IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 02.09.10, 13:12
Jak uruchomić CHKDSK? (mam vistę)
Próbuje skanować poprzez narzędzie "sprawdzanie błędów" (dysk -> właściwości
-> narzędzia).
Próbowałam też komendą chkdsk /c i wykryło błędy jednak aby je naprawić
należało uruchomić chkdsk przy starcie bo dysk w użyciu, zaplanuj przy
uruchamianiu. Gdy uruchamiam ponownie nic się nie dzieje (chkdsk się w ogóle
nie pokazuje)

Obserwuj wątek
    • Gość: !@! Re: chkdsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 13:24
      w XP jest tak
      start->Uruchom->wpisujesz cmd potem Enter->w nowym okienku: chkdsk c: /F
      zapyta, czy chcesz zaplanować - TAK
      • Gość: ona Re: chkdsk IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 02.09.10, 13:35
        W viscie z tego co zauważyłam jest podobnie
        Ale tak jak pisałam wyżej - daję Tak i uruchamiam ponownie komputer ale chkdsk się nie uruchamia

Mam jakiś błąd i wyświetla mi się komunikat abym uruchomiła CHKDSKD ale on nie chce mi się włączyć

A może istnieje jakiś program do ściągnięcia działający jak chkdsk?
        Proszę o pomoc
        • Gość: slawek_62 Re: chkdsk IP: 193.23.174.* 02.09.10, 15:54
          Przeczytaj:
          Victoria dla systemu Windows: Polski Manual
          www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html
          Pobierz, rozpakuj i uruchom(vcr446f.exe)
          Victoria 4.46b
          www.hdd-911.com/index.php?option=com_docman&Itemid=31&task=view_category&catid=81&order=dmdate_published&ascdesc=DESC
          Podaj na jakiś serwer zakładkę SMART(Get SMART) i Tests i adres podaj na forum.
          • Gość: Ona Re: chkdsk IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 02.09.10, 16:07
            Sławku a czy to na pewno bezpieczne?
            Na laptopie mam dużo ważnych dla mnie rzeczy.

Dziś już muszę lecieć do pracy. Jutro od rana zacznę postępować :)

Ps. czy możliwe jest że w jakiś sposób wyłączyłam uruchamianie chkdsk i dlatego
            teraz nie działa przy starcie ?
            • Gość: slawek_62 Re: chkdsk IP: 193.23.174.* 02.09.10, 16:42
              Odczyt SMART nie powoduje zagrożenia danych na dysku. Uruchomienie diagnostyki powierzchni dysku(Victoria Tests) może być niebezpieczne tylko w przypadku fizycznego uszkodzenia talerzy dysku, a nic na to nie wskazuje. Przyczyn wadliwego działania chkdsk należy szukać w systemie(rejestr, sterowniki, oprogramowanie, brak uprawnień) Może spróbuj
              Menu start - > Akcesoria -> Wiersz polecenia i prawym przyciskiem myszy kliknij : 'Uruchom jako administrator'
              napisz:
              chkdsk c: /f /r
              • Gość: Ona Re: chkdsk IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 03.09.10, 12:59
                Sławku
                Oprogramowanie i uprawnienia mam. Windows mam oryginalny. Kupiony razem z
                laptopem. Na laptopie nie ma różnych kont - tylko moje czyli ja jestem
                administratorem.
                Oczywiście komendy którą podałeś już próbowałam. I nic.

Intensywnie myślę czy nie przeinstalować systemu (ale to w weekend) z płyty
                recovery.

Co do ważnych danych oczywiście że najpierw je zgram nim zacznę coś kombinować.
                Tego testu Victoria nie mam czasu znów zrobić bo jestem zawalona pracą i muszę
                dziś do niej wcześniej jechać :(
                Ale na pewno za to się wezmę.
                • slawek_62 Re: chkdsk 03.09.10, 14:04
                  Domyślnie konto Administrator w Viście jest wyłączone. Twoje konto, uruchamiane przy starcie systemu jest kontem z ograniczeniami, chyba iż dokonałaś znaczących przeróbek w systemie. Jeżeli jakiś sektor(sektory) dysku jest niesprawny i powinien być zaznaczony jako „bad” reinstalacja systemu może nie być możliwa. Podaj choć odczyt zakładki SMART z Victorii. Rozpakuj pobrany katalog z Victoria w nowym katalogu(np. VICTORIA), kliknij na „vcr446f.exe”,
                  Następnie na zakładkę SMART , zaznacz „Save BIN” i klik na „Get SMART”. Pliki z katalogu LOGS prześlij mi na pocztę gazety, lub umieść na jakimś serwerze i podaj adres.
                  • Gość: Ona Re: chkdsk IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 03.09.10, 15:00
                    Podam podam ten test z victorii dziś wieczorem lub jutro.
                    A czy ta Victoria naprawi ewentualne uszkodzone sektory?
                    Co do konta administratora zrobiłam tak jak pisałeś. Ale dalej chkdsk się nie
                    uruchomił

Ps. przeczytałam dokładnie opis z linku i myślę że poradzę sobie z tym testem.
                    Nie zrobiłam go na razie z braku czasu a nie z braku chęci.
                  • Gość: Ona Re: chkdsk IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 03.09.10, 15:20
                    Wysyłam to co wyszło na tym teście (ale nie wiem czy dobrze zapisałam)
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76c8ed65099eccc2.html
                    I jeszcze takie coś
                    0:35:25 : Starting Victoria 4.46b Freeware (12.08.2008), 2xCPU, 2009,89 MHz,
                    Windows XP found.
                    0:35:25 : API access enabled, device #1
                    0:35:25 : Get passport... OK
                    0:35:25 : 48bit access enabled
                    0:35:25 : Model: ST31000340AS; Capacity: 1953523055 LBAs; SN: 3QJ01APB; FW: AD14
                    14:07:20 : Starting Victoria 4.46b Freeware (12.08.2008), 2xCPU, 1995,25 MHz,
                    Windows Vista found.
                    14:07:21 : API access enabled, device #1
                    14:07:21 : Get passport... OK
                    14:07:21 : 48bit access enabled
                    14:07:21 : Model: ST9250315AS; Capacity: 488397168 LBAs; SN: 5VC17LYR; FW: 0002SDM1
                    14:07:46 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                    14:07:46 : SMART status = GOOD
                    14:10:15 : Starting Victoria 4.46b Freeware (12.08.2008), 2xCPU, 629,78 MHz,
                    Windows Vista found.
                    14:10:15 : API access enabled, device #1
                    14:10:15 : Get passport... OK
                    14:10:15 : 48bit access enabled
                    14:10:15 : Model: ST9250315AS; Capacity: 488397168 LBAs; SN: 5VC17LYR; FW: 0002SDM1
                    14:10:39 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                    14:10:39 : SMART status = GOOD
                    14:10:56 : Get S.M.A.R.T. command... OK
                    14:10:57 : SMART status = GOOD

Reszta plików tym katalogu LOGS ma rozszerzenia bin więc nie wiem czy mam ci je
                    wysłać czy nie?
                    I podaj mi tutaj całego maila bo ja nie mam konta na gazecie i nie jestem pewna
                    twojego maila.

PS. nie mam pojęcia czy o to chodziło czy coś innego miałam w tej Victorii zrobić
                    I bardzo bardzo Ci dziękuję za pomoc :)
                    • Gość: slawek_62 Re: chkdsk IP: 193.23.174.* 03.09.10, 15:55
                      slawek_62@gazeta.p
                      Te dane zawirają info o odczycie SMART, odczytam je bez problemu właśnie programem Victoria.
                      W zakładce "Standard" masz Open BIN, a w zakładce SMART kliknij prawym myszy i klik na Open BIN file.
                      Ze strony:
                      neosmart.net/blog/2008/download-windows-vista-x64-recovery-disc/
                      pobierz i wypal obraz CD odpowiadający Twojemu systemowi(32 lub 64).
                      Przeczytaj:
                      Konsola odzyskiwania systemu Windows Vista
                      www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzyskiwania-systemu-windows-vista-a13.htm
                      Wystartuj z płyty cd
                      Wybierz „Wiersz poleceń”
                      Napisz :
                      chkdsk c: /p /r
                      Nawet jeśli chkdsk z konsoli znajdzie I naprawi błędy, warto wykonać diagnostykę Victorią.
                      Victoria posiada wiele możliwości naprawczych, lecz ich obsługa jest raczej dla zaawansowanych. Prostszym programem do „naprawy” uszkodzonych sektorów jest np. Vivard, czy HDAT2 (na płytach “Hiren’s boot CD” , UBCD)

• oby.watel Re: chkdsk 02.09.10, 18:45
              Jeśli masz na dysku bardzo ważne dane, to zanim zaczniesz cokolwiek robić zgraj
              je na inny dysk, pendrive, ewentualnie nagraj na płyty. Albo od razu poszukaj
              wątków na temat "straciłem bardzo ważne dane..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka