Dodaj do ulubionych

Pierwsze wrażenie - Mozilla

IP: *.resetnet.pl 02.04.04, 15:25
Pod wpływem wielu postów na temat innych przeglądarek niż IE zainstalowałem
sobie MozillE 1,6PL. Do tej pory używałem produktów MS i się do nich
przyzwyczaiłem. Otwieram Mozillę i co ? - nic nadzwyczajnego, a już napewno
nic takiego nad czym miałoby się spierać co lepsze w niezliczonej ilości
postów. Poprostu jest trochę inna. Zamiast Kuli Ziemskiej kręci się jakieś
oko, inne przyciski, a i jeszcze jakiś klient IRC-a. Ogólnie jest to inaczej
trochę zorganizowane, ale generalnie żadne wodotryski. Całe te dyskusje co
lepsze nie mają najmniejszego sensu i sprowadzają się do sporu o to jakim
samochodem lepiej dojechać do Warszawy: zielonym, czy czerwonym. ...a i
jeszcze to, że na jednej z moich stale odwiedzanych stron w miejscu wykresów
pojawił się napis: "To see this graph you need a Java-enabled browser." IE
otwiera to bez problemu. Pewnie zaraz ktoś powie, że jestem ciemniak, bo java,
srawa i inne pierdoły. Po co mi to wiedzieć po prostu nie ma tabel, a w IE
były. Nic nie jest i nie może być doskonałe.
Obserwuj wątek
    • blekot Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 02.04.04, 15:36
      ech lolek lolek...
      po latach używania IE oraz jednym dniu (nie napisałeś ilu) używania mozilli
      chcesz porównywać obie przeglądarki?
      no to ja gratuluje

najpierw sprawdź co to są gesty (dla mnie wodotrysk), sprawdź panele (jak obok),
      sprawdź googla wstawianego obok przycisków (bez doinstalowywania czegokolwiek),
      sprawdź jak często ci się zawiesza, sprawdź kilka dodatków (niektóre to istne
      wodotryski), sprawdź....

i wtedy osądź jeśli już bardzo musisz

może mozilla nie jest dla lolków
      ;-)

p_
      • mali_bu Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 02.04.04, 15:51
        -----
        Przede wszystkim bezpieczeństwo! Używając Mozilli masz pewność (przynajmniej
        dużo większą niż w IE), że nie zainstaluje ci się żaden syf.
        Zero pop-upów. Otwierając Interię w IE wyskakują mi trzy pop-upy, w Mozilli
        Firebird: słownie zero. I nie muszę dodatkowo instalować dodatkowych zwalczaczy
        tych okienek.

Używam Mozilli Firebird (przejściowo firefoxa) od kilku miesięcy i ne zamierzam
        z niego rezygnować. A już napewno nie na rzecz IE.
        -----
        • blekot Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 02.04.04, 16:18
          mali_bu napisał:

> Przede wszystkim bezpieczeństwo! Używając Mozilli masz pewność (przynajmniej
          > dużo większą niż w IE), że nie zainstaluje ci się żaden syf.

otóżto!

> Zero pop-upów.

otóżto!

> Firebird: słownie zero. I nie muszę dodatkowo instalować dodatkowych
          zwalczaczy tych okienek.

otóżto!

> Używam Mozilli Firebird (przejściowo firefoxa) od kilku miesięcy i ne zamierzam
          > z niego rezygnować. A już napewno nie na rzecz IE.

ototo

;-)

p_
          • Gość: ja Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 17:27
            wszystko pięknie i ślicznie, ale niestety po formacie jakiś miesiąc temu i
            zainstalowaniu mozilli przy każdy jej uruchamianiu wyskakuje mi okno o treści:
            "Wtyczka wykonała niedozwoloną operację. Zalecane jest ponowne uruchomienie
            Nawigatora". a poniżej: "nie pokazuj" itd ble ble.... gdyby była możliwość
            wyłączenia tego komunikatu na amen to rozumiem, ale gdy dziennie trzeba
            zaznaczać ptaszka "nie pokazuj" i robić ok koło 10 razy to już k...ca człowieka
            bierze.
            i oczywiście mozilla nie chce mi wyświetlać wielu stron np. forum gazety, onet,
            wp a dopiero wyświetli po kilku a nawet kilkunastokrotnym odświeżeniu.....
            strona zaczyna się ładować i poprzestaje przeważnie na dużym górnym banerze a to
            poniżej powinno być to tego nie ma......
            czy Was by to nie wku...... gdybyście uruchamiając mozille z problemami jeszcze
            nie mogli wejść na strony??? próbowałem kilkanaście razy szukać w preferencjach
            czegoś co by pomogło, ale nic!

i jestem niestety zmuszony do otwierania chorego, poj.... i debilnego Explorera :(
            • Gość: kell Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.04.04, 19:23
              bardzo mozliwe, ze wina nie lezy w mozilli, a uszkodzonym systemie operacyjnym.
              wyzej wymienione problemy NIE WYSTEPUJA!
              • Gość: ja Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 20:00
                w ten sam dzień po zainstalowaniu XP zainstalowałem Mozillę i od tego czasu to
                się dzieje.....

a więc system był świeżutki i dziewiczy.... niczym nie zmącony....... :)
                • Gość: ja Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 21:45
                  aaaa!! i jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem i która mi nie działa w
                  Mozilli!!!

to jest SPOOFING! kiedyś pamiętam działał, ale teraz kompletnie nie reaguje :(((
                  • Gość: Supaplex Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 17:35
                    Może spróbuj Opery? Moim zdaniem jest mniej zabugowana i szybsza niż Mozilla... ewentualnie FireFox, też lepszy niż Mozia 1.6
                  • elsik Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 09.04.04, 21:16
                    mi niestety spoofing tez nie dziala nie wiem jak skonfiguroowac zeby dzialał
            • blekot Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 02.04.04, 20:49
              Gość portalu: ja napisał(a):

> i jestem niestety zmuszony do otwierania chorego, poj.... i debilnego Explorera

a może spróbuj z firekfoksem - www.firefox.pl
              u mnie na xp działa bez zastrzeżeń
              polecam - jest naprawdę git`es!

p_
              • Gość: fazzi Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.chello.pl 02.04.04, 21:05
                Czy jeżeli zainstaluję "ognistego liska" to mogę dalej bez problemów , w razie
                potrzeby korzystać z IE .
                • if_ona Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 02.04.04, 21:39
                  Gość portalu: fazzi napisał(a):

> Czy jeżeli zainstaluję "ognistego liska"

To nie lisek tylko "panda mała" :) en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda

>to mogę dalej bez problemów , w razie
                  > potrzeby korzystać z IE .

Pewnie, że możesz ;) Choć z IE to zazwyczaj są problemy ;)
                  • Gość: fazzi Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.chello.pl 02.04.04, 22:22
                    Może to i panda mała , ale ja tam widzę lisa :D
                    www.firefox.pl/
                    • if_ona A "Firefox" is another name for the red panda. 02.04.04, 22:45
                      www.mozilla.org/projects/firefox/firefox-name-faq.html

:))
            • barracuda7110 Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 02.04.04, 23:21
              Odinstaluj mozillę, wywal katalog mozilla.org i zainstaluj od nowa tą
              przeglądarkę. Mnie też się coś takiego działo i te czynności pomogły. Zwalił mi
              się plugin flasha chyba...
      • Gość: Lucar Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.04, 17:40
        A jednak dla mnie nie jest ona taka różowa (jeśli już mówimy o kolorach :-)).
        Po pierwsze, dłużej się ładuje. Po drugie, IE ma jedną świetną rzecz - Esc
        zatrzumuje wszystkie animowane gify na stronie, kto kiedyś próbował czytać
        tekst obok takich "atrakcji", wie o czym mówię. Mozilla tego nie robi.

Pozdr
        Lucar
    • Gość: chopinnn Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: 80.244.140.* 02.04.04, 16:19
      cikawe czy liczba postów znów przekroczy 100
      • Gość: chopinnn Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: 80.244.140.* 02.04.04, 16:22
        a używam mozilli i nie narzekam...........
      • Gość: e.111 Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.uke.uni-hamburg.de 02.04.04, 16:30
        Gość portalu: chopinnn napisał(a):

> cikawe czy liczba postów znów przekroczy 100
    • Gość: geek Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.04.04, 19:51
      To pewnie problem konwersji. Na Macintoshu Mozilla dziala od paru lat,
      wczesniejsze wersje nazywaly sie Netscape. Netscape usiadl na wersji 7.2, potem
      byla Mozilla. Ale jest do tego stopnia kompatybilna z Netscape,ze od razu
      samodzielnie przejmuje profile Netscape,z mailami, bookmarkami, ostatnio
      ogladanymi itp.
      Krotko: wady ktore obserwujesz, to nie wynik zlej Mozilli,ale dennego systemu
      Windows. Tylko tak to moge wytlumaczyc. Pomijajac pelen bledow Explorer, nawet w
      stosunku do Netscape, Mozilla jest bardzo stabilna, bezpieczna i nie zdarza sie
      jak wczesniej utrata calego profilu uzytkownika.
      • Gość: JP Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 02.04.04, 20:03
        > Krotko: wady ktore obserwujesz, to nie wynik zlej Mozilli,ale dennego systemu
        > Windows. Tylko tak to moge wytlumaczyc.

Wiekszej bzdury nie czytalem juz dawno.
        To nie system ma byc dopasowany do programu tylko program do systemu.
        • barracuda7110 Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 02.04.04, 23:24
          Rozumiem, że mozilla by dobrze działać pod windowsem musiałaby być tak samo
          dziurawa ;)
        • Gość: geek Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.04.04, 22:26
          Fragment ksiazki J. Edstrom i M. Ellera pt "Barbarzyncy pod wodza Billa",
          rozdzial o kopiowaniu systemu Apple przez Microsoft:
          "w modelu "ciagnij" Maca aplikacje zarzadzaly srodowiskiem.system operacyjny byl
          tam sluzebny. W srodowisku "pchaj" Windows system operacyjny stanowil centrum
          swiata a aplikacje byly podporzadkowane"

Sam jestes bzdurny.. Na Maku padniecie programu lub kilku (zdarza sie rzadko,
          nie tak czesto jak badziewne "wystapil nieoczekiwany blad.." ) nie powoduje
          padniecia systemu. Mozna sobie np odpalic dwa rozne systemy Maka JEDNOCZESNIE,
          Panther/Jaguar i Os9, i dzialac programami w obu systemach.
          • Gość: JP Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 03.04.04, 22:59
            Gość portalu: geek napisał(a):
            > Sam jestes bzdurny.. Na Maku padniecie programu lub kilku (zdarza sie rzadko,
            > nie tak czesto jak badziewne "wystapil nieoczekiwany blad.." ) nie powoduje
            > padniecia systemu

A kto tu mowi o padnieciu systemu. Cos ci sie w glowie pomieszalo, przyjacielu.
            Jest tu mowa o zle dzialajacym programie a ty twierdzisz, ze temu winien jest
            system.
            Jakby tak do kazdego zle napisanego programu zmieniac system to ladnie by ten
            swiat wygladal.
            No chyba, ze jest to swiat fantazji ktorego jak widze jestes zwolennikiem.
            • Gość: geek Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 04.04.04, 20:35
              No to po co chrzanienie,ze Mozilla jest zawodna? Mnie nigdy nie zawiodla!
              Program dziala bardzo dobrze: jest szybki, nie wiesza sie, dobrze sie wyrabia z
              pamiecia przy duzej ilosci otwartych tabow (czasem mam ich ponad 10 w jednym
              oknie) itd itp. Jesli na Maku sie nie wiesza, a na peceie sie wiesza to co za
              cholera?
              Moje wrazenie z peceta w pracy to meka z ciaglym wieszaniem sie tego debilnego
              sprzetu,albo ze trzeba przeinstalowac system, albo ze ginie poczta z Outlooka,
              albo ze programy (oryginalne!) wykonuja "nieoczekiwany blad" i nikt nie wie
              dlaczego. Mam na Macintoshu Office X czy Photoshopa (moze to niezbyt dobre
              porownanie,bo Photoshop to program natywny Maka,potem przeniesiony na peceta) i
              nigdy mi sie nie powiesily,A w pracy uzywam tych rzeczy i czesto sie wieszaja. A
              Excell rekordowo pada. Mam na Maku Explorera 5.1, owszem, nie jest cudo, chodzi
              wolno ale sie nie wykrzacza co rusz.
              • Gość: kell Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.04.04, 07:26
                hmm, z exploderem na macu (wersji 5.5) to taka checa, ze to najbardziej
                rozwiniety technologicznie exploder (najpelniejsza obsluga standardow i css).
                oczywiscie do mozilly/opery mu daleko, ale to taka ciekawostka.

a ci co maja problemy z mozilla, moze macie jakis badziewny firewall ktory
                dziala dobrze tylko z msie, antywirus czy inne bzdury. pierw powylaczac
                badziewie w komputerze, potem kierowac pretensje.
    • Gość: bzykbzyk Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 02.04.04, 20:24
      Marudzisz!

Mozilla i Opera sa nie tylko szybsze i lepsze od IE ale takze
      bezpieczniejsze, ale trzeba sie nauczyc jak je ustawiac.

Jak nie chcesz uzywac Java to zamiast samochodem mozesz do Warszawy isc na
      piechote, a nas to wczle nie ochodzi w ktorym kierunku ty bladzisz.

IE ma bardzo powazne problemy ktorych Dr. Microsoft nie jest w stanie
      wyleczyc od paru lat.

Windows to najwieksze komputerowe oglupienie od czasu kiedy kwadrat
      oszlifowali na okraglo. Ludziom niestety brakuje dyscypliny aby sie jego
      pozbyc.

• Gość: Facet Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.04, 20:39
      Ja po instalacji Windows XP zainstalowałem sobie i Operę i Mozillę. Obie dobrze chodzą, natomiast w poprzednim Windows 98, Mozilla była o wiele wolniejsza od Opery. Na obecnym systemie po założeniu ochronnego Nortona, systemowy Internet Explorer strasznie się ślimaczy, natomiast Mozilla i Opera chodzą tak samo szybko jak bez Nortona. Nie mogłem za nic dojść jak przywrócić IE do szybkości sprzed Nortona, a naprawdę byłem przyzwyczajony do korzystania z tej przeglądarki. Musiałem się jednak przerzucić na inne.
    • Gość: lolek Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla IP: *.resetnet.pl 03.04.04, 16:00
      OK, po trzech dniach testów ustawiłem sobie Nawigator i Kurier Poczty jako
      domyśne. Po latach pracy na MS produktach dosyć ciężko jest się przyzwyczaić do
      Kuriera. Jest jednak problem z Nawigatotem, bo na mojej ważnej stronie zamiast
      wykresów tabel pojawiają się tylko ramki z napisem "To see this graph you need
      a Java-enabled browser." Pisałem o tym, ale nikt mi nie wyjaśnił o co chodzi. IE
      wyświetla w tym miejscu wykresy. Narazie bawię się Mozillą jak każdą nową zabawką
      Pozdrawiam
      • hanatol Re: Pierwsze wrażenie - Mozilla 03.04.04, 16:51
        Potrzebujesz wirtualną maszyne javy. (Nie microsoftu).
        Np stąd:
        java.sun.com/
        ściągnij sobie j2jre.
    • mejson.e5 Szybkość bezpieczna... 04.04.04, 22:32
      Zainstalowałem sobie Mozillę z ciekawości i dlatego, że słyszałem o jej szybkości.
      Na początku niewiele się zmieniło w porównaniu z IE6.
      Kumpel mi podpowiedział, że IE, Outlook Express i Messenger wysyłają do Redmont
      całe masy informacji wcale o tym nie informując użytkownika i przy okazji
      zapychając łącze.
      Kumpek miał problem z szybkością mimo szybkiego łącza (Chello).
      Jam mam zwykły modem, więc jeszcze gorzej z pasmem.
      Zainstalowałem sobie Kerio firewall i szybko otrzymałem potwierdzenie -
      pojawiały mi się komunikaty, że IE i Messenger próbują się połączyć z internetem.
      Zabroniłem im dostepu na stałe i Mozilla przyspieszyła.
      To żadne zgrywy, tylko prawda łatwa do sprawdzenia.
      Zainstaluj sobie firewall z opcją blokowania połączeń wychodzących poza tymi, na
      które pozwolenia chcesz udzielić.
      Na pewno przyspieszy.
      Poza tym sporo robaków atakuje właśnie IE i Outlook Express a nie Mozillę.

A swoją drogą IE i Outlook Express z Windows XP są całkiem przyjemne w obsłudze,
      ale szybko się przywyczaisz do Mozilli.
      Dużo ładniejsza jest Mozilla Firefox i program pocztowy Mozilla Thunderbird
      (polska wersja to n!Kurier)- także darmowe.

Miłej zabawy w odkrywaniu nowego świata!

Mejson
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka