Dodaj do ulubionych

Zniknął twardy dysk!

IP: 82.177.70.* 26.02.04, 10:13
Może niezupełnie zniknął, ale po kolei.
Mam dwa twarde dyski, 40 i 60GB. Na mniejszym są dwie partycje: C-systemowa i D-przeznaczona na instalację oprogramowania.
Większy z dysków, oznaczony F stanowi w całości jedną partycję, gdzie przechowuję muzykę, filmy itp.
Kilka dni temu w oknie Mój komputer, zamiast ikony dysku F pojawiła się zwykła ikona, taka, jaką mają pliki o rozszerzeniach nie powiązanych z żadną aplikacją. Litera dysku, oraz etykieta pozostały bez zmian. Również wszystkie ikony skrótów na pulpicie, odnoszące się do plików z dysku F przestały być aktywne. Podwójne kliknięcie powoduje wyświetlenie komunikatu "System windows nie może odnaleźć...itd"
Podwójne kliknięcie ikony, która niegdyś była ikoną dysku F powoduje również wyświetlenie komunikatu jw. Natomiast, co najbardziej dla mnie niezrozumiałe, kliknięcie tej ikony PM i wybranie z menu "Eksploruj" lub "Otwórz" otwiera dysk F i mogę korzystać z zapisanych tam plików. Jednak np. zrobienie nowego skótu na pulpicie i wykasowanie starego nie działa. Skrót pozostaje nieaktywny.
To chyba wszystko. Starałem się opisać problem najdokładniej jak potrafię. Nie znalazłem również podobnego problemu w archiwum Forum. Dlatego zdecydowałem się zawracać Wam głowę.
Czy ktoś wie jak przywrócić normalny dostęp do dysku F?
Jeszcze kilka dodatkowych informacji: System WinXP Pro SP1, w oknie "Zarządzanie dyskami" dysk F jest normalnie widoczny i oznaczony jako 1. Bios również poprawnie rozpoznaje oba dyski.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mgregor Re: Zniknął twardy dysk! IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 26.02.04, 11:57
      Kliknij prawym klawiszem myszy na tym dysku. Wybierz Eksploruj. Usun z niego
      plik AUTORUN.INF (pamietaj zeby odkryc pliki ukryte i systemowe!)

Powinno pomoc.
      Pozdrawiam serdecznie
      mgregor
      • Gość: sten Re: Zniknął twardy dysk! IP: 82.177.70.* 26.02.04, 12:09
        Dziękuję za zainteresowanie, ale niestety na żadnym z dysków nie mam pliku o którym piszesz. Z tego co wiem, takie pliki znajdują się chyba krążkach CD\DVD?
    • pika17 pomogę pika 26.02.04, 12:08
      Najlepszy sposób to odbudowanie tablicy partycji dysku. Jak?
      Ściagnij z netu program Partiton Magic (jeśli masz wina 9x) lub progream Norton
      Utilities, starsze wersje ob są darmowe, odpal jeden czy drugi i skanuj dyski
      WSZYSTKIE, ja na dysku d miałem pewnego razy 65Gb Virtual Clone Cd hi hi hi,
      i nie moigłem w nic grać ;(, ale Norton mi pomógł, zapyta się czy naprawić
      błędy daj na tak na pewno nic Ci nie zepsuje!, może to troche potrwać, zaznacz
      w Nortonie opcje skanowania caŁEGO DYSKU I IDZ NA MIASTO NA JAKLIEŚ 5-6 GODZIN

PA PA, POWODZENIA
      • Gość: sten Re: pomogę pika IP: 82.177.70.* 26.02.04, 12:24
        Żaden ze sposobów przedstawionych przez Ciebie nie pomoże:
        1-Ani PartitionMagic, ani tym bardziej Norton, nawet w najstarszych wersjach nie są darmowe. Wersja demo PM nie zapisuje zmian, więc jest w zasadzie bezużyteczna.
        2-Norton Utylities nie radzi sobie z partycjami NTFS, a w tym systemie mam sformatowany dysk.
        3-Nie chodzi mi o odzyskanie partycji, bo te nie zniknęły i jest do nich dostęp.
        4-Przed napisaniem postu wykorzystałem wszystkie znane mi metody, jak sprawdzenie dysków (chkdsk), uruchomionych usług itp.
        Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka