Dodaj do ulubionych

windows 7 nadal zasobożerny

IP: *.aster.pl 19.02.10, 15:30
pclab.pl/news41094.html
"Według analityków system ten w aż 86% komputerów PC stale pożera od
90 do 95% dostępnej pamięci RAM, zmuszając się jednocześnie do
korzystania z wolniejszej pamięci wirtualnej, której zawartość
zapisywana jest na dysku." (przeciętny (nowy) komputer z Windowsem 7
ma 3,3 GB pamięci RAM)

Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: windows 7 nadal zasobożerny 19.02.10, 15:53
      Gość portalu: a napisał(a):

> Co sądzicie?

Że to bujda na resorach.
      Tak się składa, że mam dwa, niemalże identyczne sprzętowo systemy z Vistą i 7.
      4GB RAM w każdym z nich... a pomimo tego "Vista" aż rwie się do mielenia dyskiem
      przy "byleczym", gdy tylko wcześniej było coś pamięciożernego uruchomione.
      Zarządzanie pamięcią w "7" zdaje się być z zupełnie innej ligi. Wszystko miło,
      fajnie i bez mielenia dyskiem.
    • serenita123 Re: windows 7 nadal zasobożerny 19.02.10, 17:11
      pic-na-wodę-fotomontaż!

facet nie ma pojęcia o raportach statystycznych
      a tym bardziej o ich prezentowaniu!

PO PROSTU BRAK KONKRETÓW

kiepskiej klasy agitka, która nawet mnie nieposiadającej Win7
      w żadnym stopniu nie przekonuje
      • oby.watel Re: windows 7 nadal zasobożerny 20.02.10, 12:31
        A gdzie prezentuje te raporty statystyczne? Jakich konkretów brak? Do czego ta
        agitka miałaby przekonać? Do używania Linuksa?
    • user0001 Re: windows 7 nadal zasobożerny 20.02.10, 13:32
      Brakuje mi konkretnych danych.

Windows ma wbudowane "liczniki wydajności", chętnie obejrzałbym informacje o
      wykorzystaniu pamięci i ilości odwołań do pliku wymiany.

Tak dla informacji mniej zorientowanych:

Dostęp do pamięci jest o kilka tysięcy razy szybszy niż dostęp do dysku. Dlatego
      w pamięci RAM oprócz programów są umieszczane bufory przechowujące często
      wykorzystywane dane z dysku (w dużym uproszczeniu).

Cała pamięć nie wykorzystywana przez programy powinna być wykorzystana przez
      takie bufory, jeśli nie jest to znaczy, że system nie wykorzystuje możliwości
      komputera za które zapłaciliśmy.

A jeśli okazuje się, że uruchamiamy kolejny program to system może zwolnić te
      bufory z których najdłużej nie korzystał i przydzielić zwolnioną pamięć nowemu
      programowi.

Powtarzam za przedpiścami: chcę konkretne dane a nie dziennikarski bełkot.
      • Gość: jojo Re: windows 7 nadal zasobożerny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 14:48
        U mnie na lapku Asus M50 4 giga ramu procek Intel T5800 2 GHz ,średnie użycie CPU 17%,ram 36%.Wydaje mi się że to jakieś brednie o zasobożerności W7
        • morten24 Re: windows 7 nadal zasobożerny 20.02.10, 15:03
          Ale bzdury!
          Mam 4 GB ram i windowsa 7. Z pamięcią radzi on sobie lepiej niż Vista. Moje średnie jej zużycie to dla CPU - do 15% a ram do 35%. Podkreslam "DO". Na co dzień zużycie jest dużo mniejsze. Z tym że nie używam gier;P
          • Gość: uuuuuuuu Re: windows 7 nadal zasobożerny IP: *.c194.msk.pl 21.02.10, 03:48
            morten24 napisał:

> Ale bzdury!
            > Mam 4 GB ram i windowsa 7. Z pamięcią radzi on sobie lepiej niż Vista. Moje śre
            > dnie jej zużycie to dla CPU - do 15% a ram do 35%

no popatrz, a ja mam Viste 32 (lapek Lenovo) i tez mi srednio oscyluje w
            granicach 30-40%
            tyle ze z 3GB wiec to wyraznie mniej niz 35% z 4GB
      • smutas Re: windows 7 nadal zasobożerny 21.02.10, 00:58
        "Dostęp do pamięci jest o kilka tysięcy razy szybszy niż dostęp do dysku. Dlatego
        wykorzystywane dane z dysku (w dużym uproszczeniu)."

Pierwsze zdanie jest prawdziwe. Drugie, nawet w uproszczeniu, co najmniej
        bledne. Chyba mylisz indeksowanie dysku z zarzadzaniem zasobow przez OS.
        Inna sprawa jest fakt, ze zamkniecie niektorych programow w Windows np. Word,
        nie zwraca calej pamieci systemowi. Dzieki temu PONOWNE uruchomienie tego
        programu zajmuje mniej czasu.
        • oby.watel Re: windows 7 nadal zasobożerny 21.02.10, 11:02
          Word i spółka pakuje do pamięci przy starcie systemu swoje komponenty. Dzięki
          temu uruchamia się błyskawicznie. Inaczej będzie wyglądało zużycie pamięci u
          tych, którzy Worda nie mają, albo zablokowali mu możliwość ładowania się do
          pamięci czy trzeba czy nie trzeba, a inaczej u tych, którzy mają dużo programów
          rezydujących w pamięci. A do autostartu pchają się już praktycznie wszystkie
          programy, od Javy po Nero Burning ROM.
          • smutas Re: windows 7 nadal zasobożerny 21.02.10, 17:21
            To o czym piszesz to 100% prawda. Autostart, programy resydentne, itp... Ale ja
            miale "problem" ze sformulowaniem: "(...)Dlatego
            wykorzystywane dane z dysku (w dużym uproszczeniu)". To co jest ladowane z
            autostartu to sa PROGRAMY. OS nie ma zupelnie wplywu / kontroli nad czyms co nie
            jest uruchomione. Nie sledzi uzytkownika (poza indeksowaniem / dziennikowaniem
            dysku) i nie zaladuje WoW o 16:45 czyli piec min przed usredniona pora, gdy
            Kazio wraca ze szkoly i ma ochote pograc.
            • oby.watel Re: windows 7 nadal zasobożerny 21.02.10, 20:46
              To co jest ładowane z autostartu to jedna strona medalu. Drugą jest to, co
              ładują do pamięci uruchomione programy i czy pamięć zwalniają po zamknięciu.
              Przeważnie nie zwalniają i dopiero otwarcie innego programu wymusza na systemie
              uwolnienie zajętej pamięci. Windows nigdy sobie z zarządzaniem pamięci dobrze
              nie radził. Nie wiem jak jest w 7, ale nie sądzę, żeby nastąpiła jakaś
              rewolucyjna zmiana.
              • Gość: smutas Re: windows 7 nadal zasobożerny IP: *.dsl.bell.ca 21.02.10, 21:39
                Windows nie jest moja najmocniesza strona, ale nie wyobrazam sobie mozliwosci by
                system decydowal o uwolnieniu pamieci zarezerwowanej dla otwartego procesu. Moze
                ewentualnie przeniesc pewne zasoby, powiedzmy na dysk, ale adres pierwszego
                bloku pamieci nie moze sie zmienic. Moze zmienic sie jego zawartosc na taka,
                ktora wskaze nowe polozenie danych. Ale gdyby bylo inaczej to pionter
                dzialajacego procesu nigdy by nie znalazl wlasnych danych - czyli program by sie
                wysypal.
                Problemy z pamiecia mialy Windowsy 98 i NT. Polegaly one na tym, ze zostawaly
                zwracane do systemu obszary pamieci, z ktorych korzystal proces macierzysty a
                zajetymi pozostawaly obszary okupowane przez "child process", nawet po
                zamknieciu glownego procesu. Powstawaly wtedy "zombies", o ktorych system nie
                mial pojecia.
                Mam nadzieje, ze w nowszych Windach problem wycieku pamieci zostal rozwiazany.
                To o czym mowimy jest jednak czyms innym
    • Gość: Kuri Re: windows 7 nadal zasobożerny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 17:48
      Nie wiem o co chodzi, dane chyba z sufitu... Mam Win 7 64, 4gb ramu, a srednie
      wykorzystanie pamieci, to ok. 30%.. Tez nie gram w gry..
      • kell99 Re: windows 7 nadal zasobożerny 21.02.10, 17:31
        Gość portalu: Kuri napisał(a):

> Nie wiem o co chodzi, dane chyba z sufitu... Mam Win 7 64, 4gb ramu, a srednie
        > wykorzystanie pamieci, to ok. 30%.. Tez nie gram w gry..

Win 7 to jedyny system operacyjnyc ktory potrafi poinformowac, ze cpu jest
        obciazone w -4%, czasem widzi tez wartosci > 100% :)
        Ten typ tak chyba ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka