Dodaj do ulubionych

Dźwięk 24 bit

26.08.10, 19:58
Witam.
Mam pytanie do zajmujących się dźwiękiem. Czy SŁYSZALNA jest (wg Was) różnica
w odtwarzaniu pliku .wav w 24 bitach i w 16 bitach? Nie chodzi mi o rekording
i obróbkę wielu ścieżek audio, lecz ODTWORZENIE gotowego pliku na
"profesjonalnym" nagłośnieniu.
Pytam, bo zastanawiam się, czy ma sens "staranie się" o odtwarzanie plików 24
bitowych. Czytałem, że większy wpływ na dynamikę ma próbkowanie, a nie
"rozdzielczość", ale papier wszystko łyknie, zwłaszcza w necie ...
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Dźwięk 24 bit 26.08.10, 20:48
      ja nie ;)

a tu troche wiedzy profesjonalnej

www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=363
      • kocinos Re: Dźwięk 24 bit 26.08.10, 22:28
        A więc jednak POWINNA być różnica, tyle, że w warunkach "nie laboratoryjnych"
        zniknie ...
        Tak zresztą wynika też z tego:
        www.tweakheadz.com/16_vs_24_bit_audio.htm
        ale kolega twierdzi, że słyszy, dlatego pytałem ...
        Może coś ze słuchem mam ...
        Dla świętego spokoju zmontuję chyba jakiś test i posłużę się kolegą jako myszą
        laboratoryjną ...
        Pzdr...
        • tiges_wiz Re: Dźwięk 24 bit 26.08.10, 22:40
          najpierw bedziesz musial przygotowac takie pomieszczenie gdzie bedziesz mial
          odstep od szumu na poziomie 140 dB. Czlowiek slyszy max 120, a pozniej jest bol?
          ooops. 15 dB i tak uznamy za cisze? uppsss

zrob na nim test. jak zgadnie w 50% to znaczy ze zgaduje ;)
          • kocinos Re: Dźwięk 24 bit 26.08.10, 23:38
            140 dB to chyba w studio zbudowanym na szczycie Kilimandżaro przy bezwietrznej
            pogodzie ;)
            Nie, no, bez "przerostu formy nad treścią". Nie mam zamiaru jakiegoś poważnego
            artykułu pisać, a tylko chcę sprawdzić, czy w "realnym" świecie ma to znaczenie.
            Zrobię prościej. Nagram kilka razy tą samą sekwencję po kablu z porządnego
            modułu MiDI (różne parametry nagrania), potem inną i tak powiedzmy 5 razy.
            Następnie zapytam go, które mają najlepszą dynamikę. Mam wrażenie, że wybór
            będzie przypadkowy. Do poważnych zastosowań taki test jest niemiarodajny
            (urządzenia same "szumią", choć nieznacznie), ale nie jestem maksymalistą ...
            Będę wiedział, że jednak "słyszę" ...
            Pzdr
            • tiges_wiz Re: Dźwięk 24 bit 27.08.10, 00:34
              ale probki MIDI beda i tak 16 bit ;)
              moze jakis instrument VSTi dalby rade.

a najlepiej nagrac mikrofonem jakis instrument zwykly. moze poszukaj juz cos
              nagrane w sieci do porowniania
              • kocinos Re: Dźwięk 24 bit 27.08.10, 00:55
                tiges_wiz napisał:
                "ale probki MIDI beda i tak 16 bit ;)"
                Fakt, o tym nie pomyślałem ...
                Ale będą nagrywane po torze audio, więc "lepsze nagranie" będzie i tak "lepsze",
                jeśli w ogóle będzie różnica ... ("sumowanie się zniekształceń" ...)
                Nagrywanie głosu - a któż powtórzy cokolwiek 4 razy identycznie? Choć zaraz ...
                Nagrać w "najwyższych parametrach" a potem przekonwertowywać do coraz mniejszych
                ... Może to jakiś sposób jest ... Na razie poszukam próbek w necie ...
              • kocinos Re: Dźwięk 24 bit 27.08.10, 13:29
                Może kogoś to zainteresuje ...
                Ściągnąłem dla testu próbkę 192 kHz, 24 bit i okazuje się, że na wyjściu i tak
                poziom "tła" jest na - 60 dB.
                Żeby nie było, że to moja aparatura - próbki z mojego MIDI nagrane po torze
                audio w 44,1 i 16 bit mają (w zależności od barw (?)) -73dB - 85dB ...
              • Gość: Gość Re: Dźwięk 24 bit IP: *.home.aster.pl 27.08.10, 19:26
                > ale probki MIDI beda i tak 16 bit ;)

Nie ma takiej zależności - przecież MIDI to tylko standard transmisji danych.
                • tiges_wiz Re: Dźwięk 24 bit 27.08.10, 20:22
                  ale musza byc na czyms zagrane :>
                  to bedzie albo instrument podlaczony przez gniazdo MIDI, albo intrument VSTi
                  (jak jak czesto jest u mnie), albo marny syntezator z windows :>

masz instrument z probkami 24 bitowymi? u mnie wszystkie maja 16 bitowe sample.
                  A te co maja przetworniki analogowe to i tak sa za slabej jakosci.

wiec jak to bedzie z zaleznoscia?
                  • Gość: Gość Re: Dźwięk 24 bit IP: *.home.aster.pl 28.08.10, 21:18
                    Oczywiście, że masz racje ale napisałeś to poprzednio tak, jakby z samego faktu
                    odtwarzania poprzez MIDI wynikał fakt, że to będzie miało rozdzielczość 16
                    bitową. Co przecież się w ogóle nie łączy ze sobą. I oczywiście, że cały tor
                    audio musi być 24 bitowy ale przecież ... nie jest to niemożliwe. Prawda?
                    • tiges_wiz Re: Dźwięk 24 bit 28.08.10, 21:31
                      a czy ja cos takiego napisalem?
                      nawet jest sugestia, ze moze jakis instrument VSTi bedzie mial probki odpowiednie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka