Dodaj do ulubionych

Opcje karty graficznej

IP: 91.193.160.* 17.04.10, 12:29
Gdzie się zmienia ustawienia karty graficznej. Chodzi mi o coś takiego
jak włączenie antialiasingu.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Opcje karty graficznej IP: *.multimo.pl 17.04.10, 12:34
      Takie opcje to się zmienia w ustawieniach danej aplikacji (np. gry).
    • Gość: gość portalu Re: Opcje karty graficznej IP: *.chello.pl 17.04.10, 13:10
      W opcjach sterownika karty też najczęściej można zmienić niektóre ustawienia.
      Kliknij prawym na pulpit i z menu kontekstowego wybierz nazwę karty graficznej.
    • Gość: lajosz Re: Opcje karty graficznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 14:20
      Jeśli gra (lub inny program) nie umożliwia włączenia/wyłączenia antialiasingu,
      to możesz to wymusić w sterowniku karty.

Nie wiem jak to się włącza w przypadku kart na chipsetach ATI (Radeon) bo
      takowej karty nigdy nie posiadałem, ale jesli masz karte na chipsecie Nvidii, to:
      Włączasz Panel sterowania Nvidia, a tam, w sekcji "Zarządzanie ustawieniami 3D"
      możesz włączyć/wyłączyć antialiasing globalnie, czyli po prostu włączyć
      antyaliasing dla karty graficznej niezależnie od tego co będzie na ekranie lub
      możesz włączyć/wyłączyć antialiasing dla konkretnego programu (np. dla jakiejś gry).
      Oczywiście niektóre gry które nie przewidują antyaliasingu, mogą z automatu
      wyłączać antyaliasing w sterowniku karty, ale jest to rzadki przypadek.
      Jeśli jednak powyższa sytuacja wystąpi, a zależy Ci na włączeniu antyaliasingu
      właśnie w tej konkretnej grze/programie, to możesz użyć programu o nazwie
      RivaTuner.
      Programem tym wymusisz, włączysz, wyłączysz dosłownie wszystko i to zarówno w
      kartach na chipsetach Nvidii jak i ATI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka