Dodaj do ulubionych

Jaki złożyć komputer

IP: *.pgi.kielce.pl 02.02.04, 14:41
Mam (od niedawna ) kamerę cyfrową a stoje przed koniecznością wymiany
komputera. Nie znam się na komputerowej obróbce video dopiero się będę uczył.
Pomóżcie, jaki złożyć sprzęt co jest ważne czy lepszy jest procesor Pentium 4
cz AMD słyszałem, że te ostatnie się przegrzewają. O co powinienem przede
wszystkim zadbć o jakie podzespoły. Mogę wydać maksimum ok. 3000 - 3500 zł na
komputer bez monitora. Chciałbym też aby ten zestaw mógł posłużyć dzieciom
do ciekawszych gier. Bardzo proszę o radę

Zbyszek
Obserwuj wątek
    • Gość: Mille Re: Jaki złożyć komputer IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 02.02.04, 14:55
      Samemu nie radzę - mogą być problemy - najlepiej mieć kogoś zaprzyjaźnionego -
      mogą być problemy z kompatybilnością - procesor AMD - jest dla małych naiwnych
      dzieci / czasami większych / - system jak i oprogramowanie tworzy się pod
      Intela - amd nie tylko się przegrzewa - on w ogóle chodzi do d... / w Polsce
      auta na gaz procesory amd, a wódka z CSRS / - chwalą bo teoretycznie tańsze - a
      na pewno nie od celerona - ale tylko teoretycznie...
      • Gość: cs Re: Jaki złożyć komputer IP: 194.255.20.* 02.02.04, 15:36
        raczej tak:
        Pentium IV to mercedes - solidny, szybki i stabilny
        AMD - Ferrari - dla zaawansowanych, ale z czym jest niekompatybilny ???
        przegrzewa sie - jak zle zlozysz, kazdy procesor musi miec odpowiednie
        chlodzienie
        osobiscie radze kupic gotowy, z 3.000 mozesz sobie zamowic dobry komp w firmie
        specjalistycznej i zloza ci to wedlug zyczenia.
        Jak cos sie stanie, to masz gwarancje.
        A jak sam bedziesz skladal i cos walnie, to dupa.

• Gość: Mille Re: Jaki złożyć komputer IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 02.02.04, 18:12
          Z czym nie będę tłumaczył - jak nie wiesz - pod drugie - nie wiem skąd jesteś -
          ale czy kupujesz na częsci - czy składasz to gwarancja jest na każdy
          podzespół - w tym sęk jak sam dobierasz - masz co chcesz - jak kupujesz gotowy
          na bank pakują ci gniota w postaci zalegających na magazynie syfów / wystarczy
          jeden, z którym oczywiście nic nie zrobisz bo gwarancja na całość - a tak masz
          na wszystko osobno - coś się zwali - bierzesz pod pachę i tylko to wymieniasz -
          a kupując komp oszczędnie - masz pewność - że dłużej niż 3 lata to wszystko
          razem nie wytrzyma - mam dość długie doświadczenie...miałem kompa, który
          wylądował po 8-u latach w piwnicy i chodził do końca - a dzisziejsze - tańsze -
          nie będę dawał przykładów...
          • Gość: ML Re: Jaki złożyć komputer IP: *.spox.org / *.org 02.02.04, 21:48
            hehe, też nie wiem z czym AMD nie jest kompatybilny, jak możesz to napisz:)
            Poza tym, gniota to ci najwyżej w super-hiper-markecie złożą. Poza tym gwarancja ZAWSZE jest na każdy podzespół osobno. Już nikt nie plombuje obudowy, bo podobno jest to niezgodne z prawem:) A kupowanie w sklepie w całości zestawu ma chyba tylko zalety, ponieważ:
            1) wiele firm oferuje serwis kompów na miejscu u klienta
            2) jak ktoś nie zna się na składaniu kompa, to idzie do sklepu, mówi co chce i po sprawie
            3) jak coś nie gra, to biore kompa pod pache i mówie "naprawcie", nie musze szukać awarii, która nie musi jednoznacznie pochodzoć od jednego komponentu i nie jestem narażony na odpowiedź serwisanta, że ten element jest dobry, ale w tym zestawie nie będzie chodził:)
          • Gość: cs Re: Jaki złożyć komputer IP: 194.255.20.* 03.02.04, 11:16
            Nie, nie wiem z czym jest AMD niekompatybilny i licze na to, ze mi
            wytlumaczysz, ale wyglada na to, ze tez nie wiesz, tylko udajesz madrale.
            Jak kupujesz caly komp, to gwarancja jest na kazda czesc na caly system, ktory
            musi dzialac tak, jak powinien i jak cos walnie, to musza to zrobic.
            A jak skladasz z czesci i walnie ci "cos" to szukaj teraz, co reklamowac, moze
            plyta, moze procek, moze pamiec, a moze zasilacz...

Zreszta ja uzywam kompa jako narzedzia pracy, tak ze mam dosc problemow z tym,
            co robie na nim, nie mam ochoty jeszcze tracic czasu na uzeranie sie z samym
            kompem.
    • Gość: zbyszek Re: Jaki złożyć komputer IP: *.infomax.com.pl / *.infomax.com.pl 02.02.04, 21:01
      To jeszcze raz ja. Dziekuje wam za rady. Muszę trochę doprecyzowac
      ja chcę złożyć nie sam ale rękami sprawnego i doświadczonego kolegi ale
      chciałbym uzyskać niezależne rady co włożyć do środka. Boje się właśnie tego, że
      w sklepie pięknie mi zapakują coś co im zalega. Docierają do mnie różne
      informacje jedni mówią, że nie ma nic lepszego jak dobrze schłodzony AMD inni,
      że Pentium 4 ma system automatycznej regulacji temperatury i jestniesamowicie
      stabilny, a jaka karta grafiki sprawdzi się przy amatorski montażu filmów. Jaka
      płyta gowna daje odpowiednią jakość przy rozsądnej cenie itp. A co o
      nagrywarkach DVD ?. Mówcie jeszcze proszę !

Zbyszek
      • Gość: dfg Re: Jaki złożyć komputer IP: *.e / 213.25.195.* 02.02.04, 22:22
        mam mówiąc delikatnie zastrzeżenia do wiedzy poprzedników nt. montażu
        nieliniowego. Nie chcę wchodzić w poemikę, więc przejdę do rzeczy:
        Zbyszku, nie ma znaczenia- intel, czy amd. ze względu na cenę poecam amd.
        przegrzewnie to problem dla tych, którzy chcą przetaktować procesor. w innych
        przypadkach nie zawracaj sobie tym głowy.
        Do montażu nieliniowego wystarczy Ci ZWYCZAJNY komputer. Nie daj sobie wmówić
        jakiemuś sprzedawcy,który będzie chciał Ci wcisnąc najszybszy i najdroższy
        sprzęt. NAPRAWDĘ wystarczy już procesor 1-1,5 giga. Oczywiście dziś warto kupić
        coś szybszego. pod względem stosunku szybkości do ceny polecam np. athlona xp
        2500+
        im więcej ramu, tym lepiej. 512 jest ok, ale od biedy wystarczy 256.
        szybki dysk- jeszcze rok temu poleciłbym seagate Barracuda. Dziś hmm... może
        matrox. Ważne, żeby kręcił się z prędkością 7200 obr/minutę (a nie 5400).
        stabilna płyta.
        JAJAKOLWIEK karta graficzna- nawet najtańszy radeon
        JAKIKOLWIEK kontroler fire wire. nie daj sobie wcisnąć "specjalizowanej" karty
        za grubą kasę. To naprawdę wszystko jedno.
        • ssaczek Re: Jaki złożyć komputer 02.02.04, 23:19
          Płyta główna MSI KT6-SR KT600 SATA USB2.0 AGP 8x
          Procesor AMD ATHLON XP 2500+ - 333MHz
          Pamięć DDR 333 - 512 MB KINGSTON (nie zaszkodzi jeszcze jedna)
          Dysk twardy SEAGATE 120 GB - 7200 8MB Cache Serial ATA
          Karta graficzna ATI Radeon 9600 Pro 128MB [128 bit] TV
          Nagrywarka LITEON LTR-52327S - 52x 32x 52x
          Napęd DVD 16x / 40x Pionier
          Stacja dysków 3.5' TEAC
          Obudowa ATX 300W Enlight EN-7247

Cena zestawu 3100zł

Polecam taki zestaw, niedawno taki zamawiałem i uruchamiałem, pracuje
          rewelacyjnie jest to zestaw nadający się do wszystkich domowych zastosowań a
          co do nagrywarek DVD to jeszcze trochę bym się wstrzymał ze względu na cenę
          jak i na dopracowanie nagrywarek jak i nośników na dzień dzisiejszy jest to
          jeszcze loteria.
          • Gość: Mille Re: Jaki złożyć komputer IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 03.02.04, 00:01
            He he he - właśnie wracam od klienta: ta płyta, ten proc. dopiero 3-cia w ogóle
            ruszyła - a ile pochodzi...powodzenia - co do serwisów i napraw są różne
            doświadczenia znam i takie - kiedy nagrywarkę i to Teac 2,5 miesiąca
            naprawiali, nie będzie mi nikt tłumaczył jaki kit się wciska klientom! Jak się
            ma z tego kasę to się wmówi każde G. I nie wkurzajcie mnie z kompatybilnością
            były problemy z samą instalacją Xp, a przynajmniej wiecie jak system rozpoznaje
            waszz cache w amd ? jakie są problemy - pierwsze forum z brzegu:
            forum.tweak.pl/viewtopic.php?p=253731 / stabilność ? /, Radeon - jak on
            obsługuje Direct 9 ? napatrzyłem się... Powiem krótko rozumiem, że jest to
            alternatywa - ale jeżeli uważacie, że w systemie najważniejszy jest jakiś osiąg
            w benchmarku, nikt nie wspomina o sofcie, łatach, sterach, konfiguracji
            systemu, to o czym gadać ...tak laikom polecam P4 a biednym Celerona i porządną
            płytę bo to podstawa i to jest początek sukcesu
            • Gość: dfg Re: Jaki złożyć komputer IP: *.e / 80.51.246.* 03.02.04, 10:43
              Mille, może i Ty się znasz na komputerach, ale nie zgrywaj guru w sprawie
              montażu nieliniowego. Jakbyś się znał, to byś wiedział, że do tego najlepiej
              się nadaje win2000, a nie xp. A co do directx9, to ma to znaczenie, jak sobie
              ostrzysz pazury na rżnięcie w nowego dooma, a nie w obróbce wideo.
              PS. dla tych, co lubią łapać za słówka: w poprzednim poście chodziło mi
              oczywiście o dysk maxtora, a nie matroxa
              PS2. Zbyszek, polecam fora na stronach www.filmowiec.pl i www.światobrazu.pl
              • Gość: cs maly dodatek IP: 194.255.20.* 03.02.04, 11:29
                z wlasnego doswiadczenia polecam zainstalowanie drugiego dysku, np 20 GB
                przeznaczonego tylko na kopie danych i backup systemu.
                Wiem, ze mozna to skladac na CDRW, ale komu sie chce ? Mnie nie.
                Za to skopiowanie ostanich danych na drugi HDD zajmuje pare sekund, pozniej
                mozna co jakis czas skladac to na CD.
                Dobre szczegolnie dla ludzi ktorzy pracuja nad czyms nowym na codzien.
    • furry Re: Jaki złożyć komputer 03.02.04, 17:14
      do grafiki kup sobie wiekszy monitor - conajmniej 19"
      procesor - jednak polecam amd athlon (na plycie shuttle lub gigabyte). pentiumy
      maja ceny wziete z sufitu, a celeron do niczego sie nie nadaje. ja uzywam durona
      800, na razie do wszystkiego mi wystarcza, przez dwa lata nic sie nie
      przegrzalo. jest tez 'kompatybilny' ze wszystkim.

fr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka