Dodaj do ulubionych

JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX

14.02.04, 17:32
Mam duzy problem z wybraniem odpowiedniej wersji Linuxa, naprawdę nie wiem
który jest najlepszy i jak go kupić...ściągnąć...dostać???
Bardzo chciałabym żeby działały na nim wszystkie moje aplikacje z windowsaXP,
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!
Obserwuj wątek
    • al-ki Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 14.02.04, 17:48

Ja najmniej boleśnie przeszedłem zmianę z XP na Mandrake.
    • kinemator Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 14.02.04, 17:59
      Po pierwsze:
      Aplikacje z XP nie beda dzialac na Linuksie. Jest to całkowicie odmienny,
      samodzielny system. Mozna je odpalac za pomoca programu Wine, Winex ,ale nie
      wszystkie da sie odpalic i zazwyczaj nie ma to sensu(bo sa odpowiedniki
      wiekszosci aplikacji z Windowsa)

Linuksa mozna kupic np. w Empiku tazem z gazetka Linux+ (www.linux.com.pl)
      lub sciagnac obrazy plyt instalacyjnych i wypalic(adresy ftp kraza po sieci,
      wystarczy pogooglac)

Lepiej kupic gazetke, bo dostaje sie opis instalacji + rozne artykuly, porady
      dla poczatkujacych

PS. Dla pozatkujacych polecam Auroxa lub Mandrakea
      • bokaj Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 14.02.04, 20:38
        zerknij na www.allegro.pl
        po dobrych cenach "chodzą" tam Mandraki i Auroxy - najkorzystniejsze dla początkujących (zestawy średnio taniej o 15 zł niż w MPIKach bywały jeszcze do niedawna);
        ewentualnie zerknij na: www.special.chip.pl - i zamów któryś z numerów linuxowych razem z płytkami (chyba nr "jesień 2003" był z Mandrake 9.2)

Mandrake 9.2 jest o.k. (wg mnie najmniej kłopotliwy dla debiutantów - co przerabiam aktualnie na własnej skórze, MDK jest łatwiejszy nawet od Auroxa - klona Red Hat'a);
        jesli w to wejdziesz - nie przegap strony:
        www.linux.com.pl/forum
    • beny5 Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 15.02.04, 14:22
      Mimo ze juz ci polecili ja polecam zostac przy XP

> Mam duzy problem z wybraniem odpowiedniej wersji Linuxa, naprawdę nie wiem
      > który jest najlepszy i jak go kupić...ściągnąć...dostać???

Z bardzo prostego powodu. Z takim podejsciem jakie prezentujesz trezygnujesz z
      linuksa po tygodniu, wzglednie dwoch. To system wymagajacy samodzielnosci a ty
      sia nia üpochwalic nie mozesz.

> Bardzo chciałabym żeby działały na nim wszystkie moje aplikacje z windowsaXP,
      To po co zmieniac system?

Plyty z obrazami plyt intalacyjnych mozesz znalezc tu: www.linuxiso.org/
    • karal00x Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 15.02.04, 18:25
      a ja troche z innej beczki: polecam SuSE, najlepszy stosunek jakosc/prostota
      obslugi; mialem chyba wszystkie dystrybucje, i jesli chodzi o zastosowanie do
      normalnej pracy, tzn. nie bedziesz sie bawil w serwery i inne takie :), to SuSE
      jest bezkonkurencyjny; na serwrek polecam Slackware (wcale nie taki straszny jak
      go maluja) ale na komputer - ze tak powiem - koncowy SuSE jest najlepszy. Zadne
      tam RedHaty i Mandarynki (Mandaryna jest taka, ze jak juz ja kazdy pozna i
      zacznie sie czuc w linuksie troche pewniej, to od razu od Mandaryny ucieka);
      oczywiscie kazdy ma swoje zdanie, i zaraz mnie ostrzelaja kontrargumentami, ale
      jak mialem wszystko i dzisiaj pracuje na Slacku i SuSE. W ogole jak sie tak
      czlowiek rozejrzy to o SuSE jest najmniej glosow krytycznych. Najlepiej SuSE
      poszukac na allegro, na susite.icem.edu.pl tez chyba jest. Pozdr!
      • karal00x Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 15.02.04, 18:26
        jesli chodzi o sunsite.icem.edu.pl to nigdy nie bedzie najnowszej wersji, jedna
        wstecz, czy jakos tak. Pozdr!
        • bokaj Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 15.02.04, 18:58
          weź pod uwagę, że SUSE jest płatną dystrybucją - więc koszt jest dużo wyższy niż Mandrake czy Auroxa;
          ktos wcześniej odradzał koleżance zmianę, sugerując by została przy XP, bo zauważył, że dziewczyna chce pełnej funkcjonalności "od zaraz" - w tym stanie rzeczy, gdyby jednak przesiadać się na Lina to chyba Mandrake jest najlepsza, bo najprostsza na początek - z tym, że (na bazie swoich doświadczeń) radziłbym nie bawić sie w wersje z Linux+Extra, tylko ściągnąć "Bluehawk'a" (wersja czeska, wzbogacona o istotne rzeczy, m.in. stery do nVidii i in.);
          adresy mirrorów są na: www.mandrake.cz
          (tę wersję MDK 9.2 użytkownicy zwykle chwalą, oceniając jako najpełniejszą!)
          • karal00x Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 15.02.04, 19:15
            zgadza się, ale płatne są tylko najnowsze wersje :) każdą dystrybucję o jeden
            numerek wstecz możesz swobodnie rozprowadzać;
            najlepiej kupić na allegro, tutaj link do aukcji z SuSE
            www.allegro.pl/showcat.php?id=4679&order=t&view=gtext
            po 40 - 50 zł

no i w ogóle dziewczynka chyba najlepiej zrobi jak zostanie przy XP - jeśli
            aplikacje po windows muszą się uruchamiać :)
            Pozdr!
            • e.111 Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 15.02.04, 20:56
              karal00x napisała:

> zgadza się, ale płatne są tylko najnowsze wersje :)
              ...hmmm,to znaczy ze SuSE 9.0 ktory zainstalowalem w sobie bezplatnie w zeszlym
              tygodniu, z oryginalnego servera FTP SuSE
              ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/
              nie jest juz najnowszy ?!
              ;))

• karal00x Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 15.02.04, 21:55
                instalowanie bezpośrednio z FTPa to zupełnie inna bajka (i nie do końca to
                samo); miałem na myśli rozpowszechnianie najnowszych wersji na płytach
                instalacyjnych; poza tym suse 9.0 jest wyjątkowy, bowiem jednoczesnie jest
                najnowszy i od 26 października 2003 objęty jest licencją GNU GPL; dotychczas tak
                właśnie było, tzn. na licencjach GPL były tylko dystrybucje numer wstecz; teraz
                SuSE przejął Novell i nie wiadomo jak to wszystko się przepoczwarzy;
                • e.111 Re: :) /nt 15.02.04, 22:14

• nek-ko Re: JAKI LINUX ??? Zamiana XP na LINUX 16.02.04, 07:20
      Na początek proponuję dwa systemy - np. Aurox i windę, aczkolwiek z XP to mam
      wątpliwości. Poczytaj wypowiedzi na forum poniżej - tam kolega już na serio się
      zabiera z instalkę. Dzięki temu unikniesz rozstroju nerwowego pt "bo to wszystko
      takie inne". Niestety, programy które Ci teraz chodzą nie odpalą "na żywca" pod
      Linuksem, a jeśli spróbujesz grzebać z wine i resztą - no cóż, z pewnością nie
      jest to technika dla początkujących (wiem, bo sama próbowałam).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka