Dodaj do ulubionych

Problem z przenoszeniem plików

IP: *.biaman.pl 16.02.04, 22:32
Na dyskietkach przenoszę pliki ze starego kompa na nowszy. No i mam problemy.
Wcześniej wszystko było OK, ale zauważyłam, że od jakiegoś czasu pliki, a są
to zdjęcia w formacie JPG są poszatkowane. ACD pokazuje tylko część obrazu,
jakąś 1/4. Wyglada to tak, że na górze jest obraz, a pod spodem takie
poszarpane tło i pustka. Niektóre wogóle nie wyglądają tzn. jest pusty
prostokąt. Zauważyłam to całkiem niedawno, wcześniej było OK - co to może
być? Zaznaczam, że wirusów żadnych nie zauważyłam.
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.visp.energis.pl 16.02.04, 23:06
      Nie wiem co to "Moniko". Też z czymś takim się spotkałem. Różnie z tym
      kombinowałem. Można np. pozipować te zdjęcia i później przenosić.

A tak w ogóle, to nie rozumiem o co chodzi i skąd się biorą te przekłamania.
      • Gość: Monika Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.biaman.pl 17.02.04, 00:37
        Wiesz, ja mam 10 dyskietek. I przenoszę codziennie po kilkanaście Megabajtów.
        Dopiero dwie ostatnie "tury" i tak się zaczęło chrzanić. Właśnie sie
        zastanawiam jaka może być przyczyna? Wczesniej OK, a teraz nie. Może dyskietki
        są juz do wyrzucenia;) Pozdrawiam.
    • Gość: w++ Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 01:23
      Wygląd jaki opisujesz pod ACD typowy objaw pliku jpg uciętego w środku. Bardzo
      prawdopodobne są kłopoty z odczytem dyskietki. Spróbuj najpierw skopiować z
      dyskietki na twardy (domyślam się że z pomocą ACD otwierasz jpgi prosto z
      dyskietki ), jeśli to problem z odczytem, wtedy przy kopiowaniu wyskoczy błąd,
      możesz porównać też dlugości plików na obydwóch kompach.
      Jeśli w odczycie dyskietek są trudności to najczęściej to wina dyskietek, nieraz
      w miarę nowych, a możliwe jest także niedomaganie stacji dyskietek w jednym lub
      drugim kompie(zabrudzenie głowic lub jakieś inne usterki).
      • Gość: Monika Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.biaman.pl 17.02.04, 19:04
        Pliki są pocięte, a przeglądam spod ACD zarówno z dyskietki jak i przegrane na
        twardy dysk. Też myslę, że wina lezy w dyskietkach. Zaraz je sformatuję i
        spróbuję coś przenieść.
        • Gość: w++ Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 00:59
          Dziwne. Kopiowanie powinno się albo udać w stu procentach albo powinien być
          zasygnalizowany błąd (i jeśli jest to błąd w trakcie odczytu pliku to na dysku
          docelowym zostaje taki właśnie ucięty kawałek, kopiowanie zostaje przerwane, ale
          Ty nic nie piszesz o jakiś komunikatach błędu). Ale w windowsach kierowanie się
          logiką to ślepa uliczka, zawsze potrafią czymś zadziwić. Nie mam żadnej
          koncepcji, ja osobiście rozszerzył bym badania na trzeci komputer, ale z
          dyskietkami oczywiście też warto spróbować.
    • Gość: verbatimek Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 19:14
      Na 10 nowych verbatimek 3 musiałem od razu wyrzucić.
    • Gość: Aster Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.magma-net.pl 18.02.04, 01:23
      A może warto pomyśleć o innym sposobie przenoszenia plików?
      Zainwestować ok 10 zł w kabel do transmisji równoległej
      możliwej w Windows/Total Commmanderze.
      Co ciekawe, jest też programik lptdos który umożliwia
      transmisję nawet z komputerem który w ogóle nie ma Windows
      tylko DOS (ale wówczas musi on być serwerem).
      Można uzyskać transmisję rzedu 70 kB/s co jak łatwo wyliczyć
      odpowiada kopiowaniu pojemności dyskietki w ok. 20 s.
    • Gość: wqe Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 10:19
      Nie jest lepiej wyciągnąć dysk ze starego kompa i włożyć do nowego?
      • Gość: Monika Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.biaman.pl 18.02.04, 19:14
        Komuniaktu o błędzie nie ma, komp mam nowy na gwarancji i nie mogę go otwierać:
        ( Zainteresowało mnie to połączenie przez kabel. Łopatologicznie: muszę kupić
        kabel, połączyć oba komputerki i przesyłać dane? Czy mógłbyś napisac wiecej na
        ten temat? A może jakiś link? Czy potrzebny jest jakiś konkretny kabel, program
        (na jednym czy obydwu komputerkach)? Chciałabym postawić 2 komputery obok
        siebie, połączyć i ściągnąć, bo sporo mam tego. Pozdrawiam - Monika
        • Gość: Aster Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.magma-net.pl 19.02.04, 00:55
          Aby połączyć komputery kablem o którym pisałem, oba muszą posiadać
          port równoległy (Centronics). Jest to złącze dwurzędowe, 25 pin, żeńskie.
          Dawniej był to podstawowy sposób podłączenia drukarki (nie było USB).
          Mam nadzieję, że masz jednak taki port w nowym komputerze.
          Gorzej jesli to notebook, bo w nowych już zwykle nie ma.
          Założę, że masz bo inaczej nie byłoby sensu pisać dalej.

Kabel powinnaś bez problemu dostać w sklepach komputerowych.
          Trzeba tylko wyraźnie powiedzieć, że ma służyć do transmisji danych
          pomiędzy dwoma komputerami przez port równoległy (Centronics).

Teraz jaki program:
          Poczciwy Windows Commander (obecnie, od wersji chyba 5.0 nazywa się
          on Total Commander, dalej będę pisał skrótowo Commander).
          Podejrzewam, że go używasz. Jeśli nie, to przy okazji
          możesz zainstalować użyteczny program (najwyżej ktoś Ci pomoże).

1.Podłączyć kabel,
          2.Na obu komputerach powinien być uruchomiony Commander,
          3.W Commanderze uruchomić polecenie: "PORT podłączenie do innego PC..."
          (w wersji 5.51 której używam jest to w grupie Sieć)
          4.W tym komputerze, przy którym będziesz pracować (czyli raczej nowym)
          wybrać KLIENT, w tym drugim SERWER, to ważne,
          5.W jednym z okien Commandera (komputer KLIENT) powinny się pojawić dyski
          drugiego komputera.

No i teraz można pracować tak jakby się miało w komputerze dodatkowe dyski
          (kopiować, przerzucać, synchronizować). Np. zaznaczyć katalog (lub nawet cały
          dysk i go przerzucić). Nie jest to może reweacyjnie szybkie, w godzinę można
          przenieść ponad 200 MB (ale robi się to właściwie bezobsługowo).
          Ja przerzuciłem w ten sposób już wiele gigabajtów i nie miałem z tym żadnych
          problemów (typu np. błędy transmisji).

Tu jest link do strony Total Commandera,
          a konkretnie do FAQ dotyczących portu równoległego:

www.ghisler.com/efaqport.htm
          Życzę powodzenia, w razie problemów służę dalszą pomocą.

P.S.
          Można używać takiego kabla również korzystając tylko z mechanizmu
          Windows nazwanego: "Bezpośrednie połączenie kablowe" (bez Commandera).
          To też działa, ale jest niezbyt wygodne i nie polecam.
          • Gość: Aster Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.magma-net.pl 19.02.04, 01:05
            I jeszcze jedno. Jakoś tak przyjąłem, że w starym komputerze
            nie masz USB. Jeśli masz, to nie warto bawić się w porty równoległe
            i kupić specjalny kabelek USB do łączenia dwóch komputerów.
            Takie połączenie jest wielokrotnie szybsze.
            Jest jeden warunek: musi być conajmniej Win98SE aby można
            było korzystać z USB.

Pozdrawiam
    • Gość: w++ Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.04, 05:58
      Jeśli "dojrzewasz" do połączenia kabelkiem i jeśli będziesz w przyszłości dalej
      używać 2 kompów, to rozważ założenie po prostu sieci komputerowej. To szumnie
      brzmi przy dwóch kompach ale ma pewne zalety:
      - mając udostępnione i ewentualnie zmapowane dyski nie wykonujesz jakiś
      specjalnych czynności na obu kompach, po prostu sobie kopiujesz tak samo jak
      n.p. z dyskietki na twardy
      - wszelkie oprogramowanie jest typowe, zawarte w windowsach (ewentualnie trzeba
      wgrać drivery do karty sieciowej
      - jest to rozwiązanie przyszłościowe: może służyć do gierek sieciowych,
      udostępniania internetu i różnych innych rzeczy
      - pracuje bardzo szybko (tanie karty mają 100Mb, z testu który przeprowadzałem
      między starym a nowym komputerem, to minimum 1,3MB/s czyli 1 dyskietka na
      sekundę ), szybciej niż usb i inne kabelki n.p. kabel na porcie szeregowym przy
      115kb daje 10kB/s, czyli ok. 140 sekund na dyskietkę.
      - długość kabla, nawet kilkadziesiąt metrów nie robi problemu (przy usb max
      ok.10m, przy połączeniu portów drukarkowych jeszcze mniej)
      - łatwo jest rozszerzyć sieć na więcej komputerów (w/w kabelkowe połączenia
      służą wyłącznie do połączenia tylko dwóch kompów)
      - jest to rozwiązanie dziś bardzo typowe, stąd jest dużo opisów na ten temat i
      dużo zorientowanych w tej sprawie ludzi.
      Wady:
      - koszt: 2 karty sieciowe po ok. 20zł jedna (w nowy kompach czasem są już w
      standardzie n.p. zintegrowane z płytą główną,jeśli przypadkiem masz w nowym
      wtedy jedna starczy), kabelek (skrosowany) parę metrów za kilka zł, na miarę
      ok. 2zł/m. (jednak może nie tak drogo, dla porównania kabelek usb 1,5m do
      łączenia 2 kompów {KABEL USB 1.1 NETWORK LINK STLAB A-A 1.5M} koszt hurt bez vat
      49,95 zł, kabelki na porty szeregowe lub równoległe dość krótkie może min.
      kilkanaście zł, dluższe są droższe)

• Gość: Monika Re: Problem z przenoszeniem plików IP: *.biaman.pl 19.02.04, 22:10
        Dziękuję uprzejmie za wyczerpujące odpowiedzi. Stary kompik mam bez złącza USB
        z Windą 95. Postaram się teraz postępować zgodnie z instrukcjami:) Zaczynam od
        jutra...Pozdrowienia - Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka