Dodaj do ulubionych

Płytka Cd-Rw - problemy

IP: 82.139.131.* 05.03.04, 22:15
Mam płytkę Cd-Rw. Chciałam nagrać 700 mb danych. W tym celu wyrzuciłam
wszystkie dane z płyty. Ale...nie ma na niej żadnych plików, a widnieje
obszar zajęty okolo 200 mega. Czy mogłam coś pokręcić w ustawieniach? Jak to
sprawdzić? Cały czas miałam zaznaczoną multisesję. Prosżę pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: cngf Re: Płytka Cd-Rw - problemy IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:39
      Oczywiście ponieważ dane nie są fizycznie usunięte, zaznaczyłaś na czyszczenie
      szybkie, co nie powoduje fizycznego wyczyszczenia danych z płyty, aby to zrobić
      zaznacz w swoim programie obcję czyszczenia dokładnego lub odznacz opcję
      szybkiego czyszczenia. Oczywiście to potrwa trochę dłużej.
    • ccutek Re: Płytka Cd-Rw - problemy 05.03.04, 22:39
      Widzisz 200MB zajęte czy 500MB wolne bo to różnica. Jakiego oprogramowania
      używasz i jak próbujesz kopiować pliki na CD?

• Gość: cngf Re: Płytka Cd-Rw - problemy IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:53
        > Widzisz 200MB zajęte czy 500MB wolne bo to różnica.

a co to za różnica??? bo ja nie wiem

> Jakiego oprogramowania używasz i jak próbujesz kopiować pliki na CD?

tu też nie wiem o ci ci chodzi, czyszczenie płyty cd-rw a nagrywanie to co
        innego i oprogramowaie tu nie gra roli, o ile jest dobre.
    • Gość: mgregor Re: Płytka Cd-Rw - problemy IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 06.03.04, 12:34
      No wlasnie...wyrzucilas a nie sformatowalas plytki. W Nero musisz kliknac
      Nagrywarka -> Kasowanie nosnika wielokrotnego zapisu. Potem wybierasz Calkowite
      kasowanie nosnika RW i klikasz KASUJ. Po takiej operacji plytka bedzie
      calkowicie czysta i zdatna do nagrania 700 MB danych.

W Nero Express musisz rozwinac opcje Wiecej i tam pojawi sie przycisk: Skasuj
      zawartosc plytki. Potem postepujesz dokladnie tak samo jak powyzej: wybierasz
      Calkowite kasowanie nosnika RW i klikasz KASUJ. I po klopocie...:-)

Pozdrawiam serdecznie
      mgregor
      • Gość: Monika Dziękuję za porady!! IP: 82.139.131.* 07.03.04, 22:49
        Nero pokazuje mi, że mam 500 mega wolnych na płycie. Chodziło mi o to, żeby
        zrobić z powrotem te 700 mega początkowej pojemnosci dysku żeby nagrać tam coś
        około tej pojemnosci. Wasze rady są bezcenne. Niby to wszystko takie proste,
        ale nie każdy potrafi wszystko. Pozdrawiam!!
        Pytanie - jakim sposobem można na płytę 700 Mb nagrać 790 Mb danych??
        • Gość: mgregor Re: Dziękuję za porady!! IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 08.03.04, 14:33
          Usuwajac tylko pliki z plytki (tzn. kasujac je klawiszem DEL w Nero) nie
          usuwasz ich fizycznie z dysku tylko zamazujesz informacje o tym ze te pliki sa
          dostepne. Tak wiec nie widzisz ich a pliki nadal zajmuja miejsce na plycie.
          Dopiero kiedy wyczyscisz plyte tak jak Ci powiedzialem pliki fizycznie znikaja
          z plytki i odzyskujemy jej pelna pojemnosc.

A jak nagrac? Szczerze powiem i przyznam sie ze nie wiem...:-) Nigdy nie
          potrzebowalem nagrywac tak duzych plikow...:-) Musi sie wypowiedziec ktos z
          wiekszym doswiadczeniem w tym temacie...

Pozdrawiam serdecznie
          mgregor
          • Gość: <b>doo</b> Re: Dziękuję za porady!! IP: 217.67.139.* 08.03.04, 19:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka