Dodaj do ulubionych

Linux - aspekt prawny

28.02.04, 15:37
Wiem, że zabrzmi to bezsensownie, a przynajmniej dla mnie tak zabrzmiało.
Otóż ktoś, siedziący w branży dość głęboko, powiedział mi, że dystrybucja
kupiona z gazetką ma inny status prawny od takiej ściągniętej z sieci.
Konkretnie chodzi o prawa użytkowania Linuxa w firmie, podatku etc, etc.
Jeżeli ktoś coś wie, to będę wdzięczny za informacje. Najlepiej z jakimś
źródłem prawnym.

Pozdrawiam, Fugazzi...
Obserwuj wątek
    • fugazzi Re: Linux - aspekt prawny cd. 28.02.04, 15:38
      Tzn. wiem, że Linux jest darmowy, ale czy firma płaci podatek od korzyści jakie
      odniosła z użytkowania programu bezpłatnego, a nie kupionego.

Fugazzi...
      • koktajl_molotowa Re: Linux - aspekt prawny cd. 28.02.04, 19:13
        fugazzi napisał:

> Tzn. wiem, że Linux jest darmowy, ale czy firma płaci podatek od korzyści jakie
        >
        > odniosła z użytkowania programu bezpłatnego, a nie kupionego.
        >
        O ile dobrze rozumiem tekst czytany, to Linux jest bezpłaty i niema ograniczeń w
        stosowaniu (nie ważne zastosowanie komercyjne czy nie). Nie wiem jakie korzyści
        finansowe, poza oszczędnością pieniedzy potencjalnie przeznaczonych na zakup np.
        Windows, mozesz osiagnąć uzywając systemu operacyjnego. Troszke inaczej jest z
        programami uzytkowymi, wiele z nich jest darmowych, ale z wyłączeniem zastosowań
        komercyjnych. Jeśli licencja dopuszcz stosowanie programu do celów komercyjnych,
        jedynym podatkiem będzie VAT i podatek dochodowy, który tak czy inaczej musisz
        płacić (jesli nie, musisz zapłacić za program i cenę wrzucić w koszty :)
        Zaznaczam, że choć podstawy ekonomii znam, to prawnikiem juz nie jestem i to co
        napisalem jest tylko moja opinią opartą na czytanych licencjach i ich rozumieniu
        (na mój oczywiście sposób, mam nadzieję, że właściwy).
        • kell99 Re: Linux - aspekt prawny cd. 28.02.04, 19:34
          w normalny kraju jest tak jak piszesz, ale polska normalnym krajem nie jest.
          nie raz bylo slychac rozne totalnie debilne propozycje by np za linuksa za 10zl
          z gazety placic tyle co za windows, a za open office tyle co z m$ office:)
    • karal00x Re: Linux - aspekt prawny 29.02.04, 21:53
      chodzi o to, że dla Urzędu Skarbowego nie istnieje termin "darmowy" - firma na
      wszystko musi mieć fakturę, nawet jeśli to 10zł za gaetkę :) W przeciwnym
      wypadku, jeśli dojdzie do kontroli, sprzęt czy oprogramowanie które nie ma
      udokumentowanej wartości, jest wyceniane, i może dojść do takiej sytuacji, że
      baran z US, wyceni nasze oprogramowanie w firmie na 10000 i od takiej kwoty
      zapłacimy podatek - dlatego dla firm najlepszym rozwiązaniem jest zakup wersji
      pudełkowej z pełną dokumentacją i fakturą; trzeba na wszystko mieć "papiery"
      pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka