Dodaj do ulubionych

Dziwna "mozaika" na ekranie :(

IP: *.aster.pl 06.03.10, 13:35
Desktop Dell Studio XPS, Windows 7 Ultimate 64bit.

Przy starcie systemu, zaraz po pojawieniu się okna do logowania do Windowsa na
monitorze pojawia się taka mozaika:
newserv.fothost.pl/show.php/2866425_IMAG0099.jpg.html
Po przeskanowaniu systemu pokazuje, ze karta graficzna jest OK, ale
jest jakiś problem z napędem BlueRay. Płytkę testową odtwarzam w drugim
napędzie DVD.

Komputer mam niecały miesiąc. W Dellu wykupiłem 4-letnią gwarancję Next
Business Day. Problem mam od środy, ale póki co nie raczyli wysłać do mnie
serwisanta. Według nich problem jest z którymś z twardych dysków (!), ale
sprawdzałem w Safe Mode i działają oba, bez problemu.

Jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • r0ger Re: Dziwna "mozaika" na ekranie :( 06.03.10, 22:13
      Może gdyby link działał....
      • Gość: Kolobos Re: Dziwna "mozaika" na ekranie :( IP: *.zask.pl 07.03.10, 00:17
        Czasem dziala i przedstawia sieczke na ekranie co wskazuje na uszkodzona karte (o czym juz wczesniej pisalem!).
        • Gość: Pytajnik Re: Dziwna "mozaika" na ekranie :( IP: *.aster.pl 09.03.10, 17:16
          Dzisiaj wreszcie zjawił się "serwisant" z Della z nową kartą graficzną, którą sobie sam wymieniłem, bo on najpierw miał problemy z jej wyjęciem, a podłączenie zupełnie go przerosło ;) To tak na marginesie.

Niestety okazało się, ze problem pozostał, a wiec nie była to kwestia karty graficznej.

Widząc "fachowość" supportu firmy Dell, przywróciłem system do wcześniejszego stanu z 28 lutego i... problem się rozwiązał :)
    • Gość: Romek Re: Dziwna "mozaika" na ekranie :( IP: *.warszawa.mm.pl 07.03.10, 13:57
      U mnie w laptoku była trochę inna sieczka, wynikało to z tego, że grafika bez
      swojej pamięci (korzystała w RAMu na płycie głównej) nie mogła nic przetworzyć,
      bo RAM mi się krzaczył. Czyszczenie modułów, odkurzanie i tym podobne sprawy
      pomogły, a wyglądało to tak:
      img130.imageshack.us/img130/3923/dscf2696x.jpg
      Jeśli sprzęt jest na gwarancji, to może być trochę trudno rozebrać i czyścić
      bebechy.
      • Gość: Romek Re: Dziwna "mozaika" na ekranie :( IP: *.warszawa.mm.pl 07.03.10, 14:00
        Oczywiście czyszczenie całych bebechów, bo sprawa może dotyczyć tego co napisał
        Kolobos, zakocona karta grafiki lub radiator na procesorze... trudno typować bez
        bezpośredniego kontaktu a jedynie na odległość.
        • Gość: Pytajnik Re: Dziwna "mozaika" na ekranie :( IP: *.aster.pl 07.03.10, 14:52
          W moim przypadku nie może być mowy o kurzu czy brudzie, komputer ma niecały miesiąc.

Od mojego pierwszego telefonu do Della w czwartek, ciągle próbują zdiagnozować
          problem na odległość, przez telefon. Paranoja :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka