Gość: piecyk gazowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 11:38 Jak wyrzucam komputer, to oprogramowanie też muszę wyrzucić? Nie mogę go później legalnie używać? Jak to jest? Dziękuję za informacje i pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Bolo Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 12:00 Albo mam zaćmienie albo uwiąd - "piecyk", zawsze z podziwem patrzę na twoje jasne i zrozumiałe posty, a teraz ni w ząb nie kumam... Komp na śmietnik, na nim oprogramowanie? Link Zgłoś
maciejpoczta Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? 09.03.04, 12:15 Różnie licencje OEM są interpretowane. W zasadzie nigdzie nie jest napisane, że część z którą zakupiono oprogramowanie musi działać i być zamontowana w komputerze. Wyjątkiem jest chyba Nero dołączany do nagrywarek, ale licencja jest tak sformułowana, że wystarczy, aby nowa nagrywarka była tej samej firmy i już jesteś "legalny". Zaznaczam, że jest to mój pogląd i nie wiem na 100% czy do końca słuszny. Z drugiej strony, niektóre licencje karzą się mocno zastanowić. Bo dlaczego Windows OEM, kupowany np. z kartą sieciową nie pozwala na wymianę płyty głównej, chociaż wspomnianą kartę możesz wymienić kiedy chcesz? Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 12:18 Dokładnie to mi chodzi o to, że jak np. wyrzucam komputer z MS Office’em, to czy mogę ew. tego Office’a zatrzymać i zainstalować na nowym komputerze? Z tego co się orientuję to raczej nie, ale chciałem się upewnić. :-) Link Zgłoś
maciejpoczta Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? 09.03.04, 12:30 Jeżeli chodzi o Office, to ostatnio Microsoft dopuszcza sprzedaż wersji OEM tylko z całym, nowym komputerem. W tym przypadku chyba trudno byłoby tak zinterpretować treść licencji, aby być w zgodzie z prawem zostawiając sobie program. Starsze wersje Office (97, 2000) były kiedyś sprzedawane z podzespołami komputera i myślę, że te można zostawić, zostawiając również części, nawet niedziałające. Link Zgłoś
Gość: mgregor Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 09.03.04, 20:22 Windows: jesli na fakturze byl z calym komputerem to musi zostac zezlomowany z tym komputerem (nie moze byc legalnie uzywany na innych). Jesli byl lupiony z jakas czescia komputerowa (np. pamiecia) to moze byc uzywany w dowolnym innym komputerze byle w nim byla zainstalowana dana czesc. Office: moze byc uzywany tylko z tym komputerem na ktory zostal kupiony. Wersja 97 i czesc (bo zmiany w licencjonowaniu byly wprowadzone w trakcie sprzedaży) 2000 mogla byc sprzedawana z jakas czescia komp. i wtedy jest tak jak z Windows. Nie wiem czy udalo mi sie to jakos zrozumiale wytlumaczyc...W razie pytan polecam sie...:-) Pozdrawiam serdecznie mgregor Link Zgłoś
ccutek Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? 09.03.04, 13:49 Kilka słów na temat polityki sprzedaży oprogramowania OEM. Nazwa OEM oznacza Original Equipment Manufacturer. Polityka tego rodzaju sprzedaży zakładała następujace cele: 1. wyposażenie każdego nowego komputera w orginalne oprogramowanie systemowe. 2. zwiększenie udziału w rynku. 3. przywiązanie producentów komputerów do jednego producenta oprogramowania systemowego. metoda: 1. pozwólmy kupić użytkownikowi licencjonowane oprogramowanie za 50%-25% ceny oprogramowania sprzedawanego poza OEM 2. załóżmy smycz producentowi komputerów i niech się zobowiąże do wyposażania każdego nowego komputera w NASZ system. Sprzedamy mu to oprogramowanie za 10% ceny, czytaj będzie miał mniejsze ale stałe dochody. Umowa OEM dotyczy TYLKO układu finansowego pomiędzy producentem sprzętu i producentem oprogramowania. Umowa licencyjna dla kupującego różni się tylko w jednym punkcie: wsparcie techniczne dla użytkownika OEM software świadczy PRODUCENT sprzętu. Numer licencyjny oprogramowania nie jest w żaden sposób skojarzony z numerem seryjnym sprzedawanego sprzętu. Tak więc moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby po skasowaniu sprzętu przenieść oprogramowanie na nowy komputer. Oczywiście pod warunkiem, że sprzedawca nowego komputera nie ma podpisanej umowy OEM z WIELKIM BILLEM. pozdrawiam Link Zgłoś
n0ras Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? 09.03.04, 14:24 Istotna dla Ciebie będzie polska praktyka tego problemu. Pierwsza sprawa - to poczytaj umowę licencyjną (może coś jest na temat OEM). Z tego, co ja czytałem w różnych miejscach, jest tak, że soft jest "przywiązany" do tego elementu, z którym został kupiony - więc jak będziesz miał Windę kupioną z kartą sieciową, to możesz używać ją w jakimkolwiek kompie, w którym ta karta siedzi. To zresztą logiczne, bo jak wykazać, że ta karta została przeniesiona ? Wynika z tego też, że nie może być tak, że będziesz używał samego softu, bez sprzętu - bo zawsze można będzie zarzucić, że kto inny ma ten sprzęt i to on jest uprawniony do korzystania z tego softu. Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? IP: *.acn.waw.pl 09.03.04, 22:12 ale z drugiej strony. po kolei wymieniam składniki komputera,zostaje tylko obudowa na której mam naklejkę śwaidczącą o legalności oprogramowania. uważacie,że wtedy używam systemu nielegalnie?IMO nie. Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Kasuję komputer - kasuję oprogramowanie OEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 07:49 Dzięki wszystkim. Z tego wniosek, że jednak trzeba wyrzucać oprogramowanie, bo jest ono "przywiązane" do sprzętu. Tylk jakoś tak dziwnie wywalać te błyszczące płytki, licencje itd. :-) Link Zgłoś