Dodaj do ulubionych

Płyta główna

IP: 80.54.34.* 11.01.10, 17:47
Wymieniono mi kondensatory na płycie głównej , jaki to ma wpływ na żywotność
komputera a raczej płyty głównej.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Płyta główna 11.01.10, 17:49
      no wymiana kondenstatorow raczej poprawia zywotnosc plyty glownej.
      • Gość: weroniczka Re: Płyta główna IP: 80.54.34.* 11.01.10, 18:01
        No to ja wiem bo mi się już komputer włącza wyobraź sobie :DD
        chce się zorientować jak mniej więcej wygląda żywotność płyty głównej po
        wymianie kondensatorów ( czy jest to rozwiązanie na chwile czy taka płyta działa
        dłuuugggoooo jak gdyby nigdy nic )
        Pytam bo mi coś komputer szwankuje i się zastanawiam czy niedługo nie trzeba
        będzie zainwestować jednak w płytę główną..takie mam przeczucia :D
        • Gość: mufi Re: Płyta główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 19:02
          Jeśli poprawnie wykonana to ma niewielki bądź żaden wpływ na żywotność płyty.
        • Gość: Kolobos Re: Płyta główna IP: *.zask.pl 11.01.10, 19:21
          Czy zasilacz rowniez zostal wymieniony?
          • Gość: weroniczka Re: Płyta główna IP: 80.54.34.* 11.01.10, 19:32
            nie , zasilacz nie został wymieniony bo podobno był sprawny. Kondensatory się
            spaliły podobno ponieważ coś z napięciem było nie tak i na dodatek komputer
            nagle się wyłączał z powodu odłączenia chwilowego prądu czasem nawet kilka razy
            w ciągu dnia a nie miałam listwy zasilającej i takie tam.
            • Gość: slawek_62 Re: Płyta główna IP: 193.23.174.* 11.01.10, 19:48
              A możesz podać naoięcia odczytane w Biosie, lub programem Everest.
            • novi Re: Płyta główna 11.01.10, 20:26
              Gość portalu: weroniczka napisał(a):

>i na dodatek komputer nagle się wyłączał z powodu odłączenia chwilowego prądu .

to chyba normalne, że komp się wyłącza jak brak prądu :-)
              a sprawdź/chłopa trzeba/ w gniazdku w ścianie czy przewody dobrze
              dokręcone-często tam są iskrzenia i stąd awarie kompa
              • Gość: weroniczka Re: Płyta główna IP: 80.54.34.* 12.01.10, 14:15

"to chyba normalne, że komp się wyłącza jak brak prądu :-) "
                :DD napisałam co mi gość z serwisu powiedział a w zdaniu z wyłączaniem kompa po
                odłączeniu kluczowe słowa to : chwilowe i kilka razy..czyli komp wyłączał się co
                jakieś 10 minut jakieś 4 razy na wskutek awarii prądu , NIEPOTRZEBNIE go
                włączałam jak już prąd powrócił ale tez skąd mogłam wiedzieć ,że buraki będą
                odłączać prąd co parę minut - i w ten oto sposób mi podobno kondensatory padły ,
                na dodatek było zakurzone i napięcie było nie takie jak trzeba - ALE TO WSZYSTKO
                się już wydarzyło , komputer powrócił z serwisy z dolutowanymi kondensatorami ,
                wyczyszczony i z nową listwą zasilającą i moje pytanie brzmi czy wymiana
                kondensatorów w płycie głównej ma wpływ na jej żywotność..tzn czy wymiana
                kondensatorów jest rozwiązaniem na chwile czy płyta główna może działać dłuuugo.
                Pytam bo komputer tak dziwnie chodzi i tak mis ie z płyta skojarzyło ale wiadomo
                ze z kompem to może być milion innych powodów np wirus -
    • Gość: aaa Re: Płyta główna IP: *.4.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 12.01.10, 15:08
      Taki sam jak wyleczone Twoje przeziębienie na długość Twojego życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka