Dodaj do ulubionych

dysk zewnętrzny WD a LG

IP: 193.0.64.* 27.01.10, 16:18
Zbieram się do kupna zewnętrznego dysku na usb. właściwie zastanawiam się już nad dwoma (samsungi wykluczyłem za tandetne obudowy):
-WDBAAR5000ABK-EESN (www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C3910313 )
-HXD5U50GLS
(www.mediahit.pl/Dyski-twarde-zewnetrzne/56014-HDD-LG-500GB-2-5--HXD5U50GLS-5400-BLACK-SILVER-ZEW.html )

Oba mają takie same parametry, ale w przypadku WD na prawie żadnej ze stron nie ma podanej wielkości pamięci podręcznej, a jeśli już są, to sprzeczne ze sobą - na 1 stronie - 2mb, na innej 8mb. Generalnie nie wiem czy jest to bardzo ważny parametr, ale chyba wpływa na szybkość. To pierwsza wątpliwość. Zastanawiam się też jakie są Wasze doświadczenia z dyskami tych firm, który jest według Was lepszy, trwalszy? Może jednak lepiej kupić mniejszy - 320? Pytam, bo nie znam się na tym, a jak wywalić około 350 zeta, to już na coś dobrego :)
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: dysk zewnętrzny WD a LG IP: *.146.10.58.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.01.10, 14:01
      Jeśli chodzi o wydajność, to ilość obrotów i wielkość cache raczej nie ma
      znaczenia. Wąskim gardłem jest USB. W praktyce osiągniesz transfery 22-28 MB na
      sekundę. Jak zależy ci na wydajności, to poszukaj modelu z eSATA. W takim
      przypadku cena będzie jednak znacznie wyższa. Jeśli chodzi o firmę, to polecam
      Seagate - do swoich dysków dodają bardzo fajny program do backupu. LG bym nie
      kupował, ponieważ ta firma nie produkuje dysków twardych. Obudowy zleca pewnie
      jakimś podwykonawcom a dyski kupują od innego znanego producenta. Polecam dyski
      2,5 cala - są o wiele poręczniejsze od 3,5: mniejsza waga, wymiary, brak
      dodatkowego zasilacza i kabli.
      • Gość: przemeq Re: dysk zewnętrzny WD a LG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 15:46
        dzięki za odpowiedź. rzeczywiście myślę o 2,5calowym, na usb. myślałem o
        seagate, ale są dość drogie - około 370 i więcej zeta (przy 500gb). to już nie
        na moją kieszeń.
        czy zależy mi na prędkości? pewnie tak, ale przede wszystkim na jakości i cenie.
        to raczej będzie taki magazyn plików z dysku kompa stacjonarnego.
        oki, to skupie się na WD
        • Gość: Greg Re: dysk zewnętrzny WD a LG IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.01.10, 08:44
          Magazyn plików czyli nośnik do kopii zapasowych? Jeśli tak to po co
          przenośność 2,5"?
          • Gość: przemeq Re: dysk zewnętrzny WD a LG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 17:13
            po co mi mobilność dysku?
            przede wszystkim po to, żebym w razie czego mógł go wsadzić do kieszeni
            po drugie mam mało miejsca w pokoju zdaje sie dyski 3.5" muszą mieć osobne
            zasilania, zasilacze etc.

hm... seagate też wchodzi znów w grę... ponoć są niezawodne, w
            przeciwieństwie(?) do WD:
            www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C3900783
            www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C3900663
    • Gość: X Re: dysk zewnętrzny WD a LG IP: *.146.166.227.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.10, 15:11
      Jak ci zależy na wielkości to kup 500 GB - po prostu jeden bajt informacji
      kosztuje mniej niż na dysku 320. Jeśli na bezpieczeństwie, to kup 320, ponieważ
      ten dysk ma jeden talerz i dwie głowice - 2x mniej ruchomych rzeczy niż które
      mogą ulec awarii, silniczek obracający jednym talerzem jest mniej eksploatowany.
      Te dwa modele które znalazłeś prawdopodobnie się niczym nie różnią. Droższy to
      starszy model w aluminiowej obudowie (mam akurat taki 320 Giga). Nowszy/tańszy
      model może mieć obudowę plastikową - jest lżejszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka