Dodaj do ulubionych

Płyta główna

IP: *.icpnet.pl 09.03.04, 11:23
Cześć mam 2 pytania:
1.Kupiłem komputer 4 lata temu i chcę go teraz zmodernizować-chodzi o zmianę
płyty głównej, procesora, pamięci RAM.Pytanie jest takie:czy dostępne płyty
główne będą pasowały do obudowy którą posiadam.Słyszałem ze z niektórymi mogą
być problemy.
2.Mógłby mi ktoś poradzić jakie podzespoły kupić za ok 700PLN tzn jakie
modele płyty ,procesora i pamięci.
Z góry dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: bolo Re: Płyta główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 11:44
      Rozumiem, że przesiadasz się na p4? - to trochę inny standard - w tym obusowy i zasilacza..
      Czyżbyś był tak przywiązany do starego pudła, że pod nie chcesz budować kompa?
      Nie bardzo rozumiem... u mnie pudło jest najtańszą rzeczą (oprócz FDD i CD)...
      • Gość: Beny Re: Płyta główna IP: *.icpnet.pl 09.03.04, 11:52
        Poprostu chodzi o minimum kosztów max 700-800 PLN
        • Gość: bolo Re: Płyta główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 11:56
          Tak... Na pisz co ci został ze starego(kasa trochę cienka) i do czego ci potrzebny komp
          • Gość: Lyby Co do obudowy... IP: 156.17.78.* 09.03.04, 12:32
            Co do obudowy...
            Właśnie zmodernizowałem kompa z Asusa P3BF na Asusa A7N8X Deluxe w 5 letnim
            Codegenie i... trzeba było pilnikiem poprawiać obudowę :)
            Jak kupujesz nową płyte to weź ze sobą centymetr do sklepu taka moja rada. Ja
            miałem więcej szczęścia niż rozumu, bo jakby płyta była dłuższa jeszcze o 2mm
            to musiałbym kupować nową obudowę.
            Poza tym trzeba jeszcze zobaczyć jaka jest moc zasilacza, bo przez 4 lata
            wszystko zrobiło się bardzo prądożerne i teraz 300W to minimum przyzwoitości :(
            • Gość: bolo Re: Co do obudowy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 12:47
              Chyba jeszcze śpię... - przeczytałem palnikiem" zamiast"pilnikiem" i włosy mi się zjeżyły...
              pozdrawiam
          • Gość: Beny Re: Płyta główna IP: *.icpnet.pl 09.03.04, 14:13
            Stare cześci to celleron 433 płyta nawet nie wiem jaka ale jakas slaba ram
            64.Komputer potrzebny mi jest do internetu, pakietu office, oglądania filmów
            więc wymagania przeciętne.Generalnie chodzi mi o model płyty głównej i jaki do
            niego procesor.
            • Gość: ? Re: Płyta główna IP: *.icpnet.pl 09.03.04, 16:05
              ?
            • Gość: bolo Re: Płyta główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 16:37
              EPOX 8RDA3i ma dobrą opinię (dual chanel) i dobrze pracuje z Bartonami, ale w sumie to już jest w okolicy 700zł - jak tu, posługując się niezłymi częściami wstawić jeszcze grafikę i pamięć? Nie bardzo mam patent..
              • Gość: Romi Re: Płyta główna EPOX IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 18:06
                mam tą płytke co o niej piszesz i chcialbym zebys poradzil co do niej wrzucic
                zeby chodzila idealnie?
                pozdr
    • Gość: lenny Re: Płyta główna IP: *.freebit.pl 10.03.04, 14:25
      Benny...weź swoje pudło tak jak jest do jakiegoś porządnego serwisu.Usiądziesz
      tam z gościem i on ci przedstwi 30 płyt do wyboru,tak samo z reszta części.
      Zamontują ci wszystko bez żadnej opłaty jeśli u nich zamówisz części.Jak
      porządna firma to nawet za stare procki czy pamięci ci zwrócą kasę.
      Tu ci nikt nic ciekawego nie powie w tej sprawie.
      Każdy przeważnie tylko zna swój sprzęt i swój chwali.
      Jak nie jesteś super graczem to Celerona 1.8GHz masz juz za 200,00zł.
      Prosty Radeon 7000 64MB DDR DVI też poniżej 200,00zł(do filmów idealna...bez
      wiatraka!!!)
      No i nie żałuj kasy na lepszy zasilacz: pow. 150,00zł.

Powodzenia!
      • Gość: bolo Re: Płyta główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 01:05
        Właśnie tak trudno doradzić, bo każdy ma inne wymagania a ja, wbrew temu co sugeruje lenny wcale nie opisywałem swojego (ABIT Ic7, P4, Radek 9800) i dlatego jest ciężko, bo to co ci podsuwałem - znam z opowieści innych...
    • Gość: pepo Re: Płyta główna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 20:30
      Ja byłem w podobnej sytuacji tylko mój komp był jeszcze starszy, ponad 5 letni
      celeron 300. Gdyby nie to że rodzina nalegała żeby go przystosować do oglądania
      filmów pewnie jeszcze by posłużył. Ponieważ wymagań wydajnościowych nie mam
      zbyt wielkich (żadnych żarłocznych gier) przesiadłem się na durona 1600. Ze
      starego zostawiłem samą skrzynkę, a i jeszcze sieciówkę i kartę graf. pół roku
      temu zmienioną. Płytę wziąłem MSI kt6 delta sr za 330,-, duron 180,-,cichy
      wentyl 60,-, dvd 140,-, trochę wykosztowałem się na nowy zasilacz 200,- ale
      warto było, oczywiście nowy hdd, pamięć 512 mb 360,- (najpierw zalożyłem 256mb
      ale Aida pokazywała że to mało, ntb. w starym kompie miałem 190mb i też
      działało - ale wtedy jeszcze nie znałem Aidy:).
      Komputer użytkuję podobnie jak Ty i powyższy zastaw jest wystarczający.

P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka