Gość: kk Re: Linux EDU 0.3 JEST SUUUUUPER, WSPANIAŁY IP: 5.5.* / 80.58.33.* 29.03.04, 05:35 1.Czy prawdą jest że Kazdy Linux jest wolniejszy od windows 98 i aby linux był szybszy potrzebuje bardzo drogiego szybkiego komputera. 2.Dlaczego nie ma [serwice packa] do linux jak to jest w windows i dlaczego trzeba robić go ręcznie. 3.Człowiek to wzrokowiec a mniej tekstowiec czy prawdą jest że obsługa tego systemu w durzej mierze opiera sie na tekscie. 4.Czy nie jest człowiekiem mądrym ten kto po prostu zignoruje linuxa jak już umie windows i poprawoją znajomość jezyka angielskiego. 5.czy prawdą jest że sumując wydatki na wiele dystrybucji które kosztują 30 40 zł róznych gazetek do nich wyjdzie wieksza cena jak kupno windows czy nie jest prawdą że sam Kurs linuxa odpłatny conajmniej ctero,pieciokrotnie przewyzszy zakup legalnego windows. Link Zgłoś
Gość: kk Re: Linux EDU 0.3 JEST SUUUUUPER, WSPANIAŁY IP: 5.5.* / 80.58.33.* 29.03.04, 05:40 wiem zaraz ktoś napisze żebym poprawił znajomość jezyka polskiego wpierw. 1.Czy prawdą jest że kazdy Linux jest wolniejszy od windows 98 i aby linux był szybszy potrzebuje bardzo drogiego szybkiego komputera. 2.Dlaczego nie ma [serwice packa] do linux jak to jest w windows i dlaczego trzeba robić go ręcznie. 3.Człowiek to wzrokowiec a mniej tekstowiec czy prawdą jest że obsługa tego systemu Linux w dużej mierze opiera sie na tekscie. 4.Czy nie jest człowiekiem mądrym ten kto po prostu zignoruje linuxa jak już umie windows i poprawi swoją znajomość jezyka angielskiego. 5.Czy prawdą jest że sumując wydatki na wiele dystrybucji które kosztują 30 lub 40 zł oraz róznych gazetek do nich wyjdzie wieksza cena jak kupno windows czy nie jest prawdą że sam kurs linuxa odpłatny conajmniej cztero,pieciokrotnie przewyzszy zakup legalnego windows. Link Zgłoś
Gość: kell Re: Linux EDU 0.3 JEST SUUUUUPER, WSPANIAŁY IP: 24.42.162.* 29.03.04, 06:31 > 1.Czy prawdą jest że kazdy Linux jest wolniejszy od windows 98 > i aby linux był szybszy potrzebuje bardzo drogiego szybkiego komputera. Nie jest prawda. Wszystko jest zalezne jednak od srodowiska graficznego i ilosci "bajerow" ktore dzialaja na okienkowym srodowisku linuksa (windows98 jest raczej surowy i malo uzyteczny w podstawowej instalacji i wymaga wielu dodatkowych programow by osiagnac funkcjonalnosc linuksa) > 2.Dlaczego nie ma [serwice packa] do linux jak to jest w windows i dlaczego trz > eba robić go ręcznie. Nie trzeba. Nie ma service pack, bo zamiast instalacji wielkich lat, instalujesz poprawki na bierzaco poprzez dolaczane do systemu narzedzie. Dzieki temu masz bezpieczny system, bo masz poprawki nie tylko do systemu, ale tez i programow ktore uzywasz. Taksze nowe wersje systemu pojawiaja sie czesciej, jednak uzytkownik linuksa nie musi instalowac nowej wersji systemu, poniewaz zawsze moze zaktualizowac to co juz ma (nowa wersja moze byc tym co ty rozumiesz za serwis pack - duza liczba poprawek dla kogos kto nie ma dostepu do internetu). > 3.Człowiek to wzrokowiec a mniej tekstowiec czy prawdą jest że obsługa tego sys > temu Linux w dużej mierze opiera sie na tekscie. Nie jest do konca prawda. Wiekszosc konfiguracji rozwiazana jest przez okienkowe programy. Moze sie zdarzyc potrzeba ingerencji w plik tekstowy, jednak tak samo moze zdarzyc sie potrzeba ingerencji w np rejestr windows. Pliki konfiguracyjne sa najczesciej dobrze opisane, a na sieci sa tysiace porad co i jak osiagnac. Jednak sytuacja by potrzeba bylo to robic jest w podstawowych zastosowaniach minimalna. > 4.Czy nie jest człowiekiem mądrym ten kto po prostu zignoruje linuxa jak już um > ie windows i poprawi swoją znajomość jezyka > angielskiego. Hmm, nie rozumiem pytania. Ale prawda jest taka, ze angielski jest jezykiem informatyki i istnieja tysiace ciekawych programow dostepnych tylko w wersji angielskiej. W przypadku linuksa wiele dystrybucji (RH, Aurox, Mandrake, PLD) sa praktycznie w 100% spolszczone, niektorym wychodzi to gorzej, ale poziom i ilosc tlumaczenia zwiekszaja sie stale. > 5.Czy prawdą jest że sumując wydatki na wiele dystrybucji które kosztują 30 lub > 40 zł oraz róznych gazetek do nich wyjdzie wieksza cena jak > kupno windows czy nie jest prawdą że sam kurs linuxa odpłatny conajmniej cztero > ,pieciokrotnie przewyzszy zakup legalnego windows. Nie rozumiem po co potrzebujesz jakis kurs. Czy by obslugiwac windows potrzebowales jakis kurs? Jest cala masa swietnych ksiazek, a nawet bez tego mozesz opierac sie na informacjach znalezionych w sieci. Dla chcacego nic trudnego. Linuks jest bezplatny, mozesz sciagnac z sieci, wypalic cd i zainstalowac. Instalujac raz nie potrzebujesz placic za nowe wersje, gdyz mozesz aktualizowac to co juz masz. Hmm, wraz z popularyzacja linuksa bedzie wiecej firm oferujacych kursy, wiec i ceny powinny pojsc w dol. Kapitalizm i konkurencja to nie taka zla rzecz:) Link Zgłoś
Gość: sw Re: Linux EDU 0.3 JEST SUUUUUPER, WSPANIAŁY IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 08:24 > 5.Czy prawdą jest że sumując wydatki na wiele dystrybucji które kosztują 30 lub 40 zł oraz > róznych gazetek do nich wyjdzie > wieksza cena jak > kupno windows czy nie jest prawdą że sam kurs linuxa odpłatny conajmniej cztero, > pieciokrotnie przewyzszy zakup legalnego windows. Żeby używać Windows wydałeś kasę na płytki z 95, 95OSR2, 98, 98SE, ME, 2000, XP HE i XP Pro, bo potrzebujesz wszystkich na raz? Nie? No więc tak samo jest z dystrybucjami. Jedna wystarczy. Link Zgłoś
Gość: kk Re: Linux EDU 0.3 JEST SUUUUUPER, WSPANIAŁY IP: 5.5.* / 80.58.33.* 29.03.04, 11:29 sorry że tak się wyraze wrzuciłem piłke na waszą stroone boiska rozwijać sie mozna na wiele sposobów napewno jak ktoś ma dużo czasu to linux jest dla niego dobry napewno lepiej jak ktoś robi coś zajmuje się czymś lepiej że to robi jak by miał nic nie robić znaczy zaglądać do Lodówki i oglądać TV Ja jestem zdania że linux nie jest pierwszoplanową sprawą która jest waznym elementem u chcącego sie rozwijać człowieka mnie po prostu Linux nie przekona mam zbyt silne uprzedzenia do niego zraziłamnie dystrybucja o nazwie CALDERA wiem ze to jakaś wersja dla kolekcjonerów ale nie powinna być az tak tragiczna. Napewno lepiej jak jest Linux jak by miało go nie być. Ważnym argumentem przeciwko windows który ja zauwazam i podzielam jest fakt że przeglądarka Internet Explorer nie rozwija sie bodajze od dwóch lat czyli windows przezywa konserwatywizm ewolucyjny po częśći. Linux się rozwija ale niestety uwazam że trwa to za wolno nawet nie wiem czy powtał Polski Linux PLD chyba nie powstał w wersji ostatecznej ? :/ Sumarum sumując moja postawe człowieka takiego jak ja nikt już do linuxa nie przekona napewno jak ktoś ma 6-esc siedem lat to moze sie uczyć linuxa ma czas widze ze dzieciaki wychodzą ze szkół juz po dwunastej w południe Nie twierdze że linux nie ma przyszłosci napewno bede patrzył zboku ale jednak sie nie skusze naprawde bardzo dziekuję z LINUXA jednak dziekuje bez obrazy. Link Zgłoś
Gość: kk Nie jest super i nie jest wspaniały wrrrrrrrrrrrr. IP: 5.5.* / 80.58.33.* 29.03.04, 13:15 1.Czy prawdą jest że kazdy Linux jest wolniejszy od windows 98 i aby linux był szybszy potrzebuje bardzo drogiego szybkiego komputera. 2.Dlaczego nie ma [serwice packa] do linux jak to jest w windows i dlaczego trzeba robić go ręcznie. 3.Człowiek to wzrokowiec a mniej tekstowiec czy prawdą jest że obsługa tego systemu Linux w dużej mierze opiera sie na tekscie. 4.Czy nie jest człowiekiem mądrym ten kto po prostu zignoruje linuxa jak już umie windows i poprawi swoją znajomość jezyka angielskiego. 5.Czy prawdą jest że sumując wydatki na wiele dystrybucji które kosztują 30 lub 40 zł oraz róznych gazetek do nich wyjdzie wieksza cena jak kupno windows czy nie jest prawdą że sam kurs linuxa odpłatny conajmniej cztero,pieciokrotnie przewyzszy zakup legalnego windows. > 1.Czy prawdą jest że kazdy Linux jest wolniejszy od windows 98 > i aby linux był szybszy potrzebuje bardzo drogiego szybkiego komputera. Nie jest prawda. Wszystko jest zalezne jednak od srodowiska graficznego i ilosci "bajerow" ktore dzialaja na okienkowym srodowisku linuksa (windows98 jest raczej surowy i malo uzyteczny w podstawowej instalacji i wymaga wielu dodatkowych programow by osiagnac funkcjonalnosc linuksa) > 2.Dlaczego nie ma [serwice packa] do linux jak to jest w windows i dlaczego trz > eba robić go ręcznie. Nie trzeba. Nie ma service pack, bo zamiast instalacji wielkich lat, instalujesz poprawki na bierzaco poprzez dolaczane do systemu narzedzie. Dzieki temu masz bezpieczny system, bo masz poprawki nie tylko do systemu, ale tez i programow ktore uzywasz. Taksze nowe wersje systemu pojawiaja sie czesciej, jednak uzytkownik linuksa nie musi instalowac nowej wersji systemu, poniewaz zawsze moze zaktualizowac to co juz ma (nowa wersja moze byc tym co ty rozumiesz za serwis pack - duza liczba poprawek dla kogos kto nie ma dostepu do internetu). > 3.Człowiek to wzrokowiec a mniej tekstowiec czy prawdą jest że obsługa tego sys > temu Linux w dużej mierze opiera sie na tekscie. Nie jest do konca prawda. Wiekszosc konfiguracji rozwiazana jest przez okienkowe programy. Moze sie zdarzyc potrzeba ingerencji w plik tekstowy, jednak tak samo moze zdarzyc sie potrzeba ingerencji w np rejestr windows. Pliki konfiguracyjne sa najczesciej dobrze opisane, a na sieci sa tysiace porad co i jak osiagnac. Jednak sytuacja by potrzeba bylo to robic jest w podstawowych zastosowaniach minimalna. > 4.Czy nie jest człowiekiem mądrym ten kto po prostu zignoruje linuxa jak już um > ie windows i poprawi swoją znajomość jezyka > angielskiego. Hmm, nie rozumiem pytania. Ale prawda jest taka, ze angielski jest jezykiem informatyki i istnieja tysiace ciekawych programow dostepnych tylko w wersji angielskiej. W przypadku linuksa wiele dystrybucji (RH, Aurox, Mandrake, PLD) sa praktycznie w 100% spolszczone, niektorym wychodzi to gorzej, ale poziom i ilosc tlumaczenia zwiekszaja sie stale. > 5.Czy prawdą jest że sumując wydatki na wiele dystrybucji które kosztują 30 lub > 40 zł oraz róznych gazetek do nich wyjdzie wieksza cena jak > kupno windows czy nie jest prawdą że sam kurs linuxa odpłatny conajmniej cztero > ,pieciokrotnie przewyzszy zakup legalnego windows. Nie rozumiem po co potrzebujesz jakis kurs. Czy by obslugiwac windows potrzebowales jakis kurs? Jest cala masa swietnych ksiazek, a nawet bez tego mozesz opierac sie na informacjach znalezionych w sieci. Dla chcacego nic trudnego. Linuks jest bezplatny, mozesz sciagnac z sieci, wypalic cd i zainstalowac. Instalujac raz nie potrzebujesz placic za nowe wersje, gdyz mozesz aktualizowac to co juz masz. Hmm, wraz z popularyzacja linuksa bedzie wiecej firm oferujacych kursy, wiec i ceny powinny pojsc w dol. Kapitalizm i konkurencja to nie taka zla rzecz:) > 5.Czy prawdą jest że sumując wydatki na wiele dystrybucji które kosztują 30 lub 40 zł oraz > róznych gazetek do nich wyjdzie > wieksza cena jak > kupno windows czy nie jest prawdą że sam kurs linuxa odpłatny conajmniej cztero, > pieciokrotnie przewyzszy zakup legalnego windows. Żeby używać Windows wydałeś kasę na płytki z 95, 95OSR2, 98, 98SE, ME, 2000, XP HE i XP Pro, bo potrzebujesz wszystkich na raz? Nie? No więc tak samo jest z dystrybucjami. Jedna wystarczy. sorry że tak się wyraze wrzuciłem piłke na waszą strone boiska rozwijać sie mozna na wiele sposobów napewno jak ktoś ma dużo czasu to linux jest dla niego dobry napewno lepiej jak ktoś robi coś zajmuje się czymś lepiej że to robi jak by miał nic nie robić znaczy zaglądać do Lodówki i oglądać TV Ja jestem zdania że linux nie jest pierwszoplanową sprawą która jest waznym elementem u chcącego sie rozwijać człowieka mnie po prostu Linux nie przekona mam zbyt silne uprzedzenia do niego zraziła mnie dystrybucja o nazwie CALDERA wiem ze to jakaś wersja dla kolekcjonerów ale nie powinna być az tak tragiczna. Napewno lepiej jak jest Linux jak by miało go nie być. Ważnym argumentem przeciwko windows który ja zauwazam i podzielam jest fakt że przeglądarka Internet Explorer nie rozwija sie bodajze od dwóch lat czyli windows przezywa konserwatywizm ewolucyjny po częśći. Linux się rozwija ale niestety uwazam że trwa to za wolno nawet nie wiem czy powstał Polski Linux PLD chyba nie powstał w wersji ostatecznej ? :/ Sumarum sumując moja postawe człowieka takiego jak ja nict już do linuxa mnie nie przekona. Napewno jak ktoś ma 6-esc siedem lat to moze sie uczyć linuxa ma czas ja widze jak dzieciaki wychodzą ze szkół juz po dwunastej w południe one pewnie mają nadmiar czasu ja go nie mam Nie twierdze że linux nie ma przyszłosci napewno bede patrzył zboku ale jednak sie nie skusze naprawde bardzo dziekuję z LINUXA jednak dziekuje bez obrazy. ####################################################################### Czyli wynika z tego że Linux w gazecie kosztuje co najmniej 60 zł bo trzeba kupić dwie gazetki skoro service pack jest już w nowszej dystrybucji i nie mozna go sciągnąć w mniejszym pliku z internetu. Chyba jak ktoś bedzie szukał pracy i pracodawca bedzie się pytał co pan umie to nikt nie powie umie Linux bo wydało by to sie chore.[znaczy linux nie jest brany na poważnie] Linux to nadal zabawka dla 6-cio siedmio letnich dzieci dziekuję za podjęcie dyskusji sorry za literowki ######################################################################## Link Zgłoś
gray Re: Nie jest super i nie jest wspaniały wrrrrrrrr 29.03.04, 13:57 Gość portalu: kk napisał(a): > Linux to nadal zabawka dla 6-cio siedmio letnich dzieci a ty nie potrafisz dojść z nim do ładu. to ile kończymy w tym roku? 5? :) Link Zgłoś
Gość: kell Re: Nie jest super i nie jest wspaniały wrrrrrrrr IP: 24.42.162.* 29.03.04, 19:22 > Linux się rozwija ale niestety uwazam że trwa to za wolno nawet nie wiem czy po > wstał Polski Linux PLD chyba nie powstał w wersji > ostatecznej ? :/ PLD rozwija sie podobnie tak jak Debian. Polscy developerzy tworza dystrybucje, w ktorej graficzne bajery i "klikana prostota" obslugi nie sa priorytetami. Priorytetem jest stabilnosc i roznorodnosc. I wiele osob bardzo ceni PLD wlasnie za to, tak samo jak debian ma cala mase wielbicieli. > Linux się rozwija ale niestety uwazam że trwa to za wolno nawet nie wiem czy po > wstał Polski Linux PLD chyba nie powstał w wersji > ostatecznej ? :/ Bzdura kolego. Rozwoj linuksa wlasnie jest duzo szybszy niz jakiegokolwiek podobnego oprogramowania. PLD i Debian zamiast wydawac nowa wersje co 2 miesiace wola rozwijac oprogramowanie i wydac stabilna nowa wersje co ~rok. Jednak masz narzedzia ktore prosto uaktualnia twoja dystrybucje w kilka minut i uaktualnia tylko to co masz zainstalowane, a nie jak w przypadku service packa sciagasz nawet niepotrzebne poprawki. Poza tym wydaje mi sie, ze gdy kupujesz windows nie masz ani service packa, ani nowych np sterownikow na cedeku. > Chyba jak ktoś bedzie szukał pracy i pracodawca bedzie się pytał co pan umie to > nikt nie powie umie Linux bo wydało by to sie chore.[znaczy linux nie jest bra > ny na poważnie] Na prawde? A zastanawiales sie kiedykolwiek dlaczego ponad 60% serwerow www dziala na Apache? Poza tym gdybys przegladal wiadomosci, to z pewnoscia zauwazylbys duze firmy, ktore wdrazaja/wdrozylu linuksa. Poza tym dobry informatyk/programista powinien znac srodowiska ktore obecnie sie uzywa bez wzgledu na platoforme. > Linux to nadal zabawka dla 6-cio siedmio letnich dzieci dziekuję za podjęcie dy > skusji > sorry za literowki Prosze bardzo:) Jak dorosniesz do 6ciu lat to daj nam znac na forum linuks i open source;) Nikt ciebie do linuksa nie zmusza, uzywasz to co lubisz. W przeciwienstwie do uzytkownikow jedynego systemu, milosnicy open source rozumieja roznorodnosc i lubia cala mase roznych rzeczy, nie ograniczajac sie do 1. Link Zgłoś
Gość: kk znaczy jakby service pack jest wnowszejdystrybucji IP: 5.5.* / 80.58.33.* 29.03.04, 13:39 W stanach są mniej naiwni ludzie i niedają się tak nabierać na Linux jak w Polsce. Link Zgłoś
x-bella Re: powtórka? 29.03.04, 18:45 "W stanach są mniej naiwni ludzie i niedają się tak nabierać na Linux jak w Polsce." w Stanach windows jest relatywnie tańszy - z tego co wiem, dużo tańszy. raz już na tym forum naskarżyłam się na linuksa, więc nie będę się szerzej wypowiadała - ale gość, który założył ten wątek trzeźwy chyba nie był: zero argumentacji, a jaki entuzjazm... faktem jest, że linux łatwy nie jest, z tymi "świetnymi książkami" też przesada, a nawet najlepsze chęci i upór niekiedy nie wystarczaja, by pokonać trudności (np. spróbujcie zainstalować Netscapea 7.1 w lin z Chipa 3/04 - kosmiczny obłęd) to jedna strona. druga jest taka: wczoraj usiłowałam z Kaazy i iMesha ściągnąc trochę muzyki i w windowsie trzy razy komp wykonał "nieprawidłową operację", co też do wścieklizny człowieka doprowadza... Link Zgłoś
Gość: kell Re: powtórka? IP: 24.42.162.* 29.03.04, 19:10 jaki znowu kosmiczny obled?! jezeli masz plik tar.gz to klikasz 2x na ikonke, uruchamia sie program do obslugi skompresowanego archiwum (np file-roller), albo przegladasz archiwum w managerze plikow (np poprzez wbudowane mechanizmy np gnome-vfs). kopiujesz/rozpakowujesz plik gdzie trzeba i instalujesz. netscape/mozilla maja graficzny instalator. znowu wychodzi, ze ten kto najmniej wie, najglosniej krzyczy. Link Zgłoś
x-bella Re: powtórka? 30.03.04, 00:46 "znowu wychodzi, ze ten kto najmniej wie, najglosniej krzyczy" przesiadłam się na powrót do windows - jaka ulga... tym większa, że nie będąc skazana na korzystanie z forum n.t. linuxa nie będę musiała czytać takich głupkowatych wypowiedzi jak twoja kell. linux może powiedziec sobie: chroń nas Panie od zwolenników - z wrogami poradzimy sobie sami. Link Zgłoś
Gość: kell Re: powtórka? IP: 24.42.162.* 30.03.04, 08:49 tym lepiej, zastanawiam sie tyle ile jeszcze bedziesz krzyczec na forum jakies bzdury, winac wszystko inne procz siebie za komplikowanie sobie zycia? Link Zgłoś
Gość: kk Re: powtórka? IP: 5.5.* / 80.58.33.* 30.03.04, 09:01 tym lepiej, zastanawiam sie tyle ile jeszcze bedziesz krzyczec na forum jakies bzdury, winac wszystko inne procz siebie za komplikowanie sobie zycia? kell to nie są bzdury tak powazne decyzje trzeba podejmować świadomie ten system tak zwany którego ja bym nie nazwał systemem tylko ~mutasystemem on zajmuje dużo czasu i absorbuje duży wysiłek mózgu a jeżeli skończy jak ~[beoes]nikt nie wie czy linux bedzie sie rozwijał w dłuższej perspektywie ja jestem zdania ze lepiej z Linux sobie dać spokój a jak sie naprawde bedzie rozwijał to zawsze mozna dołączyć nie wiem jak sie wyrazić dołaczyć do ~Peletonu Ja to nazwałbym nie systemem tylko mutasystemem skoro nie ma service packa do linux a kazda dystrybucja to jakby nowy Linux . Link Zgłoś
Gość: kell Re: powtórka? IP: *.ccs.yorku.ca 30.03.04, 15:16 o czym ty mowisz?! jaki znowu serwis pack? przeciez tlumaczylem tobie, ze zaden SERWIS PACK nie jest potrzebny, bo system jest aktualizowany na bierzaco. nie wiem co tobie tak trudno zrozumiec?! chcesz serwis pack? laczysz sie z internetem i linuks sam sciagnie, zainstaluje, skonfiguruje system BEZ RESTARTU komputera. nie masz dostepu do netu? pozyczasz od kumpla plytki, czy kupujesz gazeta za 20 zl z nowsza wersja dystrybucji i uaktualniasz system. no wybacz kolego, ale serwis pack do windows tez gdy nie masz dojscia do sieci kupujesz najczesciej dolaczony do gazety. twoj argument jest bzdurny. podobnie jak argument x-belli, bo instalacji netscape jest identyczna jak w windows. klikasz na plik tar.gz w manadzerze plikow, masz widok skompresowanego katalogu, ktory przeciagasz w wybrane miejsce, uruchamiasz plik install i masz graficzny instalator TAKI SAM jak w przypadku wersji windows. jak inaczej radzisz sobie z plikiem *zip? gdy sie chce zainstalowac wszystko jednym kliknieciem, to sciaga sie wersje dystrybucyjna (deb, rpm, tgz) i JEDNYM kliknieciem instalujesz. nie uzwales linuksa? skad wiec wiesz jak sie to robi? to, ze ludzie usilnie utrudniaja sobie zycie to wina ich durnych przyzwyczajen, a nie innego systemu Link Zgłoś
Gość: kk Re: powtórka? sorry ze odpowiadam za x-belle IP: 5.5.* / 80.58.33.* 30.03.04, 09:03 ................... tym lepiej, zastanawiam sie tyle ile jeszcze bedziesz krzyczec na forum jakies bzdury, winac wszystko inne procz siebie za komplikowanie sobie zycia? Link Zgłoś
barracuda7110 Masz rację... 30.03.04, 00:59 Windows jest dobry dla usera, który nie chce zbytnio gmerać w os-ie, lubi jak mu się wszystko instaluje po kilku kliknięciach "next", nie interesuje go/jej co się dzieje w systemie- ma działać i tyle, najwyżej się go przeinstaluje ;). Sam zacząłem zabawę z linuksem lecz niestety zawiesiłem to na jakiś czas... kompletny brak czasu ;( ale w wakacje jak będę się nudził... :) pozdrawiam. ps w Stanach to ludzie chyba troszkę więcej zarabiają niż w Polsce. Link Zgłoś
Gość: JP Re: powtórka? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 30.03.04, 07:10 x-bella napisała: > wczoraj usiłowałam z Kaazy i iMesha ściągnąc trochę muzyki i w windowsie trzy razy komp wykonał "nieprawidłową operację", co też do wścieklizny człowieka doprowadza... Zadziwiasz mnie bella. Myslalem, ze juz kazdy o tym wie, ze takie programy jak Kazaa zawieraja spywares ktore powoduja nieprawidlowe operacje w trakcie wysylania informacji z twojego komputera. Te szpiegowskie programy nie mozna odinstalowac wraz z odinstalowaniem Kazaa. Trzeba uzyc specjalnie do tego napisanych odinstalatorow. Ponadto czyzbys uzywal jeszcze Windows98? Link Zgłoś
Gość: kk Linux to nie jest system tylko mutasystem. IP: 5.5.* / 80.58.33.* 30.03.04, 09:27 Tutaj następny człowiek nabity ~~w butelke mozna przeczytać w szystko w tym linku ponizej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=11673331 sciągnął pierwsze dane z płytek ale zostaniej już sie nie dało. Windows jest to system za który się płaci z góry ustaloną kwote i ma sie spokój sciąga sie najwyzej jakiś service pack do linuxa nie ma małego service packa. Dalej...... Natomiast Linux nie jest to system tylko mutasystem nie mozna ściągnąć service packa a czesto nowych wersji danej dystrybucji z internetu. Czyli Linux to jest jakby opłata abonamentowa płaci się mało za pierwszą dystrybucje co może działać jak wabik ale potem trzeba kupować nowsze dystrybucje danej dystrybucji w roku 2001 był Linux Red Hat 7.0 podczas gdy teraz jest już chyba Linux RED HAT 9.0 i te gazetki ciągle wychodzą to jest jakiś biznes ukryty sprzedazy jakby abonamentowej jak pisałem wcale nie jest ten system taki tani jak się doliczy dokupywanie nowych dystrybucji kto będzie sciągać nową dystrybucje z internetu jest to czasochłonne najłatwiej dokupywać nowsze dystrybucje Cały Darmowy Linux to ściema nie ma nic za darmo. A jak sie uda sciągnąć jakąś daną dystrybucje nowszą z internetu to znowu poswiecić ktoś musiał na to swój czas twórcy Linux nie szanują czasu ludzi. No i ten podły system sorzedaży ja to nazywam abonamenckej.Chcesz mieć nowszą dystrybucje szybko to kup gazetke a ta nowsza dystrybucja to oczywiscie ten abonament ukryty. Link Zgłoś
przemek.rozyczka Re: Linux to nie jest system tylko mutasystem. 30.03.04, 17:46 Sorry, ale nie wytrzymalem... Jak to "trzeba kupowac" - kto Ci kaze kupowac??? ftp://ftp.task.gda.pl - tu masz fafdziesiat dystrybucji do sciagniecia. Nie masz netu? Znasz kogos, kto ma linuxa? Idziesz do niego i pozyczasz plytke z uaktualnieniem, albo po prostu wypalasz ja sobie. LEGALNIE. Zrob to zamo z Windows. Jesli do mnie zwraca sie ktos o dystrubucje linuksowa, zawsze udostepniam ja za darmo (no chyba, ze gosc nie ma plytek - wtedy za piwo - rownowazy cene plytek :) A czlowiek nabity w butelke? Hahaha - dziwne, ze on tak nie uwaza... Mandrake "niepudelkowe" zawsze ma 3 plytki, czwarta jest zarezerwowana dla "pudelka", mozna jednak dociagnac pakiety na niej zawarte z netu (o ile sa potrzebna, IIRC sa tam narzedzia programistyczne). Link Zgłoś
netsec Re: Linux EDU 0.3 JEST SUUUUUPER, WSPANIAŁY 30.03.04, 09:30 Ile procent tych zadowolonych jest spośród wszystkich użytkowników PC? Ilu graczy korzysta z linuxa? Ile firm ma korporacyjnie stacje robocze oparte o linuxa? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi PROMILE. Link Zgłoś
Gość: tete Re: Linux EDU 0.3 JEST SUUUUUPER, WSPANIAŁY IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.03.04, 21:17 Z linuxem są problemy owszem. Znam z autopsji. Prócz niżej wymienionych: Pani prowadziła firmę. Z pewnych powodów musiała ją zawiesić na rok. Mąż nie mógł przejąć jej firmy (takie są wymogi prawne)tylko musiał założyć na siebie. Robi to samo co ona, z tymi samymi klientami, pracownikami, w tym samym lokalu. Są 2 komputery. Oprogramowanie na nich kupione przez żonę było OEM i BOX i warte 4 tys PLN. Ale firma męża wg prawa musi odkupić kompy z tym oprogramowaniem.Ponieważ BOX był już kupiony na rynku wtórnym żona nie może ponownie go sprzedać firmie męża. Sprzedaje więc kompy z OEM-ami i już jest 1- sza strata.Mąż po roku nie może odsprzedać żonie już ŻADNEGO oprogramowania bo sprzedaż może być tylko 1 raz. Tak im powiedziano na infolonii MS 0801 308 801. Może by tak wspominać o tym przy okazji plucia na linux? Ludziska handlują na Allegro OEM-ami z myszką i wmawiają naiwnym, że wszystko jest lege artis. Link Zgłoś
Gość: boxi Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.rtk.net.pl 30.03.04, 21:44 "Mąż po roku nie może odsprzedać żonie już ŻADNEGO oprogramowania bo sprzedaż może być tylko 1 raz" no więc tu jest chyba sedno sprawy: Bill ma dużo lepszy produkt - ale handluje nim iście po gangstersku. to skłania ludzi do szukania alternatywy. słyszą, że ona jest: linux. chętnie rzucają się na to - po czym okazuje się, że handel linuxem jest całkiem cywilizowany, koszty - w porównaniu do "diamentów Billa" ludzkie i przyzwoite. tylko jakość zupełnie nie ta. okazuje się, że chcąc korzystać z linuksa trzeba się zamienić w informatyka, który śmiga róznymi "tar" albo "mount" albo coś tam jeszcze. i zrobic sie to da. TEORETYCZNIE. TEORETYCZNIE. bo albo podejmujesz wysiłek rozeznania sie w linuksie w takim stopniu, żeby ten system stał sie funkcjonalny - albo zajmujesz się swoja pracą (inną niż komputery z linuksem). trzeciej możliwości nie ma. i to wszystko. i stale komedia się powtarza: informatycy bronią linuksa, tak jak angliści bronią angielskiego: uczyli się parę lat i stwierdzili, że to język dla ludzi - a kto nie umie, to widać dureń jakiś albo inny tłumok; bo jak można zajmować się np. malowaniem obrazów, skoro należy uczyć się obcego języka angielskiego, bo ważny, potrzebny itp. Link Zgłoś
x-bella Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? 30.03.04, 22:07 OTO LISTA KOMEND, KTÓRE TRZEBA MIEC "W JEDNYM PALUSZKU" ŻEBY SPRAWNIE PORUSZAĆ SIĘ W LINUKSIE: (wg www.linux.friko.pl) * shutdown(zamykamy Linuxa) * adduser (dodajemy nowego użytkownika) * newgrp (dodajemy nową grupę) * passwd (zmieniamy hasła) * logout (wylogowanie się) * who (sprawdzamy kto jest aktualnie zalogowany) * users (j/w) * w (j/w) * whoami (sprawdzamy kim jesteśmy) * mesg (zezwolenie na przyjmowania komunikatów) * write (wysłanie wiadomości do danego użytkownika) * wall (j/w tylko do wszystkich użytkowników) * rwall (j/w tylko do wszystkich w sieci) * ruser (wyświetla użytkowników pracujących w systemie) * talk (możliwość interaktywnej rozmowy) * finger(szczegółowe informacje o użytkownikach) * su (zmieniamy się w innego użytkownika) * chmod (zmieniamy parametry pliku) * chown (zmieniamy właściciela pliku) * chgrp (zmieniamy jaka grupa jest właścicielem pliku) # Polecenia związane z plikami i katalogami * Polecenia związane z katalogami o ls (pokazuje nam zawartość katalogu) o dir (okrojona wersja ls, pochodząca z msdos'a) o pwd (pokazuje nam katalog w którym się znajdujemy) o cd (zmieniamy katalog) o rmdir (usuwamy katalog) o mkdir (nowy katalog) * Polecenia związane z plikami o cat (edytowanie tekstu) o rm (usuwamy plik(i)) * Polecenia związane z kopiowaniem i przenoszeniem, plików i katalogów o mv (przenosimy plik lub zmieniamy jego nazwę) o cp (kopiujemy plik) o mvdir (przenosimy katalog lub zmieniamy jego nazwę) # Polecenia związane z procesami * ps (pokazuje nam jakie procesy są aktualnie wykonywane) * kill ("zabijamy" procesy) # Polecenia związane z pomocą * help (wyświetla nam wszystkie polecenia w Linuxie) * man (pokazuje nam pomoc do programu) # Polecenia związane z kompresją i archiwilizacją * gzip(kompresuje nam archiwum *.gz) * tar (archiwizuje nam archiwum *.tar) Dowiązania do poleceń I. Polecenia związane z użytkownikami, grupami, loginami i zamykaniem systemu: shutdown |-Przeznaczenie: zamykanie systemu |-Parametry: shutdown [minuty] [informacja dla zalogowanych użytkowników] | shutdown - natychmiastowe zamknięcie systemu | shutdown now - j/w | shutdown 0 (zero) - j/w | shutdown 2 - system zamknie się za 2minuty | shutdown 2 2minuty do wył. systemu - system zamknie się za 2minuty pokazując komunikat |-Opis: to polecenie służy do zamykania systemu, jest możliwość ustawienia tej komendy, żeby | zamyknęła Linuxa za np. 2 min. powiadamiając zalogowanych użytkowników |-Patrz także: --- |_________________________________________________________________ adduser |-Przeznaczenie: dodawanie nowego użytkownika |-Parametry:adduser [nazwa użytkownika] | adduser jan - dodaje użytkownika do komputera o nazwie(imieniu) jan |-Opis: jeśli jesteś zalogowany jako root masz prawo dostępu do tej komendy, jeśli nie jesteś musisz | się najpierw przelogować na root'a |-Patrz także: [passwd] [newgrp] |_________________________________________________________________ newgrp |-Przeznaczenie: dodawanie nowej grupylub przełączanie na inną |-Parametry:newgrp [nazwa grupy] | newgrp programmers - dodaje nową grupę o nazwie programmers |-Opis: jeśli jesteś zalogowany jako root masz prawo dostępu do tworzenia grupy, jeśli nie masz | prawo do zmieniania się międz nimi |-Patrz także: [adduser] |_________________________________________________________________ passwd |-Przeznaczenie: zmiana hasła |-Parametry: passwd [użytkownik] | adduser - zmienia hasło loginu na którym jesteś zalogowany | adduser thomson - zmienia hasło użytkownika thomson, jeśli jesteś zalogowany jako root i nie | musisz znać poprzedniego hasła zwykłego użytkownika |-Opis: jeśli jesteś zalogowany jako root masz prawo dostępu do tej komendy, jeśli nie jesteś musisz | się najpierw przelogować na root'a |-Patrz także: [adduser] |_________________________________________________________________ logout |-Przeznaczenie: służy do wylogowania się |-Parametry: brak |-Opis: po wpisaniu polecenia widzimy napis do zalogowowania się |-Patrz także: [adduser] |_________________________________________________________________ who |-Przeznaczenie: sprawdzamy kto jest aktualnie zalogowany |-Parametry: who [parametry] | who - pokazuje np: root tty01 Dec 13 12:42 | who am i - pokazuje nam informacje o naszym loginie |-Opis: możesz za pomocą tego polecenia sprawdzić kto jest zalogowany lub "kim" jesteś w systemie |-Patrz także: [users] [w] [whoami] |_________________________________________________________________ users |-Przeznaczenie: pokazuje kto jest zalogowany |-Parametry: brak |-Opis: ta komenda jedynie pokazauje po przecinku nazwy użytkowników zalogowanych w systemie |-Patrz także: [who] [w] [whoami] |_________________________________________________________________ w |-Przeznaczenie: pokazuje kto jest zalogowany |-Parametry: brak |-Opis: po wpisaniu widzisz napisy : | 8:43pm up 13 min, 3 users, load average: 0.07, 0.20, 0.20 | USER TTY FROM LOGIN@ IDLE JCPU PCPU WHAT | ^^^a co poszczególne rzeczy oznaczają^^^ | 8:43pm - bieżaca godzina (20:43) | up 13 min - jak długo pracuje nasz system (13min) | 3 users - ilu użytkowników pracuje w systemie | load average - obciążenie systemu przez programy | USER - identyfikator użytkownika | TTY - nazwa terminalu | FROM - informacja dodatkowa | LOGIN@ - godzina zalogowania | IDLE - ile czasu upłynęło od ostatniego naciśnięcia klawisza | JCPU - czas zużyty przez wszystkie programy na danym terminalu | PCPU - oraz przez wszystkie programy w danym momencie | WHAT - nazwa aktywnego procesu |-Patrz także: [who] [whoami] [whoami] [users] |_________________________________________________________________ whoami |-Przeznaczenie: sprawdzamy nazwą loginu na którym się zalogowaliśmy |-Parametry: brak |-Opis: jeśli jesteś zalogowany jako root to wyśwetla napis w następnej linijce "root" |-Patrz także: [who] [w] [users] |_________________________________________________________________ mesg |-Przeznaczenie: zezwolenie lub nie na przyjmowania komunikatów |-Parametry: adduser [Yn] | mesg y - możesz otrzymywać wiadomości | mesg n - nie możesz otrzymywać wiadomości |-Opis: jest to możliwość ustawienia czy do ciebie mają przychodzić komunikaty |-Patrz także: [write] [wall] [rwall] [ruser] |_________________________________________________________________ write |-Przeznaczenie: wysyłanie komunikatów |-Parametry: write [użyykownik] [wiadomość] | write pasternak wiadro - wysłanie wiadomości do użytkownika pasternak, u pasternaka pojawi się tekst: | Message from silverstar!root on tty1 at 23:33 wiadro | po polsku i ludzku: "Wiadomość od root wysłana o godz. 23:33" i teraz wiadomosc "wiadro" |-Opis: polecenie daje możliwość wysłania komunikaty do wybranej osoby |-Patrz także: [mesg] [wall] [rwall] [ruser] |_________________________________________________________________ wall |-Przeznaczenie: wysyłanie komunikatów |-Parametry: wall [plik tekstowy] | wall mes.txt - wysłanie do wszystkich użytkowników wiadomści z pliku mes.txt |-Opis: polecenie daje możliwość wysłania wiadomości do wszystkch osób |-Patrz także: [mesg] [write] [rwall] [ruser] |_________________________________________________________________ rwall |-Przeznaczenie: wysyłanie komunikatów |-Parametry: wall [plik tekstowy] | wall mes.txt - wysłanie do wszystkich sieci wiadomści z pliku mes.txt |-Opis: polecenie daje możliwość wysłania wiadomości do wszystkch sieci |-Patrz także: [mesg] [write] [wall] [ruser] |_________________________________________________________________ ruser |-Przeznaczenie: wysyłanie komunikatów |-Parametry: wall [plik tekstowy] | wall mes.txt - wysłanie do wszystkich pracującyc Link Zgłoś
x-bella Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? 30.03.04, 22:22 to oczywiście tylko CZĘŚĆ. całość nie mieści się w granicach jednego postu. zresztą całość zna i tak tylko kell... pozostałym życzę miłej, sympatycznej, płynnie przebiegającej pracy na kompie z systemem linux! Link Zgłoś
Gość: Gwendal Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.03.04, 22:39 Nie słyszałaś o menedżerach okien typu KDE, Gnome czy choćby ICEWM czy tylko udajesz w celu dalszego trollowania? Gwendal Link Zgłoś
x-bella Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? 31.03.04, 00:09 słyszałam, słyszałam. są świetne, super, rewelacja w każdym calu. a cała ta konsola w linuksie to tylko taki sympatyczny zabytek, dodany ot tak, dla jaj. bo normalnie to wszystko, absolutnie wszystko robi sie w KDE, Gnome czy ICEWM. oczywiście. jak najbardziej. jakżeby inaczej. Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.cs.yorku.ca 31.03.04, 00:44 bo uzytkownicy linuksa kochaja miec wybor. tobie to jest tak trudno zrozumiec. przestan juz trollowac i zajmij sie swoim windows. Link Zgłoś
Gość: JP Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 31.03.04, 00:56 Zapomniales dodac "nie garb sie"! :)) Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.cs.yorku.ca 31.03.04, 01:10 nie garbie sie:) drzemie na klawiaturze probujac dokonczyc projekt:) Link Zgłoś
Gość: e.111 Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.04, 01:24 Gość portalu: kell napisał(a): > bo uzytkownicy linuksa kochaja miec wybor. tobie to jest tak trudno zrozumiec. > przestan juz trollowac i zajmij sie swoim windows. ...hmm,uzytkownicy Windows tez w zasadzie maja wybor ( np.caly DOS i wielka kupe[sic!] roznych innych smiesznych rzeczy jak np.polecenia NET albo POL- lub SECEDIT itp ), tylko nie sa swiadomi tego szczescia... ;))) pozdrowienia::E111 Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.cs.yorku.ca 31.03.04, 04:42 bo dos w porownaniu do basha to raczej droga przez meke:) tak jak systemy okienkowe moga byc rozwiazane lepiej lub gorzej, tak tez cli moze byc rozwiazane.. dos to pomylka, brak historii, autouzupelnien, podswietlanej skladni, czyni go raczej koszmarem uzytkownika:) moze oni dlatego tak sie boja konsoli?:) terapia bashem zrobi kazdemu na zdrowie:) ps. to bardzo ciekawe, ale np dla uzytkownika linuksa duzo latwiej wpisac tar xvjf moz<tab> i enter, niz otwierac nautilusa, szukac ikonki, kliknac by otworzyc archiwum(czy wybrac z menu rozpakuj do..) .. zastanawiam sie czemu ten caly strach przed konsola, skoro ona istnieje po to by ulatwiac zycie, niz snic sie po nocy:) Link Zgłoś
Gość: bryzio Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.04, 17:15 chłopie. nie rób sobie jej. "ułatwienie" polegające na koniczności zapisywania w notesiku dziesiątek jakichs poleceń, uważaniu pieczołowitym, żeby jakiejś literówki nie zrobić itp.itd.! można na Bila G. bluzgać, że gangstersko handluje, ale to jednak Jego system był ułatwieniem i wprowadził kompy pod strzechy: robisz next, next next - i program ci hula. naprawdę - troche powagi i rzetelności drodzy miłośnicy linuxa. podoba wam się to skomplikowanie - wasza sprawa. ale nie mówcie że linia popolątana jest prosta jak linijka. bo po prostu stajecie się niewiarygodni! pozdr. Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: 24.42.162.* 31.03.04, 19:28 co za bzdury, jaki notesik, jakie polecenia. ty oczywiscie nie masz pojecia o czym mowisz, poza tym masz problemy z czytaniem bo napisalem (zebys nie przegapil) ZE MOZNA Z K O N S O L I I MOZNA Z G U I czego jeszcze nie rozumiesz, chcesz wieksze literki? Link Zgłoś
Gość: boxi Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.rtk.net.pl 31.03.04, 20:01 kell, sympatyczny pieniaczu, czy mógłbyś WIELKIMI, NAJWIĘKSZYMI LITERAMI napisać mi tutaj, jak się montuje np. partycje windowsowe bez użycia konsoli? jak się wszystkie (wszystkie!) kategorie pakietów instaluje bez użycia konsoli? to będzie przełom, jeśli to udowodnisz Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: 24.42.162.* 31.03.04, 20:10 klikajac na ikonke w nautilusie misiu;) w nautilus 2.6 jest folder podobny do 'my computer' w windows, w pozostalych po prostu klikasz na ikonke katalogu do ktorego dysk jest podpiety (automount jest w wiekszosci znanych mi dystrybucji, w Fedorze, Mdk, Knoppixie). Oczywiscie twoj uzytkownik moze nie miec prawa zapisu do innych dyskow. wiec wielkimi literami: KLIKAJAC NA IKONKE ;) pomoglo? ps. napisze mi (mozesz malymi) jak kliknac by odczytac partycje ext2/3 pod windows xp? Link Zgłoś
Gość: boxi Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.rtk.net.pl 31.03.04, 20:25 nie pomogło, bo mam auroxa i klikanie nic nie pomaga - za każdym razem musze montować partycje windowsa od nowa (tj. po każdym zabootowaniu auroxa) - i muszę to robic w konsoli, wklepując uważnie literki podobnie instalując programy - literka po literce i jakoś - oprócz ciebie - nikt nigdzie nie tłumaczy, że nie trzeba tych wsyzstkich xvfz itp. wbijac klawiaturą w konsole... nie wiem jak i co się robi w XP bo tego nie mam. Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: 24.42.162.* 31.03.04, 20:31 jak juz zrabales konfiguracje to rownie dobrze mozesz dodac opcje automount i wtedy nie trzeba nic wpisywac samemu. wiec nie musisz to normalnie robic z konsoli, ale ty chyba to lubisz:) a dla mnie i dla wielu osob wpisywanie tar xvjf jest wygodniejsze od uzywania file rollera np i co zabronisz mi go uzywac? Link Zgłoś
Gość: boxi Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.rtk.net.pl 31.03.04, 20:41 no właśnie, próbowałem bez ściągi - to zrąbałem w windowsie mam po prostu "next"... ale, ale - co z tymi partycjami? (w auroksie, bez konsoli!)? Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: 24.42.162.* 31.03.04, 20:54 potem zajrze do systemu i powiem tobie co i jak;) mam teraz duzo na glowie. Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.04.04, 08:29 sproboj pierw zajrzec do jakiegos narzedzia systemowych serwisow (runlevel configuration) i rozejrzyj sie za czyms co sie nazywa 'automount'. to taki maly serwis systemowy (mogles przez pomylke wylaczyc), ktory gdy np zmienisz katalog na taki pod ktory podpiety masz dysk 'zamountuje' go. tak jest to rozwiazane w fedorze, w auroxie powinno byc podobnie ps. oczywiscie dyski powinny byc 'mountowalne' (co za paskudne slowo:) dla usera Link Zgłoś
gray Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? 01.04.04, 08:48 Gość portalu: boxi napisał(a): > no właśnie, próbowałem bez ściągi - to zrąbałem > w windowsie mam po prostu "next"... bo widzisz, tak już się porobiło, że ten tekst nad wspaniałym guzikiem 'next' jest do przeczytania i zrozumienia a wszystkie pola są do skonfigurowania. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? 31.03.04, 21:10 Na wstępie zaznaczę, że nie jestem informatykiem (bo ktoś powiedział, że tylko oni potrafią opanować Linuksa). Odniosę się do kilku postów powyżej: 1. Next, next, next... i b. częto d**a, mówią, że Win jest prosty, poczytajcie posty o problemach z instalacją programów czy stewrowników 2. naprawdę łatwiej jest otworzyć konsole i wpisac w sumie 3 krótkie linijki tekstu, niż gimnastykować się z Nautiliusem (choć na początku tak wydaje się łatwiej i szybciej) 3. Coraz nowsze distro, trzeba kupę kasy wydać :D. Moją pierwszą książką do Linuksa była "RH Linux 7.2" z serii "Po prostu" (swoją drogą pomyłka), kumpel pożyczył książkę i płyty, i zainstalował u siebie RH7.2. Teraz ma juz jądro 2.6, Mozillę 1.6, MPlayer 1.0 (chyba). Czyli w paru miejscach jest nowszy od mojego Auroksa9.2 (zbudowanego w oparciu o RH9). Nic nie kupował :) więc gdzie ta kasa na nowe distro? Problem w tym, że ludzie to mają słomiany zapał. Coś nie po mojej mysli, system fe, Winda wraca. Później "znów mi zrobił niedozwoloną operację sq***ły Windows", trochę konsekwencji - decydujesz się na Win, z całym inwentarzem brać go powinieneś, zalet (klikactwo) i wad (np. blues creen). PS Jeśli chodzi o chwalenie się znajomością Linuksa przed pracodawcą, czy pomyślałeś, że pracodawcę może interesować nie system i jego obsługa, tylko, że jesteś człowiekiem szukającym nowych rozwiązań, potrafiącym zboczyć z utartej, wydeptanej przez innych scieżki? Link Zgłoś
Gość: warmir Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 22:21 opowiedz nam kell jak sie instaluje programy z rozszerzeniem tar. ale bez ściemy. krok po kroku. sluchamy Link Zgłoś
Gość: boxi Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.rtk.net.pl 31.03.04, 23:13 chodzi oczywiście o instalowanie bez używania konsoli - szybkie, proste, dostępne dla takiego głupka jak ja... Link Zgłoś
Gość: kell Re: SUUUUUPER, WSPANIAŁY???????????? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.04.04, 08:32 oczywiscie, a nawet prostsze. przeciez zawsze mozesz uzyc narzedzia systemowego typu apt-get czy up2date (albo swietny red carpet jak uzywasz dystrybucji w ktorej jest dostepny). hmm, nawet firefox przy sciaganiu pakietu deb proponuje otworzyc go programem instalujacym go w systemie (oczywiscie program zapyta mnie o haslo roota. nie wiem czemu tak demonizujesz, bo np debian ktorego uzywam jest cudownym systemem jezeli chodzi o zarzadzanie zainstalowanymi programami i osobiscie nie mialem doczynienia z wygodniejszym Link Zgłoś
Gość: Gwendal Może nie wspaniały, ale jeśli komuś pasuje ... ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.03.04, 20:38 Wiesz bryzio - wszystko byłoby w porządku, gdyby krytycy Linuksa też wykazywali nieco powagi i znajomości tematu w swoich postach krytykujących ten system. Zaczęło się od kolegi kk, który napisał, że Linux to mutasystem (tak nawiasem mówiąc, to ciekaw jestem "co poeta miał na myśli") bo nie ma do niego service packa. Na wyjaśnienia kella, że takowego nie potrzeba bo system jest unowocześniany na bieżąco (sytuacja b. podobna do Windows Update) jakoś nie zareagował w żaden sensowny sposób. Wszystko to podlał sosem jakiejś dziwnej spiskowej teorii nt. przymusu kupowania nowych wersji dystrybucji (znowu ignorując fakt, że te ostatnie można sobie bez problemów ściągnąć z sieci, albo użyć programów typu urpmi, apt-get, poldek czy swaret do ściągania i instalacji nowych wersji pakietów), co pokazuje jak mało wie o systemie, który z takim zacięciem i tak autorytatywnie krytykuje. Następnie x-bella przedstawiła długą listę poleceń, które rzekomo trzeba znać, aby sprawnie posługiwać się Linuksem, co też jest grubą przesadą (delikatnie rzecz ujmując), bo sporo tych poleceń nie jest potrzebne do zwykłej pracy normalnemu użytkownikowi a jedynie administratorom większych lub mniejszych sieci (którzy, tak czy owak, znają je i raczej nie będą na ich ilość utyskiwać). Tymczasem nawet, kiedy chcemy się nimi posłużyć, możemy to zrobić z poziomu "okienek" za pomocą front-endów do programów, które to front-endy zmieniają zapisy w tekstowych plikach konfiguracyjnych. Owszem, czasem trzeba sięgnąć do edycji plików w konsoli czy edytorze tekstów (bo niektóre opcje dostępne są tylko w ten sposób), ale wcale nie jest to tak częste - w końcu w Windows też trzeba czasem zaglądnąć do rejestru czy plików .ini (sam to robię w celu zmian niektórych opcji np. w programie Total Commander) i ludzie nie podnoszą z tego tytułu rabanu. Z drugiej strony, Windows od wersji 2000 nie jest wbrew pozorom takim złym systemem jakim niektórzy chcą go widzieć. Sam również go używam i nie mam do niego większych zastrzeżeń. Dobrze byłoby aby obydwie strony w tego typu dyskusjach wykazywały mniej zacietrzewienia i, przykro mówić, wiedzy o tym, o czym piszą. Niestety naogół jest tak, że sporo użytkowników i obrońców Linuksa w tego typu dyskusjach zna Windows dosyć przyzwoicie, w drugą stronę zaś działa to znacznie rzadziej, co jest powodem pisania rozemocjonowanych postów, które jednocześnie są stosunkowo ubogie w rzeczowe argumenty. Jeśli więc ktoś zechce krytykować Linuksa, to nie widzę przeszkód, ale niech zada sobie nieco trudu i spróbuje go poznać - nie ma chyba rzeczy bardziej nieroztropnej niż wydawać autorytatywne sądy (obojętne czy za czy przeciw) na temat czego o czym wie się mało, lub zgoła nic. Nawiasem mówiąc, argumenty, że Linuksa nie da się poznać, bo jest za trudny dla początkującego użytkownika nie za bardzo do mnie trafiają. Pierwsze tygodnie po zmianie Win98SE na WinXP też były dla mnie dosyć trudnym procesem stąpania po świeżym śniegu, ale jakoś przetrwałem bez pisania na rozmaitych forach postów typu "WinXP jest do bani". Pozdrawiam użytkowników obu systemów, Gwendal (WinXP i MDK 9.2) Link Zgłoś
Gość: boxi Re: Może nie wspaniały, ale jeśli komuś pasuje .. IP: *.rtk.net.pl 31.03.04, 21:22 dzięki za rzeczowy ton... przyglądam sie tej debacie, kolejnej o linuksie, bo usiłuje sie przesiąść na to całkowicie. twoja sympatia do linuksa nieco mi się tłumaczy tym, że używasz MDK 9.2 - a więc wersję bardzo przyjaźnie opracowaną. aż mnie korci by powiedzieć: spróbowałbys w Auroksie... - na co ty mi odpowiesz: to weź mandrake niestety, znam mandrake i ma dla mnie jeden feler: jestem krótkowidzem, w przeglądarkach mandrake nie wiem czemu zawsze (mimo wszelakich kombinacji z ustawieniami) wyświetlają mi się mniejsze czcionki niż w auroksie (albo fedorze) - męczarnią jest moja ulubiona przeglądarka galleon - okienko adresowe w mdk jest maciupkie, naprawdę ledwo widzę litery - i tego powiększyć się nie da. mam nadzieję, że mdk10 będzie DLA MNIE (ślepego) przyjaźniejsze... ad rem. dla mnie mdk to jest już coś w połowie drogi między genialnie prostym (choc zbójecko drogim) windowsem, a zawiłym linuksem. a propos. udało ci sie może zamontowac skaner w mdk i zmusić go do pracy? i faktem jest, że i krytycy i zwolennicy linuksa mają za dużo piany na ustach gdy bronią swoich racji Link Zgłoś