Dodaj do ulubionych

10 wymierających technologii

IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.09, 12:42
11. Dodać należy jeszcze P2P, która nie tyle wymiera, co po prostu jest dobijana.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek Re: 10 wymierających technologii IP: *.net.autocom.pl 12.11.09, 12:56
      w życiu nie zrezygnuje z mojego odtwarzacza muzyki! mam Nokię 5800, podobno niezła(kto tam wie, nie znam się, dźwięk jaki mi daje zadowala chyba tylko głuchych), miałem iPhona(no w końcu niby ma w sobie całkiem znośnego iPoda) i NIGDY nie słuchałbym na tych 'telefonach' muzyki. Abstrahując od wygody użytkowania, jakości dzwięku, czy tam pojemności, pytam sie na co mi telefon który rozładuje mi się do 17:00 w dniu ładowania? Sporo dzwonię, słucham muzyki ok 4h dziennie, posiadam całkiem duże słuchawki, bateria w telefonie nie wytrzyma dnia..
    • Gość: a Re: 10 wymierających technologii IP: *.torun.mm.pl 12.11.09, 17:42
      10. Nie sądzę. Grupa ludzi, która od komputera wymaga czegoś więcej niż przeglądarki, poczty i najprostszego edytora dokumentów jest ogromna (choćby miłośnicy gier)
      9. Bardzo prawdopodobne.
      8. Mam wątpliwości. Do uprawiana sportów czy dłuższych podróży odtwarzacz jest jednak lepszy (bateria, rozmiary)
      7. W życiu. Nie widać nawet śladów technologii, która mogłaby zastąpić streamery.
      6. Niestety, to prawdopodobne. Kamery DV są wypierane przez kamerki na karty z USB, FireWire znika też z dysków przenośnych (choć są one znaaaacznie lepsze od tych na USB).
      5. Już zniknęły - vide nowe iMaki, które obecnie już w podstawowej konfiguracji do normalnej pracy wymagają tylko kabla zasilającego (sieć po wi-fi, klawiatura i mysz bluetooth, monitor, kamerka wbudowane).
      4. W życiu. Nawigacja na małym ekraniku to mordęga. Mnóstwo ludzi mając telefon z GPS kupuje za 200-300zł nawigację z dużo większym ekranem.
      3. Dyskietka już dawno zdechła. ZUS to nie argument.
      2. Chyba jeszcze trochę na śmierć CD przyjdzie nam poczekać.
      1. Nie ma mowy. Ani gracze, ani ludzie pracujący na komputerach nie porzucą wielkich i tanich ekranów na rzecz laptopów.
    • Gość: CygnusX-1 Re: 10 wymierających technologii IP: *.icpnet.pl 12.11.09, 23:19
      @a
      Nie chcę Cię martwić ale większość moich znajomych już zrezygnowało z PC bo nawet nowe gry chodzą teraz na lapkach. Do lapka możesz sobie podpiąć duży monitor gdy pracujesz w domu i używać jak stacjonarnego a jeszcze lepszym wyjściem jest stacja dokująca. Kupując laptopa wydajesz trochę więcej ale masz już monitor w zestawie a jeśli używasz go w domu to bateria działa jak UPC (i do tego możesz używać go wszędzie gdzie chcesz - taki gratis xD ).
      PC mają tylko ich wielbiciele PC, ludzie którzy już PC mają więc nie muszą kupować kompa, osoby pracujące z wydajnymi aplikacjami i hardcorowi gracze.
    • Gość: 3watchers Re: 10 wymierających technologii IP: 193.201.137.* 13.11.09, 09:33
      @CygnusX-1

Jakie nowe gry? Nowa wersja sapera i pasjansa? hueheueuuhehueuheuheuheuh
    • Gość: hah Re: 10 wymierających technologii IP: *.chello.pl 13.11.09, 13:29
      @CygnusX-1 - a po roku-półtora zamiast wymienić kartę graficzną, to musisz kupić nowego laptopa, bo stary ci nowych gier już nie uciągnie. Dziękuję, to ja wolę desktopa.
    • Gość: klepacz kodu Re: 10 wymierających technologii IP: *.dynamic.qsc.de 13.11.09, 18:16
      @CygnusX-1

Ale ja pracuje na 3 monitorach jednoczesnie z zamiarem kupienia 4-tego (w tej chwili 2x1600x1200 i 1x1920x1200). Da rade jakos to podpiac pod lapka bez specjalnych przystawek zewnetrznych? ;)
    • Gość: Piotr S / savek Re: 10 wymierających technologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 13:57
      9. Telefonia stacjonarna. Zgoda w 100% - czas telefonów stacjonarnych przeminął (szczerze mówiąc, niżej podpisany nie pamięta, kiedy ostatnio korzystał z takiego urządzenia)

z tym się nie zgadzam, co prawda prywatnie tak, ale w firmie opieramy się głównie na tel. stacjonarnych...
    • Gość: poll Re: 10 wymierających technologii IP: 193.238.12.* 14.11.09, 14:43
      Nie da się tego tak łatwo przewidzieć, kiedy powstało kino wszyscy byli pewni, że dni teatru są policzone, z kolei kina miały zniknąć gdy pojawiło się video, no i kino, a teatr szczególnie mają się całkiem nieźle.
    • Gość: poll Re: 10 wymierających technologii IP: 193.238.12.* 14.11.09, 14:43
      Nie da się tego tak łatwo przewidzieć, kiedy powstało kino wszyscy byli pewni, że dni teatru są policzone, z kolei kina miały zniknąć gdy pojawiło się video, no i kino, a teatr szczególnie mają się całkiem nieźle.
    • Gość: poll Re: 10 wymierających technologii IP: *.3.pl 14.11.09, 15:05
      Ja bym wymienił m.in. wypożyczalnie filmów (kaset VHS, DVD itp...) wymrą. Jeśli chodzi o dyskietki to wcale się nie zdziwię gdy przeżyją dłużej niż płyty CD. Pamiętacie jakie bzdury opowiadano kiedy wchodziły odtwarzacze CD, m.in. laska pocierająca płytkę papierem ściernym i odtwarzająca z niej muzykę... okazało się, że płytki CD szczególnie z danymi są równie niepewne i równie łatwe do uszkodzenia jak dyskietki. Dyskietki będą miały inne zastosowanie i nie powinny szybko umrzeć, są mało pojemne i wolno się z nich czyta, ale zapisuje się na nich bardziej niezawodnie i szybciej niż na płytach CD-RW, czy DVD-RW naturalnie mam na myśli krótkie pliki. No i po zapisaniu na dyskietkę mamy pewność, że odczytamy a z płyty zapisanej dużą prędkością możemy się zdziwić. Na dodatek dyskietki mają funkcję READ-ONLY, której nie ominie żaden gó...any BIOS, najbardziej wymyślny wirus, czy system operacyjny. Prawdziwym mistrzostwem są jednak płyty główne ze sterownikami RAID, dostępnymi wyłącznie na dyskietkach, pół biedy gdy jest to komputer stacjonarny, ale takie cuda zdarzają się także w laptopach, gdzie flopa nie włożysz a z tego na USB nie podniesiesz kompa bez zainstalowanego Windowsa, a Windowsa nie postawisz (albo postawisz bez RAID-a) bez zawartości dyskietki, typowy bezmózgi patent w stylu jak to otworzyć? Instrukcja w środku.

P2P też nie zdechnie, na razie jesteśmy na etapie restauracji faszyzmu i kapitalizmu zespolonego w jeden system nazywany neoliberalizmem, siedzące w kieszeni rządy będą terroryzować i okradać obywateli, żeby napchać kasę korporacyjnym gangsterom, ale głowa do góry. Dużo potężniejsi władcy ginęli na szafotach, byli zakuwani bagnetami w piwnicach, dożywali swoich dni w kamieniołomach. Dzisiejszych też to spotka, nie wiem czy za 5, za 20, może za 40 lat, ale oddadzą wszystko co ukradli i do tego własną krew wyrzygają. A im później tym więcej będzie tej krwi. Obalanie feudalizmu też nie udało się za pierwszym razem po rewolucji francuskiej, był terror, potem Napoleon i wróciła monarchia, do wiosny ludów 50 lat później. To samo będzie z kapitalizmem, a system który nastanie będzie traktował sprzedaż licencji tak samo jak mafiną "ochronę", czyli haracz nie mający nic wspólnego z handlem, czy twórczością. Od wieków umowa kupna sprzedaży oznaczała, że oddaję prawo własności do czegoś w zamian za pieniądze lub prawo własności do czegoś innego. Licencje to wymysł całkiem nowy. Znaki firmowe także. W normalnym handlu markę produktu stanowi jego jakość, a nie sygnaturka i ochrona prawna.
    • Gość: babajaga Re: 10 wymierających technologii IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.11.09, 19:26
      ciekawa czy taka myszka by na nim zadzialala
      www.high-tech.banzaj.pl/Myszka-z-mini-klawiatura-w-jednym-do-prac-biurowych-3230.html
    • Gość: qrche Re: 10 wymierających technologii IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.09, 18:33
      Witam, co do dyskietki to taka historyjka: dwa dni temu reanimowałem komputer po przepięciu. Spalony zasilacz i płyta gl. HDD był w standardzie SATA. Do zainsalowania systemu (XP) potrzebne były sterowniki, które instalator WinXP życzył sobie tylko z dyskietki. Trochę to trwało zanim znalazłem działajaca stacje dyskietek:)
    • Gość: wojtek Re: 10 wymierających technologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.09, 18:36
      CD - nie słucham muzyki z komputera (ani nawet skopiowanych CD) z tego samego powodu, dla którego książek nie czytam w PDF-ie. Wolę zahibernować system, wziąć do ręki pięknie wydany album (zwłaszcza muzyka dawna jest ostatnio pięknie wydawana), usiąść w fotelu, zgasić światło.

Komputer stacjonarny - stosunek ceny do wydajności jest akurat najmniej dla mnie ważny. Zawsze będę wolał duży monitor z matrycą S-IPS w odległości co najmniej 70 cm niż jakieś nie wiadomo co, które montują nawet w drogich laptopach, superergonomiczną klawiaturę Microsoftu od jakichś produktów klawiaturopodobnych i niemal bezgłośnego blaszaka pod biurkiem zamiast wyjącego (a przynajmniej szumiącego) systemu chłodzenia i dysku tuż pod nosem. (Tak, mój PC bije pod tym względem nawet najcichsze laptopy, choć wymagało to trochę pracy,).
    • Gość: Luni Re: 10 wymierających technologii IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 15.11.09, 18:37
      Gość: Piotr S / savek napisał/a:
      "z tym się nie zgadzam, co prawda prywatnie tak, ale w firmie opieramy się głównie na tel. stacjonarnych..."

Zależy o co chodzi pod terminem telefon stacjonarny.
      Bo zwykła stacjonarka prowadzona po kablach telefonicznych już wymiera, zamiast tego mamy telefonie internetową, aparat poza kablem dla użytkownika nie różni sie niczym od standardowego. Nawet komputer nie jest potrzebny.
      Dochodzi do tego jeszcze pseudo stacjonarka czyli telefony komórkowe o wyglądzie stacjonarnych o obniżonej funkcjonalności z których można korzystać jedynie w okolicach mieszkania.
    • Gość: km Re: 10 wymierających technologii IP: *.sds.uw.edu.pl 15.11.09, 18:38
      @klepacz kodu
      ok, tak dobrze pewnie nie ma, mam 1920x1200+1920x1080...
      pomijając zawodowców (klepaczy kodu, grafików, administratorów) - do normalnego korzystania laptop podpięty do monitora i bezprzewodowej myszy i klawiatury często okazuje sie lepszy do codziennych zastosowań (o ile nie jesteś maniakiem NAJNOWSZYCH gier).

więc sądze że udział lapków będzie rósł kosztem PCtów, chociaż śmierci PCta jeszcze długo nie widzę
    • Gość: Anty Re: 10 wymierających technologii IP: *.zone5.bethere.co.uk 15.11.09, 18:38
      Jaki jest sens kupowania laptopa i podłączania go do stacji dokującej, skoro nie ma zamiaru się go w ogóle ruszać? Rozumiem, że ktoś może być ciągle w drodze i w domu bywać raz w miesiącu, ale ogromna większość ludzi potrzebuje komputera w domu, ewentualnie maleńkiego netbooka, którego można wrzucić nawet do damskiej torebki. Stacjonarnego komputera jeszcze przez kilkadziesiąt lat nic nie zastąpi.
    • Gość: lukasznaw Re: 10 wymierających technologii IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.09, 19:25
      Ja obecnie piszę ten komentarz z komputera stacjonarnego i nie mam zamiaru zamieniać go na notebooka :o
    • Gość: k Re: 10 wymierających technologii IP: *.gdynia.mm.pl 15.11.09, 19:52
      szkoda że nie da sięprzewidzieć kiedy głupota ludzka wyjdzie z użytku ;(
    • Gość: Gosc Re: 10 wymierających technologii IP: *.dip.t-dialin.net 15.11.09, 19:54
      Nie wszystko umrze. W 1993 roku mialem telefon komorkowy, sluzbowy ( taki z dodatkowym kuferkiem) a pozniej jeszcze trzy komorkowe bardziej nowoczesne. Od 7 lat wywalilem je i korzystam tylko z telefonu stacjonarnego i jak nie chce podnosic sluchawki to nie odbieram rozmowy a dzwonie srednio 1 raz w miesiacu, zona 2.4 razy pomimo, ze mamy pakiet rozmow na caly kraj bez limitu. Telefon komorkowy czyni z wolnego czlowieka NIEWOLNIKA i odzwyczaja od umiejetnosci wypowiadania sie na pismie. Pomimo tego zdaje sobie sprawe, ze przyszlosc to telefonia komorkowa i zbieractwo chrustu.
    • Gość: Gość Re: 10 wymierających technologii IP: 94.75.121.* 15.11.09, 20:20
      Płyta cd nie wymrze nigdy! Nie potrzeba nic więcej.
    • Gość: dri Re: 10 wymierających technologii IP: 62.121.97.* 15.11.09, 20:34
      Kilkadziesiąt lat? Kilkadziesiąt lat temu najszybszy komputer ważył kilka ton i potrafił dodawać. Skąd możesz wiedzieć co będzie? Może świadomość ludzi w wyniku wiatru słonecznego przestawi się na zdobywanie wiedzy, a nie tępe klikanie w hordy zombie? ;> Albo może przybędzie nowy Jezus, albo nawet nie zmieni się nic. Kto to wie?
      Sens kupowania laptopa i podłączania go do stacji dokującej jest mój drogi taki, że jak masz ochotę poleżeć w łóżku i poprzeglądać jakiś serwis to to zrobisz bez problemu. Ze stacjonarnym raczej się nie da. Na uczelnie też blaszaka nie weźmiesz, do pracy raczej też nie.
      Nie zmienia to stanu rzeczy, iż blaszaki będą dalej istnieć, bo do pewnych celów są jedyne i niezastąpione. Taka grafika np, montaż wideo etc.
      System operacyjny przetrwa jeszcze długie lata zanim infrastruktura nie będzie tak niezawodna, żeby sprzęt w domu przeciętnego klikacza stanowił monitor z kartą wifi (czy co tam będzie nowszego). Wtedy wszystkie dane będziemy mieli na serwerach (co zniszczy piractwo raz na zawsze) oraz moc obliczeniowa będzie pochodziła z nich. Dzięki temu będzie można stworzyć sam ekran oled z połączeniem z siecią, na którym zrobisz wszystko to na co pozwala ci twój serwer (pograć w najnowsze gry, obejrzeć film, zgrać film z kamery i go rekompresować). Ale to będzie zaraz po opatentowaniu napędu warp przez apple.
      Przenośne mp3 i gps jako oddzielne urządzenia znikną, jak ktoś wielce inteligentny wymyśli baterię, na której jedno urządzenie będzie działało przez 50 lat. Bez ładowania, kabli, synchronizacji przez usb, ani tego typu badziewia. Czystej formy plastikowa mydelniczka bez żadnych we/wy. Wtedy znikną i inne urządzenia, bo jedno będzie oferowało wszystko, co można sobie wyobrazić (patrz poprzedni akapit)
      Płytki CD znikną całkiem sprawnie i szybko, jak tylko staną się powszechne sklepy internetowe z muzyką w bezstratnych formatach. Jakość dźwięku w CD i FLAC jest identyczna, więc jeżeli dostępność i cena będzie stała na tym samym poziomie, to i znajdą się bardzo szybko urządzenia, które bez problemu można podłączyć do naszego starego technicsa i dzięki temu stworzyć z niego portal do wszelkiej muzyki, którą mamy gdzieś na serwerze (czy na komputerze lub gdziekolwiek indziej).
      A jak już tego wszystkiego dokonamy to spojrzymy na ten samosynchronizujący się błyszczący świat, zmartwimy się, że nie możemy tego wyłączyć nawet na chwilę i wrócimy do zwykłej analogowej herbaty i zwykłej analogowej książki przydźwiękach trzeszczącego winylu. Czego sobie i szanownemu państwu życzę.
    • Gość: k Re: 10 wymierających technologii IP: *.ds13.agh.edu.pl 15.11.09, 20:48
      10. Mają rację - znacznej większości ludzi przydaje sie tylko przegladarka internetowa i prosty edytor tekstu, znaczna większosć funkcji oferowanych przez OS-y to zbędny balast, przydający się tylko specjalistom.
      9. Tak.
      8. Brzmi prawdopodobnie.
      7. Moim zdaniem może przeżyją płyty CD albo nawet i DVD.
      6. Tak.
      5. Tak.
      4. Brzmi prawdopodobnie.
      3. Czy korzysta z nich jeszcze ktos poza ZUS-em...?
      2. Tak, raczej to już zmierzch płyt CD i podejrzewam, że niebawem płyty muzyczne zaczną się coraz częściej pojawiać na DVD.
      1. Tak.
    • ytst Re: 10 wymierających technologii 15.11.09, 20:55
      jak ma działać komputer bez systemu operacyjnego?

GUI systemowe może sobie zdechnąć na rzecz przeglądarki, ale GUI to nie jest system operacyjny.
    • Gość: Krzysiek Re: 10 wymierających technologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.09, 21:11
      10. No paranoja, to dziś jest etap gdzie systemy operacyjne opanowują coraz większy segment telefonów komórkowych, ponieważ takie bez systemu nie dają takich możliwości. Jeśli komuś się wydaje, że w komputerach można zrezygnować z systemu, to niech właśnie spojrzy na komórki.

...

1. No cięzko mi sobie to wyobrazić, oczywiście rozumiem jak ktoś mało korzysta z komputera, że starczy mu laptop. Laptop jest spoko, ale nie zapewnia takiego komfortu użytkowania jak desktop, mówię tu nie tylko o monitorze, ale także o klawiaturze - laptop jest spoko jako drugi komputer, ale osobiście nie wyobrażam sobie abym miał swojego taniego, prawie zawsze włączonego desktopa zamienić całkiem na laptopa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka