500 najwiekszych swiatowych firm... calkiem niezle jak na firme licealistow. >>Przegrales dyskusje. Po prostu. Czemu ? Na swiecie pelno jest oszalalych z nienawisci oszolomow. Jedni nienawidza zydow inni linuxa. Czemu uwazasz ze jedna nienawisc jest lepsza a druga gorsza? skoro koles nazywa sie haterem to ja go ignoruje bo kazda forma nienawisci jest fundamentalizmem z ktorym to podobno walczysz. po przeciwnej stronie barykad nienawisci jest boycottnovell.com/?stories ale ja Ci tego nie linkuje i nie podsylam bo kolesie sa ostro zbiasowani. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Powinien powstać MS Linux? IP: 94.254.224.* 08.11.09, 00:51 Panowie, 10 lat temu to prawie nikt z nas nie słyszał o Linuksie, to były początki!!! Taka dyskusja jak ta nie byłaby możliwa. Systemów M$ w tej chwili pewnie używa 99% sekretarek, ale wśród ludzi zaawansowanych programistycznie szala zdecydowanie przechyla się na stronę Linuksa - Link Zgłoś
Gość: Donat Re: Powinien powstać MS Linux? IP: *.centertel.pl 08.11.09, 01:39 Ale się naspieraliście , to na nic to walka z wiatrakami czyli nicość .M$ pracuje nad 128 i więcej bitową wersją windy dla nowych procków modularnych (graficzno obliczeniowych ) i nikt nie będzie się zajmować innymi programami niż swoje , inne i tak nie będą działać na nowych prockach i benc Linuks Produkt w ciągu roku lub 2 benc i przestanie działać z przyczyn mechanicznych . Link Zgłoś
Gość: linuksowiec Re: Powinien powstać MS Linux? IP: *.unitymediagroup.de 09.11.09, 16:59 "nie lubie pozerow satanistow, pozerow hipisow, polprawiczkow, nowobogackich" Ja widzę, że Ty chłopie masz ze sobą problemy. Wszyscy Ci przeszkadzają. Powinieneś zgłosić się do psychologa. "Glaby jestescie i tyle ;)" Ty lepiej spójrz na swój pseudonim :-D "Jak skończysz gimnazjum" Aleś mnie rozpracował. Jestem pełen podziwu! Może dasz mi parę lekcji Windowsa bo u nas w gimnazjum jest Linux. A nasza szkoła to jedna z najlepszych w województwie. A pan z informatyki powiedział, że Linux będzie lepszy, bo teraz na zachodzie przechodzi się na Linuksy i Windows nie będzie już tak potrzebny. "Jak skonczysz gimnazjum i pojdziesz z ojcem kopac rowy to zrozumiesz o co chodzi z tymi pieniedzmi. O kasie to sie latwo gada jak ja mamusia sama do Twojej skarbonki wrzuca ;)" Hmmm, rowy? Na pewno znasz to z autopsji. A z średnią 5,1 zazwyczaj idzie się do liceum, ale skąd Ty to możesz wiedzieć. Ale nie martw się. Miałeś przynajmniej dużo świeżego powietrza w tych rowach, ja muszę specjalnie z domu wychodzić. A na pieniądzach się troszeczkę znam, bo u nas jest kółko ekonomiczne i gramy na giełdzie. Nawet trochę zarobiłem. To tak jakbyś znalazł taki mały skarb kopiąc ten swój rów, wiesz? No, dobra. Muszę iść już do nauki, bo jutro sprawdzian, a nie chcę sobie popsuć średniej. I nie pisz już więcej do mnie, bo mama nie pozwoliła mi gadać z obcymi. Link Zgłoś