Gość: kkk IP: *.toya.net.pl 06.12.09, 21:58 mam laptopa z vista i widzi 3 GB ram a mam 4 dlaczego? karta graficzna sobie 1 gigs pożycza czy co? Taka opinię usłyszałem ale czy to prawda?? ?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: pi Re: Mam problem z ram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 22:06 Jeśli masz wersję Vista 32 bit to będzie widzieć tylko 3GB pamięci Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Mam problem z ram IP: *.toya.net.pl 06.12.09, 22:12 I nic nie da się zrobić??? Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Mam problem z ram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 22:19 Nic nie zrobisz. System 32 bitowy nie zaadresuje więcej pamięci. Rozwiązaniem jest zainstalowanie systemu 64 bit. Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Mam problem z ram IP: *.toya.net.pl 06.12.09, 22:32 w takim razie dziękuję, ale czy to szkodzi albo pomaga że mam 4 GB w lapku czy bez wpływu Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Mam problem z ram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 22:43 Przy systemie 32 bitowym, nie szkodzi, ale i nie pomaga. Przy systemie 64 bitowym masz po prostu 1GB ramu więcej, przy czym mając 64 bitowy system, możesz dołożyć jeszcze więcej ramu i będziesz mógł tą większą ilość ramu wykorzystać, oczywiście pod warunkiem że jakiś program będzie potrzebował większej ilości pamięci. 4 GB, to na dzisiaj standard. Więcej i tak wykorzystać mogą tylko rozbudowane programy do renderowania grafiki 3D (nie mylić z grami) , profesjonalne programy muzyczne operujące na dużych próbkach dźwiękowych albo programy do edycji materiału video. Jakby jednak nie było, więcej pamięci na pewno nie zaszkodzi, a pomóc czasami może. Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Mam problem z ram IP: 62.61.57.* 08.12.09, 14:26 Akurat w przypadku Visty to ta 32 bitowa powinna widzieć 4gb ramu.XP nie widział więcej niż 3 a Vista widzi do 4. Sam mam lapka z Vistą HP i mam 4gb i jest widoczna całość. Może po prostu nie masz tych 4gb. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Mam problem z ram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 14:55 To prawda. Vista 32bit wyświetli informację, że masz 4GB ram, ale co z tego, jak i tak wykorzystasz co najwyżej 3GB. Każdy system 32 bitowy nie zaadresuje więcej niż 3GB. To fizycznie nie możliwe. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mam problem z ram 08.12.09, 15:36 nie pisz bzdetow. kazdy system 32 bitowy adresuje dokladnie 4 GB. to ile zostaje dla uzytkownika zalezy tylko od urzadzen, ktore ma zamontowane, poniewaz urzadzenia "zabieraja" adresy od granicy 4 GB. Wiec sa systemy 33 bitowe, ktore zostawiaja dla uzytkownika 3.75, 3.5, 3.25, 3.0, a czasem mniej jak urzadzen jest duzo. czasem mozna sobie radzic technika memory hoisting, ale nie kazda plyta to obsluguje Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Mam problem z ram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 18:48 Mniej więcej o to samo mi chodziło. Poza tym, posiadanie 4GB ramu dla samych 4GB ramu (czyli bez urządzeń), jest nieco dyskusyjne. No ale jak kto woli. Link Zgłoś
Gość: high Re: Mam problem z ram IP: *.net.upc.cz 08.12.09, 20:33 > nie pisz bzdetow. > kazdy system 32 bitowy adresuje dokladnie 4 GB. > to ile zostaje dla uzytkownika zalezy tylko od urzadzen, ktore ma zamontowane, > poniewaz urzadzenia "zabieraja" adresy od granicy 4 GB. > Wiec sa systemy 33 bitowe, ktore zostawiaja dla uzytkownika 3.75, 3.5, 3.25, > 3.0, a czasem mniej jak urzadzen jest duzo. > > czasem mozna sobie radzic technika memory hoisting, ale nie kazda plyta to > obsluguje a jak bym podczas bootowania podlaczyl 100 kamerek przez usb i bym mial xp i 128 ramu to co ? wyświetliłby mi sie memory status -1TB :D Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mam problem z ram 08.12.09, 20:49 > a jak bym podczas bootowania podlaczyl 100 kamerek przez usb i bym mial xp i 12 > 8 > ramu to co ? wyświetliłby mi sie memory status -1 support.microsoft.com/kb/929605 doucz sie w wróć :P Link Zgłoś
Gość: h Re: Mam problem z ram IP: *.emea.ibm.com 09.12.09, 12:59 iges_wiz napisał: > > a jak bym podczas bootowania podlaczyl 100 kamerek przez usb i bym mial x > p i 12 > > 8 > > ramu to co ? wyświetliłby mi sie memory status -1 > > support.microsoft.com/kb/929605 > doucz sie w wróć :P to jest tak - windows 32 vista moze obslugiwac max 4GB pamieci - jesli karta video ma 512 a system 4GB to system bedzie widzial tak czy inaczej 4GB - nawet jesli w sumie ma 4512MB pamieci na stronie do ktorej linka podles jest tez workaround : odpowiedni chipset: include the following: * Intel 975X * Intel P965 * Intel 955X on Socket 775 * Chipsets that support AMD processors that use socket F, socket 940, socket 939, or socket AM2. These chipsets include any AMD socket and CPU combination in which the memory controller resides in the CPU.procesor The CPU must support the x64 instruction set czyli wyswietlac musi sie 4GB ! - a karte graficzna swoja droga moze zaadresować sobie pamiec bo nie ma swojej (shared memory) BTW 32 bitowy OS w cale nie ogranicza uzycia tylko 4GB pamieci Windows Server 2003 with Service Pack 2 (SP2), Datacenter Edition 128 GB max pamieci (32 bitowy !! ) PAE enabled Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mam problem z ram 09.12.09, 13:30 PAE to swoja droga. zreszta pisalem o memory hoistingu, ale angielskiego to sie poucz tez, bo po polsku cos innego pisza, albo ty angielskiego nie rozumiesz: Typowy komputer zawiera różne urządzenia wymagające dostępu mapowanego w pamięci. Jest to rozwiązanie zwane We/Wy mapowane w pamięci (MMIO). Aby przestrzeń MMIO była dostępna w 32-bitowych systemach operacyjnych, musi się znajdować w pierwszych 4 GB przestrzeni adresowej. Jeśli na przykład w komputerze jest zainstalowana karta wideo z 256 MB wbudowanej pamięci, pamięć ta musi być mapowana w obszarze pierwszych 4 GB przestrzeni adresowej. Jeśli jest już zainstalowane 4 GB pamięci systemowej, część tej przestrzeni adresowej musi zostać zarezerwowana na mapowanie grafiki w pamięci. Mapowanie grafiki w pamięci zajmuje część pamięci systemowej. Zmniejsza to ogólną ilość pamięci systemowej dostępną dla systemu operacyjnego. Link Zgłoś
Gość: high Re: Mam problem z ram IP: *.net.upc.cz 09.12.09, 18:37 ges_wiz napisał: > PAE to swoja droga. zreszta pisalem o memory hoistingu, ale angielskiego to sie poucz tez, bo po polsku cos innego pisza, albo ty angielskiego nie rozumiesz: memory hoistingu ??? WTF - pouczasz a sam wypisujesz bzdury. baz flame`u prosze > Jeśli na przykład w komputerze jest zainstalowana karta wideo z 256 MB wbudowanej pamięci, pamięć ta musi być mapowana w obszarze pierwszych 4 GB > przestrzeni adresowej. Jeśli jest już instalowane 4 GB pamięci systemowej, > część tej przestrzeni adresowej musi zostać zarezerwowana na mapowanie grafiki> w pamięci www.itmobile.com.pl/forum/viewtopic.php?p=58 zerznąłeś poza tym tekst z tego forum żywcem ! a ktos z tego forum zerżnął to z microsofta... wanna bet ? support.microsoft.com/kb/929605/pl tylko ze to jest wyrżnięte z sekcji Przyczyna ! ktos po prostu byl tak slepy zeby nie zeskrolowac niżej i nie zobaczy sekcji Obejście problemu : Aby system Windows Vista korzystał z 4 GB pamięci na komputerze, w którym są zainstalowane 4 GB pamięci, komputer ten musi spełniać następujące wymagania: support.microsoft.com/kb/929605/pl - na dole strony jest opisane jakie warunki musi spełniać itp Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mam problem z ram 09.12.09, 19:21 So, if the motherboard BIOS setup has "memory hoisting" buried somewhere in the advanced menus, turning it on may help - or maybe not. Then running your 32-bit operating system with /PAE enabled may let your operating system to use all 4 GB, permitting more big programs to run simultaneously without resorting to swapping. tak to sie w bios nazywa. > zerznąłeś poza tym tekst z tego forum żywcem ! nie .. zacytowalem ze strony strone, do ktorej dalem link. to na tym forum skopiowali z microsoftu. ja tez, ale dalem zrodlo. No nie zawsze da rade przekroczyc bariere 4 GB. tu po prostu chodzi o to, zeby koles nie myslal, ze system "nie widzi" czy "nie obsluguje". alez widzi i obsluguje. to ile zostaje dla uzytkoniwka to inna sprawa ;) ciekawe ze za czasoe 8 bitowcow nie bylo takich pytan w stylu: czemu moj commodore 64 pokazuje 39 kb free a nie 64 ;)jakos wszyscy wiedzieli, ze ROM mapuje sie na RAM. Link Zgłoś