Dodaj do ulubionych

zainstalowalem i ...

06.03.04, 18:05
nie powalil mnie z nóg. Mandrake 9.2 instalacja ok, intuicyjna. Lekki poslizg
przy partycjonowaniu - ale wybrnalem. Przeznaczylem pod Linux stary dysk 5 GB
i zostalem lekko zbity z tropu kiedy okazalo sie, ze to troche malo. Winda
miesci sie cala i jeszcze zostaje miejsca. Linux w wersji full nie wszedl. Co
dalej? Skonfigurowalem siec - dziala. Ale jak na razie nie wiem co ma mnie
przekonac do przejscia z windy. Nie gram, kompa uzywam do pracy (licze, pisze
cos w wordzie, czasem cos napisze w clipperze, korzystam z sieci). I co ma
takiego do zaoferowania wiecej Linux niz Windows? Nie mowcie mi o stabilnej
pracy - to juz wiem. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: zainstalowalem i ... 06.03.04, 18:44
      .. ma juz wszystko to co potrzebujesz. ze sie "nie zmiescil na 5GB" to jest
      wada? instalowales wszystko jak leci, wiekszosc dystybucji ma nieporownywalnie
      wiecej programow, windows nie ma praktycznie nic interesujacego po instalacji.
      no to masz przegladarki, programy sieciowe, edytor tekstu, etc.

a pytanie co ma linuks do zaoferowania jest zle, powinno byc "czego oczekuje po
      linuksie a czego nie ma w windows" ... to juz zalezy od ciebie. jedni lubia
      stabilnosc i bezpieczenstwo, inni lubia dopracowane oprogramowanie z czestymi
      nowymi wersjami i szybkim poprawianiem niedorobek i bledow, jeszcze inni cenia
      sobie wolnosc wyboru i nieograniczone mozliwosci konfiguracji. a czego ty
      oczekujesz? chyba do konca sam nie wiesz:)

pozdrawiam

ps. to mdk9.2 jest z punktu widzenia uzytkownika taki, ze nic go nie rozni od
      windows?:) az strach pomyslec co bedzie za 2-3 wersje:)))
      • l_nino Re: zainstalowalem i ... 06.03.04, 19:14
        istotnie masz racje - nie do konca wiem dlaczego zainstalowalem linuxa. Chyba chcialem zobaczyc jak on wyglada. I nie powiem wyglada to niezle i mam nadzieje, że bedzie sie rozwijal na tyle dynamicznie, nauczy pokory microsoft. Zaskoczylo mnie to, że znalazl wszystkie urzadzenia lacznie z karta TV. Tego nawet xp nie potrafi. Ale jesli chodzi o wymagania dyskowe to jestes w bledzie - nie instalowalem wszystkiego - tylko to co mi domyslnie zaproponowal. To bylo chyba gdzies okolo polowy mozliwosci. Jednak zastanawiam sie nad mozliwosciami upowszechnienia na duza skale tego systemu. Osobisci jesli mialbym dzis przejsc z windows na linux w firmie to raczej byloby niemozliwe. Pzreszkolic caly personel, a co z programami pracujacymi pod DOS? Moja praca nierozerwalnie wiaze sie z praca na bazach danych w formacie dbase. Czy linux ma mozliwosci pracy w programach bazujacych na cliperze?
        Pozdrawiam!
        • al-ki Re: zainstalowalem i ... 06.03.04, 19:29

Co do programów pracujących pod DOS-em. Bardzo wiele programów można odpalić pod DosBox. Pracują wolniej, ale dobrze. Wyjątek stanowią gry, im starsze, tym gorzej.
        • kell99 Re: zainstalowalem i ... 06.03.04, 19:32
          no patrz, ja tez sadzilem, ze linuks jest prostszy i wygodniejszy w instalacji.
          ale z ta 5GB instalacja to cos zrobiles zle, bo ja mam uzywalny system
          (gnome2.4, ooffice,abiword, mozilla, narzedzia programistyczne, zrodla i
          biblioteki + masa innych programow) na 1.5GB i sie wszystko zmiescilo. Cala
          instalacja mdk chyba mniej zajmije niz 5GB, dziwne i tyle.
          programy dosowe ("terminalowe") dzialaja pod emulatorem bez wiekszych problemow,
          a szkolenie? personelu do uzywania windows szkolic nie trzeba? przy dzisiejszej
          sytuacji na rynku pracy to raczej pracodawca moze sobie przebierac w ofertach, a
          wydaje mi sie, ze jezeli ktos zna linuksa to swiadczy o tym, ze prawdopodobnie
          bedzie to lepszy fachowiec, nie ograniczony mentalnie do myszki i 1 platformy.
          clippera to musisz poszukac na rpmfind.net, albo google.
          • l_nino Re: zainstalowalem i ... 06.03.04, 20:59
            Panowie to nie jest takie proste. Branza w jakiej pracuje jest na tyle
            specyficzna , że pracownika o potrzebnych kwalifikacjach jest ciezko znaleźć, a
            szkolenie nowego trwa miesiącami. Znajomość obsługi komputera jest wymagana ale,
            wystarczą są tu raczej podstawy obsługi.
            Kell99 - wybacz, ale pozbycie się wykwalifikowanej kadry, dlatego ze nie znaja
            linuksa byloby (z całym szacunkiem) kompletnym idiotyzmem. Systemy informatyczne
            w mojej firmie są budowane od wielu lat jeszcze kiedy nikt nie slyszał o
            windows. Programy ktore u mnie pracuja na bazach dadnych padaja pod dos i
            windows - a to sa ich naturalne srodowiska. Kazdy pad systemu to weryfikacja
            b.duzych zbiorow co sprawia, ze zajmuje to czas a to powoduje przestoj a
            przestoj to strata. Wydaje mi sie, ze linux nie wnioslby tu nic nowego lecz
            wprost przeciwnie. Niestety historia rozwoju informatyzacji jest w wiekszej
            czesci nierozerwalnie powiazana z microsoftem i nagla rewolucja nic nie da.
            Wydaje mi sie, ze trzeba szukac rozwiazan posrednich, szukacjac zlotego srodka.
            Pozdrawiam!
            • keine_eier Re: zainstalowalem i ... 07.03.04, 00:20
              Z tym microsoftem to chyba jednak przesadzasz, to po pierwsze. Po drugie długa
              historia ? jeszcze paniedziejku przed windows ? przypomnę że systemy unixowe
              istnieją dłużej. Nie chcę Cię obrażać ale DOS + Clipper ??? Tak, tak wiem że
              długo opracowywany system tak mieć może ale na Boga mamy 21 wiek ! Piszesz że
              manipulujesz znacznymi wolumenami danych, czy nie warto powiedzieć sobie
              odważnie że sytuacja dojrzała do migracji do jakiejś prawdziwej bazy danych
              (Oracle, Sybase, czy SQL Server jeśli musi to chodzić na Win) ? Życzę powodzenia
              w szukaniu rozwiązań pośrednich - w ciągu kilkunastu lat pracy w zawodzie byłem
              nieraz świadkiem takich poszukiwań (albo o czymś takim mi opowiadano) i za
              każdym razem kończyło się klapą. Tym bardziej powodzenia. I ostatnia myśl -
              linux to nie panaceum na wszystko - daje bardzo dużo możliwości, ale nie jest,
              na Boga !, samograjem; będzie dobrze Ci służył ale musisz wiedzieć jak się nim
              posługiwać !
              Na razie proponuję www.fship.com/fs5_pre.html
              • l_nino Re: zainstalowalem i ... 07.03.04, 12:07
                keine_eier napisała:

> Nie chcę Cię obrażać ale DOS + Clipper ??? Tak, tak wiem że
                > długo opracowywany system tak mieć może ale na Boga mamy 21 wiek !

Nie obrazasz mnie. Jesli kogos obraziles to moich przelozonych. Ja wiem ze te rozwiazanie sa przestarzale ale nie jest latwo wdrozyc cos nowego w firmie o zasiegu krajowym na kilku tysiacach komputerow naraz. Poki co ten system moze jest stary ale dziala w miare stabilnie i sprawdza sie. A przejscie na inne rozwiazania to ogromny koszt i b. duze ryzyko. Poza tym z obserwacji widze ze wiele np. hurtownii opiera swoje systemy informatyczne na podobnych rozwiazaniach. Z doskoku wspolpracuje z firma ktora dziala na bazach danych napisanych pod windows. Katastrofa. Po kilku tygodniach wypelniania zbiorow komputery ledwo zipią, program gubi sie w danych, ciagle indeksowanie, koszmar. Nie jestem ekspertem od baz danych - dlatego drąże ten temat, zeby dowiedziec sie od Was: jak linux radzi sobie z duzymi bazami danych, mam tu na mysli zbiory o ilości rekordow ok 100 - 300 tys? Zdaje sobie sprawe, ze moje pytania moga niektorym wydawac sie lamerskie, ale interesuje mnie ten temat, a to jest chyba dobre miejsce zeby pytac?
                Koktajl_molotowa - Duza spolka skarbu panstwa. Sory ale o szczegolach wole nie pisac :). Pozdrawiam!
                • keine_eier Re: zainstalowalem i ... 07.03.04, 12:26
                  W obecnej pracy administruję m.in. serwerem linuxowym z bazą danych Oracle
                  9.2.0.1 - wolumen danych to na chwilę obecną ok.30GB, co miesiąc przybywa ok.2GB
                  ale z każdym miesiącem jest coraz więcej. Największa tablica obecnie ma ok.50
                  mln wierszy. Problemów z wydajnością nie ma żadnych, kwestia odpowiedniego
                  zaprojektowania i zestrojenia, chyba bardziej nawet projektowania. I bardzo
                  wysoka stabilność ! Jeśli Cię to pocieszy mogę Ci powiedzieć, że brałem udział w
                  takim projekcie w którym kilka tysięcy stacji na terenie całego kraju zostało
                  zmigrowanych z lokalnych "baz danych" do jednej centralnej. Sukces, można było
                  nawet poczytać swego czasu w prasie, sektor bankowy.
                  • l_nino Re: zainstalowalem i ... 07.03.04, 13:18
                    O to chyle czoła przed linuxem. U mnie serwer stoi w novelu i mam z nim ciagle problemy. A stanowiska robocze w jakim systemie pracuja?
                    • keine_eier Re: zainstalowalem i ... 07.03.04, 14:41
                      Wiesz, czoła to raczej trzeba chylić przed Oracle'm; nawet Bog wie jaki system
                      operacyjny na nic się nie zda kiedy baza danych będzie do dupy (za
                      przeproszeniem). Ostatni raz widziałem Novell'a w 1997 roku więc obecnie nie
                      mogę się wypowiedzieć nijak, natomiast wspomnoienia mam racej hmmm... średnie.
                      Stacje robocze to w zdecydowanej większości Win i trochę stacji linuxowych,
                      zresztą w przypadku Oracle'a platforma nie ma raczej znaczenia.
                      A tak w ogole to myślę, że nie możemy porownywać naszych systemow bo
                      wykorzystują kompletnie rożne architektury.
                      Życzę determinacji w pracy, silnej woli - a może uda się przekonać decydentow -
                      pewne rozwiązania są b.dobre do pewnego wolumenu danych ale powyżej nagle się
                      załamują. Należy to uzmysłowić.
                      • beny5 Re: zainstalowalem i ... 07.03.04, 20:41
                        Czy sadzac po nicku piszesz z NIemic?
                        Jak sobie wyobrazasz taka sama migracje w PL z laczami tele z PL?

Jak ja sobie przypomne swoje boje z polpakiem to mi sie na wymioty zbiera.
            • koktajl_molotowa Re: zainstalowalem i ... 07.03.04, 00:48
              a w jakiej branży pracujesz, może będziesz miał juz jednego wykwalifikowanego...? :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka