Dodaj do ulubionych

Co sie dzieje? Pomozcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:05
mam Win Xp, ale postanowilem, ze na twardym umieszcze sobie Linuxa.
w tym celu sciagnalem z sieci Mandrake 9,2 na trech CD, wypalilem je w nero
jako dysk startowy Wkladam do napedu a tu widze rozruch plyty i komunikat

Cannot load DOS! Any key to retry

no i znowu sie wlacza BIOS i znowu ten sam komunikat

Nie wiem co sie dzieje, bo przy instalacji XP nie mailem takich problemow

Wiecie co to moze byc

Pomozcie jak wiecie co zrobic

Obserwuj wątek
    • gray Re: Co sie dzieje? Pomozcie 13.03.04, 20:12

AFAIK nie trzeba ustawiać opcji płyty bootowalnej ponieważ w obrazie ISO
      znajduje się również bootsector płyty CD. spróbuj nagrać tylko ISO bez
      ustawiania opcji bootowania (najlepiej na RW żeby płyt nie napsuć).
      • Gość: boot Re: Co sie dzieje? Pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:19
        Wiesz co dziekuje za odp., tylko, ze wlasnie ja ją najpierw nagrałem jako ISO w
        Nero. i nie chce mi strrtowac........ a gdy wlaczam w BIOS boot z CD to klapa
        bo jako CD 1 (master primary, chyba tak to sie nazywa) mam naped DVD, ktory nie
        czyta zwyklych plyt CD, a w tym BIOsie nie mam innych CD tylko ten DVD, ktory
        jest niby CD.
        Ale BIOS wykrywa mi naped CD, tylko w tych opcjAch boot jesty jeden naped,
        ktorym jest DVD. Moze wiesz jak zmienic zeby zwykly naped byl na 1 miejscu?
        Co ja w ogole mam zrobic

Prosze o pomoc
        Z gory dziekuje
        • gray Re: Co sie dzieje? Pomozcie 13.03.04, 20:28

hmm.. trochę to zagmatwane. wnioskuję, że masz w komputerze napęd DVD i napęd
          CD-RW oraz, że napęd DVD to master a CD-RW to slave. jeżeli napęd DVD ma
          problemy z czytaniem płyt CD to możesz spróbować zmienić ustawienie zworek na
          tylnych ściankach tych urządzeń (wg opisu w instrukcji lub na obudowie napędu)
          tak aby napęd CD-RW został masterem a DVD slave'em a następnie zmienić
          kolejność bootowania urządzeń w biosie. nagrywarka powinna umieć przeczytać
          płytę, którą sama nagrała :)
          • Gość: boot Re: Co sie dzieje? Pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:32
            Tak w ogole to mam 3 napedy D: DVD E: CD F: CDRW
            tylko ja sie boje kompa rozkrecic i tak te zworki poprzestawiac
            Nie ma innej metody, zeby tego linuxa wgrac?
    • Gość: MA I staraj się nagrywać płyty z małą prędkością.... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 20:25
      ..(nawet 4x). Będzie mniej błędów.
      • Gość: boot Re: I staraj się nagrywać płyty z małą prędkością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:26
        Właśnie nagrałem z predkościa 4x , poniewaz słyszałem, ze lepiej
    • maciejpoczta Re: Co sie dzieje? Pomozcie 13.03.04, 20:37
      Pierwszy raz słyszę o napędzie DVD, nie czytającym płyt CD. A jak zainstalowałeś Windows? Czy to aby nie problem z samym napędem?
      • Gość: boot Re: Co sie dzieje? Pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:47
        Jak instalowałem Windows mialem tylko naped D:, ktorym był mój CDROM. jaki
        mialem gdy kupowałem kopa. Lecz z czasem stwierdzilem, ze przydala by sie
        nagrywarka i DVD, wiec to kupilem. Osobno CDRW i DVD, ktore jest tylko DVD
        Podam Ci model tego DVD : SAMSUNG DVD-ROM SD-612S. Moze w sieci znajdziesz
        informacje na temat tego DVD, bo mi poowiedzxieli, ze to tylko DVD, a gdy w
        BIOSie dlem na boot, to jak wlozylem plyte do DVD, to niby sie cos dzialo,
        raczej chialo dziac bo byl czarny ekran
        • Gość: e.111 Re: Co sie dzieje? Pomozcie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.04, 20:58
          ...nie czytasz postow?
          Gray podal Tobie juz rozwiazanie,-czy moze nie chcialo ci sie sprawdzic ?
          :7
        • maciejpoczta Re: Co sie dzieje? Pomozcie 13.03.04, 21:00
          Gość portalu: boot napisał(a):

> Podam Ci model tego DVD : SAMSUNG DVD-ROM SD-612S. Moze w sieci znajdziesz

Przepraszam, ale bezczelność ludzka nie zna granic. To Twój problem i chyba ty powinieneś najpierw poszukać? Ale co mi tam. Masz tu link. Szukałem 20sekund.
          www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/samsungsd612
          • Gość: boot Re: Co sie dzieje? Pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 21:15
            macieju, ja nie chciałem, być bezczelny wobec Ciebie ani nikogo innego!!!
            Po prostu ty napisales, ze DVD nie odczytuje plyt CD, i ja ci podalem model
            m0ojego odtwarzacza, abys sprawdzil, ze naprawde on nie odtwarza CD, heh , ale
            widzisz myliłem sie. Myslałem , ze nie odtwarza. Nie gniewaj sie na mnie o to,
            proszę.
            Ale gdy ja kupowałem te DVD to sprzedawca, powiedzial, ze on odtwarza tylko!!!!
            DVD, ale ze ja juz mialem naped CD i CDRW w DVD nie potrzebny byl mi w DVD
            naped CD. Wiec go kupilem jako tylko DVD. Po ssprawdzeniu okazalo sie ze
            naprawde odtwrarza on tylko filmy DVD, a zwyklych CD nie odtwarza. I dlatego
            ci ten model podalem, bo myslalem, ze naprawde on jest przystosowany fabrycznie
            do odtwarzania tylko DVD. Wiec jeszcze raz cie przepraszam. W sumie dalem za
            niego 44PLN, wiec chyba na nic wieciej nie moglem liczyc, i w sumie towar byl
            zgodny, bo sprzedawcw zaznaczyl , ze to tylko DVD

Pozdrawiam

I dalej nie wiem co mam robic/...................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka